Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
tisdag 31 maj 2011
Noterat: Fjärilspärlor i retrostil
Ännu ett tips för dig som gillar fjärilar. Dessa fina handgjorda pärlor i retrostil kommer från Jewels By Jules vintagekollektion och säljs hos Rings & Things. Pärlorna är ca 25 mm stora med laminerade halvmatta bilder som lagts på en baspärla av koppar. Som en extra detalj har de "snörats" med koppartråd på sidorna. Pärlorna som syns på bilden har fjärilsmotiv på framsidan och frimärks-/brevmotiv på baksidan (se bilden nedan), men i kollektionen ingår även andra motiv i samma retro-/vintagestil så som kvinnor/pinuppor och gammeldags cykelillustrationer.
Lästips: e-tidskrift för kopparälskare
Vare sig koppar redan är en favoritmetall eller du vill inspireras att använda materialet i framtiden så kan e-tidskriften Copper Wire Jewelers kanske vara av intresse. Tidskriften är knuten till communityt Copper Wire Jewelers, som samlar smyckesmakare som gillar att arbeta i koppar, och är redigerad av Lois Linquist (A Beaded Affair). Det är inte först och främst en tidskrift med smyckesprojekt. Här upptas de flesta sidorna istället av gallerier med inspirerande smycken från personer på communityt blandat med artiklar om exempelvis säljstrategier, sökordsoptimering, att rädda misslyckade projekt med mera som kan vara av intresse för smyckestillverkare.
Tidskriften publiceras på Issuu. Om du registrerar dig på sajten kan du såväl prenumerera på kommande nummer såväl som ladda ned dem till din egen dator. Du behöver däremot inte registrera dig bara för att läsa publikationerna direkt på sajten.
Tidskriften publiceras på Issuu. Om du registrerar dig på sajten kan du såväl prenumerera på kommande nummer såväl som ladda ned dem till din egen dator. Du behöver däremot inte registrera dig bara för att läsa publikationerna direkt på sajten.
måndag 30 maj 2011
Tävling: Flex Your Creativity 2011
SoftFlex Company anordnar för tredje året i rad sin stora designtävling Flex Your Creativity. Temat för i år beskrivs som "flexible beading wire + craft wire = awesome". Det vill säga, årets tävling går ut på att skapa ett alster, som kombinerar SoftFlex smyckesvajer och deras nya färgade koppartråd (SoftFlex Craft Wire). Förutom detta krav är det fritt fram att använda vilka andra material du vill i ditt bidrag.
Alla bidrag måste självklart vara skaparens originaldesign. Det finns ingen begränsning för hur många bidrag en person får skicka in. Priserna inkluderar tre värdecheckar i SoftFlex butik, värde upp till 500 USD. Topp tio får en valfri rulle smyckesvajer. De tio pristagarnas alster kan även komma att visas upp i SoftFlex pr-material (t ex annonser i pärltidskrifter) och på pärlmässor där de deltar -- med andra ord en möjlighet att marknadsföra ditt namn inför en stor internationell publik.
Sista dag att skicka in bidrag är 1 september. Läs mer om tävlingen här.
fredag 27 maj 2011
Shoppingtips: Personliga tags
Var kan man köpa personliga tags att märka mina smycken med? Frågan har jag fått några gånger så det passar bra att skriva något om detta på bloggen nu. När det gäller butiker och köpställen ska detta inte ses som en komplett lista utan bara några exempel på säljare jag känner till (om än inte själv använt mig av).
Färdiga tags, stans eller egen gravyr?
Det finns olika sätt att skapa dina egna tags. Först och främst kan du välja mellan att helt på egen hand "skriva" på varje tag med exempelvis det vanliga standardutbudet av bokstavsstansar eller ciselörspunsar (bygg upp motiv av enkla stansar) alternativt gravera in din logotyp. Med standardstansar är du något begränsad, men för vissa räcker det långt att kunna stansar sina initialer och idag finns det många olika typsnitt att välja mellan för en mer personlig logotyp.
Väljer du att gravera har du fördelen att själv kunna bestämma storleken på gravyr från fall till fall, men det tar å andra sidan lite tid att lära sig behärska en gravyrpenna -- ännu mer tid att behärska sicklar om du föredrar handgravyr -- och det kan vara svårt i början att få loggan exakt likadan varje gång. Fördelen med egen gravyr är att gravyrpennor fungerar på olika material som glas, snäckskal, trä, porslin med mera samt att du kan gravera på mer än bara tags (t ex baksidan på ett hänge). Du är fri att skriva precis hur du vill, var du vill om du graverar själv. Är du mer intresserad av gravyr kan du läsa om de olika alternativen här. Tänk på att de gravyrstift som medföljer pennorna ibland är för tjocka för att passa små logotyper på tags så du får köpa till tunnare stift.
Några väljer även att göra själv tagsen själv. Antingen genom att såga ut metall eller forma dem i andra material. Att t ex göra tags i metallera är något som ibland kommer upp som alternativ, men jag tror få faktiskt genomför det då silverlera är relativt dyrt och tags är små och pilliga att tillverka.
Många, speciellt om de vill ha en bildlogotyp, väljer istället att skaffa sig en färdig "grundplåt". Här finns två alternativ: antingen beställer du en egendesignad stans för metall (finns även stansar/stämplar för andra material) och blanka tags som du själv stansar eller så beställer du tags som kommer med din logotyp ingraverad/gjuten.
Fördelen med en stans är att du enbart behöver köpa just stansen och sedan kan köpa tags efter behov. Du kan t ex köpa tags i olika former och material utan att ha höga krav på minimivolymer av varje typ av tag. Du kan också använda stansen på andra smyckesdelar som tål att hamras på. Liksom du kan använda den för att prägla mönster i exempelvis lera. Nackdelen med stans är att du får stansa varje tag själv, vilket kan vara arbetsamt och ta tid från smyckestillverkningen. Det kan också ta lite övning att bli bra på att stansa rakt och jämnt även om det är en betydligt lättare teknik att behärska än gravyr. Läs mer om att stansa på metall här.
Återstår då tredje alternativet, att beställa färdiga tags. Fördelen är att någon annan gör allt jobbet: när du beställt och skickat in din design kommer färdiga tags att fraktas hem till din dörr, färdiga att fästa på dina smycken. Nackdelen är att det ofta finns krav på att du ska köpa en viss mängd tags och vill du köpa tags i olika storlek eller form kan du behöva köpa på dig ett stort lager. I värsta fall -- om än inget som vanligtvis sker -- kan det även hända att du får din design kidnappad och tillverkningen av tagsen lejs ut på en fabrik som inte är så noga med upphovsrättsskydd i ett land där sådan rätt inte beivras noggrant. Det största problemet är dock oftast om säljaren kräver att du köper stora kvantiteter: inte nog med att det kan betyda att du måste ut med mycket pengar på en gång, det kan också vara så att när du har halva lagret kvar kommer du på att tagsen inte passar din nya smyckeskollektion eller du vill förnya din logga. Kolla därför med olika ställen innan du beställer, inte bara för att jämföra priser men även minimivolymerna. Men den stora fördelen är som sagt att du slipper många arbetsmoment.
För att veta vilket alternativ som passar just dig kan det vara bra att fundera på saker som vilken budget du har, hur många tags du tror du kommer att använda, om du har behov av olika storlekar/material/former på tagsen eller ej med mera. Hör också gärna med andra som redan gjort sina val för att lära från deras personliga erfarenheter. Vilka för- och nackdelar har de upplevt? Finns det något de ångrar eller skulle gjort annorlunda? Vad är de nöjda med? Dessa personer kan även ge personliga omdömen om vilka säljare som ger bra service.
Ställen som erbjuder egendesignade tags
Det finns några pärlbutiker i Sverige som erbjuder egendesignade tags. Tidigare kunde kunderna få denna service för tags av pläterad metall, men nu finns också butiker som erbjuder graverade tags i plexiglas/akryl.
Designade tags av metall säljer bl a Frost08 och Lilla Pärlan, men observera att de ofta tar upp beställningar under en viss tid, inte kontinuerligt, pga av produktionsprocessen. Förutom dessa specialgjutna tags finns alternativ som att beställa lasergraverade tags, något som bl a amerikanska Charm Factory, Rio Grande och svenska Smyckerian (enbart silver) erbjuder.
Nu finns det även personliga tags av plexiglas -- dvs akrylplast -- att köpa från butiker som Caraga och Pagoni. Tänk på att plast är mjukare än metall och lätt repas och blir fula med tiden. De säljer också tags utan text, som du kan gravera själv med gravyrpenna (se ovan).
Tags i italiensk pläterad zamak (zinklegering) erbjuds av Perles & Co, en fransk butik.
Laserskurna och -graverade tags och hängen i akryl erbjuds även av brittiska Zap Creatives.
Ställen som graverar dina tags
Om du har köpt in tags, som du vill få professionellt graverade, kan du vända dig till företag som utför gravyrer. Du finner dem genom att söka på nätet eller i Gula Sidorna. Även vissa guldsmedjor kan ha datoriserade gravyrmaskiner, som passar till gravyr på tags så även där kan det vara värt att fråga om de kan tänka sig att ta beställningsuppdrag. Alla företag har inte nödvändigtvis utrustning för att gravera så små ting som tags så diskutera detta när du vill göra en prisförfrågan.
Ställen som erbjuder egendesignade stansar och stämplar
På rak arm kan jag inte säga någon svensk pärlbutik som fortfarande erbjuder servicen egendesignad stans. Vissa tycker det är prisvärt att beställa en stans från USA från butiker som t ex Beaducation och Infinity stamps. Eventuellt tror jag att Sargenta också kan erbjuda den servicen och det ska finnas några andra svenska företag som sysslar med stämplar av olika slag, t ex UniGraphics (fd Stampline), Nermans Märksystem, Linds stämplar och Gravyrbolaget -- googla exempelvis orden stålstämpel och logotyp så hittar du en del företag som erbjuder olika typer av logotypstämplar för privatpersoner eller företag. Några av dessa företag kan också erbjuda stämplar för andra material som papper (för dina smyckesförpackningar), läder osv. Ibland kan stämpelföretagen erbjuda stansar/stålstämplar för metall även om det inte står på hemsidan så var inte rädd för att ta kontakt och fråga.
Ytterligare ett alternativ: tillverka egen stans
Är du duktig på att arbeta med metall kan du tillverka din egen stans av en tempererad stålstav. Hur du går tillväga beskrivs bl a i Jinks McGraths bok The Jeweller's Directory of Decorative Finishes. På nätet hittar du instruktioner bl a hos Victoria Lansford, Etsy Metal och på eHow. Att göra egna stansar lämpar sig bäst för enkla motiv utan detaljer.
Färdiga tags, stans eller egen gravyr?
Det finns olika sätt att skapa dina egna tags. Först och främst kan du välja mellan att helt på egen hand "skriva" på varje tag med exempelvis det vanliga standardutbudet av bokstavsstansar eller ciselörspunsar (bygg upp motiv av enkla stansar) alternativt gravera in din logotyp. Med standardstansar är du något begränsad, men för vissa räcker det långt att kunna stansar sina initialer och idag finns det många olika typsnitt att välja mellan för en mer personlig logotyp.
Väljer du att gravera har du fördelen att själv kunna bestämma storleken på gravyr från fall till fall, men det tar å andra sidan lite tid att lära sig behärska en gravyrpenna -- ännu mer tid att behärska sicklar om du föredrar handgravyr -- och det kan vara svårt i början att få loggan exakt likadan varje gång. Fördelen med egen gravyr är att gravyrpennor fungerar på olika material som glas, snäckskal, trä, porslin med mera samt att du kan gravera på mer än bara tags (t ex baksidan på ett hänge). Du är fri att skriva precis hur du vill, var du vill om du graverar själv. Är du mer intresserad av gravyr kan du läsa om de olika alternativen här. Tänk på att de gravyrstift som medföljer pennorna ibland är för tjocka för att passa små logotyper på tags så du får köpa till tunnare stift.
Några väljer även att göra själv tagsen själv. Antingen genom att såga ut metall eller forma dem i andra material. Att t ex göra tags i metallera är något som ibland kommer upp som alternativ, men jag tror få faktiskt genomför det då silverlera är relativt dyrt och tags är små och pilliga att tillverka.
Många, speciellt om de vill ha en bildlogotyp, väljer istället att skaffa sig en färdig "grundplåt". Här finns två alternativ: antingen beställer du en egendesignad stans för metall (finns även stansar/stämplar för andra material) och blanka tags som du själv stansar eller så beställer du tags som kommer med din logotyp ingraverad/gjuten.
Fördelen med en stans är att du enbart behöver köpa just stansen och sedan kan köpa tags efter behov. Du kan t ex köpa tags i olika former och material utan att ha höga krav på minimivolymer av varje typ av tag. Du kan också använda stansen på andra smyckesdelar som tål att hamras på. Liksom du kan använda den för att prägla mönster i exempelvis lera. Nackdelen med stans är att du får stansa varje tag själv, vilket kan vara arbetsamt och ta tid från smyckestillverkningen. Det kan också ta lite övning att bli bra på att stansa rakt och jämnt även om det är en betydligt lättare teknik att behärska än gravyr. Läs mer om att stansa på metall här.
Återstår då tredje alternativet, att beställa färdiga tags. Fördelen är att någon annan gör allt jobbet: när du beställt och skickat in din design kommer färdiga tags att fraktas hem till din dörr, färdiga att fästa på dina smycken. Nackdelen är att det ofta finns krav på att du ska köpa en viss mängd tags och vill du köpa tags i olika storlek eller form kan du behöva köpa på dig ett stort lager. I värsta fall -- om än inget som vanligtvis sker -- kan det även hända att du får din design kidnappad och tillverkningen av tagsen lejs ut på en fabrik som inte är så noga med upphovsrättsskydd i ett land där sådan rätt inte beivras noggrant. Det största problemet är dock oftast om säljaren kräver att du köper stora kvantiteter: inte nog med att det kan betyda att du måste ut med mycket pengar på en gång, det kan också vara så att när du har halva lagret kvar kommer du på att tagsen inte passar din nya smyckeskollektion eller du vill förnya din logga. Kolla därför med olika ställen innan du beställer, inte bara för att jämföra priser men även minimivolymerna. Men den stora fördelen är som sagt att du slipper många arbetsmoment.
För att veta vilket alternativ som passar just dig kan det vara bra att fundera på saker som vilken budget du har, hur många tags du tror du kommer att använda, om du har behov av olika storlekar/material/former på tagsen eller ej med mera. Hör också gärna med andra som redan gjort sina val för att lära från deras personliga erfarenheter. Vilka för- och nackdelar har de upplevt? Finns det något de ångrar eller skulle gjort annorlunda? Vad är de nöjda med? Dessa personer kan även ge personliga omdömen om vilka säljare som ger bra service.
Ställen som erbjuder egendesignade tags
Det finns några pärlbutiker i Sverige som erbjuder egendesignade tags. Tidigare kunde kunderna få denna service för tags av pläterad metall, men nu finns också butiker som erbjuder graverade tags i plexiglas/akryl.
Designade tags av metall säljer bl a Frost08 och Lilla Pärlan, men observera att de ofta tar upp beställningar under en viss tid, inte kontinuerligt, pga av produktionsprocessen. Förutom dessa specialgjutna tags finns alternativ som att beställa lasergraverade tags, något som bl a amerikanska Charm Factory, Rio Grande och svenska Smyckerian (enbart silver) erbjuder.
Nu finns det även personliga tags av plexiglas -- dvs akrylplast -- att köpa från butiker som Caraga och Pagoni. Tänk på att plast är mjukare än metall och lätt repas och blir fula med tiden. De säljer också tags utan text, som du kan gravera själv med gravyrpenna (se ovan).
Tags i italiensk pläterad zamak (zinklegering) erbjuds av Perles & Co, en fransk butik.
Laserskurna och -graverade tags och hängen i akryl erbjuds även av brittiska Zap Creatives.
Ställen som graverar dina tags
Om du har köpt in tags, som du vill få professionellt graverade, kan du vända dig till företag som utför gravyrer. Du finner dem genom att söka på nätet eller i Gula Sidorna. Även vissa guldsmedjor kan ha datoriserade gravyrmaskiner, som passar till gravyr på tags så även där kan det vara värt att fråga om de kan tänka sig att ta beställningsuppdrag. Alla företag har inte nödvändigtvis utrustning för att gravera så små ting som tags så diskutera detta när du vill göra en prisförfrågan.
Ställen som erbjuder egendesignade stansar och stämplar
På rak arm kan jag inte säga någon svensk pärlbutik som fortfarande erbjuder servicen egendesignad stans. Vissa tycker det är prisvärt att beställa en stans från USA från butiker som t ex Beaducation och Infinity stamps. Eventuellt tror jag att Sargenta också kan erbjuda den servicen och det ska finnas några andra svenska företag som sysslar med stämplar av olika slag, t ex UniGraphics (fd Stampline), Nermans Märksystem, Linds stämplar och Gravyrbolaget -- googla exempelvis orden stålstämpel och logotyp så hittar du en del företag som erbjuder olika typer av logotypstämplar för privatpersoner eller företag. Några av dessa företag kan också erbjuda stämplar för andra material som papper (för dina smyckesförpackningar), läder osv. Ibland kan stämpelföretagen erbjuda stansar/stålstämplar för metall även om det inte står på hemsidan så var inte rädd för att ta kontakt och fråga.
Ytterligare ett alternativ: tillverka egen stans
Är du duktig på att arbeta med metall kan du tillverka din egen stans av en tempererad stålstav. Hur du går tillväga beskrivs bl a i Jinks McGraths bok The Jeweller's Directory of Decorative Finishes. På nätet hittar du instruktioner bl a hos Victoria Lansford, Etsy Metal och på eHow. Att göra egna stansar lämpar sig bäst för enkla motiv utan detaljer.
torsdag 26 maj 2011
Övrigt: Smyckesvård
Att vårda och rengöra sina smycken är a och o för att de ska hålla sin både fina och hela under lång tid. Ett smycke som förvaras väl och sköts efter konstens alla regler kan bli en följeslagare för livet -- ja, t o m något att låta gå i arv -- medan slarvigt skötta smycken snabbt blir fula och kan skadas.
Tillverkar och säljer det smycken kan det vara bra att ha några enkla och informativa råd kring rengöring på din hemsida eller i en folder som medföljer kunden. Inte minst om du använder lite ovanligare eller infärgade material.
Denna text handlar enbart om smycken, för rengöring och vård av pärl- och paljettbroderier på tyg, se Att tvätta pärlbroderade textilier.
En del av tillverkningsprocessen
Smyckesrengöring är också en viktig del av tillverkningen av ett smycke: när du skapar ett smycke fingrar du på det vilket smutsar ned smycket redan innan det använts första gången. Orenheter som fingeravtryck kan dessutom accelererar oxideringsprocessen. Och vissa tekniker, inte minst ädelsmide, innebär att du använder kemikalier med mera som måste avlägsnas från smycket. Därför bör det rengöras när det färdigställts, även om det kanske inte vid en snabb titt ser smutsigt ut.
Det handlar inte bara om att smycket ska vara rent när kunden köper det -- ett väl rengjort smycke gnistrar och glänser dessutom mer när du visar upp och/eller fotograferar det. Och attraktiva foton är av stor vikt inte minst om du enbart säljer via nätet.
Rengöring
Det finns en uppsjö av olika kommersiella rengöringsprodukter (t ex putsdukar för olika material, silverdip, spray för sötvattenspärlor osv) liksom husmorsknep. Hur ett smycke ska rengöras beror på materialen. Vissa material är känsligare än andra så medan du kan behandla ett armband helt i silver eller koppar med ganska tuffa kemikalier och slipande rengöringsmedel kräver t ex pläterade metaller och sötvattenspärlor en betydligt varsammare behandling. Tänk på att anpassa valet av rengöringsmetod så det passar alla delar av smycket, det vill säga anpassa valet efter det känsligaste materialet i smycket.
Att tänka på är också att vissa smyckesdelar är s k antitarnish- eller nontarnishbehandlade. Det innebär att de lackats, vaxats eller på annat sätt överdragits med en skyddande hinna, som kanske inte alltid syns eller känns. Rengöring med metoder anpassade för metall kan få denna hinna att helt eller delvis försvinna. Lackad/vaxad metall bör enbart rengöras med en lätt fuktad trasa, eventuellt med milt såpvatten och definitivt inte med hett vatten. Metaller som patinerats bör också rengöras ytterst försiktigt eftersom vanliga rengöringsmedel kan ta bort oxideringen eller patinan. Samma gäller för vissa färgade/färglagda smycken beroende på vilken typ av färg och/eller metod som använts. Exempelvis lär epoxiharts klara en lätt skrubbning bättre än anodiserad metall eller en iridiserande patina på silver.
Använd för övrigt inte dip eller liknande om ett smycke delvis har en oxidering som ska bevaras. Alla som köper smycken är inte medvetna om att svärtan på silver är en oxidering som går bort om den putsas med silverrengöring. Oxideringen kan också nötas bort vid användning. Detta kan vara bra att upplysa kunden om -- liksom att smyckesmakaren enkelt kan oxidera om ett smycke som av misstag fått sin oxidering borttagen.
Idag är många stenar infärgade, men även exempelvis glas och plast får ibland sin färg i färgbad. Pärlor som färgats på detta vis kan vara känsliga för rengöringsprodukter. Som smyckestillverkare bör du också tänka på att skölja t ex färgade sötvattenspärlor innan du tillverkar ditt smycke eftersom överskottsfärgen annars kan gnida av sig när smycket bärs. Du kan också passa på att testa färgäktheten på stenpärlor genom att gnida dem med lite aceton (ett ämne som för övrigt förekommer naturligt i vår hud): bleknar färgen är risken stor att smycket kommer att förlora i glans eller fälla efter en tids användning.
Tips kring smyckesvård/-rengöring hittar du bl a i artiklar som Produktvård (Hallbergs Guld), Jewelry and Jewelry Component Care Dos and Don'ts, Gemstone Cleaning Chart, Can tarnish remover be used on silver- and gold-plate?, How to Polish Plated Metal, How to Clean and Polish Chain Jewelry, At-Home Tanish Busting Remedies, Natural Ways to Clean, Protect and Patina Various Metals. Rengöra silver är egentligen ett kemiexperiment för skolan, men förklarar också på ett pedagogiskt sätt hur olika metoder som tandkräm och ketchup fungerar som silverrengöring. Förklara även den populära metoden med aluminiumfolie.
Nventas FAQ-avdelning handlar om just deras produkt, men där finns också några tips och information som är av allmänt intresse. T ex varför silvret ibland blir svart ganska snart efter rengöring, att du inte bör blötlägga smycken med känsliga ädelstenar eller hur vissa rengöringsmedel kan slita på en plätering fortare än andra.
Kommersiella rengöringsprodukter sälj bl a i pärlbutiker och smyckes-/guldbutiker. De har oftare ett bredare utbud än de "allt-i-alloprodukter" man kan hitta i vanliga butiker. Förutom specialiserade produkter kan de även ha lite dyrare kvalitetsprodukter.
Vård och förvaring
Att vårda och sköta sina smycken handlar inte bara om rengöring utan även om hur smyckena -- och för den delen även smyckesdelar och pärlor! -- förvaras. Det viktigaste att tänka på är kanske hårdhetsgrader: vissa material är betydligt hårdare än andra och om smycken i både mjuka och hårda material läggs i samma ask eller skrin kan de hårda materialen -- vassa kristallpärlor, diamanter etc -- nöta och göra märken på de mjukare -- söt- och saltvattenspärlor, silver, tenn, plast osv.
Det kan också vara så att ett material som är relativt hårt ändå är känsligt för stötar och därför kan skadas om det förvaras tillsammans med andra hårda material eller på ett sätt som gör att de kan slå emot något hårt. Ja, vissa stenar kan t o m vara så känsliga att de inte bör användas i armband eller ringar eftersom något så enkelt som en stöt mot ett bord kan få dem att spricka...
Inte minst odlade pärlor ("saltvattenspärlor") och sötvattenspärlor ställer krav på förvaring på grund av sin känsliga natur. Exempelvis ska de inte förvaras i bomull eftersom det kan dra fukten ur pärlorna. En linneduk eller t o m plastpåse är ett bättre alternativ. Pärlor mår bäst av att bäras eftersom fukten och oljorna från huden "smörjer" dem, men de bör helst torkas av efter att de burits för att avlägsna orenheter -- det är för övrigt ett bra tips för alla smycken.
Även vissa stenar som turkoser är känsliga för uttorkning. Infärgade stenar -- och de är betydligt vanligare än vissa tror, inte bara på fuskturkos och -jade -- kan blekna om de förvaras i direkt solsken. (Även plast, inte minst s k Friendly Plastic, kan må dåligt av att ligga i starkt solsken och börja smälta eller förlora sin form.)
När det gäller metaller som lätt oxiderar är det bra att förvara dem lufttätt för att smyckena inte ska oxidera allt för snabbt. Ett smyckeskrin är inte lufttätt nog utan i sådana fall är förslutna plastpåsar att föredra. Det finns också speciella antitarnishremsor att köpa, som läggs i plastpåsarna. Vissa använder också små påsar av silica gel -- sådana som ofta finns i nyköpta skor och textilier -- för att de ska absorbera fukten. Att torka av smyckena efter användning bidrar också till att smycken inte oxiderar lika snabbt.
Billiga smycken bör inte förvaras hängande eftersom det kan töja ut tråden de är trädda med. Inga smycken bör förvaras i badrummet eftersom fukten inte är bra för många material och där kan också finnas kemikalier från kosmetika i luften ( t ex hårspray) som har en negativ effekt på smyckena.
Ja, det finns mycket att tänka på. Det viktigaste är att veta något om de material man har i sina smycken i de fall de kan kräva lite speciella omsorger. I övrigt är det främst sunt förnuft och omtanke som är ledorden.
Smycken, hudproblem och rengöring
Om du har problem med allergi och nässelutslag när du bär smycken kan detta bero på att du är överkänslig mot en viss metall (eller reagerar på elektrokemiska spänningar i pläteringar), men det kan också vara så enkelt att du reagerar på resterna av rengöringsmedel som använts på smycket. Byt i så fall rengöringsmedel och var extra noga med att alla rester av det avlägsnas från smycket. Läs mer under Allergi av smycken -- inte bara nickel.
Rengöringsprodukter du använder på din hud/hy kan i sin tur påverka dina smycken. Liksom övrig kosmetika och hårvårdsprodukter som hårspray kan dessa accelerera oxdiationsprocessen och nöta ned pläteringen på oäkta smyckesdelar och mjuka stenar. Detta har bl a beskrivits i Därför missfärgas huden av guld.
onsdag 25 maj 2011
Teknik: Färga komponenter av ben
Jag är medveten om att många ogillar pärlor och komponenter av ben och horn, men för de som använder dem har Fire Mountain Gems några tips kring hur man själv kan färga in delarna i valfri färg och kanske t o m skapa olika effekter genom att blanda färger och bearbeta ytan på olika sätt. De går tyvärr inte in på några exakta "recept" för att skapa t ex en tie-dye eller lädereffekt, men du får däremot tips på vad du kan färga med och hur du får färgen att sitta bättre.
För fler sätt att färga benpärlor, se även Färga dina egna sötvattenspärlor -- metoder som fungerar på "sötisar" fungerar även på ben, korall och andra liknande porösa naturmaterial.
Benpärlor säljs oftast i vitt eller antikbehandlat. Genom att färga komponenterna själv kan du få färggladare delar till dina smycken och pärlarbeten. Gillar du den antika effekten? Läs mer om hur du kan åstadkomma den själv i inlägget Tefärgning.
För fler sätt att färga benpärlor, se även Färga dina egna sötvattenspärlor -- metoder som fungerar på "sötisar" fungerar även på ben, korall och andra liknande porösa naturmaterial.
Benpärlor säljs oftast i vitt eller antikbehandlat. Genom att färga komponenterna själv kan du få färggladare delar till dina smycken och pärlarbeten. Gillar du den antika effekten? Läs mer om hur du kan åstadkomma den själv i inlägget Tefärgning.
tisdag 24 maj 2011
Noterat: Färgglada smyckesdelar för sommaren
Beads Direct har tagit in en kollektion med tvåfärgade mönstrade kedjor, klolås och motringar. Metalldelarna finns i fyra färgställningar: blå/vit (blommigt/marmorerat), svart/vit (zebrarandigt/spindelnät), rosa/röd (blommigt) och grön/blå (marmorerat). Smyckesdelar som kanske passar speciellt bra till färgglada, roliga sommarsmycken?
Du hittar alla produkterna här. Delarna är bly- och nickelfria. Kedjor och motringar är tillverkade i aluminium.
Du hittar alla produkterna här. Delarna är bly- och nickelfria. Kedjor och motringar är tillverkade i aluminium.
Noterat: Egendesignade ear cuffs
Det är inte bara tags du kan få i egen design via pärlbutikerna. FROSTnollåtta erbjuder även ear cuffs -- en het trend just nu -- i design skapad av dig och tillverkad i fabrik för dig som inte vill göra dina egna cuffs från grunden.
För dig som föredrar hantverk och hellre skapar dina ear cuffs helt själv finns det istället projekttips under Clips, örskruvar och cuffs -- örhängen som inte kräver hål.
Olika varianter av ear cuffs för vidare utsmyckning (dvs halvfabrikat för egen smyckestillverkning) säljs numer av många pärlbutiker även i Sverige. Se t ex FROSTnollåtta, Smyckestillbehör.se, Sirlig, Smyckesmani, Made by Roz och Pärlgrossisten. Några har ett bredare utbud med olika modeller än andra.
För dig som föredrar hantverk och hellre skapar dina ear cuffs helt själv finns det istället projekttips under Clips, örskruvar och cuffs -- örhängen som inte kräver hål.
Olika varianter av ear cuffs för vidare utsmyckning (dvs halvfabrikat för egen smyckestillverkning) säljs numer av många pärlbutiker även i Sverige. Se t ex FROSTnollåtta, Smyckestillbehör.se, Sirlig, Smyckesmani, Made by Roz och Pärlgrossisten. Några har ett bredare utbud med olika modeller än andra.
måndag 23 maj 2011
Nyhet: EU förbjuder kadmium i smycken
Att den miljö- och hälsofarliga tungmetallen kadmium har förekommit i skrämmande höga halter i s k oäkta smycken (dvs bijouterier, smycken som inte görs i ädelmetall) har skapat rubriker de senaste åren, inte minst i USA där det dock ännu inte finns några federala regleringar av ämnet. Nu meddelar EU att de kommer att förbjuda kadmium i alla typer av smyckesprodukter (förutom antika smycken), plast och svetstråd från och med december 2011.
Beslutet förväntas innebära inte bara minskade risker för konsumenter -- och då inte minst barnen -- utan också bidra till minskade utsläpp till naturen där kadmium är giftigt för vattenmiljön. Med tanke på metallens många risker -- den är bl a klassad som cancerframkallande ämne -- är detta ett stort framsteg och industrin beräknas inte bli någon förlorare då det redan idag finns säkrare alternativ till kadmium i smyckeslegeringarna.
Detta innebär också att alla som tillverkar och säljer smycken eller smyckesdelar/pärlor måste se till att komponenterna inte bara är nickelsäkra utan också håller sig till EU:s nya reglering av kadmium för att lagligen kunna säljas.
När det gäller ett annat kritiserat och farligt ämne i smycken, bly, så har Frankrike lämnat in ett förslag till förbud för smycken med höga blyhalter inom EU, men ett beslut kommer troligen inte förrän vintern 2011/2012 och vid ett positivt beslut kommer förbudet att börja gälla först sex månader efter det tagits (dvs tidigast nästa sommar) enligt Kemikalieinspektionen.
Läs mer om kadmium, riskerna och varför det förekommer i smycken här. Mer om EU:s nya förbud och ytterligare information om tungmetallen kan du läsa på EU:s hemsida.
Beslutet förväntas innebära inte bara minskade risker för konsumenter -- och då inte minst barnen -- utan också bidra till minskade utsläpp till naturen där kadmium är giftigt för vattenmiljön. Med tanke på metallens många risker -- den är bl a klassad som cancerframkallande ämne -- är detta ett stort framsteg och industrin beräknas inte bli någon förlorare då det redan idag finns säkrare alternativ till kadmium i smyckeslegeringarna.
Detta innebär också att alla som tillverkar och säljer smycken eller smyckesdelar/pärlor måste se till att komponenterna inte bara är nickelsäkra utan också håller sig till EU:s nya reglering av kadmium för att lagligen kunna säljas.
När det gäller ett annat kritiserat och farligt ämne i smycken, bly, så har Frankrike lämnat in ett förslag till förbud för smycken med höga blyhalter inom EU, men ett beslut kommer troligen inte förrän vintern 2011/2012 och vid ett positivt beslut kommer förbudet att börja gälla först sex månader efter det tagits (dvs tidigast nästa sommar) enligt Kemikalieinspektionen.
Läs mer om kadmium, riskerna och varför det förekommer i smycken här. Mer om EU:s nya förbud och ytterligare information om tungmetallen kan du läsa på EU:s hemsida.
Projekt och mönster: Kallor
Kalla är en prydnadsväxt som lätt känns igen på dess typiska blomform, som ofta är vit men även finns i andra färgställningar. Det är en elegant blomma som kanske inte minst förknippas med bröllop. Blommans form gör att den är enkel att skapa från ett enda stycke av lera, metall, papper etc, som sveps om en pistill.
Kallor formade i metall finner du beskrivningar till i projekt som Calla Lily Pendant, From flat to Flower och Lilies and Leaves. Är metallera (t ex silverlera) snarare än plåt din melodi, se Calla Lily Suite.
En kalla i polymerlera kan du lära dig att göra hos Miss Polyclay, Garden of Imagination, Creatività e Fantasia och Cindy Lietz. Christi Friesen har också ett fint projekt: Calling all calla lilies pendant.
Eftersom kallor är vanliga blommotiv på (bröllops)tårtor så finns det också en hel del tutorials för tårtdekorationer, som även skulle kunna vara av intresse för dig som arbetar i lera. Se t ex Cake Walk, The Cake Class, Baking Project och Edna (video) för att bara nämna några. Formerna som används här kan även vara av inspiration för dig som arbetar i metall.
Tredimensionella pärlade kallor kan göras med antingen metalltråd -- s k french beaded flowers som du kan läsa mer om här -- eller i pärlsömnad. Ett exempel på det förra är Dalene Kellys Calla Lily medan Calla Lily Earrings som görs i brick stitch är exempel på det senare. Suzanne Cooper tipsar om att russian leaves också kan användas för att göra kallor.
Hur du skapar kallamotiv i lampworkpärlor beskrivs bl a hos Tumbleweed Glass Studio. Hur du skapar tredimensionella kallor i glas finns beskrivet på Lampwork Etc.
Gillar du att virka finns det också flera mönster till virkade kallor, som skulle kunna användas i smycken för den som gillar den stilen, se Crocheted Calla Lily Pin, Calla Lily PDF Crochet Pattern och Calla Lily Flower. Kallor i tyg hittar du instruktioner till här.
PS! Vill du hitta fler blomprojekt? I inlägget Vårblomning hittar du en sammanställning till (mer eller mindre) alla blomrelaterade projekttipsinlägg som skrivits på bloggen.
Foto av Rachel Ford James respektive Elga Cappellari här använt i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0 respektive CC BY-NC 2.0
fredag 20 maj 2011
Teknik: Prägla läder med filigran och andra smyckesdelar
På Vintajs blogg kan du lära dig att prägla mönster i läder med hjälp av filigrandelar, tunna mässingberlocker etc. Deras tutorial visar steg för steg hur du präglar lädret med hjälp av en Sissix Big Shot (BigKick och Vagabond fungerar också). Detta är en typ av press/vals, som oftast används i scrapbooking, korttillverkning och andra typer av papperspyssel. I princip skulle du kunna använda något annat för att applicera tillräckligt med tryck på lädret. Några smyckestillverkare kanske t o m har tillgång till en vals av den typ som används inom ädelsmide.
Vintaj har för övrigt också tipsat om hur du kan använda Sissix och liknande verktyg också för att prägla metall -- läs mer om det här. Som nämns där kan samma teknik användas på lera.
PS! Se även gårdagens post Punsa på läder för fler tips kring läderarbete.
Vintaj har för övrigt också tipsat om hur du kan använda Sissix och liknande verktyg också för att prägla metall -- läs mer om det här. Som nämns där kan samma teknik användas på lera.
PS! Se även gårdagens post Punsa på läder för fler tips kring läderarbete.
Noterat: Vackra keramikhängen med återvunnet glas
Ett smyckesmaterial jag tycker mycket om är keramik -- läs gärna min lilla hyllning till materialet här (där du också finner fler tips på keramikpärlmakare) -- och något jag speciellt gillar på keramik är krackelerade effekter. Det finns två sätt som är vanliga att använda för att skapa sådana yteffekter: krackelerande glasyr eller så smälter man glaskross på keramiken. En som arbetar en hel del med det senare är Artisan Clay.
Hos Artisan Clay hittar du runda hängen, connectors, donuts och cabochoner med återvunnet glaskross. Vissa modeller är som ovan fyllda i mitten med en eller flera nyanser medan andra har cirklar i olika färger. Notera hur glaset glittrar något där de krossade bitarna smält samman, vilket gör dem till ett passande komplement till krackelerade glaspärlor.
PS! Missa inte heller hennes "smoke fired" keramik i fina rökiga toner.
torsdag 19 maj 2011
Teknik: Punsa på läder
Att punsa, det vill säga stämpla/stansa, på läder är en kul teknik. Det finns många sätt att skapa mönster i läder och punsning är ett som inte är allt för svårt i sitt enklaste utförande. Det finns speciella läderpunsar att köpa (i Sverige bl a hos Slöjd-detaljer och Tjäder-Läder), men vill man går det också att använda t ex bokstavsstansar för metall. För de flesta teknikerna i läder förordas vegetabiliskt garvat läder (det förordas även av andra skäl, som jag beskrivit här).
Ett bra ställe att lära sig mer om grunderna kring att arbeta i läder finns hos Tandy Leather Factory. Se t ex deras Leathercraft ABC samt gratisvideor med instruktioner. Där beskrivs många olika tekniker, bland annat just stamping (punsning). Du får också lära dig hur du förbereder lädret för punsning, skär i läder, färgar in motiv så de syns bättre, fäster trycklås, syr i läder med mera.
Även på eHow kan du hitta lite instruktioner för att arbeta med punsar under Leathercraft. På bloggen I am momma hear me roar kan du få tips på hur du kan göra ett halsband med berlocker av punsat läder (egentligen fuskläder av vinyl).
Missa inte heller morgondagens inlägg: Prägla läder med filigran och andra smyckesdelar.
PS! Företag som tillverkar personliga stämplar för metall gör ofta också stämplar/punsar för läder efter kundens önskemål.
onsdag 18 maj 2011
Projekt och mönster: "Svävande" motiv med Fimo Gel
Med hjälp av genomskinliga material som epoxiharts och Fimo Deco Gel kan man göra bezels (hängen, länkar, berlocker osv med ram/kant) med motiv som verkar sväva eller flyta snarare än ligga på botten mot metallen. Metoden kallas layering och ses mest i epoxihartsprojekt som exempelvis Layered Montage och detta älvahänge.
Men om du inte vill arbeta med epoxiharts kan du även skapa liknande effekt med polymerlera och mer precist med Fimos Deco Gel (även känd som Fimo Liquid och Deko gel). Denna trögflytande gel blir efter bakning mer eller mindre genomskinlig vilket gör den användbar i många sammanhang. Hur du kan använda den för layering kan du se i Floating Garden/Dragonfly Gems Tutorial hos Crafts by Chris. Principen är den samma som i epoxiprojekten ovan -- med den skillnaden att Deco Gel härdas i ugn istället för i rumstemperatur.
PS! Det finns även andra typer av flytande polymerlera från de andra lertillverkarna. Fimos variant används ofta i sådana här sammanhang då den av många beskrivs som den variant som blir mest genomskinlig efter härdning. Jämförelser mellan märkena finner du hos t ex Garie Sim och Craft Test Dummies.
Men om du inte vill arbeta med epoxiharts kan du även skapa liknande effekt med polymerlera och mer precist med Fimos Deco Gel (även känd som Fimo Liquid och Deko gel). Denna trögflytande gel blir efter bakning mer eller mindre genomskinlig vilket gör den användbar i många sammanhang. Hur du kan använda den för layering kan du se i Floating Garden/Dragonfly Gems Tutorial hos Crafts by Chris. Principen är den samma som i epoxiprojekten ovan -- med den skillnaden att Deco Gel härdas i ugn istället för i rumstemperatur.
PS! Det finns även andra typer av flytande polymerlera från de andra lertillverkarna. Fimos variant används ofta i sådana här sammanhang då den av många beskrivs som den variant som blir mest genomskinlig efter härdning. Jämförelser mellan märkena finner du hos t ex Garie Sim och Craft Test Dummies.
Projekt och mönster: Glittriga smyckeskomponenter
Just nu kan du läsa mycket om att färglägga dina egna filigrandelar och andra smyckeskomponenter av metall med akrylfärg och alkoholbaserat bläck (ofta förseglat med epoxiharts, vilket inte minst tillsammans med alcohol inks ger en emaljliknande känsla). Vintaj blog, FusionBeads, B'Sue Boutiques blogg är bara några exempel på ställen där det tagits upp. Lite om olika sätt att färga metall, inklusive med akrylfärg finns här -- se även ovan nämnda ställen.
För den som gillar glittrig design har FusionBeads tagit det ett steg längre och visar hur du kan "förhöja" en målad filigrandel genom att också tillsätta glitter. Läs hur du gör i tutorialen Coloring Filigree with Glitter and Acrylic Dabbers. Se även Star of the Party Bracelet för ett smyckesprojekt med dessa glittriga smyckesdelar.
Självklart kan du använda samma teknik även på andra smyckesdelar och pärlor av metall. Du kan också blanda glitter i epoxiharts om du föredrar att färglägga metall med det.
För den som gillar glittrig design har FusionBeads tagit det ett steg längre och visar hur du kan "förhöja" en målad filigrandel genom att också tillsätta glitter. Läs hur du gör i tutorialen Coloring Filigree with Glitter and Acrylic Dabbers. Se även Star of the Party Bracelet för ett smyckesprojekt med dessa glittriga smyckesdelar.
Självklart kan du använda samma teknik även på andra smyckesdelar och pärlor av metall. Du kan också blanda glitter i epoxiharts om du föredrar att färglägga metall med det.
tisdag 17 maj 2011
Manekis projekt: Filigranstomme
Filigrandelar kan många gånger vara användbara stommar och designelement i smycken. De kan användas precis som de är eller manipuleras på olika sätt, från filigree wrapping till färgläggning. När jag skulle göra halsbandet ovan hade jag ingen passande filigrandel så istället manipulerade jag en befintlig del. Hur jag gjorde det kan du läsa nedan.
Eftersom du kommer att såga/klippa i metallen är det inte att rekommendera att du använder filigran i pläterad metall.
*
Material:
Filigrandel i mässing (kallas Deco Vines hos Vintaj, Rebecca hos Brass Bouquet och Leafy Wrap hos B'Sue Boutiques)
Verktyg: guldsmedssåg (alt. smal avbitare), nålfil, rundtång,
*
1. Första steget är att separera de två sidorna av filigrandelen så de kan böjas till. Gör detta genom att såga av metallen på de tre ställen som indikeras med streck på bilden ovan. Har du ingen passande såg kan du, om du är försiktig, använda en precisionsavbitare med vinklad käft. Det kan dock vara svårare att få rena snitt med avbitaren så klipp försiktigt, en liten bit åt gången.
2. Fila ned snittytorna där du sågat/klippt med en nålfil. Saknar du en bra fil för metall kan du i nödfall använda en nagelfil, som dock slits snabbare. Se till att först "frisera" snittet så du slipper tidsödande filande. Fila tills inga vassa bitar sticker ut längre.
3. Börja med att böja ut filigrandelen med dina fingrar. Fatta i mitten på delen (där de två delarna fortfarande hänger ihop) med ena handen och ta tag i ena sidan med den andra. Håll inte för långt uppe -- absolut inte på övre halvan av filigrandelen -- utan håll handen på den nedersta stora snirkeln. Böj försiktigt filigranen utåt så att den säras från den andra halvan. Upprepa på den andra sidan. Kolla att du böjt ut båda sidorna lika långt så det ser symmetriskt ut. Om inte, justera där det behövs.
4. När du böjt ut filigranen så märker du att löven nederst på delen kommer att sitta tätt mot de små snirklarna underst. De utgör ett stopp som innebär att du inte kan böja ut sidorna mer. Det innebär också att du får två slutna öppningar där du senare kan fästa t ex dinglande pärlhängen utan att de ramlar av.
5. Fortsätt att forma filigrandelen, nu genom att manipulera den övre delen. Ta tag i ned nedre stora snirkeln på ena sidan med en hand och håll den översta delen av filigrandelen med andra. Böj försiktigt utåt och nedåt tills den ligger i linje med den nedre halvan. Upprepa på andra sidan så att filigrandelen ser ut som på bilden ovan.
OBS! De två halvorna av filigrandelen binds bara samman av en tunn remsa där två blad möts på varje sida. Dessa två punkter är känsliga och får inte böjas fram och tillbaks för mycket -- då går de av! Böj därför ut filigranen en liten bit åt gången tills du är nöjd med formen så du slipper justera fram och tillbaks.
6. För att enkelt kunna fästa en kedja eller tråd i ändarna på filigrandelen kan du böja in de små snirklarna ytterst på varje sida med hjälp av en rundtång. Börja med av böja in snirkeln genom att fatta mitt på den med tången och kröka den ungefär som när du gör en ögla på en hattpinne. Flytta rundtången närmare änden och gör en sista justering så att änden ligger mot bladet utan mellanrum.
7. Lägg filigrandelen på bordet och kontrollera att den inte blivit skev när du format den. Om den inte ligger platt mot bordet, böj försiktigt till de delar som är skeva med hjälp av fingrarna. Var extra försiktig vid de ovan nämnda sköra punkterna.
8. Din filigrandel är nu i princip färdig att använda så som du önskar. Om du arbeta med obehandlad mässing och behärskar konsten att löda finns det några ytterligare små tips nedan.
Alternativ 1: Löda fast en motring nederst mitt på filigrandelen så du enkelt kan hänga ett litet pärlhänge eller dylikt där.
Alternativ 2: Om du vill förstärka de två svaga punkterna eller bara tycker mellanrummen är för tråkiga kan du löda fast exempelvis motringar eller små "snirklar" av mässingstråd där. [I brist på bättre illustration lade jag bara en enkel kopparlänk där för att visa hur det kan se ut.]
PS! Om du använder oxiderad mässing kommer snittytorna där du sågat att mörkna med tiden och anta samma färg som resten av filigrandelen. Du kan också snabba på processen genom att själv patinera dem. Använder du lackad eller på annat sätt antitarnishbehandlad mässing bör du pensla lite skyddslack där du sågat så att inte det inte ärgar/oxiderar.
måndag 16 maj 2011
Teknik: sidenbandslindade pärlor
På Silkribbon.com kan du få lära dig att linda in en (trä)pärla i sidenband. I sammanhanget används tekniken för att skapa tredimensionella motiv i sidenbandsbroderi. De kan exempelvis användas som ägg i ett fågelbo så som visas på bloggen, bär, blomknoppar, ekollon med mera -- delvis beroende på på pärlans form.
Inom reliefbroderi (eng. stumpwork) används samma metod för att linda in pärlor i broderigarn och sy fast dem. Ett annat sätt att täcka pärlor med brodergarn direkt på underlaget kan du finna här. (Se även Trapped beads (kommande 120622).)
Instruktionerna visar hur den lindade pärlan broderas fast på tyg, men du skulle också kunna använda grundtekniker för smycken och andra pärlarbeten om du hellre föredrar det.
Inom reliefbroderi (eng. stumpwork) används samma metod för att linda in pärlor i broderigarn och sy fast dem. Ett annat sätt att täcka pärlor med brodergarn direkt på underlaget kan du finna här. (Se även Trapped beads (kommande 120622).)
Instruktionerna visar hur den lindade pärlan broderas fast på tyg, men du skulle också kunna använda grundtekniker för smycken och andra pärlarbeten om du hellre föredrar det.
Projekt och mönster: Beadmaillearmband -- sy med pärlor och motringar
Beadmaille är en bok av Cindy Pankopf där hon skapar smycken i vad hon kallar just beadmaille. Detta ska inte förväxlas med chain maille med inslag av pärlor där man t ex fäster pärlor på metallringarna eller gör pärllänkar mellan kedjorna. Beadmaille är pärlsömnad: smyckena görs i sydda tekniker där metallringar fästs i en pärlad bas -- på samma sätt som ringarna skulle länkas fast i andra ringar i vanlig chain maille.
Är du nyfiken på hennes fusion av pärlsömnad och chain maille så hittar du ett gratisprojekt från boken via förlaget Larks blogg.
Är du nyfiken på hennes fusion av pärlsömnad och chain maille så hittar du ett gratisprojekt från boken via förlaget Larks blogg.
fredag 13 maj 2011
Nyhet: Färgexperterna vill ha dina frågor
Margie Deeb och Beverly Ash Gilbert, två amerikanskor som skrivit mycket om färg för pärlare, har börjat samarbeta. Under rubriken Ask the Color Queens vill de nu ta emot frågor kring färg -- för pärlarbeten eller andra medier -- vilka kommer att besvaras i deras nya pdf-publikation "Ask the Color Queens" Color Journal, som de kommer att ge ut kvartalsvis. Publikationen kommer att innehålla "all kinds of fun, valuable color info", vilket bl a innefattar att svara på sina läsares frågor. Färgdrottningarna har inte bara erfarenhet av att arbeta med pärlor utan även andra medium som grafisk design, fotografi, inredning, målning med mera.
Läs mer på Margie Deebs respektive Beverly Ash Gilberts bloggar. (Notera att den senare sockrar budet med ett erbjudande till dig som kommer att få din fråga publicerad.) Din fråga vill de ha senast 15 juni.
Teknik: Pärlvävning med fiber
Source: Mirrix Tapestry & Bead Looms on Pinterest
Du kan väva med garn, tråd eller andra "fibrer" som t ex tygremsor. Och du kan väva med pärlor. Men du kan förstås också väva med både fiber och pärlor. I "vanlig" vävning broderas pärlor ibland fast i efterhand eller så kan du väva med något av alla dessa effektgarn med inslag av pärlor. Du kan också använda fiber som inslag i pärlvävning och alternera mellan rader med pärlor och rader med till exempel sidenband.
Det senare kan du läsa om på Beading Daily: Learn How to Add Fiber to Bead Loom Projects. Andra sätt att kombinera vävning och pärlvävning finner du t ex hos Loom in a Tube. Där hittar du även ett häfte, som handlar om att väva med pärlor och fiber samtidigt. Också Mirrix har tvp projekt, Affinity Bracelet Kit (se bild ovan) och Tapestry/Bead Cuff Kit, där du blandar pärlvävning med garn -- även videoinstruktioner här.
Pärlor kan även fungera som små kantaccenter i vävning med garn, vilket du kan läsa mer om och se här.
Diane Fitzgerald och Helen Banes har skrivit en bok, Beads and Threads Jewellery, som handlar om att väva med fiber och pärlor. Tekniken som används där är needle-weaving med pärlor som du kan läsa mer om här (scrolla ned till Varianter av needle-weaving med pärlor). Den typen av vävning görs inte i en "permanent" vävram eller på en vävstol, som liknar de som används i exemplen ovan utan varpen nålas upp i ett mönster på ett underlag.
Nyhet: Färgexperterna vill ha dina frågor
Margie Deeb och Beverly Ash Gilbert, två amerikanskor som skrivit mycket om färg för pärlare, har börjat samarbeta. Under rubriken Ask the Color Queens vill de nu ta emot frågor kring färg -- för pärlarbeten eller andra medier -- vilka kommer att besvaras i deras nya pdf-publikation "Ask the Color Queens" Color Journal, som de kommer att ge ut kvartalsvis. Publikationen kommer att innehålla "all kinds of fun, valuable color info", vilket bl a innefattar att svara på sina läsares frågor. Färgdrottningarna har inte bara erfarenhet av att arbeta med pärlor utan även andra medium som grafisk design, fotografi, inredning, målning med mera.
Läs mer på Margie Deebs respektive Beverly Ash Gilberts bloggar. (Notera att den senare sockrar budet med ett erbjudande till dig som kommer att få din fråga publicerad.) Din fråga vill de ha senast 15 juni.
onsdag 11 maj 2011
Teknik: Fold-forming
Fold-forming -- stavat med eller utan bindestreck -- är en smidesteknik, som varit aktuell i Staterna på sistone. Det är en metod för att skapa refliefmönster och tredimensionella former i metall genom att vika, böja och hamra plåt. Ibland beskrivs det som något av origami med metallplåt.
Upphovsmannen bakom fold forming är kanadensiske guldsmeden Charles Lewton-Brain, som började utveckla metoden under 1980-talet, inspirerad bl a av sin tyske lärare Klaus Ullrich. På Lewton-Brains hemsida kan du också hitta många exempel på vad du kan skapa med metoden. Historien bakom fold-forming kan du läsa på Ganoksin.
För länkar till hans egna artiklar, som inkluderar instruktioner till några av grundteknikerna, se hemsidan och framför allt då denna sida samt länklistan här. Hans bok i ämnet heter kort och gott Foldforming (Brynmorgen Press). En enkel teknik presenterade han även i artikeln Foldforming 101 in Art Jewelry Magazine, September 2008, där du även finner Robert Danciks projekt Chart Your Own Mixed-Media Odyssey, som inkluderar just fold-forming.
Utöver hans egna artiklar och texter kan du lära dig mer om tekniken i instruktionsvideorna hos Rio Grande och Beaducation. Det senare är en hel kurs, som ännu inte går att köpa, men du kan få en gratis förhandstitt på hemsidan. Fler tutorials finner du hos bl a Doxallo,
Projekt du kan köpa via tidskrifter som Art Jewelry och Jewelry Artist/Lapidary Journal inkluderar Fold Formed Bronze Brooch av Helen Driggs, Fold Form Mini Copper Stars av Judy Freyer Thompson och Anticlastic Form Folded Bracelet av Jack Berry. Det finns även en variant som kallas microfolding -- se projektet Textured Silver Pendant av Jack Berry.
Foto © Beaducation. Bild från deras kurs.
tisdag 10 maj 2011
Nyhet: Förlaget Lark söker alster till ny smyckesbok
Lark Books söker vackra bilder på inspirerande pärlade smycken i originaldesign ("excellent photographs of excellent, original beaded jewelry pieces") till den kommande boken 500 Beaded Jewelry. Liksom övriga titlar i 500-serien är detta en fotobok som samlar bilder på välgjord design och temat denna gång är alltså smycken i pärltekniker. Urvalet görs av en jury och denna gång kommer smyckena att bedömas av Ray Hemachandra.
Temat för boken är pärlade smycken, vilket inkluderar alla typer av smycken som halsband, armband, örhängen, hängen, ringar med mera. Förlaget förhoppning är att fånga en mångfald av olika smycken och betonar även att de vill få bidrag från hela världen.
Observera att det foto du skickar in är det som kommer att användas i boken om det väljs ut. Detta innebär att du måste skicka med kvalitetsfoton, gärna professionellt tagna. Hemachandra säger: "because this is a book of photographs, the image quality is just as important in jurying as the excellence and originality of the beaded jewelry the photographs capture and celebrate—I’ll select good work in a great photograph over great work in a poor photograph."
Lark vill ha foton senast 15 juli 2011, men de föredrar att få bidragen så fort som möjligt. De tar endast emot digitala bilder och föredrar alster som inte tidigare publicerats samt helst nya alster. Boken kommer att publiceras hösten 2012 eller våren 2013. De smyckesmakare, som får ett alster publicerat i boken, kommer att få ett gratis exemplar av den.
För mer information, se Larks hemsida.
Temat för boken är pärlade smycken, vilket inkluderar alla typer av smycken som halsband, armband, örhängen, hängen, ringar med mera. Förlaget förhoppning är att fånga en mångfald av olika smycken och betonar även att de vill få bidrag från hela världen.
Observera att det foto du skickar in är det som kommer att användas i boken om det väljs ut. Detta innebär att du måste skicka med kvalitetsfoton, gärna professionellt tagna. Hemachandra säger: "because this is a book of photographs, the image quality is just as important in jurying as the excellence and originality of the beaded jewelry the photographs capture and celebrate—I’ll select good work in a great photograph over great work in a poor photograph."
Lark vill ha foton senast 15 juli 2011, men de föredrar att få bidragen så fort som möjligt. De tar endast emot digitala bilder och föredrar alster som inte tidigare publicerats samt helst nya alster. Boken kommer att publiceras hösten 2012 eller våren 2013. De smyckesmakare, som får ett alster publicerat i boken, kommer att få ett gratis exemplar av den.
För mer information, se Larks hemsida.
Teknik: Färglägg med ITS
ITS, Image Transfer Solution, är framför allt framtagen för att användas till s k image transfers, dvs att överföra ett motiv. ITS säljs av en del pärlbutiker i Sverige. På Sherri Haab blog kan du läsa om hur du även kan använda produkten för att färglägga/måla på t ex metall och andra icke-porösa ytor (samma ytor som ITS vanligtvis kan användas på). Detta genom att blanda i färgpigment i vätskan på samma sätt som du skulle färga exempelvis epoxiharts. Steg-för-stegbeskrivning för hur du går tillväga finns på bloggen. Bland annat tipsas om hur du kan måla reliefytor så att enbart de nedsänkta partierna blir färglagda.
måndag 9 maj 2011
Tävling: Skapa egna budskapsarmband
Smyckestillbehör.se har presenterat en ny tävling på temat buskapsarmband. Tävlingen går ut på att du ska göra ett armband med någon form av budskap. Det ska bestå av butikens 1 cm breda läderarmband, men i övrigt är valet av material och teknik helt fritt. Ditt budskap kan du fästa på armbandet på vilket sätt du föredrar: punsa (=stansa, stämpla), glödrita, måla, gör en image transfer, skriv, brodera -- alternativen är många.
Bidragen kommer först och främst att bedömas utifrån sitt budskap. Det innebär att ett snyggt smycke inte kommer att vinna om inte budskapet/texten är bra. Det estetiska kommer dock också att bedömas i andra hand.
Sista datum att skicka in ditt/dina bidrag -- du kan delta med upp till tre armband -- är 27 juni. Bland bidragen kommer en vinnare att väljas ut, som vinner ett presentkort i butiker. Läs mer om tävlingen här.
Bidragen kommer först och främst att bedömas utifrån sitt budskap. Det innebär att ett snyggt smycke inte kommer att vinna om inte budskapet/texten är bra. Det estetiska kommer dock också att bedömas i andra hand.
Sista datum att skicka in ditt/dina bidrag -- du kan delta med upp till tre armband -- är 27 juni. Bland bidragen kommer en vinnare att väljas ut, som vinner ett presentkort i butiker. Läs mer om tävlingen här.
Noterat: Fjärilsvingar i patinerad brons
Vad passar bättre när sommaren närmar sig än att inspireras av fjärilar? Vingarna ovan kommer från Artisan Accents by Staci Louise. De är gjorda i bronslera och har försetts med en vacker färgad patina, vilket ger vingarna en stil som kanske bäst beskrivs som distressed, vintage shabby chic eller rustik.
Stacis bronskomponenter är alla gjorda från hennes egna gjutformar, men några är också skapade utifrån köpta stämplar. Varje komponent är handgjord, vilken innebär att ingen är den andra helt lik. Just fjärilsvingarna erbjuder hon i flera olika modeller och färger.
PS! Se även Vackra kinesiska fjärilar för exempel på cloisonnéhängen och -pärlor.
söndag 8 maj 2011
Nyhet: Pärlbutikskartan uppdaterad, men med problem
Jag har idag ägnat eftermiddagen och kvällen åt att uppdatera pärlbutikskartan. Tyvärr strular Google Maps, vilket inte är första gången, vilket innebär att en del uppdateringar försvunnit, tillagda butiker ibland inte finns där de ska vara, några adresser står med utan att de har någon butiksinfo och info om respektive butik har bytt plats med andra butiker. I något fall verkar rubriken hamnat fel, men jag är till 99 % säker att åtminstone markörernas placeringar med tillhörande butiksnamn är rätt. I övrigt är informationen inte lika tillförlitligt pga av de tekniska felen. Det positiva är att några nya butiker tillkommit -- det negativa är att delar av informationen som finns på kartan numer är uppåt väggarna!
Så det som borde varit en enkel, om än tidsödande, uppgift har slutat med att kartan inte bara är dåligt uppdaterad utan även delvis rent felaktig. Sedan ett tid tillbaks är jag den enda personen som arbetar med kartan -- vid sidan av bloggandet, säsongsarbetandet, jobbsökandet och allt annat jag behöver göra (nej, att pärla var inte uppräknat: när det strular så här får jag inte tid till det). Tyvärr gör sådana här missöden, som Google får för sig ibland, att mitt engagemang för hela uppgiften svalnar eftersom så mycket jobb är i onödan. Att se många timmars slit -- av både mig och Pugglis som var med när kartan föddes fram -- försvinna är frustrerande och gör mig bara trött och less på det hela. När dessutom andra uppgift kräver tid av mig är det svårt att se någon vits med att försöka skapa något som bara förstörs av Googles tekniska fel.
Jag har inte gett upp helt utan kommer försöka imorgon också, men risken är att tiden som vanligt kommer att tryta och nödvändiga uppdateringar i informationen samt korrigeringar av de nya felaktigheterna kommer att dra ut på tiden.
Och om någon har förslag på en mer pålitlig och användarvänlig (gratis) karttjänst tar jag gärna emot det. ;)
fredag 6 maj 2011
Kultur: Pärlmuseer i världen
Planerar du en semester i pärlornas tecken så kanske det kan vara värt att känna till att det finns några pärlmuseer runt om i världen. Jag har tyvärr inte själv besökt något av museerna så jag kan inte uttala mig om kvalitet och storlek. Som alltid är det också bäst att i förväg kontrollera att ett museum är öppet innan du planerar din resa: öppettider ändras och museer kan läggas ned.
Förutom rena pärlmuseer kan olika typer av museer ibland ha tillfälliga pärlutställningar eller mindre permanenta utställningar med pärlor. Ett exempel på pärlutställningar, som vandrat mellan museer, var Glaspärlor -- En trend i alla tider som visades på Sveriges Glasmuseum i Växjö 2009.
USA
Ett av de mest kända museerna, The Bead Museum in Arizone, har tyvärr lagts ned i svallvågorna efter den dåliga ekonomin -- ett öde som drabbade många småmuseer (pärlmuseet i Washington DC lade ned redan 2008). Hela pärlsamlingen, inklusive bibliotek, har flyttats till Mingei International Museum i San Diego medan pärlforskaren Peter Francis efterlämnade arkiv donerats till St Catherines Island Archive (American Museum of Natural History, New York). Mingei kommer att börja visa upp delar av pärlsamlingen i december 2011 med utställningen New Jewelry in a New Medium -- en utställning om pärlor av polymerlera.
I Kalifornien finns också Picard Trade Bead Museum and African Art Gallery, som ligger i Carmel Valley. Som namnet antyder fokuserar de på afrikanska pärlor och s k trade beads, det vill säga pärlor som användes i den internationella handeln i historisk tid.
Rör vi oss mot östra delarna av landet finner vi Tennessee River Freshwater Pearl Museum, som beskriver hur pärlor odlats och fortfarande odlas i Tennessees floder. Förutom museum är det Nordamerikas enda pärlodling och det anordnas även guidade turer där besökaren kan få träffa pärldykare och -odlare.
Corning Museum of Glass i Corning, New York, har även det pärlor i sina samlingar. De håller även korta kurser/demonstrationer där du själv kan få arbeta med glas och exempelvis tillverka en lampworkpärla. Tänk dock på att allt du tillverkar inte kan tas med hem direkt utan du får vänta till nästa dag (de skickar inte dina alster internationellt).
Japan
I Hiroshima så har pärltillverkaren Toho inte bara sitt huvudkontor, där har de även byggt upp en "glasby", Garasu no Satu (Toho Wonderland), som inkluderar ett pärlmuseum. Förutom det finns här en glashytta, glasmuseum, pärlbutik, glasträdgård med mera.
På Mikimoto Island utanför Toba (Mieprefekturen) ligger Mikimoto Pearl Museum, som främst visar upp konsthantverk och smycken tillverkade av odlade pärlor. Här finns även uppvisningar av pärldykare (ama). Ön är den plats där mikimotopärlan föddes och ägs av Mikimoto Pearl Museum Co. Här finns också en minneshall över Mikimoto Kokichi.
Tjeckien
I Jablonec nad Nisou i Tjeckien, Preciosa Ornelas (tidigare Jablonex) hemort, finns The Museum of Glass and Jewellery, som fokuserar på just smycken och det tjeckiska glaset. Som namnet anger är det snarare ett smyckes- och glasmuseum än ett pärldito, men med tanke på de tjeckiska glaspärlornas popularitet i bijouterier så lär där finnas ögongodis för pärlälskare. I pågående utställningen Charming World of Costume Jewellery så visas t ex filmer på hur pärlorna tillverkas, från rocaille- till pressglaspärlor.
Wild Things Beads ordar för övrigt en resa till Jablonec för pärlshopping och museibesök i sommar, vilket du kan läsa mer om på Perlen Poesies hemsida.
Tyskland
Även i tyska "glaspärlecentrat" Neugablonz (Kaufbeuren) finns en pärl- och smyckesutställning inrymd i Gablonzer Industries lokaler. Museet, som omfattar alla produkter de framställer, omfattar även interaktiva utställningar där du bl a kan få se tusentals pärlor falla från en höjd av nio meter. I staden finns Weg des Schmucks, Smyckesvägen, som visar hur smycken tillverkas samt berättar om stadens pärl- och smyckesindustris historia sedan den grundades av tjeckiska tyskar (många av dem glasmästare och pärlmakare från Jablonec/Gablonz) som utvisats från sitt hemland Böhmen efter andra världskriget. Fyra tillverkare, varav några smyckesmakare, öppnar sina fabriker för guidade turer. Läs mer här.
I Berlin driver makarna Evelyn och Jürgen Ulzen ett privat pärlmuseum, Perlenmuseum Ulzen. Tyvärr har jag inte hittat så mycket information om deras perlenmuseum. Följande kontaktuppgifter är från 2008. Adress: Perlenmuseum Ulzen, Boninstr. 5, 12207 Berlin (Lichterfelde-Süd); tel.: 030-712 169; e-post: juergen@ulzen.de
Tahiti
I Tahitis huvudstad Papeete ligger The Robert Wan Pearl Museum eller Le Musee de la Perle, som är tillägnat odlade pärlor i allmänhet och tahitiska pärlor i synnerhet. Museet grundade av Robert Wan och lär vara det enda eller åtminstone det första museet i världen som fokuserar enbart på pärlor (i betydelsen pearls).
Bahrain
I Manama ligger Museum of Pearl Diving in Bahrain, som är en del av The Heritage Center. Museet berättar om pärldykninges historia i landet, men det omfattar även andra delar av Bahrains kulturhistoriska arv. Själva byggnaden räknas som en av de historiskt viktigaste i landets då den var det bahrainska hovets första centrum.
Förenade Arabemiraten
Före oljan var det de orientaliska pärlorna som arabemiraterna var kända för. I Deira i Dubai finns The Pearl Museum, som är en samling av äkta pärlor donerade av sultan Al Owai till banken Emirates NBD för att bevara detta arabiska kulturarv. Museet är inhyst i bankens huvudkontor och kan endast besökas av grupper efter överenskommelse. För den som inte kan komma till museet så finns mycket information på dess hemsida.
Det finns även ett andra museum, DMCC Pearl Museum, som dock inte är öppet för allmänheten. Bilder från museet finns t ex här.
Dubai Museum i Bar Dubai har också utställningar om pärldykning, pärlhandel och pärlor i landet.
Mali
Farafina Tigne Bead Museum i Sévaré (i regionen Mopti) beskrivs på hemsidan som Afrikas enda pärlmuseum. Museet har en stor samling av pärlor från hela kontinenten, inklusive pärlade kungliga regalier och artefakter.
Italien
På ön Murano utanför Venedig finns ett glasmuseum i Palazzo Giustinian, Museo del Vetro. Känner ej till huruvida samlingarna omfattar pärlor i någon större utsträckning, men ön är känd för sina glasbruk, vilket inkluderar pärlmakare.
Österrike
Swarovskis är kanske inte ett pärl- eller smyckesmuseum, men med tanke på hur många som älskar deras gnistrande kristallpärlor kan de vara värt att nämna deras Kristallwelten/Crystal Worlds. Attraktionen ligger i Wattens, nära Innsbruck i Österrike där Swarovski har sitt huvudkontor.
Tipsa!
Känner du till några fler museer av intresse för pärlare, tipsa mig gärna. Likaså uppskattar jag även uppdateringar kring nedlagda museer som finns med på listan och andra förtydligande uppgifter.
Förutom rena pärlmuseer kan olika typer av museer ibland ha tillfälliga pärlutställningar eller mindre permanenta utställningar med pärlor. Ett exempel på pärlutställningar, som vandrat mellan museer, var Glaspärlor -- En trend i alla tider som visades på Sveriges Glasmuseum i Växjö 2009.
USA
Ett av de mest kända museerna, The Bead Museum in Arizone, har tyvärr lagts ned i svallvågorna efter den dåliga ekonomin -- ett öde som drabbade många småmuseer (pärlmuseet i Washington DC lade ned redan 2008). Hela pärlsamlingen, inklusive bibliotek, har flyttats till Mingei International Museum i San Diego medan pärlforskaren Peter Francis efterlämnade arkiv donerats till St Catherines Island Archive (American Museum of Natural History, New York). Mingei kommer att börja visa upp delar av pärlsamlingen i december 2011 med utställningen New Jewelry in a New Medium -- en utställning om pärlor av polymerlera.
I Kalifornien finns också Picard Trade Bead Museum and African Art Gallery, som ligger i Carmel Valley. Som namnet antyder fokuserar de på afrikanska pärlor och s k trade beads, det vill säga pärlor som användes i den internationella handeln i historisk tid.
Rör vi oss mot östra delarna av landet finner vi Tennessee River Freshwater Pearl Museum, som beskriver hur pärlor odlats och fortfarande odlas i Tennessees floder. Förutom museum är det Nordamerikas enda pärlodling och det anordnas även guidade turer där besökaren kan få träffa pärldykare och -odlare.
Corning Museum of Glass i Corning, New York, har även det pärlor i sina samlingar. De håller även korta kurser/demonstrationer där du själv kan få arbeta med glas och exempelvis tillverka en lampworkpärla. Tänk dock på att allt du tillverkar inte kan tas med hem direkt utan du får vänta till nästa dag (de skickar inte dina alster internationellt).
Japan
I Hiroshima så har pärltillverkaren Toho inte bara sitt huvudkontor, där har de även byggt upp en "glasby", Garasu no Satu (Toho Wonderland), som inkluderar ett pärlmuseum. Förutom det finns här en glashytta, glasmuseum, pärlbutik, glasträdgård med mera.
På Mikimoto Island utanför Toba (Mieprefekturen) ligger Mikimoto Pearl Museum, som främst visar upp konsthantverk och smycken tillverkade av odlade pärlor. Här finns även uppvisningar av pärldykare (ama). Ön är den plats där mikimotopärlan föddes och ägs av Mikimoto Pearl Museum Co. Här finns också en minneshall över Mikimoto Kokichi.
Tjeckien
I Jablonec nad Nisou i Tjeckien, Preciosa Ornelas (tidigare Jablonex) hemort, finns The Museum of Glass and Jewellery, som fokuserar på just smycken och det tjeckiska glaset. Som namnet anger är det snarare ett smyckes- och glasmuseum än ett pärldito, men med tanke på de tjeckiska glaspärlornas popularitet i bijouterier så lär där finnas ögongodis för pärlälskare. I pågående utställningen Charming World of Costume Jewellery så visas t ex filmer på hur pärlorna tillverkas, från rocaille- till pressglaspärlor.
Wild Things Beads ordar för övrigt en resa till Jablonec för pärlshopping och museibesök i sommar, vilket du kan läsa mer om på Perlen Poesies hemsida.
Tyskland
Även i tyska "glaspärlecentrat" Neugablonz (Kaufbeuren) finns en pärl- och smyckesutställning inrymd i Gablonzer Industries lokaler. Museet, som omfattar alla produkter de framställer, omfattar även interaktiva utställningar där du bl a kan få se tusentals pärlor falla från en höjd av nio meter. I staden finns Weg des Schmucks, Smyckesvägen, som visar hur smycken tillverkas samt berättar om stadens pärl- och smyckesindustris historia sedan den grundades av tjeckiska tyskar (många av dem glasmästare och pärlmakare från Jablonec/Gablonz) som utvisats från sitt hemland Böhmen efter andra världskriget. Fyra tillverkare, varav några smyckesmakare, öppnar sina fabriker för guidade turer. Läs mer här.
I Berlin driver makarna Evelyn och Jürgen Ulzen ett privat pärlmuseum, Perlenmuseum Ulzen. Tyvärr har jag inte hittat så mycket information om deras perlenmuseum. Följande kontaktuppgifter är från 2008. Adress: Perlenmuseum Ulzen, Boninstr. 5, 12207 Berlin (Lichterfelde-Süd); tel.: 030-712 169; e-post: juergen@ulzen.de
Tahiti
I Tahitis huvudstad Papeete ligger The Robert Wan Pearl Museum eller Le Musee de la Perle, som är tillägnat odlade pärlor i allmänhet och tahitiska pärlor i synnerhet. Museet grundade av Robert Wan och lär vara det enda eller åtminstone det första museet i världen som fokuserar enbart på pärlor (i betydelsen pearls).
Bahrain
I Manama ligger Museum of Pearl Diving in Bahrain, som är en del av The Heritage Center. Museet berättar om pärldykninges historia i landet, men det omfattar även andra delar av Bahrains kulturhistoriska arv. Själva byggnaden räknas som en av de historiskt viktigaste i landets då den var det bahrainska hovets första centrum.
Förenade Arabemiraten
Före oljan var det de orientaliska pärlorna som arabemiraterna var kända för. I Deira i Dubai finns The Pearl Museum, som är en samling av äkta pärlor donerade av sultan Al Owai till banken Emirates NBD för att bevara detta arabiska kulturarv. Museet är inhyst i bankens huvudkontor och kan endast besökas av grupper efter överenskommelse. För den som inte kan komma till museet så finns mycket information på dess hemsida.
Det finns även ett andra museum, DMCC Pearl Museum, som dock inte är öppet för allmänheten. Bilder från museet finns t ex här.
Dubai Museum i Bar Dubai har också utställningar om pärldykning, pärlhandel och pärlor i landet.
Mali
Farafina Tigne Bead Museum i Sévaré (i regionen Mopti) beskrivs på hemsidan som Afrikas enda pärlmuseum. Museet har en stor samling av pärlor från hela kontinenten, inklusive pärlade kungliga regalier och artefakter.
Italien
På ön Murano utanför Venedig finns ett glasmuseum i Palazzo Giustinian, Museo del Vetro. Känner ej till huruvida samlingarna omfattar pärlor i någon större utsträckning, men ön är känd för sina glasbruk, vilket inkluderar pärlmakare.
Österrike
Swarovskis är kanske inte ett pärl- eller smyckesmuseum, men med tanke på hur många som älskar deras gnistrande kristallpärlor kan de vara värt att nämna deras Kristallwelten/Crystal Worlds. Attraktionen ligger i Wattens, nära Innsbruck i Österrike där Swarovski har sitt huvudkontor.
Tipsa!
Känner du till några fler museer av intresse för pärlare, tipsa mig gärna. Likaså uppskattar jag även uppdateringar kring nedlagda museer som finns med på listan och andra förtydligande uppgifter.
Projekt och mönster: Enkla armband av kedja och snöre
Det finns många projekt på nätet, som är inspirerade av modetrender och smycken siktade på catwalken. Ett sådant är Bright Chain Bracelet, som du finner på Dismount Creative. Ett superenkelt armband där du väver färgglada snören (t ex skosnören) genom smyckeskedja för ett kul armband.
Det finns även många andra sätt att väva snören, spets eller band genom smyckeskedjor för moderiktiga smycken, se t ex 3 Piece Bracelet, Spring Accessory Necklace, Chain, Ribbon & Memory Wire, Ribbon Chain Necklace, Ribbon Chain Bracelet samt tipsen hos The Beading Gem's Journal.
Mer inspiration för smycken med kedjor? Se Med kedjor som designelement, Idéer för kulkedjor, Några små tips för strasskedjor, Enkla armband med kedja och snöre samt Med brodergarn och kedja.
Det finns även många andra sätt att väva snören, spets eller band genom smyckeskedjor för moderiktiga smycken, se t ex 3 Piece Bracelet, Spring Accessory Necklace, Chain, Ribbon & Memory Wire, Ribbon Chain Necklace, Ribbon Chain Bracelet samt tipsen hos The Beading Gem's Journal.
*
Mer inspiration för smycken med kedjor? Se Med kedjor som designelement, Idéer för kulkedjor, Några små tips för strasskedjor, Enkla armband med kedja och snöre samt Med brodergarn och kedja.
torsdag 5 maj 2011
Tävling: Sommartävling hos Suzahlsa
Sol, vind och vatten är temat för den nya smyckestävlingen hos Suzahlsa design. Du får delta med max två bidrag där det ena är ett smyckeset (armband, halsband och örhänge) och det andra ett halsband eller ett armband. Smycket ska till minst 50 % bestå av material från butiken och för att få delta ska du ha handlat för minst 200 kr under tävlingens gång.
Sista dag att maila in ditt/dina bidrag tillsammans med en motivering är 15 juni. De två vinnarna av presentkort på 700 respektive 400 kr kommer att röstas fram av deltagarna i en anonym omröstning. Alla övriga deltagare får en liten present.
Mer information om tävlingen hittar du här.
Foto: Beach Uvero Alto by Anna Cervova
Inspiration: Operation Tackle That Bead Stash -- att skapa utan att köpa nytt
Jag har nämnt Operation Tackle That Bead Stash (OTTBS) några gånger förr, inte minst deras månatliga utmaningar med Monthly Moodboards, men bloggen är värd en närmare presentation och Inspiration är kanske den bästa kategorin att lägga projektet under.
Fröet till OTTBS såddes på ett brittiskt pärlforum med tanken att det skulle handla om just att ta itu med den växande högen av pärlor som många pärlare har. Istället för att köpa nya pärlor och bara göra projekt som kräver nyköp så var utmaningen att skapa med pärlor som pärlaren redan hade hemma. Dels av ekonomiska skäl och dels för att helt enkelt uppmärksamma den potential som finns i de ibland bortglömda pärlorna i gömmorna.
Delta aktivt
Bloggen är en gruppblogg med en handfull medlemmar och den som vill delta aktivt kan också ansöka om att få bli skribent på bloggen. För vissa delar, som månadsutmaningarna, kan läsare som inte är medlemmar/skribenter också skicka in sina bidrag till bloggen.
Just nu sätts åter fokus på bloggprojektets grund, att pärla med befintliga pärlor och sätta upp mål för att minska pärlhögarna. Detta inkluderar även möjlighet för läsarna att delta, bl a genom att sätta upp sina egna månatliga "bead busting goals". Första tisdagen i månaden så kommer det framöver vara ett fast inslag där läsarna kan länka till blogginlägg där de berättar om månadens mål och visa bilder på WIP (projekt under arbete), färdiga projekt, pärlor eller vad som helst som rör bloggarens mål för månaden. Läs mer om detta här.
Inspireras av OTTBS för egna mål
Även om du inte är intresserad av OTTBS så kan grundidén kanske inspirera dig. Det är lätt att bara köpa nytt och fastna för pärlor man inte har hemma, men om förvaringen börjar flöda över eller du får dåligt samvete över alla pärlor som aldrig verkar bli använda så kanske det kan vara dags att börja fundera om det inte kan vara bra att sätta upp mål för att använda det du har innan du köper nytt. Att rensa ut bland pärlorna -- vare sig det sker genom försäljning eller som här pärlprojekt -- kan vara så väl skönt och frigörande som kreativitetsskapande.
Att sätta mål
Två aspekter är viktiga för alla mål, oavsett vad de handlar om: konkretisering och tidsplan. Sätt konkreta mål, som du mer eller mindre enkelt kan avgöra om du nått eller ej och som är lättare att fokusera på. Hellre små delmål än ett stort och luddigt som "jag ska minska mina pärlgömmor i år". Säg istället "denna månad ska jag göra ett halsband med de här pärlorna" eller "denna vecka ska jag sy nåt med några av mina uddapärlor". Att sätta en deadline är också viktigt för annars är det allt för lätt att det slutar med att inget blir gjort. Återigen är det bättre med korta intervaller och delmål än långa tidsramar eftersom man då gärna skjuter upp allt till sista dagen.
Hur ett mål specifikt ska se ut beror på dig: sätt aldrig mål du vet att du inte kommer att klara -- då blir du bara besviken och slutar när du missar dem -- men våga också utmana och pusha dig själv så måluppfyllnaden handlar om att göra saker du annars aldrig skulle ha gjort.
Lycka till!
onsdag 4 maj 2011
Projekt och mönster: Skapa med donuts
Donuts, hängen/pärlor med ett stort hål i mitten och (oftast) utan andra hål för upphängning, kan ibland leda till designproblem och brist på inspiration på grund av sin form. Här kommer några tips på projekt, som kan ge olika lösningar på hur du utnyttjar denna speciella form på olika vis -- alltifrån den enkla klassikern att fästa donuten i tråd med ett lärkhuvud (knut) och använda färdigköpta donut bails till mer ovanliga varianter som att rama in dem med pärlfattningar (beaded bezels), omforma dem till togglelås, nita fast donut bails, fästa dem med filigrandelar och nyttja hålet för att fästa fokalelement som rivolis.
Jag har även tagit med något projekt, som inkluderar mynt med hål (t ex kinesiska, danska) eftersom dessa har samma form som donuts.
Pärltidningarna har en hel del e-projekt till salu på sina hemsidor, se Bead & Button, BeadStyle och Interweave. Alla länkar går direkt till donutprojekten. Beadwork har också några gratisprojekt och tips på sin community/blogg Beading Daily: 3 Ideas for Stringing Donut Beads, Delicious Donut Lariat, Leaf and Twig Bracelet samt Heart of Glass.
I Rings & Things galleri finner du många och varierade lösningar/modeller, från trädda smycken till smide. Klicka in på söksidan och gör en sökning på donut så finner du dem. För projekt med mynt, se Sea of Tranquility Bracelet, Steampunk Sprocket Disk-and-Loop Bracelet, Anti-Theft Purse Clip, Souvenir Necklace, Attraction Bracelet samt Flux Capacitor Cuff Links.
Är du framför allt intresserad av trådarbete (wirework, wire wrapping) så finns det en hel del projekt från olika personer på Jewelrylessons.com. Andra säljsajter där du har stor chans att råka på tutorials är Etsy och Artfire. Där hittar du bl a trådprojekt som Wire Wrapped Donut Pendant och Wire Wrapped Turquoise Donut samt sydda smyckestutorials som Curves and Cages Necklace Pattern och Gideon´s Wheel Pendant. Notera att en del säljer sina tutorials på alla tre ställen, andra på ett eller två av dem.
Bead-Patterns.com har också ganska många projekt -- sök på donut så finner du dem. De fokuserar främst på sydda tekniker, men här finns även exempel på trädda smycken och makraméprojekt med donuts.
För enkla, trädda och/eller länkade smycken, se pärlbutikernas gratisprojekt så som Millefiori Donut Earrings, Aqua Ripple Dichroic Donut Necklace, Aladdin's Treasure, Simplicity, Oh My Pendant, Romantic Memories (filigree wrapping), Link with Chain, Summer of Love (blommor), Love and Friendship och Beach Walk Bracelet.
Fire Mountain Gems har instruktioner i både text- och videoformat: Securing a Donut with a Donut Bail, Design with a Wire Donut Bail, Single Strand Necklace with Turquoise Donuts samt Carnelian and Turquoise Necklace.
På about.com-sajterna finner du också ett par projekt som Peyote Stitch Donut Bail och Macramé Donut Necklace.
Gillar du att arbeta med silverlera/metallera så hittar du ett fint gratisprojekt för en bail med infattad smyckesten på Almost Paradise Designs.
Bland de lite mer ovanliga sätten att använda donuts återfinns att brodera fast dem, som du får lära på bloggen Textiles in Time, och att länka dem med hårband för ett bälte, som hos New Jewelry A Day. Hos Dottie Hoeschen kan du för övrigt se en bild (översta högra hörnet) på hur donuts kan användas för att göra sländor för att spinna garn.
Tips: Se även Cabochoninfattningar del 1 och Cabochoninfattningar del 2 för mer inspiration -- åtminstone delvis kan donuts användas på samma sätt som cabbar, t ex genom att skapa pärlade fattningar för sydda smycken och pärlbroderier.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)