lördag 5 juli 2008

Mönstertips: Gör dina egna lås


Som pärlare använder man oftast färdiga lås och med det stora utbud som finns -- stil, storlek, material, typ -- så kan man hitta precis det som passar smycket. Men inte alltid. Dessutom finns det något visst i att göra även själva smyckesdelarna själv. Här har jag samlat ett urval mönster och tutorial för lås i olika material. Från metall till det mer udda. Länkarna nedan är indelade efter material för att göra det lite överskådligare.


Metalltråd
Det enklaste sättet att göra lås är att böja till en krok (se även denna vanliga modell) eller dubbelkrok/s-krok av metalltråd. Lite mer utvecklat är det populära "svanlåset". Relativt enkelt är också att göra togglelås.

Med utgångspunkt från dessa enkla lås kan du göra mer dekorativa varianter för att passa stilen på ditt smycke. S-låsen kan till exempel förses med en pärla på mitt, som hos HoneyBearBeads eller i S-Clasp with Bead, Wrapped S Clasp eller Clasp-tastic, vilket kan varieras i det oändliga. Vill du få mer utrymme till dekoration så har Eni Oken en fin version i sin double hook clasp. Men "bara" att hamra låset, som Sharilyn Miller gör är snyggt och effektfullt. Samt att forma ändarna med butangasbrännare, som i Holly Wests kroklås. Ett kroklås kan även kombineras med pärla eller knapp som i Candie Coopers Clasps from Anything!

Delia Stone använder en stor pärla, som hon ramar in med fint resultat. Och ett elegant kroklås som är välarbetat utan pärlor (hela instruktionerna finns i bilderna o kan beses gratis). Coilat kroklås med pärla hittar du här och ett dubbelt kroklås här. En annan, snygg variant på kroklås med pärla hittar du hos JewelryTales, som även säljer en tutorial på detta fina kroklås samt kroklås med knapp. En krok och ögla som påminner lite om hyska och hake hittar du hos Artistic Wire. Även Korálki har instruktioner till ett spiraldekorerat kroklås. Tänk på att inte använda för mjuk -- eller tunn -- tråd. Låsen kan härdas genom att hamras eller köras i en stentrumlare (obs! passar ej alla dekorerade lås).

Föredrar du toggles finns flera mönster. Beading Gem's gör en fin variant av ett basic lås genom att använda tvinnad tråd och har även artikeln How To Make A Beaded Toggle Clasp. Stilrent och enkelt är VicChicks togglelås. GeltDesigns visar hur du gör ett treklöverformat togglelås med pärla. Hon har även varianter på detta som är handformat respektive hjärtformat. Delia Stones coilade lås är populärt och även Eni Oken har en variant. Det i särklass mest påkostade gör dock Lisa Niven Kelly med sitt tornado toggle. Fler toggle inkluderar pärlbekransade Fancy Wire Wrapped Toggle och romantiska Toggle Clasp à la Popnicute. Pat Capo har sin tutorial 3 Toggle Clasps.

Ett annorlunda "kroklås", som kläs i gummislang, finner du på Beading Daily.

Fler lås, enkla kroklås och toggles likväl som andra fiffiga lås finns hos Maille Artisans. Missa speciellt inte togglelåset, ringlåset, buckle clasp, coil clasp (tube clasp) och locking clasp. Vissa lås passar speciellt till vissa chain maille-vävar.

Kate McKinnon har instruktioner till ett enkelt u-format lås för sydda armband i detta blogginlägg.

Om du använder t ex läderband kan du göra spiralavslut med lås direkt på (se även Beading Gem's och Jewelry Lessons för varianter på detta). Eller varför inte denna variant med koner som passar för att limma på t ex halsband av fiber/garn.

De flesta lås här har varit med en ögla på var sida. Vill du göra ett lås för flera rader så kanske du därför kan vara intresserad av Eni Okens multi-strand clasp. Ett mäktigt "osynligt" tvåradigt kroklås hittar du i Ornate Double-Terminated Focal/Clasp. Väl värt en titt! Se även Clasp for a Euro Pattern. GeltDesigns treklöverformade kroklås (ej samma som ovan nämnda togglelså) skulle i princip också kunna användas till flerradiga smycken.


Silverlera
Tycker du om att arbeta i silverlera så har du ett medium som lämpar sig väl för stora togglelås. Föredrar du en stilren look passar kanske denna gratistut för ett enkelt toggle. Ett stämplat togglelås hittar du hos Rio Grande. Ett "pussellås" med infattad sten, som även fungerar som fokaldel i halsband, finner du i Role Reversal. Och ett läckert mönstrat magnetlås har Almost Paradise Designs. Det senare fungerar även som avslutningskoner.


Silversmide
För silversmeden har jag sparat en tutorial för ett riktigt välarbetat instickslås. En stilrenare variant hittar du hos Ganoksin samt en öppen variant av Tim McCreight. Instruktioner för ett toggle med infattade stenar finns på Starving Artists forum (den är gratis, men du måste vara reggad medlem för att se den). Eller varför inte göra ett pussellås?

Du skulle också kunna göra dina egna metallknappar att använda som lås (se längre ned för tips).


Polymerlera
Med polymerlera kan du antingen göra egna lås som detta magnetlås eller ett hjärttoggle -- eller dölja ett färdigt metallås (en enklare variant finns det instruktioner i PolymerClay Café, winter 05/06). Måste säga att jag, som novis inom området, funderar på om polymerlera är tillräckligt starkt för ett togglelås. Kanske det kan armeras? Har du erfarenheter av det så skriv gärna en kommentar.

Stora lås, som även är fokaldelar, har Tina Holden instruktioner till. Inspireras även av silverleratipsen ovan.


Pärlor/sydda lås
Föredrar du att sy i pärlor vill du troligen också sy ett lås. Den enklaste typen av lås har en ögla av seeds på ena sidan och en stor pärla eller pärlboll på andra (se även FusionBeads). Du kan även göra en stav eller byta ut öglan mot ett knapphål, om designen möjliggör det. Känns en rad seeds för tunt så kan du gå tillbaks och sy i pärlor så att du får tre rader peyote. För en bredare variant kan du lägga till en rad större seeds ytterst och en rad mindre seeds innerst, se dessa instruktioner som även omfattar en stav av tubulär peyote. Se även Ruby's Beadwork.

Hos Funky Hannah finns en variant (pdf) där man istället för en pärla eller knapp använder en kombination: en pärlad knapp. Där finns även ett annat armband med lås enligt den modell jag först nämnde, men som piffats upp genom att seeds varieras med sötisar i öglan för att matcha armband. Därmed blir öglan också lite mindre tanig utan att du behöver kunna någon sydd teknik. Pamm Horbit har gjort ett armband med en något annorlunda vinkling på ögla- och pärlalåset.

Till sist ytterligare några tips på sydda lås. Annorlunda och fiffigt är Laura McCabes peyotesydda knapplås (pdf-fil). Ett blommande peyotelås finner du i Blumentoggle -- fler toggleringar i olika former finner du på samma sida i denna kategori och gratis peyotetogglemönster finns på Les Trésors d'Ildès. Vill du inte göra ett eget lås, men tycker att de du har inte är så fina har Ruby ett bra tips på "manschetter" som döljer ett tråkigt lås.


Glas (lampwork)
Tyvärr har jag ingen tutorial att hänvisa till, men eftersom jag tycker toggles i glas kan vara tjusiga så ville jag tipsa om det som material. Jag har sett lås gjorda i både boro och mjukt glas.


Övrigt/blandade material
Togglelås är den mest populära låstypen, vilket speglas i hur många tutorials och mönster det finns för sådana lås. Ovan har jag tipsat om lås i ganska traditionella material som metalltråd, seed beads och silverlera, men togglelås kan du också göra av mycket annat också. Bara ena sidan har ett lagom stort hål och andra någon form av stav. Ta inspiration av detta armband där kreatören använt en fyrkantig glasring och en stick pearl eller Kab's Creative Concepts tutorial för ett togglelås gjort av stav i silvertråd till ring av glas (lampwork). Hos Shiny little things ser du ett togglelås/fokaldel gjord av en halvädelstensring och ett nyckelhänge medan Rings & Things använder en donutpärla.

Tänk bara på att materialen ska tåla viss påfrestning och vara i proportioner som passar smycken och gör det lätt att fästa. I övrigt finns inga begränsningar!


Inte riktigt "egentillverkat": knappar
Om du redan är i en sybutik för att köpa metallknappar så kanske du har tur och hittar toggles avsedda för t ex stickade koftor. De finns i bl a kokosnöt och pärlemor. Alla passar inte som smyckeslås, men det är värt en titt.

Det finns många fina knappar i material utöver metall, som också passar till lås. Inte minst pärlemor -- och i vissa pärlbutiker kan du hitta vackra tjeckiska glasknappar. En knapp kan också integreras för att bli en del av designen: jag har t ex sett ett blommigt armband med en nyckelpigeknapp på ovansidan, mitt bland alla blommor och blad. Det finns även kit för att klä sina egna knappar med tyg: dessa kan t ex pärlbroderas eller utsmyckas på annat sätt.

Jämför även ovan nämnda Candie Coppers Clasps from Anything!


Inte riktigt lås: knutar
En knappknut kan användas som avslutning på en tråd -- och därmed som lås. Här hittar du instruktioner för hur du gör ett halsband med en sådan knut som lås.

Reglerbara halsband har ofta inga riktiga lås, men väl knutar som kan justeras. Den enklaste formen är helt enkelt en knut om det andra snöret. Något mer arbetat ser halsbandet ut om du gör en "dubbel" eller flerradig knut, se Abeadstore, Satincord, Emma J Ralph och/eller BellaOnline. En liknande variant som den är "chinese sliding knot". Vill du ha en mer dekorativ knut så finns alltid sliding button knot (den kombineras med fördel med en vanlig kinesisk knappknut: för exempel på detta se Suzen Millodots bok Celtic Knots for Beaded Jewellery, Search Press 2006).

En helt annan typ av "låsknut" som ligger om flera andra trådar kan göras i makramé. För mer om detta och andra reglerbara avslut, se inlägget Reglerbara armband.

Knutar och rosetter kan även användas istället för lås, som i detta enkla armband eller t ex Ribbon Lace Necklace och Miss Kitty's Corset Cuff.

***

Ja, det blev väldigt många länkar -- och timmar -- i slutänden här... Hoppas du hittar något som passar dig och dina smycken bland allt detta. Och glöm inte att experimentera dig fram för att hitta lösningar som passar just det smycke du ska ha det till.

3 kommentarer:

 1. Var nyfiken på instickslåset, men kommer inte in på sidan.... Är det rätt, eller har den blivit flyttad/borttagen?

  SvaraRadera
 2. Jag kollade via "hennes" forum och det verkar tyvärr som hon råkade radera ut sidan när hon gjorde om sin hemsida. Hon har sagt hon ska skriva om instruktionerna, men jag vet inte när det kan bli klart. Synd att du missade hennes tut för den var både tydlig och inspirerande. Vi får hålla tummarna för att hon snart får tid att lägga upp den igen.

  Du kan se en bild med exempel på lås hon gjort efter instruktionerna här: http://i86.photobucket.com/albums/k118/jmkramer99/Box%20Clasp%20Tut2/tn_Finishedclasps1.jpg

  SvaraRadera
 3. woow:D tack så hemstk mycket för den super bra hjälpen!

  SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails