Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 7 maj 2009

Referens: Mät rätt på lättare sätt






Linjaler, skjutmått och mikrometrar i all ära, men ibland vill man bara få ett snabbt och enkelt mått. Eller få en uppfattning om hur stor en rund pärla på 5 mm är eller en cabochon på 18x24 mm faktiskt är. Eller kanske vill man på ett snabbt sätt avgöra vilken storlek rocaillepärlorna i den där omärkta påsen har. Då finns det ett antal färdiga "mallar" att använda. Vissa är i form av linjer och andra är tryckta på papper.


Speciallinjaler och väggplanscher
Linjalen på bilden ovan är en enkel variant jag fått från pärlbutiken med min första beställning. Förutom att fungera som en vanlig linjal så har den mallar för runda pärlor samt en liten lathund som förklara hur mycket ett gross, kilo, mass etc är. En annan speciallinjal finner du hos Beadgauge.com. På ena sidan finns korta linjaler, som mäter i millimeter och tum, samt mallar på runda pärlor. På den andra sidan finns en lathund där du kan räkna ut vilken storlek dina seeds/rocaillepärlor har.

En kreditkortsstor lathund finner du även i Bead Oracle (distribuerad av BeadSmith i USA, som levererar till de flesta svenska butiker). Här finns runda pärlstorlekar, seed beadstorlekar, inch- och gaugekonverterare samt lista över antal pärlor som behövs för en viss längd.

Vill du istället har en plansch behändigt på väggen -- eller bordet -- i din arbetshörna så finns det faktiskt en speciell Bead & String Reference Chart Poster, designad av Rosanne Andreas. Planschen är laminerad för hållbarhet och har storleken 11x17" (ca 28x43 cm). Här kan du lätt finna olika storlekar för runda och ovala pärlor, seeds, stavpärlor med mera samt olika siffertabeller och måttkonverteringar.

En söt lite mindre trycksak, som du kan skriva ut och sätta upp på väggen är Sometimes Creativity Go Bad (pdf-fil), som har söta illustrationer på ena sidan och inch-/cm-linjal, gaugekonverterare, pärlnålsstorlekar, armbandsstorlekar (cuff, chain, bangle), antal pärlor för olika längder, runda pärlstorlekar samt förklaringar till i pärlkatalogerna vanliga måttenheter som ounce, mass, strand, ea osv.

Olika typer av bead size charts brukar också finnas i (de rena) pärlkatalogerna. En snabb genomgång av mina visar att nästan alla -- FMG, R&T, Kernowcraft, Shipwreck Beads -- har detta, men däremot skiljer de sig lite i utformning, inriktning och omfång beroende på utrymme och butikens utbud. Däremot lär du inte hitta det i de svenska hobbykatalogerna.


På nätet
WigJig har ett stort antal sidor som bara handlar om olika mått. Runda och ovala pärlor samt tjocklek på metalltråd illustreras i bilder. JewelrySupply har jämförelsebilder på runda pärlor, plåttjocklekar samt rund och fyrkantig metalltråd. Designshop har bilder på runda pärlor, vilket inkluderar pärlor per 16 tum. Embellishment Inc har en liten varianter, som inte omfattar så många storlekar men väl flera olika pärlformer. Hos Fire Mountain Gems finner du bildtabeller över cabochoner respektive slipade stenar i olika former. De har även en lista över de storlekar Swarovski använder på sina flatbacks (PP och SS) här.

En jämförelsebild för runda pärlor har även Rubber Nation. Tyvärr jämförs pärlstorlekarna med ett amerikanskt mynt, men annars hade det kunnat vara en smart detalj, att jämföra med ett känt mynt. Seed Bead Exploation har en fin bild som du kanske inte kan mäta efter, men som ger en fin jämförelse mellan olika pärlstorlekar.

OBS! Om du skriver ut tabeller och översikter från nätet, kontrollera att storleken faktiskt blir korrekt. Ibland kan formatet förändras något när du skriver ut. Finns det speciella utskriftstips så läs och följ dem.


Gör det själv
Den händige/pysslige gör förstås enkelt sina egna hjälpmedel. Med linjal, passare och/eller utskrifter från nätet kan du skapa egna linjaler, planscher och minneslappar. Varför inte göra en egen linjal, som den på min bild, av papper som du sedan laminerar (det går att laminera med strykjärn om du saknar en lamineringsmaskin)? Eller en liten hjälpreda/lathund, som passar i kreditkortsfacken i din plånbok, och som du lätt tar med dig överallt? Använd de mått och konverteringar som du själv känner att du har mest nytta av. Gör lite olika varianter så har du verktyg för varierande tillfällen.


Digitala skjutmått
För dig som ändå vill ha ett mätverktyg med precision, som ovanstående saknar, så kan det kanske vara värt att investera i ett digitalt skjutmått. Till skillnad från vanliga skjutmått så avläses här måttet på en LCD-display så du behöver inte lära dig hur skjutmåttet fungerar. Millimetermåtten anges med en decimal. Du kan alltså mäta tjocklekar ned till 0,1 mm.

Digitala skjutmått säljs av de flesta butiker som har verktyg i sitt sortiment, men du kan även finna dem i vissa pärlbutiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails