onsdag 28 september 2011

Projekt: Pärlade ljuslyktor med mera

still life with beaded candle holder


För några dagar sedan inträffade höstdagjämningen och vad passar då bättre än att tänka på ljus och värme? Jag vet att inte alla uppskattar pärlade projekt i heminredningen, men om pärlarbeten passar till något i hemmet så vore det väl just ljuslyktor. Det finns många ljuslyktor med pärlor att köpa i butik, men du kan också skapa dina egna.

Förutom specifikt ljuslyktor finns här även tips på pärlade ljusstakar, manschetter och dekor direkt på ljusen. Här samsas projekt som använder sig av färdiga lyktor att smycken med återvinning av glasburkar och trådarbete från grunden.


Materialval
Innan du börjar är det bra att fundera över material. Eftersom de ska vara nära en öppen låga är material som tål hetta de bästa (om inte ska de skyddas väl från lågan, t ex inte gå över kanten på glashållaren). Metalltråd, glas och sten är bra exempel. Tänk på att skyddslack, som exempelvis kan användas på metalltråd för att motverka oxidering, kan ta fyr om den kommer i kontakt med lågan.

För ljuslyktor av glas kan du använda gamla småburkar (t ex barnmatsburkar, som tål värme bra) likväl som glashållare speciellt för ljus värmeljus. Glas för hängande ljuslyktor finns ibland hos hobbybutiker, som Panduro. De har även hållare för stående lyktor. Du kan också återanvända och piffa upp gamla ljuslyktor, som sett bättre dagar. Eller var kreativ: på Belle Maison finns ett exempel där gamla isolatorer av glas använts.


Ljuslyktor
 Ljuslyktor kan delas in i sådana som ska stå på ett underlag och hängande lyktor. Vi börjar med de förstnämnda:

Den kanske charmigaste ljuslyktan, för dig som gillar blommor, är liljekonvaljlyktan hos Holiday Crafts and Creations. Men vanligast är kanske att arbeta med pärlor på metalltråd. För projekt, se Artistic Wire, Beads Factory, WigJig, Norrmejerier, Creativ Company, Better Homes, HGTV, Elegant Crafts and Homemade Gifts och LoveToKnow.eeBeads har två projekt: Blowing Leaves Candle Holder och Silver Wire and Beaded Candle Holders.

Andra tekniker för stående pärlade ljuslyktor hittar du hos Make Jewellery, Making Friends (säkerhetsnålar), Crafters Love Crafts, HGTV (polymerlera), Michaels (färdigköpt pärlfrans) och Panduro. Mönster till sydda ljuslyktor har Elises Pärlateljé. Du kan också doppa ljuslyktan i småpärlor som här (går bra att använda lim istället för dubbelsidig tejp/klisterark).Creativ Company har ytterligare två projekt: Ljusglas med servettdecoupage, Ljusglas med filigran och Motivknappar. Som synes har jag även tagit med flatbacks och knappar, inte bara pärlor på slutet.


Om du gör hängande ljuslyktor är det extra viktigt att tänka på materialval (liksom längden på kedjan/tråden som håller uppe lyktan) då det kan bli väldigt mycket varmare över lågan jämfört med runt om den. Projekt hittar du hos Slöjd-detaljer, Creativ Company, eeBeads, Make Stuff, Activity Village och CraftyGal.Ett alternativ till hängande ljuslykta är att samla stående ljuslyktor och göra en ljuskrona av dem, som hos Sunset. (Fler ljus-/kristallkronor hittar du tips på här.)


 Förutom att dekorera med pärlor utanpå så kan du fylla ljuslyktor med pärlor, under och runt (värme)ljuset. Använd inte material som kan ta fyr eller smälta. Exempel hittar du här. Ett mer omfattande projekt är denna ljuskrona med hängande lyktor. Funkytime har också ljuskronor av ljuslyktor eller enbart värmeljus: Vintage Pulley Chandelier och Chicken Wire Chandelier.


Ljusstakar
Även ljusstakar kan förstås kläs in med pärlor på olika vis. Artbeads har flera projekt på temat: Elegant Touch Candle Holder, Starlight Candle Holder och Christmas Star Candle Holder. Ljusstake med släckare hittar du hos HGTV och hos Pamina kan du lära dig återvinna en glasflaska som pärlad ljusstake.

För dig som har levande ljus i granen kanske dessa ljushållare med pärlänglar är av intresse. Hållarna kan även ställas på en fot som i detta projekt.

En ljushållare för värmeljus, som görs från grunden, hittar du hos Mariama. Gör du den större -- bredare och högre -- kan samma modell användas som ljuslykta.


Ljusmanschetter
De enklaste ljusmanschetterna gör du genom att trä pärlor på metalltråd och surra ihop till cirklar. Sydda ljusmanschetter har bl a Elises Pärlateljé många mönster till. Manschetter/hållare till värmeljus finns det många av på exempelvis Bead-patterns.com. Sök på tea light så hittar du dem.


Dekorerade ljus
Ett alternativ till ljuslyktor är att dekorera direkt på ljusen, som med fördel då är tjocka blockljus. Här är det ännu viktigare än med ljuslyktorna att du använder brandsäkra material som metall och glas om du vill tända de dekorerade ljusen. Projekt med exempel på denna typ av dekor hittar du hos Wig Jig (notera att det är flera sidor). Andra exempel med "pärlgirlanger" hittar du hos Imponline och Artistic Wire. En dekor som passar bäst som presentinslagning än som dekor på brinnande ljus hittar du hos Michaels i Pillar Candle Jewelry, Holiday Candle with Bead Landing och Halloween Candle.

Creativ Companys projekt är lite annorlunda: de gjuter fast pärlor i ett geléljus.


Tips
Se även Enkla kristallkronor, Glittrande kristallträd och Ampel blir pärlad takkrona.


Foto: Felicity Green, använt i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails