Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 27 maj 2009

Övrigt: Ha kul med pärlbyten

Örhängen av pärlor och länkar
från en round robin swap.


Att ha en hobby betyder att dela den med många andra. Genom pärl- och smyckestillverkningsforum kan vi träffa andra pärlare att utbyta erfarenheter, tips, funderingar och frågor med. Andra pärlare, som vi känner via nätet eller IRL, kan vi också byta pärlor med. Jag har redan tidigare nämnt Bead Trade Game, som kan ses som en ojämn form av pärlbyte, och idag tänkte jag ta upp fler sätt att byta pärlor och pärlalster med andra.

Pärlbyten är ett bra tillfälle av utmana sig själv med pärlor man inte själv skulle ha köpt och en möjlighet att få pärlor man inte själv hittat till. Det är också ett trevligt sätt att ha kul tillsammans med andra på.


Bead Soup Party och Beading Bee
Art Bead Scene tipsar om att hålla Bead Soup Parties, en kul liten sammankomst för några vänner som tar med sig en sträng pärlor samt ytterligare fokalpärla, mellanpärlor, verktyg och smyckesdelar. Strängarna klipps upp och blandas i en stor skål, som varje person sedan får en slumpmässigt utportionerad del av. Sedan gör alla varsitt smycke av de gemensamma och egna pärlorna. För en lyckad träff rekommenderas även inslag av choklad av bloggskibenten.

CraftStylish berättas om något liknande, som kallas för Beading Bee. Varje person tar med sig 50 pärlor i blandade former, färger och storlekar, som läggs på en gemensam bricka eller skål. Varje person väljer sedan ut 50 pärlor (inte sina egna) från högen och gör ett eller flera smycken av dem. Alla som är med har själv med sig smyckesdelar och material för eget bruk. Det är upp till gruppen om det ska finnas riktlinjer kring vilken sorts pärlor som accepteras eller ej, t ex ogillar många ben och horn -- och det är heller inte så trevligt om någon kommer med enbart pärlor av dålig kvalitet eller billiga plastpärlor.

Liksom Bead Trade Game är detta något som är tänkt för personer som träffas IRL, men det finns också många andra aktiviteter för pärlare, som är utspridda över landet -- eller världen.


Swappar
Swappar (eng. swap = byte/byta) är kanske det vanligaste och populäraste sättet att byta pärlor med varandra. Swappar finns i många olika varianter, som jag tänkte gå igenom lite översiktligt här.

Först och främst kan du delta i "fristående" swappar, alltså engångstillfällen som bara täcker en runda, men det finns också speciella swapgrupper med pärlare som skickar pärlpaket till varandra varje månad, kvartal eller annan intervall.

Hur swappen organiseras kan också variera. Antingen har man en s k round robin, viket innebär att en paket sätts ihop av en organisatör. Det skickas sedan vidare till person A, som plockar de pärlor han/hon vill ha från paketet och ersätter dem med nya varefter paketet skickas vidare till person B som upprepar processen. Siste man skickar tillbaks till organisatören. En fördel är att sätta upp riktlinjer för hur länge varje person har på sig att skicka paketet samt att inte allt för många deltar då det kan dra ut på tiden. Det andra alternativet är att varje deltagare skickar ett paket till en annan person. Paketet kommer alltså inte att vandra rundor utan gå från en avsändare till en mottagare. I swapgrupper används "rullande listor" så att person A skickar till person B den första månaden, till person C den andra månaden och så vidare.

Den tredje variablen är innehållet. Det kan vara en fri swap där vilka pärlor och smyckesdelar som helst får ingå ("stapelvaror" som hattpinnar, klämpärlor och liknande undanbedes oftast) eller så kan det finnas ett tema för alla att följa. Exempel på teman kan vara en färg, material (t ex stenpärlor), fula pärlor (s k fuglies), fokalpärlor, "gör ett halsband av de pärlor du får" med mera. Endast fantasin -- och deltagarnas intresse -- sätter gränser här.

Regler kan även sättas upp så att endast forummedlemmar (förutsatt att swappen sker på ett forum) som varit aktiva ett tag, till exempel en månad, får delta. Detta för att sålla ut personer som hoppar på bara för att få gratis pärlor, utan en tanke på att själv skicka något paket. Detta är dock troligen främst ett problem på stora forum där inte alla känner alla.


Secret Beader Gift Exchange
Detta är också en typ av swap och kallas även så ibland. Skillnaden mot en pärlswap är att det inte är pärlor som byts utan färdiga pärlarbeten/-smycken. En annan skillnad är att avsändaren är hemlig och mottagen får möjlighet att gissa vem som skickat presenten. Denna typ av byten passar till exempelvis jul, men kan även anordnas vid andra högtider eller när som helst.

Till denna typ av presentbyten kan även s k änglar behövas. En ängel är en deltagare som ställer upp och gör en "reservpresent" om någon deltagare inte får ett paket från sin hemliga givare. Antingen på grund av sjukdom och likanande eller för att givaren hoppar av utan att höra av sig eller bara vill snylta åt sig en present utan motprestation. Återigen något som kanske främst behövs på forum där personer kan vara relativt anonyma.

För alla swappar och byten kan det vara en idé att ha en forumstråd där varje deltagare kan lista exempelvis allergier, pärlor han/hon helst inte vill ha, favoritfärger, om deltagaren inte använder vissa typer av smycken med mera. Hur detaljerande listor som ska sättas upp beror på swappens utformning, hur bra deltagarna känner varandra och hur styrt resultatet ska bli.


Adventskalender
Ännu en swap, denna gången årstidsbetonad. Varje deltagare gör 24 små inslagna paket med pärlor eller smyckesdelar. Hur dyra de ska vara bestäms på förhand, men med fördel är det inte för dyrt eller stort (exempelvis 5-15 kr/st). Alla paket skickas tillsammans med ett adresserat (egna adressen) och frankerat vadderat kuvert till en person, som sedan slumpmässigt fördelar paketen på de olika deltagarna och skickar ut dem. Under varje dag i december får så deltagaren öppna ett av paketen, precis som med en vanlig choklad- eller presentkalender. För exempel på detta, se Smyckestillverkning iFokus julkalender 2008 och julkalender 2009.


Utmaningar
Olika typer av utmaningar kan arrangeras på forum och träffar såsom material-, färg- och ordutmaningar med mera. Även här kan uppläggen variera. Men det finns även exempel på utmaningar som påminner om swappar så som utmaningslotteriet på Smyckestillverkning iFokus. Detta blir lite av ett mellanting mellan utmaning, swap och lotteri.


RAK
RAK står för Random Act of Kindness (och kan omfatta lite olika varianter. Det innebär att en person skickar en present, stor eller liten, till någon bara för att vara snäll. Det finns alltså inget krav på motprestation i form av byte, men det finns också mer organiserade "RAK-grupper" som fungerar ungefär som swappar där de som skickar ett pärlpaket också kommer att få ett själv. Jag har själv aldrig ingått i en sådan grupp så jag hänvisar till forum med RAK-grupper för den som är mer intresserad.


WGA
En mindre känd variant -- åtminstone för mig -- som uttyds What Goes Around (comes around). Alltså åt den som ger skall vara givet, ungefär. Verkar vara vanligare bland scrappare än pärlare. Den typ av swap går ut på att en lista upprättas där personer kan skriva upp sitt namn. Varje person skickar sedan, i takt med att namnen fylls på, ett hemligt paket till personen som står före denne i listan. En liten önskelista kan/ska infogas så givaren har något att gå efter när hon/han sätter ihop sitt paket. Återigen ett upplägg jag inte själv har personlig erfarenhet av.


Bytes: pärla mot pärla
Om du söker en pärla eller två, som antingen är ovanlig eller för litet för en beställning så finns det oftast möjlighet att efterlysa det på forum. Men varför betala för pärlorna när du istället kan byta till dig dem? Att efterlysa eller erbjuda pärlor kan vara ett bra tillfälle för ett pärlbyte mellan två personer.

1 kommentar:

  1. Din blogg är en fantastisk RAK! 1000 tack! >^..^<

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails