Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 19 juni 2013

Inspiration/historia: Klänningssmycken


Elisabet Farnese, Miguel Jacinto Meléndez (1679–1734)


Det finns många olika sorters klänningssmycken, varav vissa är så integrerade i kläderna att det kan vara svårt att skilja mellan smycke och fastbroderade utsmyckningar (som i denna designerblåsa eller lilla Marguerites klänning). Här ligger dock fokus enbart på löstagbara smycken för halslinning och klänningsliv.

Notera att du i flera fall kan klicka på målningarna för en förstoring så du kan se smyckena något mer i detalj. Observera även att målningarna är tematiskt sorterade, inte kronologiskt: texten går inte från en tidsperiod till en annan för att se hur smyckena utvecklats utan har delats in efter typ/utseende. Vissa kommer kanske att finna det trist, men det har sitt ursprung i att detta började som en inspirationstext, inte en historietext.


Maria Anna, Andreas Möller (1684–1762)


Redan på vikingatiden så använde sig nordiska kvinnor av klänningssmycken i form av pärlsträngar, som fästes mellan spännbucklorna som höll förklädet på plats. Bilder på en rekonstruerad klänning med sådan utsmyckning finner du exempelvis här.  Nedan kan du se ett autentiskt exempel på spännbucklor med pärlor, som hängt mellan dem.





Men klänningssmycken är kanske framförallt associerade med de dyrbara klänningsmodena från barocken fram till förra sekelskiftet. Där gnistrade pärlor och ädelstenar infattade i ädelmetall på sidenklänningarna, först broderat direkt på tyget men -- allt medan smyckesmekanismer utvecklades och förfinades -- sedan mer och mer som fastsatta smycken/broscher.

Modet att smycka sina klänningar med broscher eller broschliknande smycken varierade över tid, men det försvann inte helt förrän efter första världskriget då en helt ny typ av kvinnomode dök upp (vilket du tidigare kunnat läsa om här). Dessa nya kläder utan hårda korsetter och ofta tillverkade i tunna, slinkiga tyger kunde helt enkelt inte bära upp de tunga klänningssmyckena. Broschen stannade dock kvar som en liten utsmyckning, vilken kunde användas för att smycka ett klädesplagg -- som inte behövde vara en klänning -- på valfri plats.


An offering, Frank Dicksee (1853–1928)

 Det finns ett par olika begrepp och smyckesstilar att notera när det gäller dessa smycken: corsage jewelery, bodice jewellery och stomacher. Ofta är de bara synonymer för broscher/smycken på klänningsliv, men just stomacher används om klänningssmycken på en speciell typ av klänning med löstagbar panel.

Bodice jewellery eller bodice brooch kallas på engelska den utsmyckning som fästs vid halslinningen på ett klänningsliv, men ibland även om stomachers (speciellt i modern tid då många inte känner till den gamla terminologin). I vissa fall kunde broschen kombineras med ett halsband, som i målningen av Dicksee ovan.  Broscherna ser olika ut beroende på vilken era vi talar om då de användes under en mycket lång tid -- något du kan se i åldern på bilderna nedan. Sådana här broscher används än idag, inte minst på brudklänningar. Ett exempel på det kan du se i sista bilden på denna sida.


Elizabeth I, William Scrots (1537–1554)

Maria Fjodorovna, Ivan Kramskoi (1837–1887)

Mary Anne Bloxam, Thomas Lawrence (1769–1830)



Förutom enkla broscher förekom också under vissa tidsperioder större smycken, som täckte en större del av halslinningen -- som ett halsband för klänningen. Inte minst denna typ av klänningssmycken har inspirerat moderna smyckestillverkare av "ren fair"-kläder -- se t ex Recycled Rockstah för många vackra exempel och även Sapphire & Sage. Jämför även med detta pärlbroderiprojekt.

Notera att Marguerites klänningssmycken troligen är fastbroderade. De visas ändå här som exempel på den stil, som oftast inspirerat de moderna smyckestillverkarna.


Marguerite de Valois, François Clouet (1515–1572)

Elisabet Farnese, Miguel Jacinto Meléndez (1679–1734)

Maria Theresa, Charles Beaubrun (1604–1692)

Marie-Josèphe av Sachsen, Jean-Marc Nattier (1685–1766)


Stomacher (engelska) eller pièce d'estomac (franska) är namnet på den lösa, utsmyckade panel, vilken täckte öppningen på ett livstycke eller klänningen framtill under 1600- och 1700-talet. En stomacher var ofta rikt broderad eller utsmyckad med pärlor och ädelstenar, men det fanns även separata smycken i form av små eller stora broscher att fästa på den. På engelska heter ett sådant smycke stomacher brooch eller enbart stomacher. Begreppet har dock överlevt klänningspanelerna och det används även om senare broscher för livstycken (jmf bodice jewellery ovan). Du kan alltså finna stomachersmycken från förra sekelskiftet även om klänningspanelerna försvann på 1700-talet. I modern tid har bl a drottning Elizabeth II burit stomachers.

En stomacherbrosch kunde vara mycket stor och täcka en betydande del av panelen. Beroende på modesvängningar kunde den bre ut sig vågrätt och smycka hela halslinningen eller istället ha en avlång trekantig form som sträckte sig från barmen och nedåt midjan. Stomacher kunde också vara ett set med flera broscher, som bars tillsammans (se de sista tre bilderna nedan).


Närbild av porträtt av Allan Ramsay (1713–1784)

Detalj, Anton Raphael Mengs (1728–1779)

Maria Anna av Sulzbach, Georg Desmarées (1697–1776)

Barbara av Portugal, Jean Ranc (1674–1735)

Anna Ivanovna, Johann Henrich Wedekind (1674–1736)

Elisabet av Ryssland, Vigilius Eriksen (1722–1782)

Charlotte Amalie, troligen Stefano Torelli (1712–1784)

Maria Teresia Rafaela av Spanien, Daniel Klein (1701-1750)

Marie Leszcinska, Gustaf Lundberg (1695–1786)

Augusta av Sachsen-Gotha, Jean-Baptiste van Loo (1684–1745)

Mer inspirationsbilder

Räcker inte målningarna här? De flesta av dem är tagna från Wikimedia Commons, som har ännu fler porträtt av kvinnor med olika typer av klänningssmycken. Du hittar dem alla här. Missa inte underkategorin Corsage jewellery in art.

För ännu mer ögongodis, googla stomacher jewellery. Då finner du istället för målningar foton på antika klänningssmycken. Gillar du antika smycken så lär du inte ångra de minuter du ägnar åt att söka efter dessa smycken (även om sökningen också ger en del bilder på piercade navlar)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails