Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 18 oktober 2010

Mönstertips: Projekt för tila beads


Miyukis nya tila beads har rönt intresse bland seedbeaders världen över. Eftersom de har två hål till skillnad från andra småpärlor så har de ibland också vållat visst huvudbry då de inte kan sys på exakt samma sätt som pärlor med ett (centrerat) hål. För dig som vill ha lite inspiration för dina nya tilapärlor så kan du finna en liten samling av projekt, som du kan finna på nätet.

*

Först vill jag passa på att -- i samband med uppdateringen av denna text -- inflika att även om främst sydda pärlarbeten tas upp här så passar pärlorna även i t ex trädda smycken. Hos John Beads hittar du ett fint exempel. Bläddra nedåt i texten för att hitta bild och (kortfattade) instruktioner. Enkel teknik med snyggt resultat, minst lika fint som de sydda smyckena! Och varför inte använda dem i de "pärlvävda" läderarmband som är populära bland amerikanerna just nu? Ovan till höger ser du ett exempel på det från Miyuki själva.)

*

De första projekten med tilapärlor i pärltidningarna har redan publicerats. I Bead & Button October 2010 finner du Elegance Squared, ett herringbonehalsband av Diane Fitzgerald. Hon skriver även om hur du kan använda olika sömnadssätt (ladder, square, peyote) till tilapärlor. B&B har även en video där pärlan presenteras och du bl a får tips för att sy med dem. Andra tidningar som publicerat tilaprojekt inkluderar bla The Bead Shop (Nottingham) bilaga till Making Jewellery. En bild på armbandet finner du här. Också i tyska Perlen-Poesie har flera projekt publicerats, inte minst i nr. 07.

Miyukis egen produkthemsida kan du också få tips för hur du kan sy och väva med tila. Klicka på rubriken design patterns och sedan på respektive bild för att komma till instruktionerna. De har nu också börjat publicera projekt under rubriken Instructions på samma sida, samt även i ett nytt mönsterhäfte.

På Beadwork.about.com finner du både projekt och en steg-för-stegtutorial till en speciell teknik, som passar till tilas: Diagonal Stitch for Tila Beads. Se sedan projekten Fancy Tila Bracelet, Elegant Tila Bracelet och Golden Waterfall Necklace.

Mer tekniker: hur du syr RAW med tilas beskrivs på bloggen Inspirational Beading.

Sök även på tila på sajten Bead-Patterns.com för projekt från olika kreatörer -- notera dock att tyvärr inte alla projekt med tilas dyker upp vid en sökning då det inte alltid används som nyckelord... Men i skrivande stund får du i alla fall träff på tio olika projekt/mönster.

Deborah Robertis mönster kan du även hitta direkt på hennes hemsida Around the Beading Table och på samma sätt hittar du alla Sandra Halpennys tilaprojekt här (sök på tila). Förutom spetslika halsband och armband inkluderar Sandras mönster även flera snöflingor.

Också Ellad2 har flera tilaprojekt, just nu fyra stycken, som du kan köpa via hennes hemsida. Och Marcie (alias La Bella Joya) har tre fina mönster, som du hittar i hennes Etsybutik.

Smadar har komponerat flera mönster med tilas: Geometric Integrated Nets Bracelet, Cubic Star Pendant och Fan Pendant and Matching Earrings, som arbetar med tilas i olika former. Du hittar dem till salu i hennes Artfirebutik.

Föredrar du armband med genombrutna mönster så finner du det i Troy/Troja beaded bracelet av Mariposa och Crystal Corners Tila Bead Stitch av Mikki. Kerrie Slades Twinkling Tilas tutorial skapar ett armband med stjärnmotiv. Mu skapar uddiga blommor/cirklar i sitt armband Hiro.

Hos Peetje finner du instruktioner till armbanden Domitila och Tilatrio. Även Around the square av Thorsten Grotke är ett armband i samma typ av stil. För ett armband med fransar längs kanterna, se Whimbeads Spikey Tila Bead Bracelet. Ett uddigt set med armband och örhängen finns hos The Beading Butterfly: Indigo Glacier Bracelet & Earrings. Ett ännu tätare armband finner du i Caravan Beads Tila Bead Square Stitch Bracelet där pärlorna sys så de överlappar varandra.

Ett herringbonearmband finner du hos FusionBeads. För ett helt annat sätt att integrera tilas i herringbone, se Baubles by Balonis och hennes mönster Tila Herringbone.

Slutligen, hur du gör en boll med tilas hittar du gratisinstruktioner till hos Szilu.


Se även Så kan du använda tvåhålspärlor, som visserligen handlar om större pärlor -- dock kan du få inspiration t ex kring hur du kan göra flerradiga trädda smycken med dina tila.


Foto är © Miyuki Co., Ltd, här använt med vänligt tillstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails