Nedan följer en lista på lite olika produkter du kan använda dig av. Listan är inte komplett utan tar upp de olika alternativ jag själv har stött på.
Mikrokristallint vax: Mest kända varumärket är välrenommerade Renaissance Wax, som används av många, men det finns också billigare alternativ. Ibland säljs det som just bara mikrokristallint vax, men många gånger säljs det under specifika varunamn (i USA är Johnson's Paste Wax ett populärt alternativ, men jag tror tyvärr inte det säljs i Sverige). Vaxet appliceras t ex med en polerskiva på en dremel. Om metallen är varm kan det vara lättare att polera vaxet eftersom det mjuknar.
Bivax: Ett billigare och naturligare alternativ till vaxet ovan. Appliceras oftast på metall medan denna är varm för att vaxet ska vara mjukare att arbeta med. Det finns gult och vitt bivax: vissa är överkänsliga mot det gula, men inte det vita. Vitt bivax kan även lösas upp i lite sprit och penslas på metallen för att sedan poleras med en trasa.
Jade oil: Ett harts som används på både metall och trä (gäller även de flesta andra alternativen som tas upp här). Appliceras med t ex en putsduk, som du polerar metallen med. Det går även att lägga ett lager vax ovanpå oljan för extra skydd.
Novalin D: Vätska, som man doppar metallen i några sekunder och sedan sköljer under rinnande vatten. Hinnan som uppstår skyddar silver (och andra metaller?) från oxidation.
Zaponlack: Ännu ett specifikt varumärke. En flytande lack som appliceras på metall. Kan förtunnas med thinner. Finns att köpa i både små och stora flaskor.
Spraylack/klarlack: Sprayen bör vara matt eller halvmatt för att inte göra metallen onaturligt glansig, blank lack ger lätt en plastig look. Speciellt viktigt om du använder en mattare metall som svartglödgat järn. För högglansig metall kan blank lack användas. Spraylacker kan vara enklare och snabbare att använda än lack som behöver penslas på, men eftersom lacken sprids i luften kan det vara bra att använda en låda eller liknande för att skydda bord och annat från lacken -- eller så arbetar man utomhus. De appliceras i flera tunna lager, som får torka emellan. Det finns olika typer av spraylack:
Akryllack: Matt eller halvmatt akrylspraylack är ett vanligt alternativ i amerikanska projekt.
Plastik: Varumärke för ett akrylbaserat harts upplöst i ett lösningsmedel. Även det en färglös spray (säljs ofta i sprayflaska, men inte alltid), som ger en tålig elastisk skyddsfilm. Utvecklades först för att användas på kretskort, men fungerar på en rad olika ytor.
Cellulosabaserad lack: Ännu en variant på spraylack, som passar både trä och metall. Är polerbar. Även cellulosalack finns i flera olika glanser. Kan ha en negativ, upplösande effekt på bl a vissa dekaler (image transfers).
Fixativ: Fixativ används ibland allmänt för att beteckna något som skyddar ytan, men egentligen är det en speciellt produkt, som påminner om spraylack och återfinns bland konstnärsmaterial (vanligtvis för att hindra blyerts-, kol- och torrpastellteckningar från att smetas ut). Det finns även s k workable fixatif som används bl a vid färgläggning av metall med färgpennor mellan varje färglager, men dock inte som avslutande "skyddslack". Tänk på att konstnärsfixativ kan vara alkoholbaserade och lösa upp vissa färger, bl a alcohol inks -- och tänk på att ordet ibland används som synonym för spraylack istället för konstnärsfixativ.
Schellack: (stavas även shellack) Ett naturligt harts, som kommer i flingor eller lackstång vilken sedan smälts i sprit eller ett speciellt alkoholbaserat lösningsmedel. Finns i både färgade och ofärgade/blekta varianter varav det senare är vad som främst används på metall. Den appliceras med pensel eller sprayas på. Schellack användes ofta på trä och metall innan den började konkurreras ut av nitrocellulosalacker. [Notera att schellack liksom bivax är en animalisk produkt och därmed inte veganvänlig.]
Epoxi: Resin/harts som sällan används på störr ytor utan framför allt på bildberlocker etc. Ger en glansig yta, som kan poleras upp, och man kan också skapa en tjock, välvd coating med den.
Golvlack/golvpolish: Polyuretan- eller akrylbaserade. Används även på polymerlera och som dip för sydda pärlarbeten för att ge skydd och stadga. Future brukar nämnas i amerikanska sammanhang, en produkt från SC Johnson som numer heter Pledge Extra Protection Wax på svenska (tidigare Pledge Klarpolish och efter det Pledge Hårdglans -- allt enligt modellbyggarkällor på nätet).
Jewelry Shield : Varumärke för en sorts skyddslack, som säljs i nagellacksliknande flaska med tillhörande borste. Används kanske främst på mindre smyckesdelar som örhängen för att inte bäraren ska reagera på nickel eller andra metaller i dessa. Jewelry Shield inte minst utvecklat för konsumenter med sin "lagom stora" flaska och enkla applicering.
Ofärgat nagellack: Används liksom ovanstående mest för enstaka smyckesdelar, som örkrokar, av konsumenter, som inte har tillgång till andra lacker i hemmet. Nagellack kan kan flaga snabbt och kan i vissa fall gulna betydligt snabbare än andra typer av skyddslack. Det är många gånger en nödlösning när inte andra lacker finns tillgängliga eller är för dyra att köpa för tillfället.
~*~
Tänk på att...
- Både vax och lack nöts med användning -- speciellt på utsatta ställen -- och det är därför nödvändigt att bättre på skyddsfilmen med jämna eller ojämna mellanrum.
- Puts- och rengöringsmedel kan lösa upp skyddet. T-sprit och aceton löser t ex vax och lack/schellack. Bra att veta om du vill få bort en skyddsfilm, men också för att undvika att göra det av misstag.
- Precis som med lim ska du alltid testa först eftersom lack och vax bl a kan ha en negativ effekt på exempelvis överförda bilder eller vissa färger (som alcohol inks). Dessutom får du en chans att avgöra om glansen är lagom.
- Du alltid ska rengöra metallen noga (om inte patinan du vill bevarar hindrar dig från att använda de grundligaste metoderna för detta) innan du lackar eller vaxar den. Liksom lim fastnar lack sämre på en yta som inte är helt ren från smuts och fett/oljor (exempelvis från fingeravtryck).
- Ett mer "avancerat" sätt att skydda metall mot oxidation är att plätera den. Det är t ex därför du kan finna rhodierat ("rodiumpläterat") sterling silver, ibland känt som Italian finish. Känner även till en person som elektropläterar sina kopparalster med koppar för att dölja lödningar -- som inte är kopparfärgade -- och minska problemen med ärg och oxid.
Har du något mer alternativ, som du vill se på listan? Tipsa mig gärna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.