Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 29 december 2008

Teknik: Reglerbara armband och halsband




Det finns lite olika sätt att skapa reglerbara armband, som passar olika handleder, från att knyta trådändarna om varandra till att sätta en stoppärla på armbandet. Eftersom du bara har en hand helt fri för att dra åt armbandet så passar vissa metoder bättre än andra beroende på hur lätt eller svårt du tycker det är att jobba med endast en hand. Här har jag inte tagit med den enkla varianten att använda sig av en förlängningskedja eller göra armband av memory wire eller elastisk tråd, men de möjligheterna finns också.

Flera av de här teknikerna kan även användas till både armband och halsband, medan några främst används för armband eller för halsband. Detta då halsbanden belastas mindre än armbanden och därför passar olika lösningar till de två.


Knutar
Vanligast är att knyta knutar som glider längs snörena. Den enklaste formen är helt enkelt en knut om det andra snöret. Något mer arbetat ser halsbandet ut om du gör en dubbel eller flerradig knut, se Noora, Craft Jr, Abeadstore, Satincord, Emma J Ralph och/eller BellaOnline. En liknande variant som den är "chinese sliding knot". Vill du ha en mer dekorativ knut så finns alltid sliding button knot (den kombineras med fördel med en vanlig kinesisk knappknut: för exempel på detta se Suzen Millodots bok Celtic Knots for Beaded Jewellery, Search Press 2006).

För armband passar även en annan typ av "knutna lås"/makramélås, som knyts runt de snören/trådar som används i armbandet istället för att knytas av dem. I sin enklare version hittar du den på Beadsmania och i en mer dekorerad variant hos Rings & Things. Beadsmania använder sig av en spiralknut och R&T av en slätknut (även känd som makraméknuten). Den senare kan även användas utan dekoration.

Gör du armband av snören kan du också helt enkelt lämna trådändarna och knyta samman dem när du tar på armbandet, vilket är vanligt med vänskapsband och vissa killarmband (se variant i detta enkla armband). Däremot inte så vanligt i halsband eftersom det är så enkelt att göra glidande knutar istället. Nackdelen är att det kan vara svårt att få upp knutarna igen så det passar inte finare armband som inte bärs var dag och utsätts för stort slitage och väta. Om du vill använda ett sådant armband, se till att göra exempelvis en råbandsknop och inte några kärringknutar som aldrig går att få upp. Du kan också knyta en rosett, se nedan.


Pärlor
En "stoppärla" brukar oftast användas på halsband, som inte utsätts för lika mycket påfrestningar som ett armband, men du kan testa dem på armband också. Pärlan ska ha ett hål stort nog för att du ska kunna trä igenom snörändarna, men litet nog att klämma åt trådarna så de inte glider upp. Vanligen används en eller två pärlor efter varandra. För ett mer arbetat avslut kan du istället sy en pärlad pärla (beaded bead), se t ex Beadsmania.

Du kan också använda vad R&T kallar "adjuster beads", vilka mest liknar små knappar i keramik. Dessa är främst avsedda för halsband.


Övrigt
Vill du göra tygarmband kan du använda samma princip som används i vissa tygskärp för att spänna åt armbandet. För instruktioner, se Bayou Bags. Eller varför inte göra ett armband av en rem från ett armbandsur?

Du kan även använda dekorativa band som "lås". Tänk dock på att vissa material nöts snabbare än andra. Det enklaste är att helt enkelt trä ett -- eller flera -- band genom öglorna som avslutar ett enradigt armband eller halsband (som du annars skulle trä fast ett lås på) och sedan fästa det med en rosett. Har du bredare armband/halsband kan du göra flera öglor på varje sidan och trä från sida till sida som när du snörar en sko eller en korsett. Mycket effektfullt, om än inte något som är särskilt lätt för bäraren att knyta själv om det används i armband. För exempel, se Ribbon Lace Necklace och Miss Kitty's Corset Cuff.

7 kommentarer:

  1. Underbar sida!
    VIll lära mig knyta armband på olika sätt,
    här va några nya knutar att lära mig :)

    Tack!

    SvaraRadera
  2. Farrar ej knutar Beadsmania

    SvaraRadera
  3. Hos Beadsmania används en s k spiralknut som slås om armbandstrådarna. En tydligare beskrivning av knuten kan du hitta exempelvis Steffe eller i Panduros makraméhäfte (pdf-fil). På YouTube finns även videor, som exempelvis denna, om du föredrar att lära från "rörliga bilder". Spiralknuten är en av grundknutarna inom makramé så den finns beskriven i många böcker, hemsidor mm som lär ut grunderna i makraméknytning (se även detta inlägg).

    Det som skiljer reglerbara armband åt från de armband som visas i beskrivningen av knutarna är att när du gör de förra så använder du en ny, lös tråd att knyta med runt trådarna som används i armbandet istället för att du knyter om trådar som sitter ihop. Det knutna "låset" avslutas med att en vanlig överhandsknop slås på respektive trådände för att inte knutarna ska gå upp.

    SvaraRadera
  4. Vilket material är bäst att göra ett armband med glidknut i? Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lädersnodd (rund), fuskläder, vaxad bomull, rattail etc är vanliga material för armband med glidknutar. Grovleken på snörena är ofta från 1 mm uppåt. Det beror på designen vad som passar, t ex om du tänkt gör ett makramearmband; om stilen ska vara skir och lätt eller mer maskulin och grov; eller om du ska få på några speciella pärlor så tråden måste anpassas efter hålet i pärlorna.

      Det man bör tänka på är att materialet inte är för tunt, att det tål att nötas lite och inte är för trögt. Med för tunna trådar är det lätt att knyta för hårda knutar så det blir stopp snarare än glid och de kan även vara för klena så armbandet helt enkelt går sönder efter ett tag. Om tråden är för känslig för slitage så kommer den att skadas eftersom det nöter på den när man tar av och på armbandet (om du använder t ex billigt läder som bara är målat på utsidan kan färgen nötas bort). För glansig/"slinkig" tråd kan göra att knuten glider upp om den inte dras åt tillräckligt hårt, men tråd kan också vara för trög, t ex vissa typer av vaxad lintråd kan innehålla så mycket vax att den täpper till knuten om man har otur och några snören har lösa fibrer som ruggas upp av knuten. Det behöver inte ställa till problem, men det kan göra det om man har otur.

      Radera
  5. Var precis en såndär sliding knot jag letade efter, tack! :D

    SvaraRadera
  6. För att köpa brännbar brasiliansk macrametråd i bästa kvalité, kika in på www.laboheme.tictail.com
    Välj mellan en mängd färger och köp din tråd metervis eller per rulle. Välkommen!

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails