torsdag 4 april 2013

Referens: Smyckesdesign efter ansiktsform och hudton 
Smycken har många funktioner. Främst är de till för att smycka kroppen och om man väljer rätt smycken till rätt person så kan de även hjälpa till att framhäva ansiktet -- och "fel" smycken kan tvärtom göra att man ser nedtyngd eller glåmig ut.

Självklart handlar det i slutänden alltid om tycke och smak när det gäller att designa eller välja smycken, men ibland är det användbart med tips från experterna om vilka smycken som bäst framhäver just dina ansiktsdrag och naturliga färger på bästa sätt. Både för att få perspektiv och inspiration -- ett nytt synsätt som kan få en att tänka i nya banor och våga testa något annorlunda. Ju mer kunskap du har desto bättre kan du matcha smycken med kläder och person så att båda kommer till sin rätt. Åt dig själv eller åt andra: om du säljer smycken kan detta vara intressant att känna till så du kan hjälpa dina kunder att hitta smickrande smycken.


Smycken efter ansiktsform

Smycken och glasögon är bra på att rama in ansiktet och markera vissa drag medan de tonar ned andra. Med "rätt" former på dem kan man med andra ord framhäva det bästa med ansiktet. Om detta kan du läsa i bl a FMG:s artiklar Face Shape and Jewelry Choices och The Right Earring Style for Your Face Shape.


BeadStyle sålde för ett antal år sedan ett specialnummer, som handlade just om ansiktsformer och urringingar med smyckesprojekt som illustrerade de olika rekommendationerna. Det numret är sedan länge slutsålt. Däremot utmynnade det i boken Jewelry Just for You! och om du är prenumerant på tidskriften så kan du även läsa deras artikel om smycken efter ansiktsdrag här (en kortare sammanfattning finner du här).


Färger efter hudton

Ansiktsformen och urringningen på kläderna (och den individuella smaken förstås!) i all ära, men är det något som är viktigt att tänka på när det gäller vilka smycken som passar en person bäst så är det färgerna. Smyckena ska passa både bärarens kläder och hudton.  Att välja smyckesfärg efter kläderna är enkelt -- hudtonen kan vara svårare. Och även här är det förstås även personligt och psykologiskt: i slutänden är det viktigast med färger som smyckets bärare trivs i än färger som är mest smickrande enligt färgteorin.

Det finns ibland lite olika syn på vilka färger som passar bäst till vilka hudtoner -- och många kvinnor har även förutfattade meningar om färger de passar eller inte passar i -- men ofta så delar man in personer/färger i årstider: vår (ljusare varma färger), höst (starkare varma färger), sommar (ljusare kalla färger) och vinter (starkare kalla färger). De två förra passar personer med varm hudton, de senare personer med kall hudton. Hur du avgör hudton och utifrån de väljer smickrande färger kan du läsa i FMG:s artikel Jewelry and Skin Tone: Designing Jewelry That Flatters. Hos Beautylish får du också tips på hur du avgör om din hudton är varm (passar bättre i guld än silver), neutral (passar i både guld och silver) eller kall (passar bättre i silver).

Som du kunnat läsa här så finns det även färger, som är smickrande för alla hudtoner. Även här dock en subjektiv bedömning, som inte alla instämmer i. Tanken bakom de utvalda färgerna är att de ligger mittemellan varma och kalla färger på färgcirkeln och därmed passar både varma och kalla hudtoner -- likväl som ljusa och mörka hudtoner.


Urringningar och halsbandslängder

Förutom ansiktsform finns det även andra aspekter att tänka på när man vill hitta det mest smickrande smycket: färgerna på de kläder de används till, bärarens hudton och klädernas urringning. För mer om detta, se Halsbandslängder och val av längd.

1 kommentar:

  1. Hej Maneki! Jag missade tyvärr BeadStyles specialnummer och kommer att beställa boken Jewelry Just for You. Jag vet vad de som jag vanligtvis gör smycken åt tycker om för stil och färger, men det är inte lika lätt att veta vilken typ av smycke som passar vem. Ansiktsform, kroppsstorlek, frisyr...mycket att tänka på när man bara kan prova på sig själv. Tack för tipset! Irina

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails