måndag 26 april 2010

Mönstertips: Smycken med biwapärlor


Stick pearls eller biwapärlor, som de också kallas något felaktigt (ibland även biwa sticks) har en spännande organisk form, som kan ge liv åt en design, men samtidigt kännas lite svår när inspirationen tryter. Här kommer några projekttips, som kanske kan inspirera och få dig att se möjligheterna i dessa lite ovanliga sötvattenspärlor.

Mer om biwapärlor/stick pearls kan du läsa här.


Mittborrade pärlor
"Mittborrade pärlor" har ett hål som går rakt igenom pärlan, antingen på tvären eller längden. Först några exempel på det ut designsynpunkt enklaste, längsborrade biwa sticks. De kan träs eller länkas samman som i Vintage Love eller användas som fokalpunkt i ett halsband som i Lotus Pendant. De kan även träs på hattpinner för att skapa stora eller små "rassel", som i Casual Chain Lariat.

Vanligare är pärlor med hål mitt på längden. De kan användas som enstaka accenter, vilket du finner exempel på i My Flyaway Heart, Scheherazade Necklace och Triple-Strand Necklace with Paua. I det första exemplet fästs enskilda pärlor på hattpinnar, medan de i de övriga exemplen träs. En pärla kan även användas som "stav" för ett togglelås, se Beadwork.about.com. Lite fler pärlor används i länkade Bracelet with Cultured Freshwater Stick Pearl Beads.

För modeller med fler biwa sticks kan dessa antingen användas som de är eller träs upp med mellanpärlor. Skapa gärna sektioner som i Single-Strand Necklace och Long & short of it, vilket dels "drygar ut" en sträng pärlor och dels skapar ett mindre kompakt intryck. I Pearls & Gems träs biwapärlorna i en rad med mindre pärlor emellan. Fler modeller finns även hos Beadaholic NZ.


Toppborrade pärlor
Toppborrade pärlor har hål som går horisontellt tvärs igenom pärlan vid dess ände. Oftast går hålet rakt, vilket gör att pärlorna hänger rakt ned som små hängen, men ibland kan hålet även göras lite diagonalt i något som motsvara "wheat" i risformade sötisar. Som synes i Stick pearls point the way to summer style så är det en variant som verkligen skapar ett blickfång på egen hand.

Toppborrade pärlor -- som inte är snedborrade som i exemplet ovan -- överlappar oftast varandra om de träs på en rad. Ett enkelt sätt att skapa mellanrum som ger plats åt alla pärlor att hänga rakt ned är att använda neutrala mellandelar, så som görs i halsbanden Nesting och Icy Lines. Toppborrade, speciellt runda, sticks kan också förses med öglor (jmg Briolette wraps), som i Dragon Claws.

Eller varför inte göra blommor av pärlorna? Se exempelvis Fleur de Paris för instruktioner. Se även projekten under Briolettblommor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails