Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 17 september 2010

Inspiration: Art charms -- handgjorda berlocker


Art charms är i ropet just nu, åtminstone i USA, och i somras utkom bl a boken Making Mixed Media Art Charms and Jewelry, som fokuserar på just den typ av berlocker som är speciellt populära: kreationer i mixed media eller blandteknik som det egentligen kallas på svenska.


Vad är art charms?
Art charms kan beskrivas som handgjorda berlocker, oftast i unika exempelar, som görs av en enskild (konst)hantverkare/konstnär. Lite som berlockernas motsvarighet till art beads. Det kan röra sig om att göra berlocken från grunden eller "bara" förändra ytan, t ex genom image transfers eller annan manipulation.

Berlocker görs inte bara av smyckesmakare utan även s k mixed media artists, som funnit att berlockformatet är både roligt och spännande. Just nu finns det även ett mer allmänt intresse för att arbeta i mixed media bland smyckesmakare, som hör samman med intresset för art charms. Många av berlockerna görs i någon form av collageteknik och altered art, vilket jag diskuterade som en pågående trend i Det ska vara collagesmycken. Där finner du även länktips till flera av de populära teknikerna för art charms, bl a soldered pendants. Fotoberlocker, som flera svenska pärlbutiker har material till, faller även de under begreppet art charms.

Art charms behöver dock inte göras i just collageteknik och image transfers. Det kan även inkludera de söta polymerleraberlocker i form av bakelser, muffins mm, som har fångat flera svenska pärlares intresse (för projekt, se detta inlägg). Metall, återvunna föremål, glas, knappar, vintagepärlor, papper, metallera, scrappapper, quiltat tyg, band -- det mesta kan användas för att skapa kreativa berlocker. Trots att det heter charms, berlocker, är de många gånger snarare som hängen i storlek.


Inspiration och exempel
För många och varierade exempel på vad art charms kan vara, se exempelvis A Charming Exchange (ett projekt, som även finns samlat i boken med samma namn), International Charm Day blog, Art-e-zine och A Charmed Life Project. Altered art charms beskrivs hos Charm Chatter. Också en bildgoogling kan ge mycket inspiration samt visa på hur brett begreppet kan vara. Jämför även med inchies.


Swappar och välgörenhetsprojekt
Precis som flera andra av de populära formaten inom altered art och mixed media (t ex decos och ATCs) finns här även en interpersonell dimension: der anordnas flera art charm swappar där berlockmakarna byter berlocker med varandra. Ibland kan swapparna också ha ett speciellt tema, t ex found objects ("upphittade föremål", ofta liktydigt med återanvändning) eller en viss färgskala. Många swappar är dessutom internationella.

Det finns och har funnits flera grupprojekt där art charms tillverkats och sedan satts samman till ett gemensamt smycke, som auktionerats eller lottats ut till förmån för välgörenhet. A Charming Exchange och A Charmed Life, som nämnts ovan är två exempel. De är också inspirationen för Berlockprojektet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails