Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

söndag 7 december 2008

Ordlista: Guide till ädelstensbehandlingar





Många av de stenpärlor vi använder i vårt pärlande är på ett eller annat sätt behandlade. Det finns flera anledningar till detta: vissa behandlingar används för att ge en bättre färg till stenen, andra stabiliserar ett skört material och en del används för att imitera andra stenar. En växande anledning är att att de bästa fyndigheterna av ädelstenar av hög kvalitet är uttömda och det blir allt svårare att hitta stenar som har tillräckligt god kvalitet på naturlig väg. Ibland är behandlingen standard och ibland inte. Tyvärr är det inte alla säljare som är duktiga på att skriva ut hur pärlorna behandlats och i vissa fall är det svårt även för dem att få ett klart besked från sina leverantörer i frågan.

Nedan tänkte jag beskriva de vanligaste metoderna och varför de används. Jag har använt de engelska namnen på behandlingar jämte svenska då många av oss handlar pärlor från utländska butiker. Alla pärlorna på fotot figurerar i listan. Listan kommer ursprungligen från American Gem Trade Association (AGTA), en amerikansk organisation som bland annat vill öka konsumenternas kunskaper kring färgade ädelstenar och pärlor samt ställa krav på etiska riktlinjer. Jag tar med hela listan även om vissa behandlingar främst används på slipade ädelstenar snarare än de pärlor vi använder.


Blekning/bleching (B): färgen bleks med hjälp av värme, ljus eller kemikalier. Används främst för att göra vita söt- och saltvattenspärlor riktigt vita. Även vanlig behandling av benpärlor.

Coating (C): ytan på stenen täcks med lack, emalj, bläck folie el dyl för att förbättra utseendet, ge färg eller andra specialeffekter. Mystic topaz är ett bra exempel där en topas baksida täcks med titan för att ge ett spännande färgspel. Många diamanter ges färg på detta sätt.

Infärgning/Dyeing (D): Stenen doppas i ett färgbad för att ge det en ny färg eller för att fördjupa eller jämna ut den ursprungliga färgen. Sötvattenspärlor färgas ofta på detta sätt, liksom karneol, kalcedon, korall, lapis lazuli, jade, svart onyx, . Howlite färgas för att imitera turkos. Sepentin ("new jade") och blackstone färgas ofta. Även rosenkvarts färgas in för att förstärka den rosa färgen, som annars kan vara väldigt blek.

Fyllnad/Filling (F): Färglöst glas, plast, borax eller liknande används för att fylla i sprickor och småhål i stenen. Används för att förbättra utseendet, öka hållbarheten eller göra stenen tyngre. Används kanske framförallt på rubiner och diamanter (i ädelstenskvalitet).

Upphettning/Heating (H): Stenen hettas upp för att värmen ska ge den en ny färg och/eller klarhet. Upphettning används även på bärnsten för att speciella, eftertraktade fläcka ska uppträda. Citrin, som är svår att finna naturligt, skapas genom att hetta upp färglösa ametister eller andra kvartser. Soo cho jade lär få sina färger genom upphettning. Även rökkvarts, ametist och tanzanit är exempel på stenar som upphettas för att få rätt färg. Den ljusa agatpärlan på fotot är upphettad för att få en kracklerad effekt.

Upphettning under tryck/Heating & Pressing (HP): Som ovanstående, men under tryck. Används i undantagsfall på diamanter.

Impregnering/Impregnation (I): Porösa stenar impregneras med ett färglöst ämne, vanligen plast, för att förbättra hållbarheten och utseendet. Vanlig behandling för turkoser samt för vissa koraller, opaler och malakit.

Laserbehandling/Lasering (L): Laser och kemikalier används för att ta bort inklusioner i ädelstenar, främst diamanter.

Oljning/Oiling or Resin Infusion (O): Fyllning av ytliga sprickor på stenen med en färglös olja, vax, harts el dyl (dock ej glas eller plast -- se Fyllnad) för att förbättra utseendet på stenen. Används ibland på opal (främst boulderopal) och turmalin.

Strålning/Irradiation (R): Stenen bestrålas med neutroner, gammastrålning eller betapartiklar för att ändra färgen. Används bl a för att få fram rosa turmalin (ibland), blå topas, gul beryll, orange safir och sötvattenspärlor i blå, grå, svart och bronsfärgade nyanser.

Diffusion (U): En metod som kombinerar kemikalier och hög temperatur för att få fram artificiella färgskiftningar och/eller "asterism-producing inclusions". Färgen är inte alltid genomgående, men permanent. Används främst på ädelstenar som rubin och safir samt grön topas.

Vaxning/Waxing or oiling (W): porösa opaka eller halvgenomskinliga stenar impregneras med ett färglöst vax, paraffin eller olja för att förbättra utseendet. Används främst på turkos och malakit samt ibland även på lapis lazuli, rosa korall och jadeite (=äkta jade).

Förutom behandlingarna ovan använder AGTA även två andra etiketter:

N:
naturlig sten, ej behandlad.

E: tradionell behandling (traditional enhancement). Används bland annat när det inte finns information om hur stenen behandlats, men där man med fog kan anta att stenen har genomgått en behandling då detta är kutym.

För mer information om hur vanligt det är att respektive stenar behandlas, hur hållbar behandlingen är, hur stenen ska tas om hand mm se AGTA:s manual på deras hemsida eller hos Fire Mountain Gems.


Mer att tänka på...
Förutom olika behandlingar finns det också andra saker att tänka på när du ska köpa stenpärlor. Egentligen vore det ett ämne för ett eget inlägg så jag tänkte bara gå igenom det som hastigast.

Kvalitet: Snålheten bedrar ofta visheten. Alla stenpärlor är inte lika. Liksom med allt annat material så kostar kvalitet. Ju finare pärlor dessto dyrare. Visst finns det säljare som tar hutlösa priser för pärlor av halvdan kvalitet, men undvik att köpa pärlor om säljaren begär ett allt för lågt pris. Det finns flera olika system för att ange kvalitet beroende på material, men en del är också rent påhitt av säljarna.

Imitationer: Vissa "stenar" som säljs bland halvädelstenar är glas. Guldsten, opalit, cherry quartz och blueberry quartz är bra exempel på glaspärlor som traditionellt säljs där då de slipas som halvädelsten. Hematiten som säljs idag är riktig på så vis att det är järnoxid, men skapad i fabrik och inte i naturen, s k syntetisk sten. Det finns också simulerade stenar, dvs imitationer som kan vara skapade av allt från billig plast till kvalitetsmaterial.

Oseriösa säljare: Oseriösa säljare ljuger också gärna om sina stenar och pärlor: en imiterad pärla blir äkta tahitisk, svart glas blir jet, opalit blir äkta månsten osv. Köper du via nätet finns också risken att pärlorna du ser på bild inte överensstämmer med pärlorna du får. Se till att allitd handla från säljare som är seriösa och kunniga så minskar du risken att gå på en nit. Är du osäker, diskutera med någon erfaren pärlare innan du köper dina pärlor. Och tänk på den gyllene regeln: om något låter för bra för att vara sant så är det troligen det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails