torsdag 6 juni 2013

Projekt: Gatsby- och 20-talsinspirerade smycken

Den nya filmatiseringen av F. Scott Fitzgeralds klassiker från 1925, The Great Gatsby, går just nu på biografer runt om i världen. Liksom tv-serier som Boardwalk Empire har den bidragit till ett förnyat intresset för de glamourösa modestilarna under det glada 20-talet -- sorglöshetens, jazzens, ungdomens och den moderna kvinnans dynamiska årtionde, inklämt mellan första världskriget och depressionen. Filmen har inspirerat pärlare och smyckestillverkare med sina tjusiga art decosmycken från en period känd för sin elegans och effektulla stil.

Det finns förstås en hel del 20-tals-, flapper- och art decoinspirerade smyckesprojekt på nätet som inte är så lätta att googla sig fram till så detta enbart som ett litet urval, flera gånger inspirerat av just Gatsbyfilmen.

Stilen

Under 1920-talet gick modet från förkrigstidens och sekelskiftets art nouveau/jugend till art déco. Just Den Store Gatsby utspelar sig faktiskt under de år då en stil som i efterhand kallas transitional art déco dominerade i USA. Alltså övergångsperioden mellan jugend och art déco.

Art déco inspirerades av det orientaliska efter en lång tid av orientalism, en exotisering av östliga länder, i västvärlden. När upptäckten och öppnandet av Tutankahmuns tog egyptologin och vurmen för det antika Egypten till nya höjder syntes det även tydligt i konststilen med design i s k egyptian revival. Inte minst i USA så inspirerades man även av nordamerikansk indiansk folkkonst och de ofta geometriska motiv som ofta förekommer bland många indianfolk.

Modemässigt var det kanske främst kläderna och håret som stod i centrum under 1920-talet då de bröt starkt med tidigare perioders kvinnomoden med sina korta, raka klänningar och korta frisyrer. Inte minst de unga, okonvetionella (hyllade och hånade) kvinnorna som kom att kallas flappers skapade ett radikalt mode där t ex vuxna kvinnor för första gången visade sina bara ben och knän, skippade hårda korsetter och klippte håret kort à la de fabriksarbetande kvinnorna under världskriget, vilket accentuerades med bl a clochehattar. (Hur du gör din egen pärlbeströdda flapperklänning -- av en färdigköpt klänning/underklänning och pärlfrans -- liksom lite mer om klädmodet kan du för övrigt läsa här.) Men smyckesmässigt så fanns det ett par ikoniska trender: det långa pärlhalsbandet, ofta kallat flapperhalsbandet, samt de iögonenfallande håraccessoarerna från befjädrade hårband till eller pärlbeströdda "mössor". Andra populära smycken bland flappertjejerna var de vida armbanden och  smakfulla broscherna.

Pärlhalsbanden


Vanligtvis bestod flapperpärlhalsbanden av långa "slutna" pärlband (i opera- eller ropelängd), vilket kunde bäras enkelt, med en knut eller träs dubbelt med en rad pärlor tätt mot halsen och resten av halsbanden dinglade ned mot magen. En flapper kunde bära ett halsband eller flera lager på lager. Även s k tofshalsband eller -lariater var mycket populära.

Beads Direct har två varianter på tofshalsbanden: Gatsby White Necklace och Gatsby Powder Rose Necklace. En annan variant finner du på Loose Ends Craft Blog. Och ett lyxigt lariathalsband med tofsar, slutligen, finner du hos Artbeads.

Vill du istället göra långa, knutna halsband så finner du instruktioner till pärlknutna halsband, inklusiva avslut med eller utan lås, i ett gammalt blogginlägg: Att knyta pärlhalsband. Flapperhalsbanden var ofta långa, inte minst så de kunde bäras dubbla eller tredubbla, men exakt längd varierar: välj längd efter hur halsbanden ska bäras. Som referens så är halsbandet här 48" (ca 122 cm) och halsbandet här 65" (ca 165 cm).

Hårsmycken

Beads Direct har instruktioner till ett gnistrande hårsmycke direkt inspirerat av den nya filmen.

Elastiska hårband med fjädrar och bling hittar du instruktioner till hos bl a M&J Blog, Hair Chick Jenae och ThreadBanger (inkluderar instruktioner till fransad klänning).

Övriga smycken

Beads Direct har även några andra gatsbyinspirerade smyckesprojekt utöver de ovan nämnda, t ex armband och örhängen, vilka du finner här.

Hur du gör ett armband/handblomma inspirerat av smycket i filmen beskrivs på M & J Blog. Ytterligare ett brett pärlarmband finner du hos Artbeads.

Ett annorlunda decoinspirerat "flapper"halsband finns hos Beading Arts och ett länkat tofshalsband hos Beads Unlimited.

Suzanne Cooper har peyotemönster till armband och amulettväskor, inspirerade av art deco och gatsbyfilmen.

Mer klänningsbroderi än separat smycke finner du i detta projekt.

Inspiration

Hos Fire Mountain Gems får du fler tips på hur du skapar den rätta looken och Artbeads inspirerar med en modern tolkning av flappern.

Lyxigt ögongodis finner du hos legendariska Tiffany, som skapade de smycken som syns i filmen och som även säljer dem. Passa på att kika närmare på smyckena än vad som är möjligt med filmbolagets pressbilder.

För mer information om erans mode, se t ex Wikimedia Commons bildarkiv för 1920-talsmodet och Wikipedias artikel i ämnet. En kort introduktion till glada 20-talet på svenska hittar du här, men se även den engelska wikipediaartikeln, som är mer utförlig.

Vill du veta lite mer om flappern, tidsåldern och även paret Zelda och F. Scott Fitzgerald, se Johan Deurells artikel F Scott & Zelda Fizgerald -- Tjugotalets hetaste par (även publicerad i Populär Historia 5/2013). Titeln till trots handlar artikeln lika mycket eller mer om flappern och den nya kvinnan än om paret Fitzgerald.

En presentation av flappertjejerna framför andra i filmens värld hittar du hos Flick Chick.

Slutligen, för dig som vill återskapa hela looken och inte bara smyckena, så finns det en mängd tips och tutorials på flappersminkning och -håruppsättningar samt även klänningsmönstser på nätet, bl a på YouTube. Och som vanligt kan en enkel googling ge många inspirerande träffar.

1 kommentar:

  1. Jag är så förtjust i 20-talets stil. Har några gamla fotoalbum med bilder på släktingar som klär sig i tidens mode. Många bra länkar här. Titta på Tiffanys tiara för filmen och Beads Directs version av densamma, som i princip vem som helst kan tillverka. Det är roligt att göra smycken i olika historiska stilar som omväxling till friare eget skapande. Milka

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails