tisdag 29 juli 2008

Referens/ordlista: Halsbandslängder och val av längd

Mått är väldigt viktiga i smyckessammanhang. För halsband är längden viktig inte minst för att den ska passa till urringningen.

Notera att det här främst gäller halsbandslängder för vuxna (kvinnor men även män). För barnhalsband, se Storleksguide för barnsmycken.

Halsbandslängder och namn

Ett halsbands längd anges oftast i centimeter, men det finns även specifika namn för de klassiska längderna. Några av dem kan du finna i denna tabell. Ibland kan det också vara användsbart med mer visuella exempel. Schematiska bilder på hur standardlängder för mäns och kvinnors halsband ser ut kan du se hos JagWear. Observera dock att hur långt ned halsbandet hänger beror också på bärarens nackstorlek. Även hos Reeds Jewelers finns en fin illustration av hur olika halsband hänger på en kvinna. Utöver det finner du även en tabell över standardlängder samt tips för vilken längd på halskedjor som passar en person. Tänk på att på dessa sista hemsidor används inches (") istället för centimeter. 1 inch motsvarar 2,54 cm.

Också hos Jerry Smith Beads hittar du tydliga illustrationer med beskrivningar och designtips för olika vanliga halsbandslängder.

Lariathalsband kan ha olika längder. Vad du bör tänka på när du bestämmer längd på dessa halsband har tagits upp här.

Val av halsbandslängd

Vilka längder och stilar som passar till vilka urringningar fanns det bra tips om i ett specialnummer av BeadStyle, Your Perfect Look (2006), som tyvärr verkar vara slutsålt nu. Numret handlade dels om att välja smycken efter ansiktsform och dels efter urringning. Angående det senare gavs, i korthet, dessa råd:
Rund halslinning -- håll halsbandets linjer rena och använd gärna korta halsband som följer formen i halslinningen. Örhängena ska inte ta över på bekostnad av halsbandet men bör ha liknande kurvor som det. Undvik dramatiska hängen/dingel i smyckena.

V-ringat -- Passar bra för halsband med hängen eller dramatiskt dingel. Håll fokus på mitten och undvik kompositioner som krockar med symmetrin i v:et. Dinglande örhängen accentuerar de långa linjerna.

Halvpolokrage/turtleneck -- Här gäller att inte ha ett för kort halsband som hamnar vid halslinningen. Dessutom passar halsband stor har en framträdande färg, storlek eller form eftersom smycket ska synas mot tröjtyget. Långa och lite maffiga halsband är idealt med andra ord. Örhängena hålls korta nog för att inte nudda kragen.

Axelbandslöst -- Denna urringning passar många olika sorters halsband. Som exempel kan nämnas chokers/collars, "normallånga" halsband med vackra hängen eller ett långt, tunt halsband. Örhängena ska hållas i proportion till halsbandet, men i övrigt funkar vilka längder som helst. Alternativt väljer man stora örhängen och inget halsband.
Uppdatering: Du kan läsa om detta, inklusive smyckesprojekt i BeadStyles bok Jewelry Just for You!, som "ersätter" specialnumret ovan, och om du är prenumerant på tidskriften så kan du även läsa deras artikel här.

Det finns också s k Neckline Cheat Sheets på nätet, som med foton visar hur olika halsband passar till olika urringningar. Bl a Charming Charlie, Our Mode och The Beadful Life.

För smyckesval utifrån ansiktsform, se denna artikel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails