Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
tisdag 2 november 2010
Teknik/verktyg: Gravyr med hand- eller elverktyg
Gravyr kan göras med handverktyg eller elverktyg som gravyrpennor. Vissa guldsmeder liksom tillverkningsföretag använder idag också datorstyrda gravyrmaskiner, som automatiskt kan gravera in motiv. Gravyr kan göras på olika många material som metall, glas (en graverad ädelsten kallas på svenska för gem), sten, snäckskal, keramik, plast, trä med mera.
Att gravera text kan bli finare och personligare än att stansa, men kräver å andra sidan mer arbete, tålamod och konstnärligt handlag. Om du inte har en automatisk gravyrmaskin att tillgå.
Handgravyr
Att gravera texter och motiv för hand på smycken är ett sant hantverk. Gravören använder ett verktyg som kallas för stickel (eng. graver), vilken kan ha olika profil, som ger olika snitt i metallen. En gravör kan ha en stor mängd olika sticklar. Det är viktigt att sticklarna alltid hålls vassa och jämna för att inte motivet ska bli fult. I början är det också lätt hänt att slinta, att "göra en ryttare". Dessa måste poleras bort (om de inte mot förmodan kan bearbetas in i motivet).
Handgravyr är en teknik där man verkligen får arbeta sig uppåt från enklaste nivå. Det svåraste att gravera för hand, enligt denna gravör, är text eftersom den inte kan graveras på samma sätt som när man skriver -- en teknik man kan använda med t ex gravyrpenna).
Du kan läsa en del artiklar om handgravyr på Ganoksin. Art Jewelry magazine har två artiklar om handgravyr, som du kan köpa från dem: All About Gravers samt Try Your Hand at Engraving. Handgravyr beskrivs även i vissa böcker om ädelsmide, bl a Jinks McGraths The Jeweller's Directory of Decorative Finishes.
Gravyr med tryckluftsdrivna sticklar
Det finns sticklar, som är kopplade till en kompressor som gör att gravören inte behöver använda muskelkraft för att trycka på stickeln. Istället används tryckluft, precis på samma sätt som i t ex tryckluftsborrar. På utsidan kan de se ut som "vanliga" sticklar, men med en slang kopplade till handtaget. Det finns flera olika fabrikat. Du kan läsa mer om ett av dessa på EngravingSchool.com.
Nålgravyr
Nålgravyr är en typ av handgravyr som inte görs med sticklar utan med, precis som namnet antyder, en nål som hålls fast i ett handtag (t ex en pinnchuck). Denna teknik, som på engelska kallas scrimshaw, används på exempelvis elfenben, tagua ("vegetabiliskt elfenben"), ben, horn och liknande material. Den används inte på hårda material som metall och har ett annorlunda utseende då man arbetar med ett så smalt verktyg som en nål, vilket är anledningen till att jag inte går närmare inpå tekniken just här.
Gravyr med elverktyg
Det vanligaste sättet att gravera, inte minst bland hobbyister, är med någon form av elverktyg. Fördelen med dessa är att de är enklare att använda och inte kräver lika mycket träning som handgravyr med sticklar.
Det finns speciella elektriska gravyrpennor att köpa, men du kan också fästa gravyrstift på en böjlig axel kopplad till en mikromotor eller multimaskin (t ex Dremel). Dremel har en del projekt på sin hemsida, som visar hur du kan arbeta med deras gravyrpennor, se Gravyr på sten (video), Gravera i glas och Träfat med filigranmönster. Det finns även flera instruktioner på eHow, som beskriver hur du graverar med en multimaskin, bl a den här. Köper du en gravyrpenna medföljer vanligen instruktioner, till skillnad från om du köper ett gravyrstift.
Automatiska gravyrmaskiner
Med modern teknik kom den automatiska gravyrmaskinen, som kan gravera text såväl som bilder på olika material. I smyckesammanghang är det speciellt användbart när man t ex ska gravera insidan på en vigselring. Lasergravyrmaskiner används även för att rita motiv på pärlor och hängen (se trä- respektive snäckskalspärlan på fotot ovan). Gravyrmaskiner är dyra och inte ett alternativ för de flesta. Du kan se exempel på dem hos bl a U-Marq.
4 kommentarer:
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej, jag har en fråga angående gravyr. Jag har samlat på mig en del stenar ca 2x4cm stora för att rista/gravera in en bokstav på varje. Är helt novis. Att rista lockar mer än att måla eftersom att jag slipper använda kemikalierna som finns i färg.
SvaraRaderaVad rekommenderar ni att jag använder? Gravyrpenna?
Mvh Koala
Hejsan,
SvaraRaderaHar du sett att det finns ett inlägg om just stengravyr? Om inte, kika här: http://manekisparlblogg.blogspot.se/2012/11/teknik-borra-och-gravera-i-sten.html Där finns ett par instruktioner. I den ena används ett multiverktyg (Dremel, använd gärna en böjlig axel till skillnad från i instruktionerna eftersom det underlättar) och i den andra en gravyrpenna. Som nämns på den förstnämnda sajten så väljer du stift efter hur hård stenen är. Diamantstift är en bra investering eftersom det fungerar på så många material.
Tänk på att som alltid testa på en sten, som det är ok om den misslyckas, först. Det tar ett litet tag att få till handlaget, speciellt om man vill gravera fina och/eller böljande linjer.
Jag tänkte gravera enkla mönster på agat. Men hur fäster jag stenen? Vill ju inte hålla dem i handen- då lär det bli blodvite. Skruvstäd tror jag funkar dåligt då stenen är rundad. Jag tänkte cernitlera i en ram och sen trycka ner stenen i den. Vad tror ni om det?
SvaraRaderaVill gravera i läder och tänkte skaffa en för batterier. Inget avanserat alls utan bara som till lite träning och skoj. Tänkte mig Engrave it för ca 80 kr. Någon som provat? vad tycker ni?
SvaraRadera