torsdag 8 september 2011

Inspiration: Lime och chartreusegulLime och chartreuse yellow är två starka färger, som kanske inte tilltalar alla vid första anblicken. I början kan det kanske också kännas som fel färg för hösten: starka, nästan neongrälla, gulgröna nyanser kan associeras med knoppar och späda blad. Men tittar man närmare så är det inte svårt att hitta dessa nyanser i trädgård och skog så här i början av hösten när bladen tappas på klorofyll och sakta byter färg. För att inte nämna att nyanserna även går igen i många äpplen, mogna som omogna. Ja, ännu i november kan trädgården vara fylld med gulgröna nyanser, åtminstone i södra Sverige, vilket du kan se i ett antal -- förhoppningsvis inspirerande -- bilder på min personliga blogg.

Vill du arbeta med dessa färger ligger det därför nära till hands att inspireras av naturen. Det är inte ovanligt att dessa gulgröna nyanser samsas med inslag av rosa, rött, rost och brunt -- olika stadier i grönskans förvandlig från levande blad till döende löv.


Llime och chartreuse kan vara väldigt starka och pockar även i små kvantiteter på uppmärksamheten. De fungerar därför bra som accenter, små spännande färgklickar. Mörkare och nedtonade nyanser, som löven ovan kan vara enklare att använda mer generöst i en design eftersom de är betydligt lugnare i jämförelse med de sprittande och energiska citrustonerna. Man kan också balansera en stark gulgrön med gröna nyanser och på så vis skapa ett varierat -- och därmed intressant -- utseende genom att använda olika nyanser samtidigt som det chartreuse- eller limefärgade skapar friskhet och ger energi.

Gulgrön och stark rosa är kanske inte en kombination för de som föredrar subtila och nedtonade färgkombinationer, men personligen kan jag ibland inte motstå den då den påminner mig om marknadskarameller. Nedan syns det i "årets färger" Lime Twist från AkzoNobel och Honeysuckle från Pantone  -- se Årets färg 2011 x3 -- i en mix från mitt blogginlägg på Inspira.
För en mer sober version, använd dig istället av jordigare varianter av dessa nyanser -- med betoning på rost och röd/rödbrunt snarare än knallrosa -- vilket du kan hitta i exempelvis s  k soochoo jade, se nedan.
Lime och chartreusegul är citrusnyanser och det är därför inte svårt att förstå att de passar speciellt bra tillsammans med andra citrusnyanser som orange och gul för en frisk och färgstark kombo. Och varför inte lägga till en rosa nyans? Tänk exempelvis padparadscha, som har en dragning och orange och därför binder ihop det rosa med citrustonerna. Toner liknande padparadscha kan du faktiskt även hitta i fotot på smultronbladen ovan.Förslag på vad du kan kombinera limegrön -- som är lite mörkare och grönare än gulgröna lime -- kan du hitta i Artbeads blogg. Svart, mörkare blå, orange och gul, rosa eller brun är förslag som ges. Till alla typer av gröna nyanser fungerar även lila fint. Och till ljusare lime kan turkos passa för en livfull, lekfull kombo.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails