torsdag 4 augusti 2011

Referens: ss- och pp-storlekar i millimeter

Cabochon 1028 2.2 mm Siam x50Cabochon 1028 6 mm Amethyst x1Cabochon 1028 2.2 mm Fuchsia x50


Storleken på många strass-/kristallstenar, både pointedback och flatbacks (t ex styrkstenar, hot-fix) mäts i en speciell enhet som kallas ss, stone sizes. Riktigt små stenar mäts ofta i en annan enhet, pp, som från början stod för pearl plate. Vissa stenar har storlek angiven i båda måttenheterna, men ss är den vanligaste och nyaste standarden. Många gånger, men långt ifrån alltid, skrivs även storleken i millimeter ut. Och ibland finns bara en mm-angivelse. För de tillfällen när detta inte görs så kan en konverteringstabell vara behändig.

Preciosa har en tydlig tabell med bilder här. Bilderna gör att du inte bara kan översätta storleken utan också direkt få en uppfattning om hur stor stenen är. Ännu en illustrerad tabell finns hos Fire Mountain Gems, som fokuserar på Swarovskis produkter. Ytterligare ett bra exempel med swarovskikristall finns hos Artbeads, som jämför stenarna med ett mynt (en jämförelse som ger mer för amerikanerna än oss, dock). Artbeads anger endast ss-storlekar.

Notera att tabellerna från olika tillverkare kan variera något på decimalen samt att varje ss- eller pp-storlek i sig kan variera så smått i diameter. Det rör sig dock som sagt om tiondels millimetrar och har inte så ofta en praktisk betydelse.


Foton: Perles & Co (klicka på fotona för att gå direkt till respektive produkt)..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails