Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
onsdag 27 oktober 2010
Material: Flinta
Idag vill jag slå ett slag för en vanlig sten, som gör sig fint i smycken och inte är dyr, men som du sällan ser i pärlbutikerna: flinta. En hård sten, som människan använt sedan urminnes tider. Bokstavligt talat. Själv samlade jag på flinta som barn -- delvis gör jag det än idag -- så därför tycker jag på en rent personligt plan att det är en sten värd att uppmärksamma.
Flinta är en variant av hård kvarts (liksom exempelvis kalcedon) och har också samma hårdhet, ca 7 på Mohs skala. En hårdhet som gör att den kan poleras upp väl. Stenen förekommer ofta som bitar inbäddade i krita eller kalk, vilket förklarar de vita lager och/eller fläckar, som stenen kan ha (se fotot). Man vet inte riktigt hur flintan skapades, men en teori går ut på att den skapades genom utfällningar från döda urtidsdjur. Färgmässigt kan utseendet skifta: från svart, grå och (grå)blå till brun, röd och ockra. Ibland kan den även ha lätt grönaktiga nyanser. Ytan är ofta glas- eller vaxartad.
Flinta kan återfinnas på stränder och strandnära marker där den blivit slipad av sand och hav, vilket ger en mjuk, matt yta med rundade hörn -- ganska olik den flinta som du finner längre från stränderna. Vissa speciella former av flinta, ofta från den brittiska sydkusten, kan innehålla fossil av t ex havslevande växter och korall.
Sedan stenåldern har människan använt den hårda flintan för att skapa verktyg och vapen som yxor, skrapor, pilspetsar, knivar med mera. I antika Egypten så användes flinta bl a i armband. Sedan romarrikets dagar har flinta använts för att bygga murar i England, men även i Sverige kan du finna murade murar med inslag av flinta. Utöver detta har flinta haft en annan viktig funktion i historisk tid: bitar av flinta användes för att slå gnistor. Det gjorde att man kunde tända eldar med hjälp av eldstål och fnöske eller antända krut i pistoler med hjälp av snapplås och senare det mer pålitliga flintlåset.
På grund av att flinta är vanligt förekommande i Skåne utsågs stenen till Skånes landsskapssten.
I smyckessammanhang är det inte lätt som pärlare att få tag på flintpärlor. Om du inte kan eller vill bearbeta flinta själv är det enklast att hitta trumlad sten hos t ex vissa pärlbutiker, rena stenbutiker eller new agebutiker. Inom new age och kristallterapi anses nämligen flinta motverka mardrömmar samt vara stärkande och helande. Utöver detta säljs trumlade stenar, cabochoner och färdiga smycken av enskilda hantverkare, som arbetar med stenslipning.
OBS! Om du på förhistoriskt vis vill knacka fram former i flinta är det viktigt att du använder bra ögonskydd för att hindra de ibland skalpellvassa stenbitarna från att träffa ögonen samt använder munskydd för att inte råka andas in damm eller stenbitar. Näst mikroskopiskt stora stenbitar, som även de är mycket vassa, kan också tränga in genom huden så använd skyddshandskar. Att testa på att knacka flinta likt stenåldersmänniskor kan vara kul, men det kan också vara farligt om du är oförsiktig. Stenåldersmänniskor slipade flinta med sand och vatten -- en process som tog oerhört lång tid. Idag kan vi använda en stentrumla, som slipar åt oss, eller betydligt effektivare slipskivor.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.