Pressglaspärlorna nailheads, "spikhuvuden" (ibland särstavat nail heads), har fått sitt namn från det faktum att de, när det broderats fast på underlaget, påminner om den hamrade, kullriga skallen/huvudet på ett handsmitt spik. Klassiska nailheads är runda med en kullrig, facetterad ovansida och en slät, platt undersida samt ofta två hål även om ett hål också förekommer.
Ofta används dock begreppet utökat om alla pärlor med platt baksida gjorda för broderi, även om formen inte påminner om kullriga spikhuvuden. De kan vara fyrkantiga, navettformade, ovala, runda med slät ovansida eller inpressat mönster -- eller så kan de ha olika former som blommor, blad, stjärnor, ekollon, trollsländor, skarabeer osv (jmf lövpärlorna och de orange blompärlorna i blogginlägget Tvåhålspärlor). Gemensamt är dock den platta baksidan och ett till två hål för att fästa pärlan på tyg eller andra underlag. Dessa pärlor kallas även flatbacks och sew-on beads (besläktade med sew-on stones, systenar, som dock har vertikala hål och därför sys på annorlunda). Nailheads, oavsett form, kallas ibland även glass sequin på grund av att de användes på samma sätt som paljetter på kläder och accessoarer.
Även om det ursprungliga ändamålet för nailheads är just broderi -- främst på kläder -- så används de idag även i allt från trädda smycken till pärlsömnad. Den platta baksidan, de ofta dubbla hålen och de fina formerna gör den både praktisk och dekorativ i många smycken.
Exakt när nailheads började tillverkas är svårt att säg, dels för att de bygger på en typ av platt pärla/paljett som använts i princip så länge man pärlbroderat kläder. Nailheads som vi definierar dem började användas i stor skala under andra halvan av 1800-talet. I Storbritannien blev då sorgsmyckena mycket populära, speciellt sedan drottning Victoria började sörja sin Albert, som gick bort 1861. Det är vid denna tid nailheads först omnämns i text. En teori är att pärlorna var populära då de låg platt mot huden, vilket var ett tecken på anspråkslöshet, något som skattades högt i en pryd tidsålder.
Till skillnad från sorgsmyckena, som i princip försvann med Victoria 1901, överlevde nailheads och när det glada 20-talet kom med sina smyckade flapperklänningar och hattar samt glamorösa smycken så passade pärlorna som handen i handsken. Nu började också formerna förändras: på 1800-talet tillverkades främst de runda, facetterade pärlorna som gett nailheads dess namn, men på 1900-talet blev naturmotiv populära, vilket syns även i nailheadsmodellerna. Även färgerna förändrades, från att enbart ha gått i sorgsmyckenas och gagatens svarta och grå toner till att tillverkas i regnbågens alla färger.
Nailheads tillverkades i dåvarande Böhmen/Tjeckoslovakien samt i Frankrike. I de tjeckiska områdena tillverkades många olika modeller, från de runda klassikerna till naturmotiv, främst under perioden 1890-1960. I Frankrike -- där de inte minst användes i modeindustrin 1920-1930 -- låg fokus på geometriska motiv och fleur de lys. Nailheads tillverkade på 1800-talet är relativt lätta att datera då de har grova, råa kanter som kommer sig av tillverkningen: pärlorna pressades i gjutformar (precis som pressglaspärlor idag), bröts loss och hyfsades till med hammare, mejslar och filar, men istället för att slipa ned kanterna, som man gör idag, för att få en jämn och slät kant lämnades de i sitt obearbetade skick. Nailheads från 1900-talet har betydligt slätare kanter och har en större variation i form och färg. Storleken på nailheads kan ligga på allt från 2,5 mm till 10 mm.
En form av nailheads, som man kan finna, är för övrigt den fyrkantiga, pyramidformade tvåhålspärlan. Idag har den sett nytt ljus under namnet BeadStud.
Bildern på olika typer av nailheads kan du se i nedan angivna källor.
Källor/vidare läsning:
A Grain of SandBeading Path: Nailheads -- The stylish bead
Beads by Dee
Beadwork.about.com: Antique and vintage beads part 4 -- nailheads
Earthly Adornments
Empyrean Beads
Foto: Linda Jones [via Flickr.com], CC BY-ND 2.0
Tack! Intressant och lärorikt som vanligt. Nailheads var ett mysterium för mig. Irina
SvaraRaderaNu är nailheadsproblemet löst, tack vare Maneki. Jag har länge lockats av projekten i Diane Fitzgeralds "Dimensional Beadwork", där det mesta dekoreras med antika nailheads. Nu förstår jag äntligen vad det är frågan om, och har dessutom fått reda på bra inköpsställen. Plus att jag kan byta ut nailheadsen mot andra lämpliga pärlor vid behov. Nu gäller det bara att välja projekt.
SvaraRaderaSå roligt att höra att texten var till nytta för er! Glömde lägga till att vissa klassiska nailheads har en "öppen baksida", precis som sliders, så att tråden syns undertill. Gör kanske inte alltid någon skillnad utseendemässigt, men kan vara bra att känna till.
SvaraRadera