Efter önskemål har tävlingstiden för Sirligs aktuella designtävling, som tidigare presenterats här på bloggen, ändrats från idag, 30 mars, till 8 april.
Läs mer om tävlingen, som har tema samhörighet, här.
sidor
▼
fredag 30 mars 2012
Noterat: Seed bead rings
Seed beads kan komma i många former. Ja, faktiskt även om man har en strikt definition på seed beads som rocaillepärlor. Nyligen har amerikanska Shipwreck Beads lagt upp en lite annorlunda typ av rocaillepärla i sin butik, vilken de kallar cut seed bead ring. Pärlan görs som vanliga rocaillepärlor -- läs mer om det här --men skärs extra tunn så den mer liknar en ring eller minidonut än en rund seed bead. Dessa ringar är mindre än många andra glasringar, som du kan hitta i pärlbutikerna (t ex de här): storleken är 32/0, vilket motsvarar ca 7,5 mm i diameter.
Pärlorna finns i flera färger, inklusive en silver-lined. Du hittar dem här.
Pärlorna finns i flera färger, inklusive en silver-lined. Du hittar dem här.
Referens: Hålstorlekar
När man köper pärlor på nätet för ett speciellt projekt så är man beroende av bra produktbeskrivningar. Information om pärlstorlek behövs ofta för att man ska få pärlor som passar till projektet. I vissa fall är det viktigt att hålet är tillräckligt stort -- något som ibland kan vara lite småklurigt att veta då hålstorlekar inte nämns lika ofta som pärlstorlekar. I de fall du inte kan få någon info om dessa från butikens egna beskrivningar eller om du bara vill få en uppfattning om hur stora hålen på olika pärlor är kanske länkarna nedan kan komma till pass.
Fire Mountain Gem har en tabell över hålstorlekar på många olika pärltyper (ur deras sortiment, men över vanliga pärlsorter som används av många pärlare och säljs i många butiker). Du hittar den här.
Seed beadtillverkaren Miyuki har en tabell över hålstorlekar på sina pärlor här och hos Perles & Co kan du finna denna tabell över pärl- och hålstorlekar hos Preciosa Ornela. För tillfället har jag inga bra listor att erbjuda över andra kända märken så som Toho (kända för pärlor med extra stora hål) och Matsuno. Några få butiker, som BeadFX, nämner hålstorlekar i många av produktbeskrivningarna, men någon definitiv tabell har jag tyvärr inte -- tipsa gärna om du känna till några.
På temat storlekar och former, se även tidigare inlägg under referens och ordlistor så som Engelsk ordlista för olika borrningar (hål), Pärlor på sträng och hank, Koll på pärlformernas namn, ss- och pp-storlekar i millimeter, Mät rätt på lättare sätt och Färgkartor för seed beads.
torsdag 29 mars 2012
Referens: Pärlor på sträng och hank
En del pärlor säljs uppträdda på tråd snarare än i lösvikt, antingen som separata trådar (sträng; eng. strand) eller i buntar (hank). Dessa följer vissa standarder med avseende på längd och mängd, men det finns flera olika standardlängder/-mängder så det kan vara bra att ha koll på hur begreppet hank och sträng används för att inte missförstånd ska uppstå.
Det kan också vara på sin plats att påpeka att de trådar som används i hankar och strängar enbart är tänkta för förvaring, för att temporärt hålla ihop pärlorna -- de passar inte att använda i färdiga smycken.
Sträng
Sten- och sötvattenspärlor säljs ofta trädda på tråd. I grossistleden kan dessa vara hopbuntade som stora hankar, men till konsument säljs de per sträng.
Standardlängden på en sträng är 16" eller ca 40,6 cm med en avvikelse på +/- en inch (2,54 cm). Detta är den allra vanligaste längden på strängar för halvädelstenspärlor, men andra förekommande längder är 8" (ibland kallat halv sträng, drygt 20 cm), 10" (25,4 cm), 32" (drygt 81 cm) och 36" (drygt 91 cm). De två sistnämnda används framförallt till chips, som säljs billigt. Långa strängar med chips kan vara hopknutna till en lång, sluten ögla, som på exemplet i fotot ovan.
Dyrare stenar och stenar i finare slipningar, som exempelvis brioletter, säljs ofta på strängar med tunna plaströr eller billiga metallpärlor emellan pärlorna. Antalet pärlor per sträng kan därför variera stort. Ett exempel på denna typ av strängar kan du se i bilden ovan.
Även andra pärlor, inte minst glaspärlor kan också säljas på sträng. Också bland dem är 16" en standardlängd (se de stora linsformade pärlorna på första bilden), men det är även mycket vanligt med 20 cm-strängar -- som med vaxpärlorna ovan.
En tabell över antal pärlor per 16"-sträng, fördelat på olika pärlstorlekar och -former kan du hitta hos Fire Mountain Gems. Observera att antalet bara är ungefärligt då exakt antal kan variera. Är du osäker och behöver ett visst antal pärlor bör du med andra ord alltid fråga säljaren om antalet pärlor per sträng om det inte anges i produktbeskrivningen.
Hank
Tjeckiska seed beads/rocaillepärlor säljs i lösvikt eller hankar. En hank består av trådar/strängar med uppträdda pärlor, som knyts samman i ett knippe. I gamla svenska texter används ordet docka istället för det engelska hank, som många pärlare använder idag.
För de vanligaste storlekarna och färgerna består en standardhank av ett dussin 20" (ca 51 cm) långa pärlsträngar. Det finns även betydligt kortare hankar. 12" (ca 30,5 cm) är exempelvis en vanligt längd på hankar med charlottes (även kallade 1 cuts eller true cuts) och exklusivare pärlor -- t ex sådana med dyra färger eller specialbeställda yteffekter -- kan träs på 6-8" (15-20 cm) mini hanks. Också antalet strängar per hank kan variera från 10 till 14 och det finns även minihankar med bara 6 strängar.
Mängden pärlor per hank kan därför variera stort. En "standardhank" på 20" med 12 strängar 11/0 rocaillepärlor eller 2/0 stavpärlor beräknas väga ungefär 30-40 gram. Tabeller över antalet pärlor per hank hittar du hos bl a Shipwreck Beads och Fire Mountain Gems.
onsdag 28 mars 2012
Projekt: Blommor av kristallhjärtan
Du kan göra blommor av många pärlformer så som daggers, petal beads, brioletter med mera. Kristallhjärtan är ett exempel på små glashängen, vars form är många gånger perfekta till blommor.
Olika modeller hittar du hos exempelvis Kiwa, Off the Beaded Path (video), Lo Scrigno dei Gioielli (rivoli), Jasmine, Flot de Paris, Perles et Loisirs och Entre Deux Anges (pdf-fil). Förutom att följa dem till punkt och pricka kan de vara bra utgångspunkter för dina egna variationer: grundmodellen kan -- som exemplen ovan visar -- varieras i både stort och smått.
För fler glittriga blommor, se listan över blomrelaterade inlägg här.
Foto: Celia Campos, använt i enlighet med CC BY-NC-ND 2.0
tisdag 27 mars 2012
Projekt: "Öljetter" i peyote
Öljetter används för att förstärka och/eller smycka hål. Vanligtvis görs de i metall, men du kan skapa öljetter för pärlor eller hängen med lite större hål i pärlsömnad -- något du kan hitta ett mönster till på B&B-bloggen BeadBuzz.
Principen är enkel: öljetten består av en bit smal tubulär peyote, som passar i hålet, med utsvängda, dekorativa kanter i varje ände, vilka håller tuben på plats och skapar ett dekorativt avslut.
Principen är enkel: öljetten består av en bit smal tubulär peyote, som passar i hålet, med utsvängda, dekorativa kanter i varje ände, vilka håller tuben på plats och skapar ett dekorativt avslut.
Projekt: Headpin rosettes
På sin blogg The Cerebral Dilettante visar Kiersten Giles hur du kan göra små utsmyckningar i trådarbete, som hon kallar headpin rosettes. Principen bakom dessa små söta metalltrådsrosor är enkel: allt du behöver är en hattpinne med kula i änden -- hur du gör egna kan du läsa här.
Tips: om du gör lite mellanrun mellan hattpinne och hänge när du viker över pinnen till framsidan igen så kan du även använda tekniken för att göra fina upphängningsöglor (bails). Använd ev. ett dorn för att hålla öglan öppen medan du snurrar pinnen och kulan.
Foto: Kiersten Giles
måndag 26 mars 2012
Övrigt: The Messy Workshop Tour
Våra pärlhörnor, arbetsbord/-bänkar och arbetsplatser är ett ofta återkommande ämne bland smyckestillverkare och pärlare. Inte minst de olika stadier av kreativt kaos de många gånger befinner sig i. Denna helg var temat uppe bl a på både Art Bead Scene Blog (inte för första gången) och B'Sues blogg Jewelry Making Outside the Box. Det brukar även vara ett tema som dyker upp då och då på pärlforumen.
Men idag ville jag fokusera på B'Sue. Hennes idé är en blog tour/blog hop party på temat röriga arbetsvrår. Vi kan inte alla ha de där tjusiga vindsvåningarna eller renoverade stugorna, som visas upp i de glossiga tidskrifterna (se fotnot nedan). Allt som oftast är arbetsplatsen imperfekt, dels i vad man har att tillgå (en hörna i sovrummet, en tillfällig plats vid köksbordet, ett mörkt och fuktigt källarutrymme) och dels i hur fint det ser ut -- för handen på hjärtat: hur många har det välstädat och organiserat?
För att delta i detta bloggparty måste du ha en blogg och vara beredd att visa upp bilder av just din arbetsvrå den 27 april. Det kommer även att delas ut hemliga priser till två deltagare. Vill du vara med måste du meddela detta senast 23 april. Läs allt om partyt och hur du gör för att delta här.
Fotnot 1: Visste du att i USA finns det flera tidskrifter på temat kreativa personers arbetsplatser: Studios (Interweave) och Where Women Create (Stampington) presenterar inte bara personerna utan även de arbetsrum där de skapar. Många gånger dock kanske mer dröm än något verkligt realistiskt för de flesta utövare av konst, hobby och pyssel.
Fotnot 2: Den som är nyfiken på hur mitt och syrran gemensamma "pärlrum" ser ut -- eller åtminstone såg ut i början av 2010 -- kan hitta några små bilder i min andra blogg. (Det bör sägas att jag ofta sitter i sängen och pärlar så en del av röran har flyttat dit istället.)
Men idag ville jag fokusera på B'Sue. Hennes idé är en blog tour/blog hop party på temat röriga arbetsvrår. Vi kan inte alla ha de där tjusiga vindsvåningarna eller renoverade stugorna, som visas upp i de glossiga tidskrifterna (se fotnot nedan). Allt som oftast är arbetsplatsen imperfekt, dels i vad man har att tillgå (en hörna i sovrummet, en tillfällig plats vid köksbordet, ett mörkt och fuktigt källarutrymme) och dels i hur fint det ser ut -- för handen på hjärtat: hur många har det välstädat och organiserat?
För att delta i detta bloggparty måste du ha en blogg och vara beredd att visa upp bilder av just din arbetsvrå den 27 april. Det kommer även att delas ut hemliga priser till två deltagare. Vill du vara med måste du meddela detta senast 23 april. Läs allt om partyt och hur du gör för att delta här.
*
Fotnot 1: Visste du att i USA finns det flera tidskrifter på temat kreativa personers arbetsplatser: Studios (Interweave) och Where Women Create (Stampington) presenterar inte bara personerna utan även de arbetsrum där de skapar. Många gånger dock kanske mer dröm än något verkligt realistiskt för de flesta utövare av konst, hobby och pyssel.
Fotnot 2: Den som är nyfiken på hur mitt och syrran gemensamma "pärlrum" ser ut -- eller åtminstone såg ut i början av 2010 -- kan hitta några små bilder i min andra blogg. (Det bör sägas att jag ofta sitter i sängen och pärlar så en del av röran har flyttat dit istället.)
Projekt: Smycken med den gyllene kvicken
Det är ett tag sedan böckerna var riktigt i ropet, men det finns fortfarande Harry Potterfans där ute. Så förhoppningsvis kan tipsen ändå vara av intresse, om än inte lika aktuella som t ex hungespelensmyckena.
En symbol som återkommer i Harry Potter-relaterad smycken är den gyllene kvicken eller the golden snitch, som den heter i original. Den är en bevingad, magisk boll som används i bollspelet Quiddith (som uppfanns av J. K. Rowling och som spelas i HP-böckerna, som som numer även utövas i modifierad form av HP-fans runt om i världen).
Det finns flera HP-smyckesprojekt där denna "boll" spelar huvudrollen. Principen är ungefär densamma för dem alla -- rund pärla monteras mellan två vingar -- men det finns flera olika sätt att designa sin kvick och de olika kreatörerna använder sig av olika material och lösningar för att skapa just sin gyllene kvick. Instruktioner hittar du hos bl a 14 Shades of Grey (två varianter), Cut Out + Keep/Sandra L., Cut Out + Keep/Hushgirl, Instructables/pie popper, Instructables/jessyratfink och WhisperingWindxx/DeviantArt (se bild ovan).
Det finns även de som använder sig av t ex fickur/klockhalsband eller medaljonger istället för runda pärlor -- se t ex detta halsband för inspiration.
lördag 24 mars 2012
Utmaning: Knappswapp/blog hop
[Detta inlägg skulle ha postats igår, fredag, men av någon anledning ville den inte det så nu gör jag ett nytt försök. Notera att imorgon, söndag, är sista anmälningsdag!]
Om du gillar pärlor och smyckestillverkning så kanske du även gillar knappar. I så fall har Cindy Wimmer, Sweet Bead Studio, en internationell swapp för dig (som har en blogg): Button Swap Blog Hop.
Deltagarna kommer paras ihop två och två. Varje par ska sedan byta fyra knappar med varandra. Åtminstone en av knapparna bör vara speciell på något vis, t ex handgjord, vintage, ha en speciell mening för givaren. Knapparna behöver inte matcha varandra. En eller flera av knapparna ska sedan användas i en kreation. Detta behöver inte vara ett smycke utan kan vara vad som helst. Resultatet visas upp på the reveal day (dagen då du bloggar om vad du gjort och besöker de andra deltagarnas bloggar för att se vad de gjort).
Sista dag att anmäla sig är söndag, 25 mars. Dina knappar ska vara i posten senast 20 april. Reveal date är 13 maj.
Läs allt om swappen här.
fredag 23 mars 2012
Projekt: Pärla med petal beads
Petal beads är ett vanligt namn på de små, krökta tjeckiska glaspärlor, som du kan se på bilden ovan. De används inte minst till blommor och ibland som blad, men som vanligt är det bara fantasin som sätter gränserna för hur du kan använda dem.
Det enklaste är förstås att bara trä pärlorna och låta formen i sig skapa en intressant design, som i Artist's Retreat Bracelet och Let's Be Green Bracelet.
Ett gratis blommönster med petal beads finner du hos Janie's Beads (se även variationen här). Blommor på japanska finner du i detta halsband, ytterligare ett halsband, denna ring, denna hårklämma samt dessa halsbandsfokaler.
1beadweaver har ett betalmönster och kit med petal beadblommor: Flower Petal Necklace (kiten finns här). Denna design ändrar verkligen karaktär så kika gärna även i hennes etsybutik där hon har foton på halsbandet i två olika färgställningar.
Vill du inte skapa blommor och blad så har Veszuszi ett spännande projekt à la pärlade pärlor: Fanfan la tulipe.
Ett lite ovanligare sätt att använda pärlor finner du i Artbeads Sigrid Paper Doll där de används som händer (vantar?).
Fotnot: Notera att denna pärlform finns i två storlekar där den lite större kan vara svårare att få tag på, men är den som används i vissa projekt, inte minst japanska.
torsdag 22 mars 2012
Referens: Engelska ordlistor för olika borrningar (hål)
Pärlor kan borras på längden och bredden, på mitten likväl som ocentrerat. Olika borrade hål har olika namn, men för att komplicera det lite extra så kan begreppen variera något från butik till butik. Jag har ingen lista på hur borrningarna beskrivs på svenska (i den mån det görs), men väl två illustrerade ordlistor för de engelska begreppen: Rio Grandes A Visual Guide to Bead Drill Styles (de har även en variant av samma presentation här) och Rings & Things Bead Shapes Glossary: Specialty Drilling Styles.
Listorna är speciellt användbara då du söker en speciell typ av borrning, men inte vet vad den heter, eftersom du kan ta bilderna till hjälp. Om du däremot ser ett begrepp, t ex corner drilled, och vill veta vad det betyder så finns det förutom ordlistorna/guiderna ovan flera pärlordlistor där du kan leta upp ordet och läsa dess betydelse (tyvärr ofta utan bilder). Sådana ordlistor finns hos bl a Fire Mountain Gems.
Värt att notera är också att vissa pärlformer kan byta namn om de borras på ett speciellt vis. "Topborrade" risformade sötvattenspärlor kan kallas dansande pärlor (dancing pearls) och kuber som borras på snedden -- från ett hörn till det motsatta -- kan kallas för dice ("tärningar", t ex hos FMG). Button pearls kan, när de borras sidledes, bli flat-sided round beads, enligt samma butik. En rund donut med ocentrerat hål blir en go-go pendant.
Det finns även exempel på speciella borrningar, som inte verkar ha något namn. Om vi åter igen tar ett exempel från Fire Mountain Gems (se föregående länk) så finner vi "lentil drilled to overlap".
onsdag 21 mars 2012
Nyhet: Öppet hus på Art Jewelrys hemsida
Amerikanska tidskriften Art Jewelry, som fokuserar främst på de smyckestillverkningstekniker som inte omfattas av deras pärltidningar (allt från ädelsmide till mixed media), har öppet hus på sin hemsida 20-27 mars. Detta innebär att alla har fri tillgång till projekt, fotogallerier, produktrecensioner och andra resurser som annars är förbehållna enbart prenumeranter eller registrerade användare.
Läs mer om eventet här.
Läs mer om eventet här.
Utmaning: Årslånga utmaningar
Sugen på ännu en årslång utmaning? Här är några av de du kan finna på nätet och som du fortfarande kan delta i. Se även tidigare nämnda 2012 Destash Beading Challenge. Det finns även andra årsutmaningar, som är för sent att anmäla sig till, men kan vara av intresse att känna till så som t ex Bead Journal Project.
52 pairs of earrings a year
Flickrbaserad utmaning där du ska tillverka ett par örhängen per vecka under året. Du kan hoppa in när du vill. Utmaningen hittar du här.
Ring a week 2012
RAW 2012 är en fortsättning på förra årets Ring a Week. Utmaningen, som började som Ring a Day (RAD), har numer även blivit bok (Ring a Day: 700 photos from a 365 day jewelry challenge, Lark Books). Istället för en ring per vecka kan du välja en ring per månad eller per kvartal. Du kan läsa mer om årets utmaning här.
Year of Jewelry 2012
Year of Jewelry (YOJ) pågår även i år.I YOJ finns det temat för varje vecka till skillnad från övriga utmaningar, men dessa är helt frivilliga. Det är för sent att hoppa på första kvartalet, men eftersom utmaningen är uppdelad i kvartal finns det tre nya chanser under året. Vill du delta i andra kvartalet så är anmälningstiden inne just nu, 18-24 mars. Läs allt om YOJ här (se högerkolumnen).
52 pairs of earrings a year
Flickrbaserad utmaning där du ska tillverka ett par örhängen per vecka under året. Du kan hoppa in när du vill. Utmaningen hittar du här.
Ring a week 2012
RAW 2012 är en fortsättning på förra årets Ring a Week. Utmaningen, som började som Ring a Day (RAD), har numer även blivit bok (Ring a Day: 700 photos from a 365 day jewelry challenge, Lark Books). Istället för en ring per vecka kan du välja en ring per månad eller per kvartal. Du kan läsa mer om årets utmaning här.
Year of Jewelry 2012
Year of Jewelry (YOJ) pågår även i år.I YOJ finns det temat för varje vecka till skillnad från övriga utmaningar, men dessa är helt frivilliga. Det är för sent att hoppa på första kvartalet, men eftersom utmaningen är uppdelad i kvartal finns det tre nya chanser under året. Vill du delta i andra kvartalet så är anmälningstiden inne just nu, 18-24 mars. Läs allt om YOJ här (se högerkolumnen).
tisdag 20 mars 2012
Projekt: Hunger games-inspirerade smyckesprojekt
Snart är det premiär för filmen baserad på Suzanne Collins mycket populära trilogi av ungdomsböcker, som utspelar sig i en -- inte minst för ungdomar -- grym postapokalyptisk värld, The Hunger Games (Sv. Hungerspelen). Vad passar därför bättre än att tipsa om smyckesprojekt, inspirerade av denna science fictionsvit? Med lite tur kanske du t o m hinner skapa något i tid till världspremiären 23 mars.
Det finns färdiga smycken att köpa (som det på bilden ovan), men du kan även göra dina egna repliker av mockingjayemblemet ovan. Här kan du få en beskrivning av hur Imperfectlin skapade sin version. En annan version finner du instruktioner till hos Hunger Games Crafts.
På Hunger Games Lessons kan du lära dig att göra bildsmycken/fotoberlocker på temat. Happy Hour Projects visar hur du gör ett halsband med utdrag från boken. Och ett armbandsprojekt med bilder från bokomslagen finns här. Ytterligare några smyckesprojekt har The Heart of a Painter.
Även på Artbeads blogg kan du finna ett halsband -- och de utlovar fler inspirationsprojekt på temat.
Ytterligare smycksinspiration finner du hos The Beading Gem's Journal.
Foto: Kendra Miller, använt i enlighet med CC BY-ND 2.0
måndag 19 mars 2012
Utmaning: Mini-Charm Challenge från La Bella Joya
I april/majnumret av Beadwork finner du bl a instruktioner till Marcie Abneys mångsidiga Moroccan Charm.Med anledning av detta har hon på sin blogg presenterat en Mini-Charm Challenge: med utgångspunkt från instruktionerna i tidningen ska du skapa en egen version av hennes Moroccan charm och inkorporera i ett smycke (armband, halsband, örhängen). Skicka en bild av detta till Marcie och du har chansen att vinna en gratis tutorial från hennes butik.
Läs allt om utmaningen på hennes blogg, La Bella Joya. Sista dag att delta är 6 april.
Läs allt om utmaningen på hennes blogg, La Bella Joya. Sista dag att delta är 6 april.
Tävling: Lima Beads kittävling
Amerikanska pärlbutiken Lima Beads har en ny kittävling, Vintaj Spring Rain Contest, som du kan läsa om här.
För att delta i tävlingen måste du köpa något av de två tävlingskit som komponerats för tävlingen (ett dyrare och ett billigare, båda i begränsad upplaga). Du kan skapa vad du vill -- så länge minst 75 % av designen utgörs av komponenterna i ditt valda kit. Du kan delta med ett fritt antal bidrag så länge du följer reglerna och det går även att mixa de två kiten. Ditt/dina bidrag måste laddas upp i galleriet senast 15 april, kl 23:59 (lokal tid).
Tre vinnare kommer att utses, som vinner presentkort i butiken på 25-100 USD. Vinnarna väljs genom en kombination av hur ofta deras design blivit klickad och favoriserad i designgalleriet: de mest populära bidragen vinner.
PS! För fler aktuella tävlingar (utöver de som tipsats om idag), se detta blogginlägg. Notera att några av tävlingarna i listan tyvärr är nyligen avslutade.
För att delta i tävlingen måste du köpa något av de två tävlingskit som komponerats för tävlingen (ett dyrare och ett billigare, båda i begränsad upplaga). Du kan skapa vad du vill -- så länge minst 75 % av designen utgörs av komponenterna i ditt valda kit. Du kan delta med ett fritt antal bidrag så länge du följer reglerna och det går även att mixa de två kiten. Ditt/dina bidrag måste laddas upp i galleriet senast 15 april, kl 23:59 (lokal tid).
Tre vinnare kommer att utses, som vinner presentkort i butiken på 25-100 USD. Vinnarna väljs genom en kombination av hur ofta deras design blivit klickad och favoriserad i designgalleriet: de mest populära bidragen vinner.
PS! För fler aktuella tävlingar (utöver de som tipsats om idag), se detta blogginlägg. Notera att några av tävlingarna i listan tyvärr är nyligen avslutade.
Tävling: Flex Your Creativity 2012
SoftFlex Company har presenterat årets upplaga av tävlingen Flex Your Creativity där du ska skapa med SoftFlex smyckesvajer och/eller färgade metalltråd. I år är temat spool knitting, påtning med påtdocka.
Ditt alster ska helt eller delvis vara påtat med en påtdocka. Du kan delta med ett eller flera alster -- det finns ingen gräns för hur många bidrag du får skicka in. Förutom kravet på att du ska använda dig av minst en sort av SoftFlex smyckesvajer och/eller färgade metalltråd (i valfri tjocklek och färg) är materialvalet helt upp till dig. Tävlingsbidragen omfattar alla typer av accessoarer så som smycken, handväskor, hårdekorationer med mera. Självklart måste bidraget/bidragen vara i din originaldesign.
Personer under 18 år kan delta med målsmans godkännande.
Bland bidragen kommer en vinnare att utses, som får ett presentkort på 500 USD att använda i SoftFlex butik. Presentkort delas även ut till en tvåa (250 USD) samt ett hedersomnämnande (100 USD). Topp tio får en gratis rulle smyckesvajer enligt önskemål. De tio bästa kan även komma att synas på hemsidan i företagets designerintervjuer, i deras annonser (i de största pärltidskrifterna) och nyhetsbrev samt andra typer av reklam.
För att ge dig lite mer inspiration tipsar SoftFlex om några av deras gratisprojekt, som visar hur du kan påta med meras produkter. Har du aldrig använt en påtdocka förr, läsa också gärna Påta med pärlor här på bloggen.
Sista tävlingsdag är som vanligt 1 september. Läs mer om tävlingen här.
fredag 16 mars 2012
Inspiration: Pärlade handbundna böcker
Stephanie King [via flickr.com], cc by 2.0 |
Pärlor kan ha många användningsområden, det vet nog de flesta pärlare. Ett lite mer ovanligt sådant går att finna inom bokbinderikonsten.
Wendi Yale Davis använder sig ibland av pärlor när hon tillverkar kapitälband -- de där små "flärparna" längst upp på insidan av bokryggen, som skyddar och förstärker ryggen när boken tas ur bokhyllan. Du kan läsa mer om hennes pärlade kapitälband på Create Mixed Media och i detta inlägg på hennes egen blogg finns en bild på detta, vilken du kan klicka på för en närbild.
Det finns för övrigt även bokbindare som använder sig av pärlor som utsmyckning på själva bokpärmarna också. Två olika sätt att använda pärlor i bokbinding -- dels i själva bindningen på ryggen och som utsmyckning på omslaget -- fann jag av en händelse hos Elarra. Andra intressanta exempel hittar du hos Paula Beardell Krieg och Dana's Inspirations. För att bara nämna några.
Alicia Bramlett, cc by 2.0 |
Uppdatering: Än mer ögongodis för dig som tycker om handbundna böcker lika mycket som pärlor och med stilar som går från uppdaterat klassiskt till konstnärligt nytänkande. Främst är det böcker med pärlor i själva bindingen (till skillnad från flera av bildexemplen här).
- Dymphie Meeuwissen (Papieren Avonturen): Books
- Dymphie Meeuwissen (Papieren Avonturen): Japanese Style Binding
- Art Studio 3: Exposed Spine Journal with Beads
- Virginia Sarsfield (Handmade Papers Online): Seed spine
- Lauren Ferguson (Everything Altered)
- Kalona Creativity (flera olika med instruktioner)
- Shari Kalb
- Mind and Hands Together
- World of Shroo
- Glass Map Books
- Camille Purpura
- Moonwater Books
- Cami (Angela's Happy Stamper)
- Chad Alice Hagen
- Mirabelle Studio: side-sewn soft cover
Scrappy Annie,cc by-nc 2.0 |
Alicia Bramlett, cc by 2.0 |
Som synes både ovan och nedan kan pärlor också användas till "boklås" i form av pärlor knutna på en snodd.
Tarlen Handayani, cc by-nc-nd 2.0 |
PS! Sugen på att testa bokbinderi (med eller utan pärlor) ? Det finns flera kurser runt om i landet och de enklaste typerna av bokbinderi -- som de här -- kan du även hitta (engelskspråkiga) tutorials och instruktioner till på nätet.
Referens: Ordlista för pärlsömnadsprojekt
På Beadwork.about.com kan du hitta den för nybörjare så användbara artikeln Terms and Annotations Used in Beading Patterns: A Guide to Understanding Beadwork Patterns and Tutorials. Här kan du få lära dig de grundläggande begreppen och formuleringarna i engelska pärlmönster (främst inom pärlsömnad/sydda tekniker). Förutom förklaringar till uttryck som "5C", "pass back through" etc så finns det länkar, som mer ingående förklarar inte bara vad det innebär utan även hur du gör för att t ex "prepare the thread" eller "weave in the tail".
Ännu en ordlista, som innehåller flera av de vanligaste begreppen finner du på Beading Daily. Denna ordlista tar även upp olika pärltekniker, verktyg med mera.
torsdag 15 mars 2012
Nyhet: Datum för 6th Bead Soup Blog Party presenterade
Nyligen hölls det femte internationella blog hoppen/swappen Bead Soup Blog Party (BSBP). Nu har Lori Anderson, kvinnan bakom detta roliga evenemang, presenterat datumen för sommarens BSBP. Datumen ser du ovan.
Till skillnad från det nyligen genomförda partyt så kommer det inte att vara någon begränsning av antalet deltagare. Istället kommer de delas in i grupper, som visar upp sina alster med två veckors mellanrum så alla får tid att besöka de olika bloggarna.
Du kan läsa mer om Bead Soup Blog Party här.
onsdag 14 mars 2012
Projekt: Vindspel med pärlor
Pärlor kan användas till mycket förutom smycken -- såpbubbleringar, ljuslyktor, kristallkronor, takkronor, kristallträd, skosmycken, broderade bokomslag, julpynt, pärldjur och pärlblommor är några exempel som tagits upp tidigare -- och de kan användas utomhus så väl som inomhus. Temat för dagen är vindspel. Med gnistrande kristallpärlor, skira snäckskalsberlocker med mera kan det dessutom bli lika mycket ett ljusspel som ett vindspel.
Vindspel i olika storlekar och stilar, med få eller många pärlor, finner du instruktioner till hos bl a DIY Network, BumbleBEE Beads, Strömsö, HGTV, First Palette (för barn), Creative Company, Family Fun, Creative Passage and Glass Fusing Made Easy. Ytterligare instruktioner finns hos t ex eHow och YouTube.
Om du vill göra ett vinspel med metallrör så finns det lösa rör att köpa i vissa butiker specialiserade på hobbymaterial. Alternativt kan du "slakta" ett gammalt vindspel eller såga till dina egna rör. Exempel på det sistnämnda hittar du instruktioner till här (om du vill beräkna exakta dimensioner och är intresserad av teorin bakom rörlängder etc, se denna sida).
Foto: Martina Yach, här använt i enlighet med CC BY-NC-ND 2.0
tisdag 13 mars 2012
Inspiration: Månadsblommor
Med våren på ingång så passar det väl extra bra att låta blommorna inspirera. För en sammanställning av blomrelaterade projekt, se Vårblomning. Där finns bl a länkar till några av de blommor, som nämns nedan.
Medan månadsstenar, zodiakdjur, födelsefärger mm togs upp i ett tidigare inlägg så glömde jag blommorna. Månadsblommorna hör samman med månadsstenar och används alltså som en symbol för den månad man är född i. Liksom stenarna troligtvis en gimmick skapad för att öka blomförsäljningen, men en gimmick som spridit sig till bl a smycken och serviser. Med blomman följer oftast en liten beskrivning av personligheten hos personer födda i blommans tecken.
Som med många sådana här listor råder det lite delade meningar om vilken blomma som tillhör respektive månad. På Wikipedia finner du två listor, en för brittisk tradition och en för amerikansk. Svenska listor, som verkar följa den brittiska med några få avvikelser, finner du hos Cammis design och Twice (notera att oktobers blomma är ringblomma, inte tagetes som på bilden). Det finns även listor där blommorna följer stjärntecknet. En sådan lista finner du här.
Tidsfördriv: Stuff Beaders Say
Tillbaks till temat pärlhumor. Tjejerna på Interweave skapade videon Stuff Beaders Say (klicka länken för att gå direkt till YouTube om videon ovan inte funkar eller är för liten) för ett tag sedan och den har visats på en del bloggar redan, men om du inte sett den har du en chans nu. Hur mycket känner du igen dig i det som sägs?
måndag 12 mars 2012
Projekt: Halsband i pärlsömnad och barbolabroderi
Reliefbroderi -- eller stumpwork som det kallas på engelska -- är en typ av tredimensionellt broderi där man antingen syr över vadderade former eller broderar delar, förstärkta med metalltråd, som sedan monteras på bakgrundstyget. Vanliga motiv är blommor (där varje blomblad broderas för sig), bär och insekter. Det finns en variant av reliefbroderi, som skiljer sig från stumpwork genom att metalltråd inte används för att forma de broderade delarna. Denna teknik kallas barbola och lär ursprungligen komma från Tibet.
Hos Australian Needle Arts finner du inte mindre än nio, av Bets Maas designade, halsbandskit som kombinerar pärlsömnad med barbola: själva halsbandskedjorna sys i herringbone och på dem monteras sedan de broderade blommorna eller fjärilarna. Blomstren omfattar allt från rosor och violer till tempelblommor (även känd som frangipani eller plumeria) och julstjärnor. Klicka här för att se dem.
fredag 9 mars 2012
Kultur: Svenska smyckesgallerier
Det finns gallerier för alla slags konster och det inkluderar förstås även smyckeskonst. Förutom att konstgallerier kan ta i smyckeskonstnärer så finns det även renodlade smyckesgallerier.
Rubriken är något missvisande för sedan Hnoss i Göteborg, som drevs av Konstepidemin, lades ned i oktober 2011 så känner jag bara till ett renodlat smyckesgalleri, som kan presenteras här. Men för den smyckesintresserade kan det som sagt även finnas utställningar av ny och gammal smyckeskonst på andra gallerier, som specialiserar sig på konst, konsthantverk eller konstslöjd. [UPPDATERING: Four i Göteborg är en kombinerad studio och galleri skapad av fyra smyckestillverkare, som kan räknas till gruppen svenska smyckesgallerier.]
På Odengatan i Stockholm hittar du smyckesgalleriet Platina, som drivs av Sofia Björkman. Där har samtida smycken visats upp sedan 1999. På den egna hemsidan presenteras galleriet på följande vis:
"Ända sedan Platina startade 1999 har vi missionerat för smycken som vi tycker berör, och kittlar - bärbara verk som förmedlar idéer om vad smycken är.
På Platina hittar du inga vanliga massproducerade smycken. Istället finner du smycken som fascinerar, berättar sanningar, skvallrar, sjunger och gråter. Bedårande smycken, smycken som skrattar högt och länge. Vi har valt ut dem för deras egen personliga kvalitet.
Förutom i våra egna lokaler anordnar vi även utställningar och seminarier på andra orter i Sverige och utomlands, vi reser mycket, undervisar och verkar för utbyten."
Utställningarna presenterar både svenska och internationella smyckeskonstnärer, som arbetar i variernade stilar och material. Just nu (16/2-24/3) pågår t ex en soloutställning med Märta Mattsson, Forever Dead. Mattsson har gjort sig känd för att skapa smycken med material, som kan framkalla äckel. Tanken är att blanda skönhet med material, som inte alla vill gå nära -- material som insekter (t ex fjärilsvingar), fåglar med mera. Ett exempel på svensk smyckeskonst 2012.
Känner du till något annat svenskt smyckesgalleri eller annat galleri som (stadigvarande) ställer ut smycken eller pärlkonst? Skriv gärna en kommentar med tips!
Fotnot: På den internationella smyckeskonstsajten Klimt02 kan du finna länkar till smyckesgallerier runt om i världen. Listorna hittar du här. På sajten finns även presentationer av smyckeskonstnärer, bl a flera svenska sådana, vilka du finner här.
Projekt: Blomsterbollar
Med våren på ingång kan det kanske passa med några blomprojekt. Temat för dagen är därför blombollar.
Det vanligaste sättet att göra bollar eller kluster av blompärlor är att trä blommorna på hattpinnar som sedan samlas på en gemensam hattpinne. Samma teknik som används för att göra pärlkluster. Instruktioner till detta -- med tydliga bilder -- finner du hos bl a Alia.
Lite mindre vanligt är att göra bollar i pärlsömnad. Det görs enklast genom att blompärlorna broderas fast på en pärlboll/pärlad pärla i efterhand. Instruktioner finns hos bl a Beadsmania. (På liknande vis skulle blommor även kunna broderas fast på t ex en filt-/ullpärla.) En variant av dessa bollar hittar du hos GingerLilies.
Även hana-amibollar (pärlade pärlor) kallas ibland för blombollar, inte minst när de sys med rispärlor, som framhäver blomformen. Hur du syr sådana kan du läsa mer om här.
Om du vill göra stora blombollar av den sort som används för dekoration, t ex hängande från taket, kan du använda dig av exempelvis lite större lättviktiga lucite-/akrylblommor, vilka fästs på en styrolitboll eller liknande. Använd knappnålar, hattpinnar eller lim. Följ instruktionerna för bollar som görs med pappersblommor, så som How to Make a Pomander Flower Ball.
Tips: För fler smyckes- och pärlprojekt med blomtema, se även Vårblomning där du hittar projekttips samt länkar till alla inlägg på bloggen på temat.
Foto: Luciano Caputo, använt i enlighet med CC BY-NC 2.0
torsdag 8 mars 2012
Teknik: CRAW -- cubic right-angle weave
Cubic right angle weave, förkortat CRAW eller cubic RAW, är en pärlsömnadsteknik som verkar ha fångat många seedbeaders det senaste halvåret eller så. CRAW kan påminna om tubular right angle weave, men sys lite annorlunda och alltid en "ruta" bred.
Det finns flera gratisvideor för dig som vill lära dig tekniken. Beadwork magazine har en tutorial i två delar med Carol Huber Cypher (del 1 och del 2). Även Heather Collin har en video och kompletterande skrivna instruktioner, som du hittar här. Det är den videon som är inbäddad ovan. På Gwen Fishers blogg hittar du en animerad instruktionsvideo.
Skrivna instruktioner finner du -- förutom hos Heather Collin -- i bl a Victoriya Katamashvilis gratistutorial Beaded Letters, som visar både grunderna och hur du svänger.
CRAW kan smyckas (embellish) på olika vis, t ex med netting eller peyote. Det finns även varianter på tekniken så som twisted cubic right angle weave, vilket Gwen Fisher säljer instruktioner till -- läs mer om det i hennes blogg här -- och cubric triangle weave, som beskrivs på bl a Kreatív vagyok.
Mönster och projekt i CRAW hittar du bl a hos designers som Heather Collin och på Bead & Buttons hemsida. Flera av projekten fanns i B&B: oktobernummer 2011. På NEDbeads blogg kan du också finna instruktioner och tips på ett CRAW-halsband med blandade pärlor.
onsdag 7 mars 2012
Tidsfördriv: Jewelry Fail
Har du någonsin haft en smyckes- eller pärlidé som verkade så bra eller hittat ett projekt/mönster som bara var så snyggt -- och så blir resultatet pannkaka... I så fall är du långt ifrån ensam, sådant kan hända den bästa.
Vissa vågar även visa upp sina misslyckanden på sina bloggar eller på Facebook. Och bland alla failbloggar på nätet så finns det förstås även en för pysslare. CraftFail heter bloggen, som har en kategori med Jewelry Fails, smyckesidéer som verkade så bra, men som blev långt i från så lyckade som de var på pappret. Vad sägs t ex om det här romantiska halsbandet med organzablomma?
(Det kan även noteras att bidragen skickas in av kreatören själv, som också kan skratta åt det hela så här i efterhand. Du kan själv också skicka in bilder på dina misslyckade projekt.)
Projekt: Shamballaarmband
Shamballa- eller shambhalaarmbanden är inte direkt en nyhet för nordbor, men i år har de börjat både brittiska och amerikanska pärlbutiker rapporterat om hur trendiga de är just nu.
Svenska instruktioner till dessa makraméarmband finner du hos bl a Nordic Beads och Creativ Company. Creativ Company har även varianter som detta armband.
Instruktioner på danska har Jigsaw och engelska tutorials finner du hos bl a Beads Direct, Bead Barmy, Beadaholique och Rings & Things. Beadaholique har även instruktionsvideor till de tekniker som används. Du finner länkar i instruktionerna eller klicka här för att komma direkt till del 1 av shamballateknikvideorna. (På YouTube finns även andra videotutorials om dessa armband.) Även BeadsDirect har en gratis instruktionsvideo, som du finner här.
Perles & Co har instruktioner på franska med tydliga bilder.
Tips: Fler makramésmyckesprojekt finner du i fredagens inlägg Färgglada makraméarmband. Se även Shamballa möter flat spiral (kommande 120528).
Foto: Steven Bosworth, använt i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0
tisdag 6 mars 2012
Teknik: Fusion Knotting
Gillade du Suzan Millodots keltiska knutar och/eller kinesiska knutar så kanske J. D. Lenzens fusion knots är något för dig. Fusion knots är hans namn på nya knutar, som blandar olika knutar och knyttekniker i en och samma knut. Bland dessa dekorativa knutar finns många som passar till smycken.
På Lenzens hemsida Fusionknots.com hittar du länkar till en mängd gratisvideor (downloads -- vi du se dem direkt gör du det via hans YouTubekanal Tying It All Together), bildgalleri samt en presentation av hans bok Decorative Fusion Knots, som omfattar både "historiska" och nya knutar.
Ovan ser du en av de runt 200 videor han har på YouTube. Den visar hur du gör en olias knot, som passar bra till halsband.
Fotnot: Flera knutar från Lenzens och Millodots böcker -- samt ytterligare några makraméknutar och kinesiska knutar -- beskrivs på Free-Macrame-Patterns.com.
*
För fler knutar och flätor, t ex makramé och kumihimo, se den tematiska innehållsförteckningen.
måndag 5 mars 2012
Tävlingar och utmaningar: Marsutmaningar
Ny månad betyder nya utmaningar för pärlare och smyckestillverkare. Här är en sammanfattning av aktuella månadsutmaningar. Som vanligt en mix av både rena utmaningar utan priser involverade samt utmaningar med tävlingsmoment och/eller utlottade priser.
De flesta utmaningar håller på månaden ut, men exakta datum kan variera så läs regler och information noga för att inte missa din deadline.
fredag 2 mars 2012
Projekt: Färgglada makraméarmband
Enligt bl a Kurbits ("din slöjdkompis i inredningsvärlden) så är smyckesslöjd med mixade material och tekniker en stark trend inom pyssel och slöjd i år. Bl a kommer makramé med pärlor, som varit populärt några år, att få ett uppsving 2012.
Makramé har nämnts här på bloggen flera gånger -- se länklistan längre ned. Idag får du ett tips på smala, färgsprakande armband som du hittar instruktioner till hos Mary & Patch. Ett enkelt och effektfullt mönster, som passar alla oavsett nivå på makramékunskaperna.
Vill du ha lite "bling" så kanske Yellow Blackbird har makraméarmbandsprojektet för dig. Även detta färgglada armband som knyts över en stomme.
Du kan också knyta över andra armbandsstommar än de metallringar som används ovan. Se t ex Creativ Company som använder sig av memory wire.
Sådana tunna armringar, som används i projektet passar för övrigt även bra att linda med garn etc. Se t ex Heodeza som lindar armband med pärlsträngar och brodergarn. Kul- eller strasskedja skulle kunna vara andra alternativ.
Mer makramé
Apropå makraméarmband, missa inte Knot Gypsy Designs, som har flera fina pärlmakramémönster till salu.
Missa inte heller några av de tidigare blogginläggen på temat:
Makramé har nämnts här på bloggen flera gånger -- se länklistan längre ned. Idag får du ett tips på smala, färgsprakande armband som du hittar instruktioner till hos Mary & Patch. Ett enkelt och effektfullt mönster, som passar alla oavsett nivå på makramékunskaperna.
Vill du ha lite "bling" så kanske Yellow Blackbird har makraméarmbandsprojektet för dig. Även detta färgglada armband som knyts över en stomme.
Du kan också knyta över andra armbandsstommar än de metallringar som används ovan. Se t ex Creativ Company som använder sig av memory wire.
Sådana tunna armringar, som används i projektet passar för övrigt även bra att linda med garn etc. Se t ex Heodeza som lindar armband med pärlsträngar och brodergarn. Kul- eller strasskedja skulle kunna vara andra alternativ.
Mer makramé
Apropå makraméarmband, missa inte Knot Gypsy Designs, som har flera fina pärlmakramémönster till salu.
Missa inte heller några av de tidigare blogginläggen på temat:
- Makramé med mera (börja här)
- Vänskapsband
- Feminint och maskulint i läder och mocka
- Ett armband på två vis
- Peetjes pärlade makraméarmband
- Chan Luu + makramé = sant
- Shamballaarmband
- Shamballa möter flat spiral
- Vacker makramé med inslag av metalltråd och pärlor
- Paracordarmband
- Surra fast pärlor med halvslag
- Textila tekniker i metalltråd
- Reglerbara armband och halsband
torsdag 1 mars 2012
Tävling: Morsdagstävling hos Beads Direct
Brittiska pärlbutiken Beads Direct har just nu en morsdagstävling där du kan vinna fina pärlpriser. Tävlingen går ut på att du ska skapa ett alster -- vad som helst bara det innehåller pärlor -- som symboliserar Mors dag för dig.
Du kan delta med max ett bidrag och foto av detta ska vara butiken tillhanda senast kl 21 den 12:e mars. En vinnare kommer att väljas ut av Beads Direct baserat på teknik, hantverksskicklighet och estetik (med bonuspoäng om du använder produkter från butiken). Ytterligare två vinnare som ett tröstpris kommer att röstas fram av butikens Facebookföljare. De tre vinnarna får pärlor till ett värde av 50 GBP var medan tröstpriset är hemligt.
Läs allt om tävlingen här.
PS! Se även måndagens inlägg för en lista över andra just nu aktuella pärl- och smyckestävlingar.
Du kan delta med max ett bidrag och foto av detta ska vara butiken tillhanda senast kl 21 den 12:e mars. En vinnare kommer att väljas ut av Beads Direct baserat på teknik, hantverksskicklighet och estetik (med bonuspoäng om du använder produkter från butiken). Ytterligare två vinnare som ett tröstpris kommer att röstas fram av butikens Facebookföljare. De tre vinnarna får pärlor till ett värde av 50 GBP var medan tröstpriset är hemligt.
Läs allt om tävlingen här.
PS! Se även måndagens inlägg för en lista över andra just nu aktuella pärl- och smyckestävlingar.
Tävling: Perles & Co kittävling
Perles & Co har presenterat en ny tävling, som vänder sig till alla som är eller har varit kunder hos butiken. Tävlingen, som heter Masterbead Contest 2012, går ut på att alla deltagare får ett kit med pärlor från Miyuki och Preciosa Ornela samt smyckestillbehör från Perles & Co -- bilder på kitet finns på tävlingshemsidan. Utöver det får man lägga till valfria material från i reglerna specificerade kategorier (bl a lås, metalltråd, fattningar mm) samt två "jokrar", vilket innebär pärlor eller smyckesdelar som inte omfattas av kategorierna ovan. Hela eller delar av kitet ska användas för att skapa ett smycke eller en accessoar.
Du kan anmäla dig till tävlingen 5-25 mars -- det går med andra ord inte att göra ännu, vilket ger dig lite tid att fundera på om du vill delta. Tävlingen är begränsad till 200 deltagare och varje ansökan kommer att granskas och godkännas/avslås i kronologisk ordning. Kiten skickas ut i månadskiftet mars/april och deltagarna kan sedan ladda upp sina respektive bidrag på hemsidan under perioden 9-29 april.
Under de två följande veckorna kommer tio finalister i amatör- respektive proffsklassen kommer att röstas fram av besökarna på tävlingshemsidan. Notera att man måste registrera sig för att rösta och att varje registrerad besökare endast får avge en röst. Bland finalisterna, som sänder in sina bidrag, väljer en jury sedan tre vinnare baserat på unikhet, innovativitet och hantverksskicklighet, som får "A beautiful assortment of Miyuki beads , exclusive gifts by Preciosa, a great set of Beadalon products and gift voucher to be used in Perles & Co". Värdecheckarna är på 100, 150 och 250 euro.
Notera att du för att delta måste vara över 18 år och bosatt i EU, Schweiz eller Serbien. Du måste också ha varit registrerad som kund i minst sex månader och ha gjort (och betalt/mottagit) minst en beställning.
Läs mer om tävlingen -- på engelska, franska, spanska, italienska eller tyska -- på tävlingshemsidan.
Du kan anmäla dig till tävlingen 5-25 mars -- det går med andra ord inte att göra ännu, vilket ger dig lite tid att fundera på om du vill delta. Tävlingen är begränsad till 200 deltagare och varje ansökan kommer att granskas och godkännas/avslås i kronologisk ordning. Kiten skickas ut i månadskiftet mars/april och deltagarna kan sedan ladda upp sina respektive bidrag på hemsidan under perioden 9-29 april.
Under de två följande veckorna kommer tio finalister i amatör- respektive proffsklassen kommer att röstas fram av besökarna på tävlingshemsidan. Notera att man måste registrera sig för att rösta och att varje registrerad besökare endast får avge en röst. Bland finalisterna, som sänder in sina bidrag, väljer en jury sedan tre vinnare baserat på unikhet, innovativitet och hantverksskicklighet, som får "A beautiful assortment of Miyuki beads , exclusive gifts by Preciosa, a great set of Beadalon products and gift voucher to be used in Perles & Co". Värdecheckarna är på 100, 150 och 250 euro.
Notera att du för att delta måste vara över 18 år och bosatt i EU, Schweiz eller Serbien. Du måste också ha varit registrerad som kund i minst sex månader och ha gjort (och betalt/mottagit) minst en beställning.
Läs mer om tävlingen -- på engelska, franska, spanska, italienska eller tyska -- på tävlingshemsidan.