Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 11 februari 2009

Nyhet: Utställning om glaspärlor i Glasriket

Smålands museum -- Sveriges glasmuseum i Växsjö visar under perioden 31/1 -- 19/4 en vandringsutställning, som kan vara av intresse för oss pärlare: Glaspärlor -- En trend i alla tider.

Utställningen är producerad av danske Torben Sode, en konservator som specialiserat sig på glas och som skrivit flera böcker om både förhistoriska och moderna glaspärlor. Här har han samlat pärlor från hela världen och från olika epoker i vår historia i en kulturhistorisk, teknologisk och etnografisk utställning, som redan fått icke-pärlare att upptäcka de historiska och estetiska dimensionerna i detta underbara och mångsidiga pärlmaterial.

Så här skriver muséet om utställningen:

Pärlor är de första föremål som är gjorda i glas och pärlmakeriet är således den äldsta formen av glashantverk. Långt tillbaka i förhistorien har glaspärlor varit högt värderade som smycken, men utöver glaspärlornas prestige och skönhetsvärde har pärlor haft en viktig betydelse som amuletter. Vissa pärlor har varit förbehållna samhällets religiösa eller politiska ledare, några skulle ge jägare lycka i jakten, andra har beskyddat barn eller ammande mödrar.

Glaspärlor har dessutom haft en stor betydelse som gränsöverskridande kulturbärare. De ar varit ett viktigt redskap för förståelsen av förhistoriens handelsförbindelser. Vid många tillfällen kan glaspärlor visa de tidigaste kontakterna mellan olika kulturer; således dyker islamiskt producerade pärlor upp i Skandinavien vid vikingatiden; europeiska glaspärlor hittar på 1500-talet vägen till syd- och mellanamerika samt Afrika och Asien; indiska glaspärlor säljs i Afrika och valfångarpärlor från Amsterdam omsätts på Grönland och i Alaska på 1700-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails