Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

söndag 5 april 2009

Teknik: Brick stitch om stomme


Brick stitch är en sydd teknik som är användbar till mycket. Inte minst för att skapa bårder, uddar eller blomblad runt pärlor eller metalltringar med mera. Här tänkte jag fokusera på just detta och ge exempel på allt från en enkel rad pärlor i brick till med intrikata projekt.

Har du inte sytt brick stitch -- även kallat cheyenne eller comanche stitch -- förr så finns det grundinstruktioner på många ställen. Exempelvis Pärlplatsen, Silverhill Design och Beltana. Cirkulär brick stitch, som används i många av projekten finns beskrivet bl a här eller här. För åtminstone de enklaste varianterna krävs ingen förkunskap om tekniken och du behöver inte heller lära dig att göra det första steget, grunden.


Brick om metalltråd och ringar
Ett exempel på enkel dekoration av en rund länk ser du i fotot ovan, t h. Ett "enkelradigt" hänge som sys med metalltråd har Ruby. Ett hänge av två rader pärlor i olika form om en o-ring finns på Beads, Baubles and Jewels. Och i dessa örhängen, som kan varieras på olika vis, döljs själva mittringen av en knapp efteråt. I Ring Dance Bracelet lär du dig göra breda länkar, som sys ihop till ett armband. Se även Beth Krafts Calypso Necklace och Arctic Circle Necklace för inspiration.

I Ring Dance sys en rad pärlor även på insidan av ringen, vilket jag också gjort i hänget ovan. En annan variant där bicones sys på liknande vis för att forma blommönster (hana-amivarianter) finns hos Parts Club. Du kan läsa mer om detta under Blommor i ring.

WigJigs Beaded Hearts är lite annorlunda med en "uddkant" och snirklande stomme, som du skapar själv av metalltråd. Jämför även Sharon Batemans Half-Round Earrings (bättre bilder på hennes hemsida). Samma stil kan användas för att sy fast pärlor i creolringar för spännande örhängen, se Hoop Dreams (pdf-fil).

Jennifer Airs har gjort en variant, Brick Stitch Necklace, där hon sytt flera rader brick stitch direkt om en smyckesvajer. Projektet publicerades även i Bead nr 9. Du kan se en större bild på halsbandet här.


Brick om en pärla
En mycket enkel och tydlig förklaring av hur du syr brick stitch runt en pärla hittar du i Svetlanas kamomiller och även hos Artbeads.co.kr. Fler blommor, i olika tekniker finner du i betalprojekten Periwinkle Choker (Beadwork aug/sept 2008), Autumn Bouquet (samma nr), Peyote Sunburst (Jun/Jul 2008) och Marie Antoinette (apr/maj 2007 -- två olika blommor).

För andra runda motiv, se Summer Dew Necklace, Island Sunset, Rose Earrings och Supernova Choker. För att nu bara nämna några. Denna typ av cirkelmotiv kan sys samman till halsband och armband, som i Mandala Magic Set eller Freeform Cuffs.

Men att sy brick om en pärla behöver inte göras i cirkulärt. I såväl Gold-brick bracelet som Catching Cabs används det för att sy armband i flat brick med pärlan som fokalpunkt (reservation för att den senare troligen har någon rad i circular brick).

I (gratisprojektet) Brick Stitch Fan sys bara runt halva pärlan. Men flera pärlor på rad skapas därför en fin vågform. Hon har bl a använt tekniken i sitt vackra armband Serpentina. Hon använder sig även av "brick om pärla" på olika vis i Aurum Solis och Irish Sea. Smycken väl värda en titt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails