Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 7 januari 2010

Teknik: Briolette wraps


Pärlor med vertikala hål är enkla att hänga upp bara genom att trä dem på en hattpinne och avsluta med en ögla. Har du däremot brioletter, droppar eller andra horisontellt toppborrade pärlor så fungerar inte detta. Du kan köpa s k bails/upphängningsöglor/fästen att fästa dem i, men det går även mycket bra att själv skapa fina upphängningar med metalltråd. Du kan även sy pärlade upphängningar, men de sparar jag till ett annat tillfälle.

Instruktionerna är främst gjorda för pärlor med hål som går från sida till sida, men du kan även -- som här -- använda de flesta även för pärlor/hängen/berlocker med hål som går från framsidan. För de flesta varianterna, som jag tipsar om här, gäller att det kan vara bra att redan behärska snurröglor eftersom de ofta utgör grunden.


En enkel variant, som inte täcker själva brioletten, finner du hos Nordic Beads, FusionBeads, Beading Help Web, BeadStyle, WigJig (se även Making a Wire Jewelry Bail Finding), Omochabako (med öglepinne) och Jewelry Recipes. Videotutorial finns på JewelrySupply och Fire Mountain Gem. Variationer av denna grundteknik med inslag av pärlor finner du i Sweetheart och Aventurine Briolette Earrings (jämför även Ruby Bayan). Vill du ha ett lite "grovare" utseende så kan du coila trådarna som i Eni Okens Briolette Wrap. En "slarvig" version har Jewelrymaking.about.com. En extra lång tvinnad "stam" används i Lemon Drop Earrings.

Du kan även fortsätta och snurra tråden ned över brioletten. Instruktioner till detta finner du i skiftande utseenden hos exempelvis Marie Christine, Contrariwise Ramblings, Daisychain Designs (notera avslutet), Kernowcraft, BeadFX blog, The Bead Shop, Parts Club, Gemorama och XQDesigns (coilad). För den populära slarviga wrappen, se Mill Girl och purple8p (coilad ögla). FusionBeads använder sig av båda trådändarna när de gör öglan och snurrar fast trådarna.

Vill du göra en enklare variant, som inte innebär att du behöver snurra tråd så har Parts Club instruktioner till den variant med två öglor, som du ser använd i den avlånga lila droppen på fotot ovan. Du kan även göra en upphängning med hattpinne som i den rosa blomman, se Kiwa och Beadsmania.

Har du inte hattpinnar eller föredrar metalltråd men vill inte göra en snurrögla, följ instruktionerna för den enkla varianten, men kapa ena trådänden där trådarna möts och böj den andra till en enkel ögla (se den svarta jaspisbrioletten, men låt dina trådar nudda varandra mer än min koppartråd gör).

The Beading Gem's Journal finns olika lite enklare sätt att hänga upp brioletter och droppar. Betydligt sirligare och bearbetade wraps finns också. För tre helt olika exempel, se Briolette Suspension, Vintage Briolette Cap, Briolette Earrings, Netted Cap for Flat Pear och Parts Club.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails