Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 28 januari 2011

Inspiration: Thing-a-day 2011 börjar snart

Det är några dagar kvar av januari, vilket också innebär några få dagar kvar att registrera sig för årets upplaga av Thing-a-day, den femte i ordningen. Thing-a-day är ett kreativt gemensamt projekt, som pågår genom hela februari. Tanken är att deltagarna ska skapa något var dag under de 28 dagar februari utgör och rapportera om det på projektets blogg. De ska avsätta upp till 30 minuter dagligen för att göra något. Det behöver inte vara avancerat eller ens snyggt: meningen bakom projektet är att de dagliga arbetena ska vara små övningar för den egna kreativiteten.

Så här beskrivs projektet på hemsidan:
Thing-a-day is an open space that enables people to get together virtually and participate in a creative sprint to make one new thing a day and post it to a collective blog space.

The rules for participations are minimal, everyone is encouraged to select a weekly, monthly or daily challenge and theme for themselves and get to work. You can use ant medium as long as your efforts can be reported back on this blog once a day.

Thing-a-day is a place where everyone can imagine, inspire, create, dream, and present work to a group of peers striving to further their practice. The goal is to make creativity a daily ritual and to help create a digital community of like minded and supporting people.

Everyone is welcome. You're free to sign-up, watch, and comment on the work of other fellow participants. All you have to do is commit to yourself and try your best.
För mer information, se Thing-a-day.com. Bilder från förra årets upplaga finner du på bloggen Thing-a-day 2010.

Mönstertips: Medaljonger för brodöser

leaf locket

Handbroderade motiv kan bli fina och romantiska smycken. Det har du tidigare kunnat få exempel på i Gammeldags brosch av broderier bland annat. På bloggen Wild Olive visar Mollie Johanson hur du kan göra söta hängen av dina egna småbroderier genom att montera dem i en klassisk medaljong. För att förstärka känslan av det mjuka, textila väljer hon även att fästa berlocken i kedjan med broderigarn snarare än en motring.Via.

Uppdatering: Fler fina medaljonger finner du i medaljongprojektet på The Knitting Blog of Mr. Puffy the Dog.


Fotot är © Mollie Johanson.

Noterat: Glascabochonberlocker från Perles & Co

Magnifier charm 25mm Bird x1Magnifier charm 25mm Cat x1
Magnifier charm 25mm Imagine x1Magnifier charm 25mm Pop x1


Franska Perles & Co dyker upp här då och då, föga förvånande då det är en av mina favoritbutiker. Bland deras senaste tillskott i det digra utbudet är de 20 mm breda bildberlockerna. Baksidan är nickelfri metall medan framsidan består av en glascabochon av den typ som ibland kallas magnifier charms eftersom konkava linser förstora bilden bakom dem.

Berlockerna finns med många olika motiv, från färgglada prickar och ord till voluminösa "pinuppor" och djur. Du hittar dem alla här -- eller klicka på någon av bilderna ovan för att gå direkt till respektive produkt.


Vill du göra egna berlocker i samma teknik/material? Se Hängen av glass tiles och glascabochoner.

torsdag 27 januari 2011

Noterat: Kate McKinnons lås för sydda armband

Senast i sin nya bok The Jewelry Architect så visade Kate McKinnon smycken med hennes egna lås för armband i pärlsömnad. De är enkla, men fiffiga. Låsen finns i två varianter: ram's horn bead clasp och ball end clasp. De förra finns i finsilver och koppar medan de senare görs enbart i finsilver.

McKinnon säljer emellanåt låsen i sin egen shop (där du även kan se bilder på hur de används). Alldeles nyligen blev det också klart att kanadensiska BeadFX nu exklusivt kommer att sälja ram's hornlåsen. De finns i två storlekar, 25 eller 31 mm, i koppar respektive silver. Finishen är antingen polerad eller matterad.

Vill du skapa dina egna ball end clasps så har hon även gratisinstruktioner på sin blogg. Du hittar dem här (pdf-fil). Så här skriver hon själv om låsen i ett blogginlägg:
They take some care to make; and definitely some heavy forging, if you use fine silver, as I do, but are wonderful. I felt like I’d invented the paper clip for beads when I first thought of it, and its predecessor, the Ram’s Horn.
McKinnon använder bl låset till vändbara armband, där du alltså får två armband i ett beroende på vilken sida du väljer att vända utåt. Då är ett lås, som kan tas loss och fästas igen, idealiskt.



PS! Fler projekt för dig som vill tillverka dina egna smyckeslås finner du under Gör dina egna lås.

onsdag 26 januari 2011

Teknik: Olika starter för herringbone


Herringbone, eller Ndebele som pärlsömnadstekniken också kallas, är en rolig teknik med spännande struktur. Men vissa ogillar den ändå pga av starten då herringbone påbörjas med en remsa i ladder stitch. En remsa som gärna vill bli ful och ojämn, speciellt i flat herringbone (till skillnad från tubulär, som du ser på bilden ovan) -- eller bara är tråkig och trasslig att sy. Det kan därför vara bra att känna till att det finns alternativa metoder för att påbörja herringbone.


Ladder stitch
Ladder stitch är den vanligaste metoden och den som oftast beskrivs i pärltidningar och -böcker. Fungerar för både tubular och flat herringbone. Antingen sys en pärla fast åt gången eller så använder man sig av s k 2-drop. "Enpärlemetoden" finns beskriven hos bl a Unique Beaded Jewelry, Wild Oak Designs (pdf-fil), Beadwork.about.com och Parts Club. "Tvåpärlemetoden" illustreras hos t ex FusionBeads, Whimbeads, Unique Beaded Jewelry och Beadwrangler.


Variant på ladder stitch
Hos Bead & Button finns en artikel om en variant på ladder stitchstart, vilken dock endast är tillgänglig för prenumeranter. Artikeln finner du här medan du får kika här för en liten bild på tekniken.


Traditionell start (även kallad baseless)
I en traditionell, sydafrikansk start så börjar du med att trä upp pärlorna för de två första raderna på tråden och arbetar sedan utifrån dem upp pärlorna från "liggande" till "stående" position. Metoden beskrivs hos bl a Beadwork.about.com och av Vicki Star. Svårigheten med denna teknik är att man inte ser hur det färdiga mönstret kommer att se ut förrän du sytt några rader och pärlorna lagt sig i rätt position. Det kan också vara svårt att få rätt trådspänning.


"Vanishing start"
Tycker du traditionell start är lite för svår, men vill ändå slippa den stela ladder stitch-basen så kanske den "försvinnande" starten passar. Liksom så väl tekniken ovan som nedan så träs pärlorna först på tråd med stoppärlor före och efter första raden av pärlor. Båda stoppärlorna tas bort när arbetet är färdigsytt. Denna start beskrivs hos The Beading Butterfly.


Starter för tubulär och cirkulär herringbone
Ska du sy tubulär herringbone så fungerar både traditionell och ladder stitchstart, men vanligast är kanske något av en variation på den traditionella, där de första pärlorna träs på en rad. Du kan se ett exempel på det i detta projekt samt hos Bead & Button (pdf). En variant, som mer påminner om cirkulär peyote i början, finner du i Guide to Weaving Tubular and Flat Herringbone och hos Centperles.


Utgå från ett annat stygn
Du kan också helt frångå problemet med att sy en start genom att påbörja herringbone på ett pärlarbete sytt i en annan teknik. Brick stitch är perfekt -- jag har bl a sytt herringbone på en bas gjord enligt tekniken beskriven i brick stitch om stomme -- eftersom pärlhålet är åt "rätt håll" för att fortsätta med herringbone, men även andra pärltekniker passar. Två exempel i högen finner du i Herringbone choker och Byzantine Medallion.

~*~

Herringbone är som sagt ett intressant stygn, som kan varieras på många sätt. Nästa gång tänker jag visa olika metoder för att vända i flat herringbone.

tisdag 25 januari 2011

Inspiration: Göra om smycken är modemedvetet


Att designa om smycken är ingen ny idé. Det har gjorts under lång tid av olika anledningar. Till exempel kunde ädelstenar i gamla tider vara så extremt dyra och sällsynta att även kungligheterna fann det billigare och mer genomförbart att låta sina guldsmeder skapa nya smycken med stenar från gamla. Ädelstenarna fattades om i nya, mer tidsenliga smycken.

För ett exempel som ligger betydligt närmare vår egen vardag så har det också länge varit så att guldsmeder omformat ärvda smycken som t ex vigselringar. Ringarna har sågats itu och böjts i nya former till exempelvis halsbandshängen. Det har varit ett sätt för många att kunna bära ett smycke med starka känslomässiga värden, vilket inte varit möjligt i deras ursprungliga form (för liten ring, har redan vigselringar, för tunn ring som riskerar att nötas sönder osv).

Pärlare slaktar ofta smycken för att komma åt pärlor, som sedan används i olika projekt, men att göra om smycken handlar om att behålla större delar av det intakt och istället bara förändra det så att det känns modernare eller mer lättanvänt. Och i våra tider av miljömedvetenhet och vintagetrend så är det dessutom mycket moderiktigt att göra på detta sätt. Att göra om smycken tillhör samma eko- och retrotrend som found object jewelry, att använda återvunna material och vintagepärlor. Det märks inte minst på säljsajter som Etsy där det finns många smyckesmakare som utgår från gamla smycken i sitt skapande -- med mer eller mindre lyckat resultat.

Att göra om smycken kan vara ett sätt att ge trasiga eller oanvända smycken ett nytt liv. Genom att återanvända gamla material minskar resursslöseriet och smyckesdelar som annars aldrig skulle komma till användning behöver inte slängas eller samlas på hög. De gamla delarna kan också ge de nya smyckena en känsla av ålder och historia, de kan få mervärden genom nostalgi och kopplingen till gamla, trygga tider i en inte allt för avlägsen dåtid. Vissa kommer att köpa omgjorda smycken och smycken av vintagematerial för miljöaspekter, andra för att vintage är trendigt och ytterligare andra för att smyckena vittnar om en försvunnen tid de själva upplevt.

Tyvärr tar tidningarna oftast upp återvinning, vintage och ekomode i samband med kläder, inte smycken som allt som oftast fortfarande är av slit-och-slängkvalitet i modereportagen, men en artikel som faktiskt nämner ekotrendiga smycken -- även om också där kläderna står i fokus -- är Återanvändning ger nya dimensioner från Nordvästra Skånes Tidningar/Helsingborgs Dagblad i helgen.

Övrigt: Därför missfärgas huden av guld





Metaller kan "färga av sig på huden". Koppar och mässing kan göra huden grön (ärga) medan silver och guld kan svärta den. Det är inte någon form av allergisk reaktion, som vissa ibland tror, utan ett fenomen som har kemiska och mekaniska orsaker. Även om det är ofarligt kan det dock se fult ut. Och för många kan det komma som en överraskning då missfärgning ofta associeras med oädla metaller och billiga bijouterier.


Guld som svärtar ned huden

Metaller som (sterling) silver, koppar, mässing och brons oxiderar i kontakt med syre, men även med svett och oljor från huden. Denna oxidation kan gnida av sig på huden, vilket inte minst märks med örhängen och ringar där metallen sitter tätt mot huden. Även guld kan färga av sig, men då rör det sig inte så mycket om oxidation: guld är mycket beständigt mot korrosion – med undantag för guldsmycken med låg karathalt (t ex 9 k) där de andra metallerna i legeringen kan oxidera/korrodera.

Det som händer med guldet är att mikroskopiska partiklar slipas loss från smycket och fångas upp av huden eller kläderna, som är porösa. Partiklarna fastnar i porerna och när de ansamlas så ser de svarta ut eftersom ljuset bryts annorlunda i dessa pyttesmå guldkorn än det gör i större volymer. Partiklarna ser svartlila ut snarare är gyllene. Detta förstärks av att partiklarna reagerar med sulfiderna och kloriderna, som utsöndras från huden i form av svett och oljor, vilket gör partiklarna ännu mörkare. Eftersom sammansättningen av ämnen i svetten och hudens aminosyror kan variera mellan individer så är det olika hur benägna personer är att drabbas av detta. Vissa kvinnor kan t o m uppleva att guld svärtar av sig på dem endast när de är gravida.

Även yttre faktorer kan påverka missfärgningen: nära havet finns det ytterligare klorider i luften, som kan förstärka reaktionen mellan guldpartiklarna och kroppens egna klorider. Även utsläpp från kemiska fabriker där klorider eller sulfider används kan påverka, liksom kosmetika och rengöringsmedel. Även avgaser och smog kan lägga sig som en film på smycken för att sedan gnidas av på huden. På samma sätt kan huden också svärtas ned av guld som fått en avsiktlig svart patina vid tillverkning när patinan nöts av kontakten med huden.

Att guldet nöts ned till "slipdamm" kan ha flera olika orsaker. I en smyckeskedja kan det vara så att länkarna gnider mot varandra när smycket bärs. Kosmetika, rengöringsmedel liksom smink, innehåller många gånger partiklar som är hårdare än guld. Eftersom huden är porös fastnar sminket i det likt slipkornen på ett sandpapper -- och fungerar precis som detta på guldsmycket när det gnider mot huden.


Motverka missfärgning

Hur kan man då motverka problemen med missfärgningar? Ett sätt kan vara att byta kosmetikamärke för att se om det gör något skillnad. Eller åtminstone vara noga med att ta av smyckena vid sminkning och rengöring av huden och låta krämer torka helt innan smyckena tas på igen. Huden där smyckena sitter kan rengöras med tvål och vatten för att få bort kosmetikarester innan de tas på igen.

Vid val av guldsmycke kan man också tänka på att själva smyckets utformning kan påverka problemet. Breda ringar, till exempel, har en större yta som utsätts för slitage vilket ger en större mängd gulddamm på huden. Om ringen dessutom är konkav på insidan – en detalj som gör breda ringar skönare att använda – så kan ringen i sig fungera som en ficka, vilken samlar upp guldpartiklar så väl som fukt, olja från huden, salter från svett etc och därmed resulterar i en koncentrerad missfärgning.

Ett smycke med mycket låg karathalt kan som sagt oxidera: det motverkar du genom att välja smycken med högre karathalt (t ex 18 k), vilka dock är betydligt dyrare.

Om du inte har något emot att behandla metallen med t ex lack eller vax så kan detta fungera som en skyddande barriär. Dock slits även lack/vax med tiden så behandlingen får upprepas efter en tids användning. Läs mer om detta här. Lack kan också skydda allergiska personer, men eftersom det går att utveckla allergi mot det mesta så kan vissa få hudirritationer eller utslag även av skyddslackerna.


Källor:

Barry, Andrew: Solving your dilemmas... Making Jewellery October 2010 (issue 19)
Smycken & Klockor Branschorganisation: Fakta om allergier


måndag 24 januari 2011

Mönstertips: Skapa abstrakta mönster med bokstavsstansar


Bokstavsstansar kan användas till mer än att bara skriva på metall. Vissa bokstäver lämpar sig även bra för att skapa mönster, som t ex en enkel bård eller eller spännande bakgrunder. Inte minst nu när det finns så många sirliga och annorlunda typsnitt att välja mellan. Ett fint exempel finner du hos Pretty Things, som har gjort hjärtformade örhängen i koppar där hon stansat bokstäverna L, O, V och E slumpmässigt över hängena. Resultatet är ett abstrakt mönster, som också kan ses som ett hemligt budskap pga av bokstäverna hon valde.

I standardtypsnitt är vissa bokstäver mer användbara än andra: I ger raka streck medan S kan användas för en vågig bård och O fungerar som cirklar eller ovaler. Precis som med traditionella ciselörspunsar kan du bygga upp komplexa mönster med enkla motiv. Glöm inte en spik för att skapa prickar. Du kan också använda andra typografiska motiv som snedstreck, punkter eller asterisker, vilket Beaducation visar i sina designidéer Bird Collage Pendant och Tweet Pendant.


Läs mer om hur du använder stansar i Att stansa och hamra metall. För projekt där du använder stansarna för att skriva, se Namnsmycken, affirmationsberlocker och quote pendants.

fredag 21 januari 2011

Material: Jobs tårar


Jobs tårar, pärlkorn, adlai (även stavat adlay), vyanti, Chinese pearl barley, croixseed och tear grass är några av namnen på Coix lacryma-jobi. Detta ostasiatiska gräs, som numer även förekommer i andra tropiska delar av världen, odlas för två ändamål. Coix lacryma-jobi var. ma-yuen odlas som spannmål där de torkade grynen används i matlagning och spritframställning samt som ingrediens i traditionell kinesisk medicin medan var. lacryma-jobi odlas för de hårda skenfrukternas skull. Dessa ihåliga skenfrukter passar nämligen utmärkt att använda som pärlor.

Namnet Jobs tårar, som har sin motsvarighet i många andra europeiska språk inklusive det det vetenskapliga artnamnet lacryma jobi, kommer från gamla testamentets och den judiska mytologins berättelser om den olycksamme Job, som får sin tro testad av gud genom att hans barn dödas, alla hans tillgångar tas ifrån honom och han får varbölder över hela sin kropp. Formen på pärlkorn påminner om tårar, vilket givit dem dess namn på samma sätt som många växter fått namn efter sin form och därefter kopplats till en mytologisk figur. Det är dock inte alltid pärlgrynen anses vara just Jobs tårar. De förknippas i olika delar av världen även med andra bibliska figurer som Jesus, jungfru Maria och David. Ibland kallas de bara för tårar, som t ex i det engelska namnet tear grass.

DSC01747 - Coix lacryma-jobi (Hiob's Tränen-Gras)

Jobs tårar kan användas till mycket, men det är kanske just som pärlor de har sin största utbredning. De är enkla att trä, har en attraktiv utsida som kan poleras eller färgas, är hårda och -- framför allt -- vanligt förekommande både odlad och som ogräs längs vägarna. Deras naturliga färg är en fin pärlvit nyans som skimrar i grått. Vissa varianter är mer brunaktiga. Även om de är vackra i sig så är det också relativt vanligt att pärlorna färgas in eller målas i olika färger som röd, blå, grön och gul.

Pärlorna används i många delar av den tropiska världen till pärlsmycken och pärlbälten, men de används även många gånger till kristna radband samt på skakinstrument av kalabasser. I Centralamerika träs de även på tråd som armar och ben på små dockor av olika frö- och nötpärlor. Pärlorna används många gånger tillsammans med andra pärlor av tropiska fröer och nötter.

Pärlorna ses oftast i just smycken från dessa länder, smycken som ofta har vad som kallas en "etnisk" stil. Men de kan även passa bra i eleganta, moderna smycken vilket dessa silverörhängen ger ett ypperligt exempel på.



Källor:
Wayne's Word: Job's Tears
Wikimedia Commons: Category: Croix lacryma-jobi
Wikipedia: Job
Wikipedia: Job's tears

Foto: Översta fotot är (c) Manekis Pärlblogg, undre fotot av By Tubifex (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons

torsdag 20 januari 2011

Tävlingstips: Polymerlertävling hos Perles & Co

Franska pärlbutiken Perles & Co har presenterat en ny tävling på temat innovativt skapande med polymerlera under namnet Visions du Futur/Visions of the Future. De uppmanar dig att "explore the new trends, play with textures, colours and concepts".

Du får delta med högst ett bidrag, antingen i klassen proffs eller amatör. Tre vinnare kommer att koras i respektive klass, vilka får presentkort från butiken med värde från 100-500 euro. Förstapristagarna får även en smyckesväska på hjul. Finalisterna kommer att väljas ut genom röstning öppen för allmänheten (en röst per person). Därefter ska de utvalda alstren skickas in för en bedömning av expertjuryn, som korar de slutgiltiga segrarna.

För att delta måste du vara minst 18 år och bo i ett EU-land. Alstret ska till största delen bestå av polymerlera eller s k cold porcelain (en lera, som när den lufttorkat påminner om porslin, men inte bränns). Ditt bidrag måste vara nytt och din egen design. Det får inte vara tillgängligt för försäljning eller ha vunnit någon tidigare tävling. Fler och fullständiga regler samt en tidsplan finner du här.

Tävlingsbidrag tas emot 7 februari till 14 mars.

Nyhet: International Charm Day 2011


Liksom förra året kommer International Charm Day att genomföras den 28:e april i år. Som jag skrev inför 2010 års firande är dagen instiftad av Amber Dawn -- på bloggen Shiny little things beskriven som "the queen of charm swaps". Dagen har mottot Wear & Share och det hela handlar enkelt beskrivet åt att ägna en dag i de handgjorda berlockernas tecken. I fokus står s k art charms, unika handgjorda berlocker, vilka du kan läsa mer om här.

Du kan fira på många olika sätt, t ex genom att ge bort egentillverkade eller inköpta handgjorda art charms till nära och kära, byta berlocker med andra, skicka en RAK till någon som kan behöva en glad överraskning, ägna dagen åt att tillverka dina egna unika berlocker, ställa ut din kollektion eller göra något tillsammans med andra smyckestillverkare. Det centrala är att just fira de handgjorda små konstverken på ett eller annat vis. Ledorden är "sharing and caring" samt fokus på hantverket och de konstnärliga kvaliteterna i handgjorda berlocker snarare än att se det som en dag att sälja och hårdmarknadsföra sig själv.

Evenemanget är internationellt och giveaways, tillställningar med mera kommer att utlysas av deltagare i flera länder. Bland annat kan du delta i utlottningar genom att följa bloggen International Charm Day. Om du planerar att göra något speciellt för ICD, t ex publicera en tutorial, hålla i en utlottning/giveaway eller anordna en swap, så vill Dawn gärna veta, bl a så hon kan göra en blogroll. Lämna en kommenterar till denna post.

onsdag 19 januari 2011

Övrigt: Smyckesförpackningar -- köp eller tillverka själv


Presentationen av en produkt är en mycket viktig del av försäljningen. Till detta hör bl a ditt val av displayer när du säljer dina smycken -- något jag varit inne på med Gör dina egna smyckesdisplayer -- och hur du väljer att förpacka dem när du sålt dem.


Att välja förpackningar till sina smycken
Vill du förpacka smycken, som du ska ge bort i present eller för enstaka försäljningar, är valet av förpackning inte lika svårt som om du väljer förpackningar som företagare. Då handlar det bara om att hitta något i rätt prisklass, som du tycker är fint och passar mottagaren av din gåva. Du kan variera dig hela tiden efter vad som passar situationen. Men även om du inte säljer smycken kan det vara kul att göra något lite extra t ex om ett smycke ska ges bort som gåva.

Säljer du smycken och vill satsa på det så blir det en lite annorlunda situation där du bör fundera mer över vad ditt val av förpackningsmaterial säger om dig och dina smycken.

För vissa är förpackningarna en bisak, men för andra är de en viktig del av kundens köpupplevelse och inte minst ett sätt att vårda och utveckla sitt varumärke. Förpackningarna bidrar till att ge associationer kring dina smycken och ditt varumärke. Vill du framhäva elegans och proffsighet väljer du kanske klassiska, hårda smyckesaskar med din logotyp eller namn tryckt i guld. Vill du visa att du är socialt medveten och riktar dig till målgruppen eco chic kanske du använder återvunna eller nedbrytbara material i en casual stil. Vill du verka kul och pigg kanske dina förpackningar är färgglada och enkla medan den som vill appellera till en viss subkultur eller grupp väljer färger, former och material som passar in där. En del fokuserar på priset, att förpackningen inte ska göra kostnaden/priset för smycket för dyrt, medan andra satsar på lyxigare förpackning för att höja mervärdet och därmed priserna.

Vill du satsa på att odla ditt varumärke finns det framförallt en sak som är viktig: enhetlighet. Välj en profil (logotyp, grafisk profil, färger, material) med omsorg och håll dig till den -- och, framför allt, se till att den finns med överallt (på visitkort, bärkassar, förpackningar, promotionmaterial osv) så att din målgrupp ser den och börjar känna igen den. Då har du skapat ett märke, som kan generera mervärde. Och mervärde betyder, förhoppningsvis, att din målgrupp är beredd att betala mer för dina smycken.


Idéer för smyckesförpackningar
Vill du få tips och idéer kring val av förpackningar så kan du läsa en del på Rena Klingenbergs sajter Jewelry Display Ideas och Home Jewelry Business Success Tips. Några idéer finner du även i denna artikel på Ganoksin samt på Etsy. Tidskriften Belle Armoire Jewelry brukar ha en fast avdelning, som heter The art of presentation. Här ges bl a exempel på förpackningar från olika smyckesmakare. Glöm inte att bildgoogla jewelry packaging ideas för fler exempel på nätet.

Färdiga askar och silkespapper kan du finna hos många pärlbutiker, vissa hobbybutiker som säljer smyckesmaterial samt hos specialister på just förpackningsmaterial. De sistnämnda säljer dessutom i större volymer, vilket innebär lägre styckpris.


Tillverka egna förpackningar
Att göra sina egna förpackningar kan vara både ett sätt att spara pengar och att göra förpackningen personligare. Flera exempel, inklusive instruktioner, finner du i ovanstående länkar. Det finns en mängd olika tutorials på nätet beroende på vilken typ av förpackningar du vill tillverka, nedan finner du ett litet axplock.

Pyssel.net kan du lära dig att tillverka en enkel presentpåse. Fler projekt finner du, som så ofta, på eHow.com. Alla origamisajter med självaktning har minst ett projekt kring att göra en pappersask. Se t ex Origami-instructions.com, Origami-fun.com (inkl. video) och Robin's Origami Page.

Det finns också många mallar till papperaskar, som du limmar ihop. Vissa av dem kommer med motiv, färdiga att printa ut på din skrivare: Shala, Paper and More, Mirkwood Designs, Packagetech och Tammy Yee är några exempel. Se även denna pdf-fil för en gift bag purse. Vill du posta smycket, vilket kräver vaddering, kanske The Crimson Moon har lösningen med fina kuvert gjorda av scrapbookpapper och bubbelplast.

Marta Stewart, som alltid har många idéer att presentera, visar bl a hur du kan modifiera färdigköpta askar här.

Du kan även sy egna påsar av tyg, som organza eller konstsiden. Men du kan också göra en färdigköpt enkel påse mer personlig, t ex genom att pärlbrodera den med pärlor som matchar smycket i den. Det har EEbeads ett exempel på.

Om du inte ryggar för att göra dina egna smyckespåsar hittar du instruktioner hos t ex Chica and Jo (missa inte julpåsen), Craft Stylish, PurlBee (cirkulär) och Threads Magazine (filt). eHow.com har både videor och steg-för-stegbeskrivningar i text och bild, se t ex How to Make Jewelry Pouches och Sewing Jewelry Bags. En pärlad påse finns hos Free Patterns. En mer avancerad påse med fickor på insidan hittar du hos Instructables.

Föredrar du att virka kan du hitta ett passande virkmönster hos crochet.about.com.

Det finns många söta små plåtburkar, som passar perfekt att använda till smycken. Du kan också dekorera dina egna metallaskar, så som görs hos bl a Favecrafts, Kiwa, Beadsmania och Parts Club. Du kan också dekorera en ask med pärlvävning, som här. En altrad plastask visar Melissa Samuels hur du kan göra.

Hos Creative Minds fann jag flera projekt för förpackningar, bl a denna tygklädda konservburk.

Ja, varför inte göra en förpackning av pärlor? Beadsmania har både en ask med lock och en liten påse/börs du kan sy av enbart pärlor.


Presentförpackning
Förutom de vanliga förpackningarna så erbjuder vissa även presentförpackningar, dvs lite finare förpackningar för kunder som köper smycken i present till någon annan, eller inslagning av de förpackade smyckena. Jag kommer nu att förutsätta att du redan kan grunderna för presentinslagning och hur man krullar presentband. Ovan har du också fått flera tips på förpackningar som fungerar som presentförpackning.

Presentinslagningen kan dock göra lite annorlunda än bara samma gamla vanliga procedur. I tidningen Hemslöjden (nr. 6/10) så finns det flera exempel på hur du kan slå in presenter på japanskt vis. (Ej att förväxla med den återanvändbara japanska tygbiten/presentförpackningen känd som furoshiki -- läs mer om den hos Furoshiki.com och japanska miljödepartementet.)

Fler rosetter och knytningar hittar du hos Marta Stewart. Kika även på artiklarna om gift bags.


Att lägga till sin logga
Ett vanligt sätt att använda sin logotyp/varumärke och/eller företagsinfo är att låta trycka upp klistermärken (hos en tryckare eller själv med hjälp av datorn), som kan fästas på förpackningen eller på det inslagna paketet. Även en specialtillverkad stämpel kan användas. Ett annat alternativ är att beställa förpackningar med tryck från en leverantör. För exempel på detta, se t ex Westpacks hemsida.

tisdag 18 januari 2011

Mönstertips: Dubbelsidigt hänge i metall och polymerlera

Reliefstansade hängen, länkar och stampings har ofta en baksida med tydlig kant. På så sätt kan baksidan utnyttjas på samma sätt som en bezel/ramberlock och fyllas med t ex polymerlera eller epoxi för ett personligt, dubbelsidigt hänge.

Vintajs blogg finner du ett exempel på just detta där ett hjärtformat hänge fylls med polymerlera, som färgas och stämplas. En liten smyckesdel trycks också fast i leran som extra dekoration.

Ett alternativ till polymerlera är en epoxilera som Apoxie Sculpt eller Ferido (den senare har numera i princip upphört att distribueras). Massan fungerar som både lera och klister så du kan trycka fast t ex strasstenar i den innan den härdat för att skapa s k pavésmycken. För projekt- och teknikinstruktioner, se Ring with Apoxie samt Custom Charms.

Föredrar du att arbeta med harts skulle du även kunna fylla hänget med t ex färgad epoxiharts eller använda baksidan som en (ojämn) fotoberlock. Se Resin bezels och Vi jobbar med epoxy resin för mer om dessa material.

Mest lästa 2010


Förra året gjorde jag en sammanställning av de mest lästa blogginläggen 2009. I år hade jag helt glömt bort det, men nu kommer alltså en lista över de populäraste artiklarna för 2010.

Som alltid är statistik bara halva sanningen: listan grundar sig på träffar på specifika inlägg, men majoriteten av träffar går annars till förstasidan eller så läser ni en viss kategori/etiketter, träffar vid sökningar osv, som jag inte kan "maska ut". Men jag tror ändå listan kan ge en viss indikation på vad som varit speciellt eftersökt.

Jag har gjort två listor med topp 25: en över totala antalet sidvisningar 1 januari till 31 december och en över unika sidvisningar under samma period. Listorna är ganska lika, men jag valde ändå att ta med båda två för fler länktips. Kanske du hittar något du missat?

Mest lästa, totala sidvisningar
1. Makramé med mera (1)
2. Att börja pärla och tillverka smycken (-)
3. Pärldjur (2)
4. Japansk snodd/kumihimo (3)
5. Att stämpla och hamra metall (4)

6. Textila tekniker i metalltråd (6)
7. Reglerbara armband och halsband (12)
8. Påta med pärlor (11)
9. Introduktion till sydda tekniker (-)
10. Att knyta pärlhalsband (9)

11. Oxidera metall (8)
12. Gör dina egna smyckesdisplayer (20)
13. Feminint och maskulint i läder och mocka (16)
14. Fjärilar (13)
15. Tvinna pärlor på tråd(-)

16. Krona, krans och tiara (10)
17. Fladdermöss och drakar (15)
18. Tenntrådsflätning (-)
19. Pärlblommor (19)
20. Chain maille (-)

21. Pärlor för bön (23)
22. Döskallar och skelett (-)
23. Polymerlera (-)
24. Vänskapsband (7)
25. Trollsländor (18)

Siffran inom parentes är ev. ranking för 2009. Populära artiklar 2009, som försvunnit helt från årets lista inkluderar Coiling, Gör dina egna lås, Älvor och änglar samt Hana-ami. 2010 års nyhet nybörjarkategorin har föga förvånande visat sig mycket populär. Även polymerlera och chain maille har hittat upp på listtoppen. Övriga nya artiklar på listan, som tenntrådsflätning, är skrivna 2010 så de har därför av naturliga skäl inte funnits med på förra årets lista.

Som vanligt är det främst projekttipsen, inklusive mina egna, och teknikbeskrivningarna som lockar mest. Även den nya nybörjarkategorin som helhet är som sagt mycket populär.


Men vi ska inte glömma lista nummer två, även om den förstås är ganska lik första listan. Det är främst mot slutet, som nya inlägg dyker upp jämfört med ovanstående topplista.

Mest lästa, unika sidvisningar
1. Att börja pärla och tillverka smycken (-)
2. Makramé med mera (1)
3. Att stämpla och hamra metall (2)
4. Oxidera metall (4)
5. Japansk snodd/kumihimo (5)

6. Pärldjur (3)
7. Påta med pärlor (10)
8. Att knyta pärlhalsband (8)
9. Textila tekniker i metalltråd (7)
10. Tvinna pärlor på tråd(-)

11. Reglerbara armband och halsband (9)
12. Pärlor för bön (12)
13. Introduktion till sydda tekniker (-)
14. Feminint och maskulint i läder och mocka (15)
15. Fjärilar (13)

16. Tenntrådsflätning (-)
17. Fladdermöss och drakar (21)
18. Döskallar och skelett (-)
19. Polymerlera (-)
20. Vänskapsband (6)

21. Valknopsarmband (-)
22. Patinera metall med vinäger (-)
23. Krona, krans och tiara (16)
24. Gör dina egna smyckesdisplayer (-)
25. Chain maille (-)


Roligt att se att en text om patinering kom upp på listan. Att skapa patina på metall är både roligt och kreativt -- och det behöver inte innebära läskiga kemikalier. Kika i den tematiska innehållsförteckningen för fler artiklar om olika typer av patinering och oxidering.

måndag 17 januari 2011

Nyheter: Ny bok om ICE Resin samt mer svärta från Vintaj

Måndag börjar med två nyhetsnotiser.


Böcker från Objects & Elements
Idag berättar Jen Cushman på Objects & Elements blogg att hon, Susan Lenart Kazmer och Cheri Lenart ska börja ge ut böcker under namnet Art Media Innovations. Första titeln att tryckas är Explore, Create, Resinate av Cushman, vilken handlar om ICE Resin. Detta populära epoxiharts, som är helt rätt i tiden nu när mixed media är stort bland smyckesmakare. Förutom steg-för-stegbeskrivningar och mixed mediatekniker utlovas mycket ögongodis. De kommer även att ge ut Susan Lenart Kazmers uppskattade bok Making Connections -- läs min recension här -- i en efterlängtad mjukbandsutgåva.


Mer Arte Metal från Vintaj
Arte Metal är namnet på Vintajs smyckes- och scappingdelar i svärtat järn. Från början omfattade serien främst delar för papperspyssel av olika slag samt stansbara tags/brickor, men sedan en tid tillbaks kom även en uppsättning smyckesdelar, som togs fram exklusivt för amerikanska hobbykedjan Hobby Lobby. Före helgen presenterade Vintaj så 60 nya smyckesdelar i Arte Metal, som nu är tillgängliga i deras onlinekatalog. Läs mer om detta i Vintajs blogg.

Tävlingstips: Vintajs februariutmaning

Vinnaren av januari månads utmaning på Vintajs blogg har korats och nu är det hög tid att börja arbeta på februariutmaningens bidrag. Temat denna gång är Starry Night. För att delta ska du skapa ett alster på temat som inkorporerar Vintajs Natural Brass- och/eller Arte Metal-serie. Sista dag att maila in ditt bidrag är 11 februari, middag lokal tid. Läs mer om utmaningen här. Fullständiga regler hittar du på denna sida.

Vill du redan nu förbereda dig för kommande utmaning så kan du se vilket tema som gäller för mars (sista tävlingsdag 11/3) respektive april (8/4) här. Vinnaren av varje utmaning får ett fritt val av två sampler packs medan Editor's Pick får ett hemligt litet pris.

fredag 14 januari 2011

Teknik: Fiskbensflätade armband






Armband kan flätas och vävas på många vis. Här flätas två trådar över två kalvar, vilket ger ett resultat som ser i princip likadant ut som vid needle-weaving/finger-weaving, men istället för att väva en tråd i en åtta runt de två kalvarna så flätar/väver du här med två trådändar samtidigt. Normalt sett flätas inte fiskbensflätor med kalvar, men eftersom det ändå är den bästa beskrivning av tekniken så används den här.

Instruktioner till tekniken/armbanden finner du hos bl a Creativ Company, Lima Beads och Between the lines. Som du ser kan många olika material användas även om läder- och mockasnören är bland de populäraste. Armbanden blir fina både med och utan pärlor eller sliders. För instruktioner till armband med två olikfärgade trådar, se I Spy DIY.

 Du kan även fästa pärlor på kalvtrådarna och fläta emellan dem, vilket du får steg-för-steginstruktioner till hos Free Macrame Patterns.

Tekniken kan även kombineras med andra väv- och flättekniker, vilket du finner exempel på och instruktioner till hos The Bead Shop. Se även detta projekt.

torsdag 13 januari 2011

Material: Zink -- ett alternativ på uppgång

Zinc-sample

Zink har redan sedan Romarrikets dagar använts för att tillverka mässing, en legering av framförallt koppar och zink. Men trots detta och det faktum att zink utvanns i stor skala i Indien på 1200-talet så var metallen i sin rena form okänd i Europa fram till slutet av 1500-talet. Namnet har den troligtvis fått av en tysk alkemist -- alkemisterna brände zink för att framställa "filosofens ull" eller zinkoxid som vi kallar det idag. Upptäckaren av rent, metalliskt zink 1746 var en annan tysk alkemist.


Zink i smyckesammanhang
Zink används i en mängd olika områden. Ren zink används t ex i legeringar för att skapa mässing, vissa typer av guld, tibetsilver och nysilver, samt för galvanisering och varmförzinkning av stål. Galvning och förzinkning används för att göra en metall motståndskraftig mot korrosion (rost). Zinkoxid används i allt från vit färg och mat till solskyddskrämer, zinkpasta och deodoranter. För smyckestillverkare har den dock på senare tid fått en ytterligare betydelse utöver den som en ingrediens i mässing och guld.

I takt med att nickel- och blyinnehåll regleras allt hårdare i smycken samt priserna på silver går uppåt så har behovet av alternativ ökat. Zinc alloy (zinklegering) har blivit ett vanligare alternativ för smyckesdelar. Eftersom metallen är silvergrå så passar den bra till smycken som alternativ till silver och tenn och eftersom färgen redan från början är attraktiv så behöver delarna inte pläteras -- en fördel eftersom pläteringar skavs och blir fula med tiden. Zink har ungefär samma hårdhet som silver, vilket är ytterligare en fördel liksom det faktum att metallen är mycket bra att gjuta med. Det finns blyfri gjutmetall att köpa till tenngjutning där en del av tennet bytts ut mot zink.

Liksom många legeringar är ibland det exakta innehållet i smyckesdelar av zinklegering något av en affärshemlighet. En kanadensisk butik, som köpt in zinkdelar från Kina, fick dock en labbrapport som visade att just deras zinklegering bestod av i huvudsak zink med en liten tillsats av aluminium, en annan metall med silverliknande färg och bra egenskaper för smyckesdelar. Zinkaluminiumlegeringar är kända för att vara mycket bra att gjuta med, speciellt små detaljerade former, och kan vid rätt proportioner vara mycket starka samtidigt som de ändå är lätta att bearbeta. En idag vanlig zinklegering i smyckesdelar är zamak, som består av zink koppar och aluminium.

Det finns även en nyare legering för smyckesdelar som heter Glinter (egentligen Glinter - Silver Substitute), vilken består av zink, koppar och en nypa silver.

I mässing, som kan innehålla allt från 4 till 45 procent zink, påverkar mängden zink de egenskaper legeringen får. Vanligen är mässing ljust gul (gulmetall), men med en lägre zinkhalt får man en mer kopparfärgad metall känd som rödmetall eller pinsback (eng. red brass). Mässing med låg zinkhalt, under 10 procent, kan även användas vid emaljering. Mässing 210, som på engelska kallas gilding metal, är en legering med 95 % och 5 % zink. Den är populär bland vissa silversmeder eftersom legeringen uppför sig ungefär som silver.


Säkerhet
Även om zink är livsviktigt för våra kroppar så ska du undvika att hetta upp t ex galvad ståltråd och ren zink eftersom ångorna kan vara mycket hälsovådliga. Bl a kan de ge upphov till s k galvfrossa eller zinkfrossa, som inte minst svetsare kan råka ut för. Det lär vara en mycket otrevlig upplevelse, som kan mildras något genom intag av kalk (tabletter, mjölk).

Att äta för mycket zink kan vara farligt eftersom det bl a hämmar upptaget av järn och koppar -- två andra livsviktiga ämnen. Däremot behöver du inta en ganska stor mängd för att bli zinkförgiftad, vilket gör riskerna betydligt mindre än med två andra, betydligt mer otrevliga, komponenter i smyckesmetall: bly och kadmium. Ja, rent generellt är det inte att rekommendera att äta någon metall i övermått.


Källor:
Hayday, Andria: Everything You Wanted to Know About Metals But Were Afraid to Ask. Art Jewelry, September 2005.
McGrath, Jinks: The Jeweller's Directory of Decorative Finishes. From Enameling and Engraving to Inlay and Granulation. (2005, A &C Black)
Wikipedia: Zinc
Wikipedia: Zink

Foto: Ben Mills (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

onsdag 12 januari 2011

Mönstertips: Smycken med lysdioder

LEDs

Lysdioder (LED) kan användas till mycket. Inklusive lysande eller blinkande smycken. På Instructables kan du finna sådana smyckesprojekt som Firefly Pendant, Birdcage Necklace, Easy Low Cost LED Bracelet, RGB LED Brooch, Soft Circuit LED Bracelet och How to Make a Green Lantern Ring. Andra intressanta smyckesprojekt på nätet inkluderar Diana Engs Nightlife Necklace och Jamie Faye Fentons örhängen.

En kvinna, som tycker om att kombinera lysdioder och sömnadsprojekt, är Syuzi Pakhchyan. Tidigare hade hon ett välarbetat armbandsprojekt tillgängligt på nätet, men numer hittar du bara dessa LED-projekt på hennes sajt. Däremot kan du finna både armbandet och en brosch i hennes bok Fashioning Technology: A DIY Intro to Smart Crafting (2008, O'Reilly Media).

*

Foto:Afrank99 (Own work) [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons

tisdag 11 januari 2011

Historia/kultur: Att drömma om pärlor


Enligt vissa forskare är drömmar bara hjärnans sätt att under natten bearbeta alla intryck från dagen. Vissa tycker drömmar bara är nonsens. Genom alla tider har det dock alltid funnits de, som tolkat in meningar i det vi drömmer om. Saker som uppenbarar sig i drömmen och det som händer är symboler för något annat.

I svenska drömlexikon kan det bli lite knepigt att hitta rätt eftersom vi inte gör skillnad på pärlor (beads) och pärlor (pearls). Dessa två har olika innebörd så det gäller att tolka lexikonet rätt. Samma problem kan man stöta på med svenskspråkiga symbollexikon.


Exempel på tolkningar
Tony Crisp, som skrivit en bok om drömtydning skriver så här på sin hemsida: "A single bead might suggest isolation. While a string of beads could refer to your connection with other people." Symboliskt är pärlor närbesläktade med bollar/kulor. Om äkta pärlor skriver han: "A beautiful personal quality that has developed through trials or irritations. Pearls are sometimes associated with tears, so might represent loss or pain." De är besläktade med symboliken hos juveler.

1901 gav Gustavus Hindman Miller ut en bok där han förklarade drömsymboliken. Du hittar den på nätet hos Chest of books. Han förklarade beads med följande: "To dream of beads, foretells attention from those in elevated position will be shown you. To count beads, portends immaculate joy and contentment. To string them, you will obtain the favor of the rich. To scatter them, signifies loss of caste among your acquaintances."

Pearls betydde detta för honom: "To dream of pearls, is a forerunner of good business and trade and affairs of social nature. If a young woman dreams that her lover sends her gifts of pearls, she will indeed be most fortunate, as there will be occasions of festivity and pleasure for her, besides a loving and faithful affianced devoid of the jealous inclinations so ruinous to the peace of lovers. If she loses or breaks her pearls, she will suffer indescribable sadness and sorrow through bereavement or misunderstandings. To find herself admiring them, she will covet and strive for love or possessions with a pureness of purpose."

Ritas blogg, som har ett drömlexikon, finner jag denna förklaring till pärlor: "bära: tårar. Se: besvikelse i kärlek. Köpa: var försiktig med pengar." Troligen rör det sig då om pearls.

Dreammeaning.org delar in tolkningen av pärlor i en spirituell, en emotionell och en vardaglig praktisk aspekt:
Spiritual Meaning:
Beads made from semi-precious stones are used as spiritual reminders – as in rosaries or votive beads. In many religions prayers are counted by using beads and repeated prayers are notated in order to ensure that the right number are said. In dreams we tend to be more conscious of spiritual discipline.

Psychological / Emotional Perspective:
Psychologically we are looking for perfection. To be counting beads suggests that we are enumerating our talents, blessings or skills (the number may be important).

Everyday Material Aspects:
When we dream of beads strung together – for instance in a rosary – we are becoming aware of continuity or logical progression. To dream of beads breaking indicates the failure of a favourite project.
Deras tolkning av äkta pärlor är tagen från ovan nämnda bok av Miller.

Dream-interpretation.co.uk skriver: "To see beads in your dream, indicates your tendency to please others and put their needs in front of your own. Alternatively, you have a need to strive for perfection. To dream that you are stringing beads, suggests that you have laid the groundwork for your success. You will be recognized and/or rewarded for your achievements.
To dream that you are counting beads, symbolizes pleasure, calmness and joy."

Om pearls skriver de: "To see pearls in your dream, symbolizes the human soul, inner beauty, purity and chastity. Alternatively, it represents tears and sadness. To see a string of pearls in your dream, represents conformity and sameness."


Skiftande symbolik
Notera att detta alltså gäller pärlor som symboler i drömmar: dessa symboler är ofta inte de samma som pärlorna utgör när de används symboliskt i det vakna livet. Ibland kan tolkningarna tangera varandra: äkta pärlor symboliserar i västvärlden just oskuldsfullhet, skönhet, renhet och jungfrulighet, vilket den brittiska sajten är inne på i sin drömtolkning. Men som märks ovan är det alltså inte alltid fallet. Den äkta pärlans symbolik i olika kulturer kan du läsa mer om i inlägget Pärlnamn.

Tolkningarna ska dessutom inte ses isoleras utan tolkas samman med övriga symboler i drömmen, vilket gör saken lite mer komplex. Som synes ovan så kan även material pärlorna är gjorda i ha sin egen symbolik att ta hänsyn till. Drömlexikonen verkar inte anpassa sig till subjektiva aspekter, som t ex om drömmaren är pärlare eller ej, eller kulturella skillnader. Tolkningarna känns dock ibland tydligt västerländska i hur de förknippar pärlor med t ex radband och tolkar symbolen utifrån detta. Huruvida en mer personlig drömtolkning av en specialist tar med sådana aspekter i sin tolkning vet jag inget om.

Jag är av den mer pragmatiska sort, som inte tror på drömsymbolik som den ovan. För mig är det enkelt: vi drömmer om pärlor för att vi är pärlberoende och älskar att arbeta med dem. Vi tänker på dem när vi planerar en design, när pärlandet går dåligt, när vi vill shoppa nytt osv, vilket följer oss med in i drömmarnas värld. Drömmer man om pärlor utan att vara pärlare kanske man ska ta det som ett tecken på att man borde testa det?


Fotnot: Eftersom jag själv inte är särskilt kunnig i drömtydning utan intresserar mig mest för symboler och symbolik i det vakna livet så kan jag inte avgöra vilka källor räknas som de mest "korrekta". Se urvalet ovan som just ett slumpmässigt urval av källor tillgängliga på nätet.

Mönstertips: Viktorianska pärlmönster


Pärlarbete har följt människan genom tid och rum. Så kanske vore det kul att testa på autentiska gamla mönster, öppna ett fönster till en annan tid och plats. Det är i alla fall Interweaves och tidskriften PieceWorks tanke när de nu ger ut Weldon's Practical Bead-Work som e-bok.

Weldon's var en producent av pappersmönster i det viktorianska England runt förra sekelskiftet. Vid denna tid växte en allt större medelklass fram och böcker, tidningar, häften med mera började tillverkas för att förmedla broderimönster till flickorna och kvinnorna i dessa familjer. Weldon's började publicera månatliga nyhetsbrev, som fokuserade på olika handarbeten så som pärlarbete, stickning, applikationer, broderi med mera. Varje månadsbrev hade fjorton sidor och kostade två pence. Dessa små häften samlades senare i bokform under namnet Weldon's Practical Needlework. Denna e-bok är en reproduktion av pärlkapitlen i den fjärde volymen av bokserien.

Boken innehåller 27 projekt, som spänner över en mängd områden som tofsar, knappar, hattprydnader, smocksöm och ornament. Instruktionerna skiljer sig från de vi är vana vid, men kan ändå användas. I Interweaves butik kan du även få en förhandstitt på några av sidorna samt fullständig innehållsförteckning.


Mer viktoriana
Eftersom de gamla mönstren många gånger inte längre är upphovsrättsskyddade så finns det grupper och individer, intresserade av denna tid, som lagt upp diverse texter och projekt från tiden på nätet. Det finns åter andra som skapar nya mönster utifrån gamla förlagor; ibland direkta repliker, ibland moderniserade tolkningar. Pga de gamla instruktionernas utformning är det inte alltid lätt att följa dem, men om inte annat så kan de fungera som inspiration eller bara en liten lärorik historielektion.

Några pärlprojekt hittar du på Victoriana.com om du söker på beads, t ex dessa 1800-talsarmband. Även Chest of books har digitaliserat gamla tidskrifter och böcker, som innehåller pärlprojekt. T ex pearl embroidery on velvet från amerikanska boken Ladies Manual of Art or Profit and Pasttime (1890) och Beaded Drawn Work från Handicrafts in the Home (1910). För ett trätt armband från 1915, se Of Baroque Pearls and Gold Glass Beads. Några år tidigare beskrevs detta halsband, som håller än idag. Även barnen kunde arbeta med pärlor, vilket märks i projektet Bead Belt och Watch Chain från Busy Hands: Construction Work for Children (1904).

Förutom många projekt till "viktorianska" halsband, som är mer eller mindre inspirerade av 18oo-talschokers så är det kanske bland pärlvirkningen vi finner moderna mönster, som är mest tidstrogna. Se t ex Swallow Hills söta små tofsar eller mönstren hos Victorian & Edwardian Crochet.

På sajter som eBay och Etsy kan du även hitta personer som säljer gamla mönsterhäften från denna tid. Håll ögonen öppna, men var beredd på att de mer sällsynta titlarna kan betinga relativt höga priser. Jag vet inte hur många så pass gamla pärlrelaterade böcker och häften det finns på svenska, men yngre svenska mönster och projekt kan du eventuellt hitta med lite tur hos något antikvariat eller på en auktionssajt. Tänk på att pärlprojekten kan ingå i handarbetsböcker och bara sällan i rena pärlböcker.



Fotnot: den viktorianska tiden och viktoriansk stil syftar på Storbritannien under den period landet regerades av drottning Viktoria, men det används ibland också som en generell beskrivning av (det västerländska) 1800-talet och de modestilar, prylar med mera som användes i Europa och Nordarmerika vid denna tid.

måndag 10 januari 2011

Noterat: Metallpriser befaras fortsätta uppåt i år

Dåliga ekonomiska tider brukar betyda att folk vill investera i guld, vilket driver upp guldpriserna. De senaste årens globala finanskris har inte varit något undantag. Lägg till detta att metallfyndigheterna ständigt minskar, vilket också stegrar priset. Länge har detta omfattat guld och silver, men de senaste åren har även kopparpriserna stigit mycket (vilket bl a ligger bakom ibland rent livsfarliga kopparstölder).

Detta påverkar så klart smyckesmakare och inte bara de som arbetar med ädelmetall. Många smyckesdelar görs på koppar- eller mässingsbas samtidigt som ädelmetallpriserna ökat så mycket att det även märks på kostnaden för plätering. Äkta guld- och silverpläteringar har blivit dyrare och speciellt mycket har förstås priset ökat på högkvalitativa produkter, som har ett tjockare lager ädelmetall än billiga.

Eftersom butiker ofta sätter sina priser baserat på inköpspris snarare än dagspriset på metallen ifråga så kan kostnadsökningarna många gånger släpa efter för pärlare. Det vill säga, så länge ett lager av billigare silverdelar finns kvar behålls de gamla priserna, men så fort lagret tar slut och nya delar måste inhandlas av butiken så kan priserna höjas rejält. Vissa butiker har försökt hålla priserna på sin gamla nivå trots ständigt ökade inköpspriser, men har på senaste tiden varit tvugna att ändå justera priserna pga av den allt snävare vinstmarginalen.

Det är bl a dessa prisökningar, kombinerat med nickellagstiftningar, som bidragit till att zinklegeringar blivit vanligare i smyckesdelar. Zink är en metall jag kommer att skriva mer om längre fram.

Före jul bedömde vissa experter att vi kommer att få se prisökningar på guld, koppar och silver även under 2011. Även om världsekonomin förbättras, vilket brukar leda till en dämpad prisutveckling på ädelmetall då färre ser det som en säkrare investering än värdepapper, så är det dock ett faktum att många naturresurser börjar tömmas ut och metalltillgången minskar (återvinning är redan idag en mycket viktig källa till "ny" metall). Minskad tillgång innebär ökade priser då fler slåss om ett krympande utbud. Ytterligare skäl som påverkar metallpriserna är förändringar på råvarumarknaden i form av t ex terminshandel och ökad spekulation. Samt självklart valutautvecklingen: olika länder har drabbats olika hårt, vilket framför allt märks i USA där dollarn länge varit svag.

Silverpriserna är ett ämne som dyker upp då och då i olika pärlsammanhang. En läsvärd artikel av Lori Anderson har nyligen publicerats på Art Bead Scene Blog: The Hight Cost of Silver. Den tar bl a upp diskussionen kring hur man kan tackla detta problem med dramatiskt ökade materialkostnader som smyckesmakare.

Teknik: Patinering för kattägare




Många pärlare har katt och kan berätta hur de på olika sätt "hjälper" till med pärlarbetet/smyckesmakandet. Men har du katt och framför allt kattlåda kan du faktiskt utnyttja detta faktum i din smyckestillverkning. Har du gissat hur än?

Om du någonsin känt doften av indunstad katturin så vet du att den innehåller en god dos ammoniak. Ett ämne som ofta används för att skapa en grönblå patina (ärg) på t ex koppar, mässing och brons. Du kan skapa denna patina genom att helt enkelt lägga dina metalldelar i kattlådan (som bara bör innehålla urin, inte avföring) över natten. Ammoniaken ger rätt färg medan kattsanden/pelletsen/ströet ger en melerad yta. Glöm inte att tvätta metallen noga efteråt!

Metoden kanske låter lite väl oortodox, men det är faktiskt en beprövad klassiker. Före kattlådans tid använde man dock gödselhögen istället. Eller så använde kopparslagaren/smeden sin egen urin. En mycket miljövänlig och traditionell teknik med andra ord, som enbart använder sig av rena naturprodukter.

Känns tanken på att använda urin lite för osmaklig – det är för övrigt kanske inget man avslöjar för sina kunder såvida de inte är inbitna kattälskare – så kan du istället använda vinäger och/eller ammoniak. Läs mer om dett i Patinering med vinäger samt böcker som exempelvis The Jeweller's Directory of Decorative Finishes av Jinks McGrath (s. 52-9; recenserad här). Kattströ kan bytas ut mot sågspån, men även tobak eller jord.

Tävlingstips: Art Bead Scenes januariutmaning -- samt fler tävlingstips


Art Bead Scene Blog börjar året som vanligt med att presentera en ny månadsutmaning där du ska skapa med s k art beads (definieras på bloggen). Denna månad är det Wayne Thiebauds målning Brown River, som ska stå inspirationen.

Förra månaden presenterade ABS-teamet en nyhet, som också gäller denna gång. Alla som deltar med ett alster kan få vara med i en blog tour. För att delta även i denna måste du ha en blogg där du skriver om ditt utmaningsbidrag. Den siste januari så kommer alla deltagande bloggare att presenteras, vilket ger möjlighet för dem som vill att besöka de olika bloggarna och läsa mer om bidragen. Ett bonuspris kommer att delas ut till en av bloggdeltagarna.

Mer information och fullständiga regler finner du här. Priserna presenteras här. Sista dag att skicka in en bild på sitt bidrag är 31 januari. För att delta i bloggrundan så måste du ha bloggat om ditt bidrag och lämnat länk till ditt blogginlägg senast 30 januari.


Fler tävlingar
På sin blogg har Michelle Mach skrivit ned en förteckning över tävlingar och utmaningar, som är aktuella just nu. Du hittar den här: Beading & Jewelry Making Contests for January-March 2011. Glöm inte heller att kika på tidigare tävlingstips i denna pärlblogg: vissa äldre inlägg är fortfarande aktuella beroende på tävlingstidens längd.
Related Posts with Thumbnails