Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 1 oktober 2010

Teknik: Glödritning på trä och läder


Glödritning eller pyrografi är en uråldrig metod för dekoration av material, som nog flera av oss fått prova på i träslöjden. Själv har jag där glödritat på såväl trä som läder. Utöver det kan du bl a glödrita på taguanötter, papper, (elfen)ben, horn och liknande brännbara men ej smältande material. Glödritning kan användas för att skapa dekor på exempelvis pärlor, hängen, berlocker, träarmringar och andra smyckesdelar.


Utrustning
Det finns olika typer av glödpennor att använda. Den klassiska varianten påminner om en thread burner i utseende med en metalltråd som går ut i en spets ytterst på ett handtag med elsladd, ofta kopplad till en "metallåda" som fungerar som stöd, men även kan ha en ratt för att reglera temperaturen. Denna tråd hettas upp tills den glöder och därefter trycks pennan mot underlaget. Du kan göra punkter likväl som dra linjer.

Glödstiftet (=metalltråden) och stifthållaren kan bytas ut. De vanligaste glödpennorna har ett enkelt glödstift, men det finns också verktyg för mer avancerad glödritning med glödspetsar i olika profiler för att t ex skapa skuggor i en bild.

En annan variant av verktyg för glödritning är "pennor" med solida metallspetsar. Vanligast är smala runda spetsar eller raka skär, som används för att rita motiven, men det finns även pennor med utbytbara spetsar i en mängd olika mönster som enbart trycks mot underlaget (s k brännmärkning). Exempel på motivspetsar ser du i fotot ovan och ännu fler finns här. Även dessa glödpennor är oftast elektriska, men det finns varianter (t ex Dremel Versatip) som är gasdrivna. Några glödritningsverktyg säljs i butiker specialiserade på läderarbete. På engelska kallas de då för leather branding tools (branding = brännmärkning).

Glödpennar är ofta relativt billiga verktyg. Det finns även de som använder en lödkolv med vass spets istället för en glödpenna. Det finns också mer udda eller idag arkaiska metoder som kan inkludera upphettade metallföremål (t ex spik), bränning med förstoringsglas osv. Ett spännande exempel är Etsuko Ichikawa, som använder smält glas för att glödrita på papper.


Instruktioner: glödrita på trä
Själva tekniken för att glödrita är enkel: det svåra är att skapa jämna brännmönster och -- om du inte enbart använder färdiga motiv -- utveckla den konstnärliga förmågan att skapa vackra motiv. En nybörjare gör det lättast för sig att börja med exempelvis enkla motiv som byggs upp av punkter eller brännmärkning snarare än att faktiskt rita med glödspetsen. Glöm inte heller att det är enklare att flytta på träet/taguan/lädret än att flytta pennan när du ritar.

Trä är som sagt det vanligaste materialet vid glödritning. Träet ska helst vara mjukt och ha en fin ådring som inte stör motivet så som grov ådring kan göra. Det ska helst även ha en ljus färg så att detaljer i glödritningen syns tydligt. Exempel på träslag som ofta används är björk, bok, lind, balsampoppel och amerikansk platan, men även gran och furu används trots att det kan vara svårare att skapa jämna linjer i dessa. Du kan läsa lite om de olika träslagen här (scrolla ned). Björk är för övrigt ett vanligt träslag i obehandlade träpärlor. Hårda träslag kan också glödritas, men det kräver lite högre temperaturer, vilket inte alla glödpennor är anpassade för. Oavsett vilket träslag du använder ska ytan vara slät (sandpappra om det behövs). Vissa instruktioner menar att träet först ska lackas, men det verkar finnas olika syn på detta.

Beroende på hur länge du håller glödspetsen mot träet och hur varm den är så skapas ljusare eller mörkare partier. En skicklig glödritare kan på så vis skapa vackra sepiatoner och fina strukturer. Olika spetsar används för att skapa olika motiv: "knivformade" spetsar används t ex med fördel för att skapa linjer medan en rund liten spets är enklare att använda för att bygga upp motiv med punkter. Speciella motivspetsar används för att brännmärka hela eller delar av motiv på en och samma gång.

För ytterligare färg kan arbetet betsas eller målas med akrylfärg efter att det glödritats. Bets ger en djupare färg till hela träet medan färg kan användas för att förhöja detaljer i själva motivet. Du kan också glödrita ovanpå målade motiv (använd t ex färgpennor eller giftfri färg och sörj för god ventilation). Vissa behandlar sina färdiga arbeten med fernissa/lack för att skydda dem.

Det finns en hel del instruktioner på engelska på nätet. Vissa fokuserar ganska mycket på just att skapa större bilder, men när du arbetar med smycken är motiven så små att du oftast inte kan arbeta lika mycket med skuggning etc. Själva grundteknikerna är dock de samma. Expertvillage har en hel serie med videor kring pyrografi (engelska, med engelska textremsor). Sue Walters har skrivit böcker i ämnet och på sin hemsida har hon en hel del gratis tips och instruktioner att dela med sig av. Du kan läsa delar av hennes bok Pyrography Workbook på Google Books. The Wood Box har en lista på elva bra saker att tänka på. Även Linda Fellows har instruktioner med övningar, som går igenom alla steg från temperaturinställning till detalj. Och ScorchPyro diskuterar flera olika punkter utifrån sin egen erfarenhet. På EBSQ kan du lära dig hur ett motiv växer fram.

Till glödritning behövs bara ett enkelt verktyg och grundprincipen är enkel. Med andra ord passar tekniken bra för att experimentera sig fram på egen hand, speciellt om du främst vill arbeta med enklare mönster som inte kräver "finlir" i form av skuggningar och olika strukturer.


Glödrita på läder
Förutom trä, tagua etc kan du arbeta med animaliska produkter som ben, horn och läder. När du glödritar på läder ska vegetabiliskt garvat läder användas, som inte innehåller kemikalier vilka du riskerar inandas när du bränner lädret. Lädret ska inte ha bearbetats med något ytterligare medel/finish. Hårt läder är lättast att arbeta med, men det går även att använda mjukare varianter. Du behöver inte lika hög värme för att glödrita på läder så om du har en glödpenna med reglerbar temperatur kan det vara en fördel. Glödritning på läder beskrivs bl a på Crafty Art World och hos Scorchpyro.

OBS! När du glödritar på läder kommer det att lukta illa, samma som känns om du bränner hår eller kött. Sörj för god ventilation. Står du inte ut med lukten finns det andra sätt att skapa mönster i läder så som punsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails