Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 21 november 2008

Tillbehör/teknik: Clips, örskruvar och cuffs -- örhängen som inte kräver hål


~*~ 
OBS! Jag har nu skrivit en ny bättre introduktion till clips med mera. Se Guide till örhängen för de utan hål i öronen. Denna text kommer att ligga kvar, men jag rekommenderar att du läser den nya, förbättrade guiden istället.
 ~*~

 
Jag skulle vilja dela upp örhängen som inte kräver håltagning i tre typer. Först finns det clips och örskruvar som används på samma sätt och liknar "vanliga" örhängen. Sedan finns det 'cuffs', som fästs längre upp på örat. Slutligen finns det en typ av örsmycken som på engelska också kallas cuffs, men som ligger runt själva örat. De två senare kan även kombineras med örhängen som sitter i örsnibben. Vissa av dessa kan du köpa i din pärlbutik medan andra är sådana du själv kan tillverka. På bilden ovan syns endast butiksköpta varianter.


Färdigköpta

En vanlig variant av örhängen är clips (clip-ons). Clips finns i olika utförande: vissa har små eller stora plattor, som på fotot ovan och andra har t ex silar. Clipsen ovan är av modell större, men det finns också betydligt nättare varianter. Gemensamt är att clips är kända för att sitta hårt för att inte ramla av och kan bli ganska plågsamma att bära emellanåt. Det finns kuddar att sätta på clipsen för att minska trycket. Det finns varianter som andra paret från höger på fotot. Dessa clips har en "platta" som kan justeras.

Med örskruvar (screw-backs) kan du till skillnad från vanliga clips justera hur hårt örhängen sitter fast med hjälp av en liten skruv. Den vanligaste modellen har också gångjärn så att du lätt kan få på örhänget, men andra varianter, som mina vintageörhängen med blommotiv, saknar gångjärn. Dessa är min favorit. Nackdelen är bara att örskruvar kan vara dyra, inte minst om du vill ha dem i sterling silver. Däremot finns de i flera olika varianter, bl a antikkopparfärgade som ovan, med en peg för att limma fast halvborrade pärlor eller infattning för cabochon.

På fotot ovan finns också 'creolringar'. De är i princip likadana som clips och sittar fast genom att en spiral inuti ringen pressar en liten platta mot örat. Tyvärr är de inte särskilt starka och används med fördel utan dekoration eller med ett lätt hänge. Dessa ringar finns i olika storlekar och även i en variant med en ögla under ringen. Har bara sett dem pläterade.

En variant som inte syns på bild är magnetörhängen. Det är helt enkelt två magneter som placeras på vars en sida örsnibben. Den främre, synliga magneten kan sedan dekoreras, t ex genom att en smyckesten limmas fast på den. Även magneter passar bäst till lätta örhängen för att inte falla av. Bild på sådana örhängen kan du se här. Bilder på färdiga örhängen kan du hitta med en bildgoogling och enkla instruktioner till egna örhängen finns hos Instructables. I flera länder används massproducerade magnetörhängen till barn, men det är inte att rekommendera då små barn kan råka svälja magneterna. Tips för hur örhängen sitter kvar bättre hittar du här.

Du kan också köpa cuffs med hål för dekoration. Cuffs påminner mest om regelbara ringar och fästs i ytterkanten på örat genom att klämmas åt eller genom att läggas mot örats tjockare del (se bild här). Exempel på hur de kan dekoreras hittar du här (pdf-fil). Ibland fästs en cuff samman med en örstickare med en tunn kedja. På engelska kan ear cuffs även kallas ear vines, ear wraps och liknande.


Egentillverkade

Clips och örskruvar är komplicerade att tillverka själv om du inte är erfaren silversmed, men det finns andra örhängesdelar du kan göra själv. Främst olika typer av cuffs.

Den vanligaste varianten av cuffs, som ser ut som en bred ring kan du göra i metalltråd, finns det instruktioner till hos wire-sculpture.com. Exempel på hur de kan dekoreras hittar du här. Du kan också låta tråden "vandra" lite, som i Shala Kerrigans instruktioner, hos Jennifer Searle och M G Jewellery. En elegant variant finns i Black Diamond Ear Cuffs. Instruktioner till en maffigare, pärlad variant hittar du hos inspira/jewelrylessons.com. Där finns även Gailaviras metalltrådsvävda Woven Ear Cuffs.

En annorlunda variant, mellanting mellan de ovan och creolringar hittar du hos Wig Jig. Ser kanske inte helt bekväma ut, om jag får säga vad jag tycker, men kanske av intresse för dig?

Wig jig har också instruktioner till örsmycken som ligger runt örat. Dessa örsmycken kan dekoreras med 'dingel' som hänger antingen i den nedre öglan eller i båda två. Örhängen av den här typen användes t ex i filmen Alexander av Angelina Jolie i rollen som Olympias: klicka på länkarna för att se foton på hennes pärlörhängen respektive metallörhängen (obs! stora bilder). Istället för att bara hänga pärlor eller berlocker i öglorna kan du även göra som t ex Atelier des Elfes.

***

Imorgon: för de som har hål i öronen -- hur du tillverkar örkrokar, stickare och creoler.

5 kommentarer:

  1. Har du något bra tips på var jag kan hitta örskruvar online? Som det är nu blir man halvt ruinerad när man går till guldsmeden för att köpa ett par. Jag är ute efter skruvar i äkta silver som är stabila.

    SvaraRadera
  2. Örskruvarna är inte helt vanliga. De jag kan säga på rak arm i Sverige är Slöjd-detaljer, som dock har dyr frakt om du bara vill köpa skruvar, samt Sargenta. Sargenta har även en variant för halvborrade pärlor. Båda ställena har örskruvar utan gångjärn (jmf "violörhängena" i mitt foto). Rent praktiskt gör det inte stor skillnad (du får "dra" örsnibben/putta up örhänget på plats lite istället för att bara öppna och klämma om örsnibben)-- förutom att inget gångjärn betyder en sak mindre som kan kärva eller gå av.

    Kommer inte på hur jag klistrar in aktiva länkar idag så här kommer de istället nedan:

    http://www.slojd-detaljer.se/PSLWeb/Product.aspx?productid=7475

    http://sargenta.se/index.php

    Finns några andra butiken, både inom och utom EU, också om du vill handla från utlandet.

    Utöver finns det några svenska butiker (som Silvergrejs och Smyckerian) som säljer sterlingclips i samma stil som par 4 i fotot. De har visserligen ingen skruv, men min erfarenhet är i alla fall att de är något snällare mot öronen än traditionella clips. Beror dock lite på exakt hur känslig man är och hur tunga örhängena är.

    Hoppas det kan vara till nån hjälp även om jag inte kunde tipsa om så många butiker. Bara fråga om det är något mer.

    SvaraRadera
  3. Din blogg är helt fantastisk. Är nybörjare som smyckestillverkare och jag har letat runt på nätet i timmar, nu hitta jag din blogg och här finns ju svaren på alla ens frågor! (:
    Kram Johanna-Sofia

    SvaraRadera
  4. Ser att detta är ett gammalt inlägg men hoppas du har ett svar iallafall! jag är på jakt efter ett par små ring örhängen med "clips effekt". ´Så jag undrar om du möjligtvis vet vart man kan hitta örhängena längst till höger på bilden?:)

    SvaraRadera
  5. Jag har köpt dem på Panduro, som dock inte längre har dem. Men senast i somras fann min syrra några par hos en av deras återförsäljare.

    Däremot kan du numer finna dem hos Smyckestillbehor.se i lite olika färger och storlekar: http://smyckestillbehor.se/orhangesdelar/ De har även en annan variant utan fjädring, som alltså bara består av en öppen ring med två "knoppar". Fördelen med den är att den är billigare. Nackdelen är att den kan sitta lite för löst.

    Vill du shoppa från USA så har FMG också ett lite större utbud: http://www.firemountaingems.com/shopping.asp?SKW=KWEARCLIPON&ItemPerPage=100

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails