Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 21 juni 2013

Glad midsommar! {Info om sommaruppehåll och 5-årsjubileum}



 
Så var det åter igen midsommar. Som vanligt tar pärlbloggen sommarlov från och med denna helg för att återkomma efter augusti. Och som vanligt innebär det att det enda som kommer att dyka upp på bloggen de kommande två månaderna är ev. tävlings- och utmaningstips samt andra nyhetstips som inte kan vänta tills september. Eller... Nej, det är en skillnad i år:

Om drygt en vecka är det den första juli. Datumet är lite speciellt då bloggen fyller fem år denna dag. Fem hela år -- det är ett halvt decennium! Detta måste förstås uppmärksammas på något sätt. Då jag bara nyligen kom på att bloggen jubilerar i juli och då maj och juni är de mest upptagna månaderna på året för mig så finns det ingen tävling eller utlottning inplanerad. Istället är tanken att jubileet ska firas med en eller flera nya gratisprojekt, en liten jubileumsgåva till alla som besöker och följer pärlbloggen.

Som varje år kommer jag dock fortsätta att blogga sporadiskt på min andra blogg, Wild roses and blackberries, samt förstås även "pinna på" på Pinterest så om du vill ha något nytt från mig under sommaren kan du följa mig eller kika in på endera eller båda ställena.



Glad midsommar!

Månadens pärlmix: Juni




Juni månads försenade palett får avsluta pärlbloggen, som nu tar sommarlov. Det är en enkel mix som går i lavendelblått (vit opal ser gärna blå- eller lilaaktig ut med vissa ytfinishar), rosa, lila och matt metallic. Sött och kanske också lite somrigt?

Rent allmänt går opal apollo bra med ljusrosa nyanser. Som synes (dock ej så bra på foto som IRL) är dessa magatams mer ljusblå medan de 11/0 frosted opal apollo gold, som användes i februaripaletten, går mer åt det lila hållet: som med många finishar så påverkar storleken hur färgen upplevs.



torsdag 20 juni 2013

Manekis projekt: Kattlås




Här kommer ett litet snabbt tips för dig som vill piffa till ett enkelt klolås: fäst en knapp på det. Själva tillvägagångssättet är enkelt: innan du fäster karbinlåset på smycket så trär du en knapp med ögla på baksidan över låsets ögla. Sedan fäster du låset i smycket med en motring, vilket också håller knappen på plats (se bild nedan).




Det finns dock ett par saker att tänka på: Tekniken fungerar bäst med lite större lås och knappen måste ha en ögla stor nog att gå över låsets ögla. Motringen måste däremot vara så stor att knappen inte kan glida över den. Tänk också på att välja en knapp som inte helt täcker låset då det kan vara svårt att knäppa då. Låset lär inte stabilisera knappen helt (så till vida du inte testar med t ex ett togglelås istället) så var beredd på att den kan vicka något, men den ligger ändå rätt när du bär smycket då knappen vilar mot huden.


TIPS: Du kan också använda knappen som ett lås istället för som här enbart som utsmyckning. Det finns flera olika varianter på "knapplås", men det enklaste går ut på att du fäster låset i ena änden av smycket och gör en ögla stor nog att träs över knappen i den andra änden.

Inspiration: Vikingatida pärlberlocker





Vikingasmycken är långt mer än bara torshammare och kedjelänkar. Här är ett exempel på detta i form av "pärlberlocker", som bl a använts i pärlsträngar likt det i fotot nedan.

Bilderna här, vilka alla är hämtade från Historiska Museet i Stockholm -- är från olika fynplatser i Uppland där man funnit olika variationer på pärlberlockerna. Som du kommer att se längre ned så kan detaljerna variera, men grundformen är densamma: en eller flera pärlor av glas, karneol, bergkristall eller silver träs på en ring av silvertråd (vilken ibland är räfflad), vilken surras ihop till en ögla upptill.

Om du klickar på respektive bild så tar den dig till föremålets informationssida där du kan läsa mer om material, utförande, fyndplats och ålder -- samt se bilderna i förstoring där detaljerna framgår tydligare än här.







Det är alltid intressant att titta på gamla smycken: vissa modeller är typiska för sin tid, andra känns väldigt tidlösa. Vissa vikingasmycken skiljer sig inte nämnvärt från moderna silversmycken. Och visst skulle väl även de här små pärlberlockerna passa även i vissa smycken tillverkade idag?


Foton: Historiska Museet (SHM). Fotograf, se respektive bild.

onsdag 19 juni 2013

Utmaningar: Tree Wings Studios giveaway challenge





Tree Wings Studio (alias Rebekah Payne) har en ny utlottning av sina egentillverkade polymerpärlor -- från en ny kollektion kallad tattered butterfly wing -- på gång. Denna gång är den lite speciell eftersom den är kombinerad med en utmaning: om du vinner ett av de tre pärlseten (stor + liten pärla) så ska du skapa något av pärlorna, vilket sedan kan visas up på en blog hop den 20 juli.

Läs mer om utlottningen/utmaningen här. Sista dag att tävla är midsommarafton, den 21:a juni.

Inspiration/historia: Klänningssmycken


Elisabet Farnese, Miguel Jacinto Meléndez (1679–1734)


Det finns många olika sorters klänningssmycken, varav vissa är så integrerade i kläderna att det kan vara svårt att skilja mellan smycke och fastbroderade utsmyckningar (som i denna designerblåsa eller lilla Marguerites klänning). Här ligger dock fokus enbart på löstagbara smycken för halslinning och klänningsliv.

Notera att du i flera fall kan klicka på målningarna för en förstoring så du kan se smyckena något mer i detalj. Observera även att målningarna är tematiskt sorterade, inte kronologiskt: texten går inte från en tidsperiod till en annan för att se hur smyckena utvecklats utan har delats in efter typ/utseende. Vissa kommer kanske att finna det trist, men det har sitt ursprung i att detta började som en inspirationstext, inte en historietext.


Maria Anna, Andreas Möller (1684–1762)


Redan på vikingatiden så använde sig nordiska kvinnor av klänningssmycken i form av pärlsträngar, som fästes mellan spännbucklorna som höll förklädet på plats. Bilder på en rekonstruerad klänning med sådan utsmyckning finner du exempelvis här.  Nedan kan du se ett autentiskt exempel på spännbucklor med pärlor, som hängt mellan dem.





Men klänningssmycken är kanske framförallt associerade med de dyrbara klänningsmodena från barocken fram till förra sekelskiftet. Där gnistrade pärlor och ädelstenar infattade i ädelmetall på sidenklänningarna, först broderat direkt på tyget men -- allt medan smyckesmekanismer utvecklades och förfinades -- sedan mer och mer som fastsatta smycken/broscher.

Modet att smycka sina klänningar med broscher eller broschliknande smycken varierade över tid, men det försvann inte helt förrän efter första världskriget då en helt ny typ av kvinnomode dök upp (vilket du tidigare kunnat läsa om här). Dessa nya kläder utan hårda korsetter och ofta tillverkade i tunna, slinkiga tyger kunde helt enkelt inte bära upp de tunga klänningssmyckena. Broschen stannade dock kvar som en liten utsmyckning, vilken kunde användas för att smycka ett klädesplagg -- som inte behövde vara en klänning -- på valfri plats.


An offering, Frank Dicksee (1853–1928)

 Det finns ett par olika begrepp och smyckesstilar att notera när det gäller dessa smycken: corsage jewelery, bodice jewellery och stomacher. Ofta är de bara synonymer för broscher/smycken på klänningsliv, men just stomacher används om klänningssmycken på en speciell typ av klänning med löstagbar panel.

Bodice jewellery eller bodice brooch kallas på engelska den utsmyckning som fästs vid halslinningen på ett klänningsliv, men ibland även om stomachers (speciellt i modern tid då många inte känner till den gamla terminologin). I vissa fall kunde broschen kombineras med ett halsband, som i målningen av Dicksee ovan.  Broscherna ser olika ut beroende på vilken era vi talar om då de användes under en mycket lång tid -- något du kan se i åldern på bilderna nedan. Sådana här broscher används än idag, inte minst på brudklänningar. Ett exempel på det kan du se i sista bilden på denna sida.


Elizabeth I, William Scrots (1537–1554)

Maria Fjodorovna, Ivan Kramskoi (1837–1887)

Mary Anne Bloxam, Thomas Lawrence (1769–1830)



Förutom enkla broscher förekom också under vissa tidsperioder större smycken, som täckte en större del av halslinningen -- som ett halsband för klänningen. Inte minst denna typ av klänningssmycken har inspirerat moderna smyckestillverkare av "ren fair"-kläder -- se t ex Recycled Rockstah för många vackra exempel och även Sapphire & Sage. Jämför även med detta pärlbroderiprojekt.

Notera att Marguerites klänningssmycken troligen är fastbroderade. De visas ändå här som exempel på den stil, som oftast inspirerat de moderna smyckestillverkarna.


Marguerite de Valois, François Clouet (1515–1572)

Elisabet Farnese, Miguel Jacinto Meléndez (1679–1734)

Maria Theresa, Charles Beaubrun (1604–1692)

Marie-Josèphe av Sachsen, Jean-Marc Nattier (1685–1766)


Stomacher (engelska) eller pièce d'estomac (franska) är namnet på den lösa, utsmyckade panel, vilken täckte öppningen på ett livstycke eller klänningen framtill under 1600- och 1700-talet. En stomacher var ofta rikt broderad eller utsmyckad med pärlor och ädelstenar, men det fanns även separata smycken i form av små eller stora broscher att fästa på den. På engelska heter ett sådant smycke stomacher brooch eller enbart stomacher. Begreppet har dock överlevt klänningspanelerna och det används även om senare broscher för livstycken (jmf bodice jewellery ovan). Du kan alltså finna stomachersmycken från förra sekelskiftet även om klänningspanelerna försvann på 1700-talet. I modern tid har bl a drottning Elizabeth II burit stomachers.

En stomacherbrosch kunde vara mycket stor och täcka en betydande del av panelen. Beroende på modesvängningar kunde den bre ut sig vågrätt och smycka hela halslinningen eller istället ha en avlång trekantig form som sträckte sig från barmen och nedåt midjan. Stomacher kunde också vara ett set med flera broscher, som bars tillsammans (se de sista tre bilderna nedan).


Närbild av porträtt av Allan Ramsay (1713–1784)

Detalj, Anton Raphael Mengs (1728–1779)

Maria Anna av Sulzbach, Georg Desmarées (1697–1776)

Barbara av Portugal, Jean Ranc (1674–1735)

Anna Ivanovna, Johann Henrich Wedekind (1674–1736)

Elisabet av Ryssland, Vigilius Eriksen (1722–1782)

Charlotte Amalie, troligen Stefano Torelli (1712–1784)

Maria Teresia Rafaela av Spanien, Daniel Klein (1701-1750)

Marie Leszcinska, Gustaf Lundberg (1695–1786)

Augusta av Sachsen-Gotha, Jean-Baptiste van Loo (1684–1745)

Mer inspirationsbilder

Räcker inte målningarna här? De flesta av dem är tagna från Wikimedia Commons, som har ännu fler porträtt av kvinnor med olika typer av klänningssmycken. Du hittar dem alla här. Missa inte underkategorin Corsage jewellery in art.

För ännu mer ögongodis, googla stomacher jewellery. Då finner du istället för målningar foton på antika klänningssmycken. Gillar du antika smycken så lär du inte ångra de minuter du ägnar åt att söka efter dessa smycken (även om sökningen också ger en del bilder på piercade navlar)!

tisdag 18 juni 2013

Projekt: Handsmycken





De handsmycken som dessa tips handlar om har många namn så som handblomma (hand flower), panjas, handpieces, harness bracelets, ring bracelets och slave bracelets. Begrepp är delvis synonymer, men inte helt, vilket du kan läsa om hos ShadowCutter Jewelry. T ex är indiska panjas mer ornamenterade och täcker flera fingrar, men ordet används ändå som synomymt med enklare handsmycken som enbart fästs om långfingret.

Ordet slave bracelet anses av vissa, främst i länder där slaveri förekommit, som osmakligt. Slave bracelet är också ett annat ord för manillas, koppararmband som användes i byteshandeln av slavar i Västafrika, och ordet används även om smycken eller handbojor inom BDSM. Därför försöker många undvika detta begrepp, men det är ändå fortfarande relativt vanligt.


True Blue Me and You har sammantställt vad hon anser vara de bästa handsmyckesprojekten här. Sammanställningen omfattar bl a Anna Evers nätta kedjesmycke, Multi chain charm panja, DIY pearl panja, Thin chain bracelet, Delicate handchain, DIY Alyssa Norton handpiece, Diamond ring and bracelet handpiece, Turquoise beaded handpiece, Slave bracelet, Luv Aj handpiece, DIY hand chain, DIY slave bracelet (med pärlor), Always Rooney's handpiece och Easiest hand piece DIY ever (en kedja med lås viras om finger och handled).

Fler projekt finner du i bl a Artbeads Swarovski mini bead hand harness bracelet, M & J Blogs Great Gatsby DIY bracelet respektive Chain bracelet ring, ZaneMays Vintage flower blossom bracelet/ring samt Shinetrimblogs Golden lace slave bracelet.

Till handsmycket på bilden finns inga instruktioner -- se det som en ren inspiration till mer avancerade handsmycken!

måndag 17 juni 2013

Teknik/mönster: Boncuk oya -- turkisk spets med pärlor





Oya är namnet på turkisk eller anatolisk spets. All oya innehåller inte pärlor (boncuk), men det är ett vanligt inslag i både sydda och virkade spetsar.

Tyvärr likt många andra gamla textila hantverk har oya upplevt en nedgång i en modern tid där få har tid att sitta med ett långsamt och pilligt handarbete dagarna i ända. Dock finns oya i modern tappning kvar och även ett visst internationellt intresse för dessa vackra spetsar. Några känner kanske igen tekniken och modellerna från japanska Midori Nishidas böcker The Beaded Edge och The Beaded Edge 2, vilka handlar om just virkad boncuk oya.


Historik

Turkisk oya har sin motsvarighet i grekisk oa och armensk bebilla. Det är en mycket gammal handarbetstradition, en källa daterar ursprunget till 600-talet f Kr och en annan nämner ännu äldre fynd av oya.

I gamla tider tillverkade unga turkiska flickor oya för sina brudkistor och hantverket gick i arv från mor till dotter. Motiven i oya varierar från enkla bågar till underbart intrikata, tredimensionella blommor. Varje mönster har sitt speciella namn. Olika blomspetsar användes i olika åldrar med vissa blommor för äldre kvinnor och andra för de yngre. Det sägs att ogifta flickkor, blivande brudar och unga kvinnor använda olika spetsar symboliskt för att uttrycka sin känslor för t ex den blivande svärmodern eller äktenskapet de skulle träda in i. I vissa områden skulle den trolovade skicka en spets till sin blivande svärmor och valet av motiv berättade vad hon ansåg om deras framtida relation. En brud som var olycklig över den man hon skulle äkta kunde bära en speciell spets vid bröllopet för att visa alla vad hon ansåg om det hela. Det är inte för inte som en artikel om oyans historia kallar handarbetet för de anatoliska kvinnornas språk.
 
 Även om spetsen från början enbart syddes i spetssöm så omfattas begreppet idag också om spets i samma stil gjort i andra tekniker så som virkning, gaffelvirkning och frivoliteter. Som du kommer att märka är virkning den vanligaste oyatekniken idag. Resultaten blir en något tjockare och grövre spets än den som sys med tunn tråd, men å andra sidan går det snabbare att färdigställa spetsen.

Traditionellt används oya -- med eller utan pärlor -- främst som dekorativa kantningar på klädesplagg, sjalar, dukar med mera, men idag har spetsen också fått andra användningsområde, bl a som smycken.

Mer om oya kan du läsa exempelvis i artiklarna Oya, The Language of Anatolian Women och Oya, the Ancient Art of Needle Lace. Ett galleri med modern oya kan du finna i denna flickrgrupp. Där finner du även en liten ordlista med de mest centrala begreppen. En mängd olika pärlade spetsar kan du se på Binazim Örgü Örnekleri.


Tekniker och mönster

På engelska finns som sagt virkad boncuk oya beskriven i böckerna The Beaded Edge och The Beaded Edge 2. På Crochet Me kan du finna ett gratis mönster från böckerna och hos Beading Daily finns instruktioner till den enklaste av virkade uddkanter. Det japanska förlaget, som gav ut originalböckerna, har även publicerat två videor med instruktioner på YouTube: Video 1 och Video 2. Instruktionerna är på japanska, men videorna är mycket tydliga.

Gratismönster med steg-för-stegbilder hittar du bl a i virkprojekten Carnation oya, Let's make bead oya together och Turkish flat bead crochet. Ett exempel på spets i gaffelvirkning (s k firkete) hittar du i denna video samt på denna sida. I det senare projektet används en säkerhetsnål istället för den speciella virkgaffel som annars används vid gaffelvirkning.

Anatolian Collections har två gratismönster på sin blogg: Let's make bead oya together och Seven oya edging. Hon säljer två mönster för nedladdning: Hyacinth och Daisy.

På Beadcrochetsnakes.com kan du lära dig Turkish flat bead crochet (ej samma som ovan). Sidan omfattar instruktioner för både höger- och vänsterhänta. Tekniken beskrivs även i YT-videon Turkish love knot bracelet.

Det finns även ytterligare YT-videor så som Turkish bead oya och Boncuklu tulbent oyasi orulusu. De visar hur mönstrer virkas, men det finns tyvärr inga kompletterande skrivna eller talade instruktioner.

Väldigt många mönster finns inte nedskrivna, vilket inte är så konstigt med tanke på att mönstren traditionellt förmedlades från en generation till den nästa direkt och mönstren förvaras i de oyakunniga kvinnornas huvuden. Förutom ovan nämnda mönster på nätet och de japanska böckerna finns det även några turkiska böcker med oyamönster, varav några inkluderar pärlspetsar. En bok på turkiska och engelska, som omfattar pärlmotiv, är Oya Culture since the Ottomans av Taciser Onuk. För en längre boklista (med böcker som inte nödvändigtvis innehåller pärlor), se denna sida.


Foto: Wendy Harbaugh/Sunshine's Creations, CC BY-NC-ND 3.0

fredag 14 juni 2013

Projekt: (brud)buketter av pärlor


Handmade wedding bouquet, made of shells and beads. By Betty Smith
Foto: Will-travel [via Flickr.com], cc by-nc 2.0


Igår handlade projekttipsen om Knapphålsblommor med pärlor, idag har turen kommit till hela buketter med pärlor. Precis som med en boutonniere kan buketten vara allt ifrån en minimalistisk modell med enstaka kristallpärlor på tvinnad tråd till överdådiga pärlade blommor.


Pärla på metalltråd

De enklaste buketterna görs som sagt av "blommor" som består av en pärla fasttvinnad på en lång metalltråd. Instruktioner till sådan buketter finner du hos bl a Cut Out + Keep, Offbeat Bride, Project Wedding, DIY Event Crafts, och Lynie Yusoff. Instruktioner till hur du gör en fin avslutning, som buketterna ska användas som brudbuketter, finner du hos Wedding Bee och HGTV.

Denna typ av blommor görs för övrigt också ofta med knappar -- se t ex Craft & Creativity.

Vill du ha en mindra abstrakt bukett? Används samma teknik med blomformade pärlor eller knappar -- eller kombinera vanliga pärlor med blompärlor som t ex i denna bukett.

Buketterna kan varieras genom att de enkla blommorna kombineras med andra typer av blommor/dekorationer eller genom att man låter blommorna förgrena sig. Offbeat Bride och Handmade Jewelry Club har båda projekt som inkluderar alla dessa variationer. För lite större blommor av flera pärlor, se t ex Rai's Craft.


Limmade blompärlor

Blompärlor kan också limmas fast på stjälkar av floristtråd, vilket du kan få instruktioner till i denna YouTubevideo. Här är en fortsättning där lövpärlor fästs på blommorna.


Bouquet of Beaded Flowers
Foto: Andrei Shevelov, cc by-nc-sa 2.0


Franska/viktorianska pärlblommor

Du kan också göra helt pärlade blommor av den typ som ofta kallas för french beaded flowers på engelska. Länkar till många grundtekniker och projekt i tidigare blogginlägget Pärlblommor. Jag tänker inte upprepa alla länkar här utan hänvisar till den texten. En länk värd att nämna igen kan dock vara denna brudslöje- och rosbukett.

Instruktioner till en bukett i dessa tekniker finner du på Offbeat Bride.

Se även denna spellista med YT-videor från Expert Village (vilken tyvärr verkar var lite i oordning och blandar french beaded flowers med ovan nämnda limmade blommor).

Obs! Ska du göra en brudbukett? Tänk på att denna typ av pärlblommor lätt blir tunga, speciellt om man frestas göra en stor bukett, och det kan vara jobbigt för bruden som måste hålla buketten under hela vigselceremonin. Håll brudbuketten liten, gör luftiga blommor (som dessa) och/eller blanda upp med andra blommor eller material. Här hittar du en annan lösning: en pärlad blomma i en bukett av riktiga blommor.


Handgjorda blommor med pärlor

Du kan även göra blommor av fjädrar med pärlor i mitten, se Wedding Bee för instruktioner. Eller varför inte tygblommor med knappar eller pärlor i mitten, som hos Running with Scissors? Instruktioner till en mängd olika pärl- eller knappsmyckade tyg- och fjäderblommor kan du köpa hos Jewel Box Ballerina.

En annan typ av pärlsmyckade blommor som passaar till buketter hittar du i Kusudama, som visar hur du kan piffa till pappersblommorna med pärlor.


Floristtekniker

Pärlor kan även användas för att smycka buketter med riktiga blommor. Det är värt sin egen text, men ett par exempel kan likväl passa att ta upp. Det är vanligt att florister använder tråd, som kommer färdig med fasttvinnade eller -limmade pärlor, vilken lätt kan viras runt buketter (se t ex bild här). Andra tekniker inkluderar att använda pärlor tvinnade på enkla eller förgrenade metalltrådar, som du kunnat läsa om ovan, och sticka ned dem i buketten.

Instruktioner till en ymnigt pärlbeströdd, kristallgnistrande bukett (med riktiga blommor eller tygdito) finner du hos Fire Mountain Gems.

För de klassiska rosbuketterna med en pärla i varje ros används dock sällan pärlor utan istället nålar med vaxpärlehuvud (tänk uppförstorade knappnålar). Se t ex denna bild, som visar både en bukett och nålarna.


Blommor av broscher och systenar

Missa inte tidigare blogginläggen En (brud)bukett av broscher, som tipsar om hur du gör lyxiga eller retrochica buketter (eller enstaka blommor) av gamla broscher och Indiska blommor av systenar, som visar hur du gör blommor av kundun.


Bridal Nouveau By Coby Neal AIFD, PFCI, of The Flower Studio in Austin, Texas
Foto: Flower Factor [via Flickr.com], cc by-nc 2.0

 

 Övriga pärlblommor


Vissa tekniker för att skapa pärlblommor är antingen inte gjorda för att passa till buketter (t ex för tunga eller beroende av stöd) eller så använder de sig av små pärlor så att blommorna är lite för små för något så stort som en bukett. Det finns dock tillfällen när de skulle kunna passa och de kan även fungera som inspiration -- gillar du t ex briolettblommor så kanske de blir perfekta bukettblommor om glas- eller stenbrioletter byts mot akryl och stjälkar fästs på dem enligt instruktioner ovan. En lista över blomrelaterade projekt samlade här på bloggen finner du i Vårblomning.

torsdag 13 juni 2013

Projekt: Knappnålsblommor med pärlor


Boutonniere's
Foto: Angi Krueger [via Flickr.com], cc by-nc-nd 2.0


Knapphålsblommor eller boutonnieres är främst tänkta att användas på kavajslag och liknande t ex vid bröllop, men är du inte en blivande brudgum så fungerar många modeller även bra t ex som broscher. För den som inte vill använda äkta blommor så är pärlor ett perfekt alternativ, från minimalistiska enstaka kristaller på tvinnad metalltråd till stora pärlade blommor eller tygblommor med pärlaccenter.

Det är inte svårt att finna inspirationsbilder på nätet, men projekten är desto färre. Några har jag dock lyckats skrapa ihop. För ren inspiration, googla bead boutonniere eller kika på Pinterest. Butiken Love Bouquets har också många olika varianter att inspireras av.

Martha Stewart har tips på flera olika pärlade knapphålsblommor så som Keepsake Boutonnieres och Beaded Boutonnieres (med färdiga pärlade löv -- hur du gör dina egna kan du läsa här). Se även denna knapphålsblomma utan instruktioner -- hur du tvinnar pärlor på tråd kan du dock läsa här.

Remarkably Domestic har dokumenterat sin process med kommentarer till hur du gör hennes pärlade knapphålsblomma.

En enkel blomma med kristallpärlor finner du hos Project Wedding. För en pärlad boutonniere av metalltråd, se Cynthia Shaffer (efter handledsblomman). Hon har även instruktioner till en blomma av papper, tyg och pärlor här.

Om du inte är rädd för lim har Offbeat Bride instruktioner till hur du piffar till en köpt tygblomma med pärlor.

Om du vill skapa din egen design med pärlblommor (s k french beaded flowers) så finns det länkar till många grundtekniker och projekt i tidigare blogginlägget Pärlblommor. Se även Vårblomning för fler blomprojekt.

Många små knapphålsblommor påminner om hängena i En blombukett och en ändkon -- varför inte konvertera ett sådant hänge till boutonniere? Se även denna brosch i samma stil, som skulle kunna användas som knapphålsblomma rakt av.

Du kan även fästa pärlor på den knappnål som ofta används för att fästa knapphålsblomman. Instruktioner finns hos I Wonder Woman.

Och med tanke på att knappar och pärlor är besläktade så avslutar vi med tre helt olika knapphålsblommor av knappar hos DSMeeBee, Simply Holly Jo och Savannah Wedding Planner.


Saknar du en (brud)bukett att matcha knapphålsblommorna med? Kika här!

onsdag 12 juni 2013

Historia och kultur: Pärlor och smycken på Kringla





Här kommer ytterligare ett litet tips för dig som gillar historiska smycken och pärlor/pärlarbeten. Tidigare har du kunnat läsa om Nordiska museets intressanta och inspirerande smyckessajt. Denna gång gäller tipset Riksantikvarieämbetets samsöktjänst Kringla.

På sajten Kringla.nu kan du söka information från flera svenska museer, arkiv och register, t ex Världskulturmuseet, Tekniska museet, Vasamuseet, Historiska museet och Riksantikvarieämbete. Du finner även föremål som också kan sökas efter på Digitalt Museum och Nordiska museets smyckessajt. Det kan vara allt från föremål i museernas samlingar till information om fornlämningar. Flera museer har smycken och pärlor från när och fjärran i sina samlingar, vilka du alltså kan leta upp, titta på och läsa om via Kringla.

Du kan fritextsöka på t ex smycke, pärlor eller mer specifika ord som brosch och pärbroderi för att sedan filtrera din sökning efter bl a tidsålder, ursprung, museum och typ av objekt. Hur mycket information du kan få om respektive föremål varierar dock stort. Som bonus har många bilder en creative commons-licens, vilket gör att man kan låna bilderna gratis i enlighet med licenserna, så som jag gör här.

*

Det finns flera tusentals föremål att beskåda om du söker på smycke eller pärlor. Några få av dem har jag valt att visa här för att visa något av bredden på sökresultaten. Information inom klammer anger källa/fotograf, licens och länk till föremålet i Kringlas databas. Ingen creative commons-länk innebär att bilden släppts fri.

Fotot överst visar en silverfiligranbrosch från 1800-talet av guldsmeden Axel Gabriel Estberg i Karlskrona. [Nordiska museet]



Närbild på pärlbroderad aftonväska tillverkad av Joelles i Österrike och ägd av prinsessan Sibylla (vår nuvarande kungs mamma). Väskan är helt täckt med 1 mm stora glaspärlor -- t o m låsknappen är pärlad. Fler bilder på hela väskan hittar du här. [Livrustkammaren, cc by-sa 2.5 se]



Huronmockasiner från Kanada (texten Montreal hintar om att de kan ha tillverkats för turister). Skorna är av skinn med glaspärleboderi på bomullstyg, som fästs på skinnet samt sidor av bomullssammet med pärl- och paljettbroderi. [Etnografiska museet, cc by-nc-nd 2.5 se]



Brosch av svenskt guld och svenska pärlor tillverkat i Stockholm 1866 av C. S. Olsen och utställd på Allmänna konst- och industriutställningen samma år. Wilhelmina von Hallwyl köpte broschen 1903 hos en juvelerarfirma och den kom så att ingå i hennes samlingar, vilka sedemera blev grunden till Hallwylska museet. [Hallwylska museet, cc by-sa 2.5 se]




Vikingatida pärlor och hängen funna vid utgrävning i Hallinge på Gotland. [Statens historiska museum, cc by-nc-nd 2.5 se]



Vikingatida glaspärlor funnit vid en utgrävning på Garde kyrkogård på Gotland. [Statens historiska museum/Yliali Asp, cc by-sa 2.5 se]



Nordtyskt guldsmycke med ädelstenar, emalj och tio äkta pärlor. Smycket från 1600-talet har tillhört drottning Maria Eleonora, drottning Kristinas mor. [Statens historiska museum/Christer Åhlin, cc by-nc-nd 2.5 se]



 Plånbok broderad med glaspärlor på siden invändigt och med utsida av präglat skinn, daterad till 1840-talet. [Göteborgs stadsmuseum/Ronny Ilvemo, cc by-nc-nd 2.5 se]



Smycken och pärlor av silver från medeltiden (1100 e.Kr. - 1500 e.Kr.), funna på Allmänningen i Valbo utanför Gävle.  [Statens historiska museer/Gunnel Jansson, cc by-nc-nd 2.5 se]



Broderat samiskt bälte från Jämtland smyckat med pärlor och silverberlocker. Bältet lämnades till Nordiska museet 1901. [Nordiska museet]



Och slutligen något som ser ut som ett halsband, men som har en specifik funktion. Detta är en i Dlelo, en zuluafrikansk snusdosa. Själva dosan är gjord av en nötliknande frukt som sedan infattats med pärlor och fästs i en pärlad snodd. [Världskulturmuseet/Ferenc Schwetz, cc by-nc-nd 2.5 se]



PS! Om du tänkt använda söktjänsten för att se vilka museer som är värda ett besök för dess pärl- och smyckesföremål är det bra att komma ihåg att alla föremål inte nödvändigtvis alltid är utställda. Oftast är det mesta magasinerat i väntan på en utställning och endast en bråkdel ingår i de permanenta utställningarna.
Related Posts with Thumbnails