onsdag 20 februari 2013

Referens: Storleksguide för barnsmycken

Det finns många storleksguider och tabeller över standardstorlekar i smycken för vuxna, men det kan ibland vara lite svårare att hitta motsvarande tabeller för barnsmycken. Här nedan finner du några tabeller, som jag lyckats hitta. Precis som med vuxna varierar storlekar självklart från barn till barn, med detta är alltså de längder på halsband och armband, som brukar nämnas.

Armbandsstorlekar finner du Smyckestillverkning iFokus (i slutet av artikeln) och Pyssel.net. En lista i inches hittar du här.

En standardlängd på halsbandskedjor för små barn verkar ligga på 35-36 cm, som nämns bl a hos Pyssel.net. På denna sida nämns standardstorlekar för bans kedjor på 14-16 inches, vilket motsvarar 35,6 - 40,6 cm. Mer utförliga listor för allt från spädbarn till lite äldre barn finns hos t ex Paulinas smycken (i cm) och Beadiful Baby (i inches).

Glöm inte att ta pärlorna i beaktande när du räknar ut längden på ett smycke, inte minst när det gäller armband. Ju större pärlor, desto viktigare att förlänga armbandet för att det ska nå runt handleden.

Eftersom barn växer föredrar vissa smyckestillverkare att göra smycken som också kan "växa", det vill säga man använder sig av förlängningskedjor eller flexibla material som elastisk tråd eller memory wire. Elastisk tråd kan, liksom magnet- och säkerhetslås, dessutom fungera som en säkerhetsdetalj. Det är extra viktigt med säkerhet för barnsmycken eftersom små barn gillar att bita och suga på smycken -- och om de får lov att använda smycken till vardags tillkommer riskerna vid lek när smycken kan fastna i saker och ting.


Fotnot: Jag har medtagit storlekar för spädbarn främst med tanke på smycken för t ex fotosessioner eller speciella tillfällen där barnen har konstant tillsyn av vuxen. Det rekommenderas annars inte att man låter riktigt små barn bära smycken pga skaderisken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails