Att skapa kräver inspiration, lust och kreativitet. Inte enbart, men det är en viktig del av skapandet. Förr eller senare händer det dock alla: kreativiteten försvinner, inspirationen vägrar infinna sig, den där lusten till pärlorna som alltid varit så stark är borta. Precis som när en författare får skrivkramp kan en pärlare och smyckestillverkare få "skaparkramp". Den är en naturlig del av "kreativitetscykeln", även om det känns jobbigt, inte minst de första gångerna. Blockeringen kan innebära att du helt saknar idéer och energi -- eller så har du många idéer men kan inte påbörja något av allt det du skulle vilja.
Det finns många lösningar och idéer för hur en blockering eller kreativitetstorka ska bearbetas. Vid en liten blockering kan det vara enkelt att komma över problemet, medan djupare blockeringar kan kräva flera olika metoder. Nedan finner du en lista på de förslag, som brukar komma upp då frågan diskuteras. Som du kommer att märka finns där några olika vägar som utkristalliserar sig, från göra ingenting till allmänt inspirationssökande till fokus på dina pärlgömmor till olika "tvångsåtgärder" för att börja pärla. De har ingen inbördes ordning -- med undantag för de två första punkterna.
Notera att brist på inspiration och brist på pärllust inte behöver vara samma sak: man kan sakna både och likväl som man kan sakna bara det ena eller andra. Precis som olika lösningar passar olika personer kan de olika förslagen vara mer eller mindre bra beroende på om det är inspiration eller lust som saknas. Även om förslagen nedan används av många så använder varje enskild person inte alla knepen för att de helt enkelt inte passar pärlaren i fråga eller dennes situation. Det är bara att testa sig fram för att se vad som fungerar bäst för en själv.
Är du nybörjare kan de vara "prestationsångest" som är den stora stötestenen. Om du tror detta kan gälla dig, läs gärna också texten Besegra "nybörjarnojan"! parallellt med tipsen här.
- Acceptera:"Lågsäsong" är en del av kreativiteten -- du skulle inte orka vara produktiv och spruta ut idéer hela tiden särskilt länge. Ta det lugnt och oroa dig inte för att din skaparglädje skulle vara borta för alltid. Ofta kommer den tillbaks av sig själv, utan att du gör nåt.
- Kroppens behov: torkan kan vara ett tecken på att din kropp försöker säga dig något. Stress, sjukdom, dåliga nyheter och annat påverkar dig. Liksom om du har sömnproblem, äter felaktigt osv. Det kan vara så enkelt som att du behöver en god natts sömn, nyttigare mat, mer vätska, frisk luft, lite sol i ansiktet och lite motion. Det kan göra underverk både för humör och kreativitet. Du får mer energi helt enkelt -- något som inte minst kan behövas under solfattiga och ruskiga höst- och vintermånader.
- Själens behov: Ligger exempelvis oro för en sjuk person/husdjur i din närhet, bortgången av en kär vän eller någon annan ledsam händelse bakom så är också det något som kommer att göra dig låg och påverka ditt skapande. Ditt emotionella fokus ligger helt enkelt på något annat just nu, kanske något som du dessutom har svårt att acceptera att det skett. Det kan vara som om någon "dragit ur kontakten", all energi är bara borta. Till skillnad från kroppens behov är det här något du inte helt kan påverka själv. Vissa kan bearbeta jobbiga händelser genom just sitt skapande så det kan vara extra positivt att i sådana fall försöka få igång kreativiteten, men för andra passar det bättre att bara göra ett avbrott ett tag.
- Avbrott: Som redan nämnts så kommer kreativiteten oftast tillbaks av sig själv. Men du kan också mer aktivt göra ett avbrott, inte bara passivt vänta. Lägg pärlorna åt sidan och ägna dig åt något annat. Vissa tar tag i städningen som aldrig blir gjord, andra lagar mat. Ibland kan en riktig semester vara på sin plats -- något som också kan hjälpa till att få spänningar i kroppen att försvinna. Ibland kan det behövas att inte bara lägga pärlorna utan även andra måsten åt sidan.
- Andra hobbier: Ett avbrott behöver inte betyda att du slutar skapa. Många alternerar mellan olika medier så att när lusten till pärlorna är borta så tar t ex stickning, broderi, scrapping, måleri eller något annat vid. Har du ingen "alternativ hobby" så är det här ett perfekt tillfälle att skaffa en.
- Utforska ett nytt medium: som ovan, men här går du in för någon annan form av skapande, som du inte arbetat med innan. Inte nog med att du får leka med något spännande och nytt, du kommer säkerligen att på samma gång få idéer som passar dina smycken/pärlarbeten. Bara det att utforska ny mark, att gå utanför den du är van vid och känner dig trygg med, trigga inspiration -- och gör dig mer orädd för att testa nya saker.
- Nya intryck: Ett av de mest klassiska tipsen är att nära sin inspiration genom att njuta av andras skapande. Det kan vara specifikt att du surfar på nätet efter smycken och pärlarbeten, hittar nya stilar och designers som slår an något hos dig. Du kan läsa böcker om andra skapande aktiviteter (se ovan). Det kan vara mer allmänt kulturellt som att gå på museum eller konstgallerier, läsa poesi eller titta på balett. Eller varför inte besöka en ny plats och insupa dess atmosfär, arkitektur och händelser. Naturen är en outtömlig källa till både inspiration och ny energi: där finner du spännande former, vackra färgkombinationer och mycket mer.
- Lär en ny teknik: När inspirationen tryter och behöver ny näring kan det vara ett tecken på att du behöver en ny väg att slå in på i pärlvärlden. Kanske har du t o m kommit så långt du kan inom just en teknik och behöver något nytt att bli "besatt" av. Att lära sig en ny pärl-/smyckesteknik kan vara mycket inspirerande och öppna för nya möjligheter.
- Skaffa ett mönster: När det går dåligt att skapa något eget så kan lösningen vara att ta fram ett mönster/projekt att pärla. Det kan vara något från dina gamla pärltidningar, som du aldrig kom för dig att göra fast du gillade det eller så kan det vara något nytt du funnit på nätet. Många gånger är det svåraste att faktiskt börja och med ett färdigt projekt så behöver du bara just börja, du kan skippa hela designprocessen. Ibland måste man helt enkelt tvinga sig att börja arbeta med något igen för att inse hur mycket man gillar det! Ett projekt kan också ge dig nya idéer genom dess färger, former, designlösningar -- och bara genom att du faktiskt pärlar.
- Köp en tidning eller bok: Det här är en variant av de tre punkterna ovan. Du kan köpa en spännande pärltidning både för inspiration och för att hitta ett mönster att jobba med. Men det behöver inte vara just en tidning om smyckestillverkning -- ibland kan inspiration komma från att köpa en tidning om någon annan form av hobby. Välj gärna en närliggande (t ex mixed media, wearable art) för projekt som tangerar ditt eget skapande och är lätt att överföra på pärlande. Fråga andra pärlare om de har någon speciell titel att rekommendera. Dels för att du kan få bra tips, dels för att du kan få tips på tidningar eller böcker du inte skulle hittat på egen hand.
- Plocka fram ett UFO: alternativ till att följa ett mönster. Ta fram ett halvfärdigt projekt, som du stuvat undan, och gör färdigt det. Det är redan påbörjat så du har en grund att stå på, även om du sedan kanske skrotar det mesta av din gamla idé.
- Sy friform: Sysslar du med pärlsömnad? Då vill jag gärna slå ett slag för single-needle freeform RAW. Även andra typer av friform kan också fungera, RAW är bara min personliga favorit. Ta fram en "pärlsoppa", dvs mix av färger och storlekar, och sedan är det bara att sy. Arbeta intuitivt utan någon plan, låt pärlarbetet växa fram av sig själv utan att du tänker på det. Det är händerna, inte hjärnan, som ska göra något. Perfekt för dig som inte vill arbeta med ett färdigt mönster, men vill komma igång med något. Läs mer om friform här. Glasfusing, trådarbete, lödning, pärlbroderi -- egentligen kan mycket på ett eller annat sätt göras i friform.
- Gör lösa delar: Gör småbitar istället för att fokusera på att få ihop hela projekt. Detta miniprojekt kan du sedan sätta ihop till hela smycken om du vill. Eftersom du bara göra delmoment, fristående komponenter, så kan du göra själva smyckesdesignen i efterhand genom att komponera de lösa delarna på olika sätt tills du är nöjd med designen. Jämför Louise Duhamel och Maria Teresa Stoas friformsprojekt The Stargate Necklace (Belle Armoire, autumn 2004). Hänger du inte med i vad jag pratar om? Läs andra halvan av Fraktaler och komponenter.
- Sortera pärlor: Sortera pärlorna är också en klassiker. Detta har flera fördelar. Du kan fingra på dina pärlor, känna dem, även om du inte arbetar med dem. Du får en bättre idé om vad du har för pärlor i dina gömmor. Du får bättre ordning, som gör att du lättare hittar dina pärlor. I processen lär du finna pärlor du glömt bort att du hade (men som skulle vara kul att göra något med) och du kan råka lägga några pärlor intill varandra -- för att upptäcka att de skulle ju vara perfekt att använda tillsammans eller färgkombon de bildade var spännande.
- Skaffa ny pärlförvaring: När du nu sorterat dina pärlor så kan det vara så att du kommer fram till att din förvaring inte passar dig. Många upplever att de får mer inspiration när de faktiskt kan se sina pärlor. Är de för undanstoppade i (opaka) lådor och burkar så är de mentalt borta. Genomskinliga pärllådor, som står framme på bordet, och/eller pärlsträngar hängande på väggen (så som i pärlbutikerna) kan göra stor skillnad. UFO:n, dvs halvfärdiga projekt, bör också gärna ligga synliga för att inte försvinna i glömska. Tyvärr är det inte alltid så enkelt att göra om man inte har en egen fast pysselhörna eller pärlrum utan måste "evakuera" pärlorna varje gång familjen behöver köksbordet eller vill ha plats i TV-soffan där du jobbar.
- Rensa ut: Minst en gång om året rensar jag bland mina pärlor. Ut med det gamla och in med det nya. I samband med att du sorterar dina pärlor eller uppgraderar din förvaring så är det perfekt att också rensa bort pärlor du haft länge, men aldrig gör något med. Det kan vara pärlor du köpte som nybörjare, men som du sedan dess inte tilltalats av. Visst är det bra att spara saker för en dag får du en idé som kräver just den saken, men det kan också vara oerhört skönt att rensa ut "bottenskrapet". Kan du sälja dina destashpärlor så kan du dessutom köpa nya pärlor utan dåligt samvete -- pärlor du kanske behövt för idéer du haft, men inte haft råd att förverkliga. Förrän nu.
- Köp nytt: Nej, köpa saker är inte lösningen på allt, men ibland kan det vara just vad som behövs. Det kan vara bara en liten sak som tänder gnistan. På samma sätt som en ny teknik kan få igång kreativiteten direkt så kan även nya material kickstarta inspirationen och idéerna. Köp en typ av pärla eller annat material som du inte arbetat med förr. Har du dessutom destashat (föregående punkt) så behöver du inte känna av samvetet för att du spenderat pengarna.
- Låt dig utmanas: Hoppa på en utmaning eller tävling. Det kan vara en internationell tävling likväl som en liten utmaning några kompisar emellan. Utmaningar och tävlingar kan nämligen ha flera fördelar. Utmaningar kan pusha dig att testa på nya saker du inte gjort annars (jämför testa ny teknik/material). Och att testa nytt är viktigt för kreativiteten, att gå utanför ramen för vad som känns tryggt. Om utmaningen/tävlingen har ett tema är detta perfekt för att fokusera -- inte minst behövligt om din försvunna pärllust handlar om att du har svårt att välja vilken av de tusen idéer du har, som du ska börja med. Den har dessutom en deadline, som också bidrar till fokus och inte är något du kan förhandla bort på samma sätt som något du gör för bara dig själv. En tävling har också priser som kan locka dig till att faktiskt sätta dig ned och göra något.
- Utmana dig själv: Du kan också utmana dig själv om du har lite självdisciplin eller inte vill delta i mer öppna utmaningar/tävlingar, där resultatet på ett eller annat vis ska redovisas. Det kan vara genom att ge dig själv en kreativ övning varje dag, bestämma att du ska lära dig en viss ny teknik eller använda ett visst nytt material, leka med färg för att hitta nya färgkombinationer du inte använt förr eller låta slumpen avgöra. Med det senare tänker jag på en sån sak som att på måfå slå upp en ordbok, encyklopedi, djurbok, konstlexikon eller vad som helst. Blunda, öppna boken och peka någonstans på sidan. Det du hittar där ska du använda som inspiration och tolka i pärlor. Ännu en utmaning är att göra något med saker du har i dina gömmor, som du inte använt på länge. Eller att använda enstaka överblivna pärlor eller pärlsoppor.
- Övningar: Gör en kreativ övning varje dag. Låt en vän hitta på dem eller följ övningar som någon annan skrivit. Se t ex Jenn Masons 2 Week Cure for Artist Block, som visserligen vänder sig till mixed media-utövare, men som är intressant även för andra att läsa. Du vet väl vad författarna säger: 10 % inspiration, 90 % perspiration -- den författare som sitter och bara väntar på inspirationens musa får sällan skrivit en enda bok i sitt liv. Musiker, konstnärer, idrottare -- alla behöver övning för att bli duktiga och för det kreativa skapandet kan övning vara det som får inspirationen att fortsätta flöda.
- Lek med färger: Det är lätt att hamna i samma färger hela tiden, att våga arbeta med nya färgkombinationer kan ge en ny dimension till arbetet på samma sätt som att våga sig på nya tekniker eller medier. Färger har dessutom en psykologisk påverkan på vår hjärna, som undermedvetet kan hjälpa till att tända den där gnistan av inspiration vi saknar. För tips på intressanta sajter, böcker och färgverktyg att leka med, se Guide till färgteori och färglek.
- Mood board: Vet inte vad de kallas på svenska, men det hela går ut på att du tar fram ett papper och på detta limmar du olika typer av inspiration. Det kan vara ett häftigt smycke från en modetidning, parat med ett foto på en skön väggfärg, en tygbit med ett mönster eller struktur du gillar, en skiss av något du såg utanför fönstret osv. Det ska finnas ett tema eller något som gör att delarna passar ihop. Spara urklipp, enskilda skisser, bilder osv i en mapp så du kan sitta ned vid ett tillfälle och kombinera ihop ett mood board. Använd dem direkt och gör smycken inspirerade av dem eller spara dem och ta fram när du behöver en ny inspirationsinjektion.
- Hitta tiden: De flesta pärlar på sin fritid, en fritid som också innehåller många måsten. Ibland kan man behöva sätta sig ned och faktiskt ha ett schema för att hitta en lucka varje dag, som man kan använda för sitt skapande och sina kreativa övningar. Just den dagliga rutinen är något många professionella konstutövare poängterar. Se till att förlägga den rutinen till ett tillfälle på dygnet då du är som mest kreativ (i den mån det är möjligt). För vissa är det i ottan, för andra mitt på dagen eller på eftermiddagen, för ytterligare vissa är det efter midnatt.
- Komplimanger: Om olusten hänger ihop med att du allmänt känner dig nere eller kanske t o m för att ditt självförtroende är lågt så kan det, om inte ge dig inspirationen tillbaks, men åtminstone få dig på lite bättre humör om du läser positiva saker personer skrivit om dina smycken. T ex i ett forumsgalleri eller på din blogg.
- Träffa andra: Att träffa andra pärlare, t ex på små eller stora pärlträffar eller kurser, kan också få lusten att komma tillbaks. Pärlare inspirerar varandra och många inspireras av att se någon annan visa upp sitt senaste verk. Träffarna ger också en social samvaro, som många blir glada av. Ett virtuellt alternativ är nätforumen, som åtminstone delvis kan fungera som ett substitut till träffar IRL. Det kan räcka att bara ha en kompis, som du träffar och pärlar med. Då och då eller på mer regelbunden basis, t ex en gång i veckan.
Har jag glömt något i min lista? Skriv gärna en kommentar med dina egna tips för att finna tillbaks till lusten och inspirationen.
Oj oj oj vilken lista, helt otroligt. Gillar den där " vissa tar tag i städningen som aldrig blir gjord" den kan ju få en att önska att man fick idétorka nån gång haha...Nej skämt åsido så har jag bara haft total idétorka en gång men då hade jag en massa beställningar att jobba med och så småningom kom lusten tillbaka. Men den varade ändå i några månader. Jobbigt att bara sitta och titta på pärlorna utan att se nåt resultat framför sej!/ Marie-Louise
SvaraRadera