tisdag 26 februari 2013

Teknik: Vävda band med pärlkant

Det finns olika sätt att kombinera pärlor och garn/tråd i vävning -- något som du kunnat läsa om i blogginlägget Pärlvävning med fiber. Där handlade det främst att mixa de två i mer eller mindre lika delar eller åtminstone att låta båda materialen blandas i väven.

Men pärlor kan även fungera som små kantaccenter i vävning med garn, vilket du kan se exempel på hos Taproot Folkarts och Charsbackporch. På dessa thaiinspirerade band träs pärlorna på de två yttersta varptrådarna, som spänts upp på en s k bow loom (pilbågsväv), och bildar på så vis en pärlad kant. Om du behöver mer handfasta instruktioner till tekniken än bilderna i föregående länkar ger så har Marilyn Romatka (Taproot Folkarts) en beskrivning i sin bok och e-bok Creative Crafts of the World. Hon har även skrivit om tekniken i numer slutsålda tidskriften Handwoven May/June 2011.

En bild på en indiansk pilbågsväv kan du för övrigt se här.


Foto: © Rainer Romatka för Taproot Folkarts, här använt med vänligt tillstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails