torsdag 19 maj 2011

Teknik: Punsa på läder

Stamping on Leather


Att punsa, det vill säga stämpla/stansa, på läder är en kul teknik. Det finns många sätt att skapa mönster i läder och punsning är ett som inte är allt för svårt i sitt enklaste utförande. Det finns speciella läderpunsar att köpa (i Sverige bl a hos Slöjd-detaljer och Tjäder-Läder), men vill man går det också att använda t ex bokstavsstansar för metall. För de flesta teknikerna i läder förordas vegetabiliskt garvat läder (det förordas även av andra skäl, som jag beskrivit här).

Ett bra ställe att lära sig mer om grunderna kring att arbeta i läder finns hos Tandy Leather Factory. Se t ex deras Leathercraft ABC samt gratisvideor med instruktioner. Där beskrivs många olika tekniker, bland annat just stamping (punsning). Du får också lära dig hur du förbereder lädret för punsning, skär i läder, färgar in motiv så de syns bättre, fäster trycklås, syr i läder med mera.

Även på eHow kan du hitta lite instruktioner för att arbeta med punsar under Leathercraft. På bloggen I am momma hear me roar kan du få tips på hur du kan göra ett halsband med berlocker av punsat läder (egentligen fuskläder av vinyl).

Missa inte heller morgondagens inlägg: Prägla läder med filigran och andra smyckesdelar.


PS! Företag som tillverkar personliga stämplar för metall gör ofta också stämplar/punsar för läder efter kundens önskemål.

2 kommentarer:

 1. Hej. Har du tips på något företag som tillverkar sådan personliga stansar? Försöker googla, men hittar ingen som tillverkar efter eget önskemål på hur stansen ska se ut.
  Tack på förhand
  anneli.lindback(at)gmail.com

  SvaraRadera
 2. Hejsan! Och ursäkta sent svar...

  Kika på inlägget Personliga tags. Där finns åtminstone ett svenskt företag nämnt, som gör stansar/punsar/stämplar som passar läder. (Kika under Prägling, det är ett ord som ofta används för att skilja stämplarna från pappersstämplar). Om inte annat gör de stansar för metall, som också kan användas på läder. Är det svårt att hitta på hemsidan kan det vara värt att kontakta företagen och fråga dem: de vet bäst vilka produkter som skulle kunna passa till specifika material -- och ibland kan de ha produkter eller tjänster som inte nämns på hemsidan... Stampline har f ö brännstämplar för brännmärkning av läder (läs mer om tekniken under Glödriting på trä och läder).

  SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails