torsdag 20 december 2012

Inspiration: Färger som passar alla
“The best color in the whole world, is the one that looks good on you!”
— Coco Chanel

Färg på kläder och accessoarer kan vara knepigt eftersom det handlar både om tycke och smak och om vad som passar olika hudtoner. För vissa är det senare inte så viktigt. För andra är färganalys ett värdefullt verktyg när de väljer vad de ska bära. Färger som passar alla kan vara ett praktiskt koncept eftersom det kan ge idéer kring smycken och accessoarer, som är lättburna för alla och därför kan passa en bredare kundkrets.

Det finns olika idéer om färger/nyanser, som passar alla oavsett hud- och hårton. På Real Simple kan du t ex läsa om vad de kallar för de fyra universellt smickrande klädfärger. Tre av dem -- eggplant, indian teal och true red -- kan du se ovan (den fjärde är blekrosa mellow rose). Tanken bakom valet av nyanserna är att färger som befinner sig mellan varma och kalla toner passar både de som passar bäst i kalla färger och de som passar bäst i varma färger.

Pantones hemsida kan du läsa vad några stylister, make-up artister med flera tycker om frågan om en färg som passar alla. Svart, blå och stark rosa är några svar som ges. Men självklart finns det -- kanske med undantag av svart -- inte ett enhetligt svar. Inte alla skulle hålla med om att t ex mellow rose, som togs upp i det första exemplet, är snygg på alla.

Den andra frågan är förstås om alla bryr sig. Är det bättre att ha kläder och smycken i en färg man själv älskar eller en som andra tycker man ser snygg ut i? Föredrar folk att använda de färger de är vana vid istället för att analysera vilka färger som bäst kompletterar deras hud-, hår- och ögonfärg?

1 kommentar:

  1. Jag tycker att akvamarin, aubergine och korall är färger som passar alla hudtoner. Har två riktigt blonda systrar, en mellanblond och själv är jag rätt mörk med mörka ögonbryn. De här färgerna klär oss alla. Svart ar egentligen inte så klädsamt på alla, men är ett säkert kort.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails