onsdag 24 augusti 2011

Projekt och mönster: Gör din egen flapperklänning med pärlfransar

Alicejoyce1926full


En gång i tiden kunde kvinnor -- om de hade råd -- klä sig i klänningar helt översållade av pärlor och paljetter. På det glada 1920-talet kom det en ny generation av unga, vågade tjejer som skapade ett nytt mode med klänningar anpassade till såväl en ny syn på kvinnlig figur som till de nya fartfyllda danserna. Till jazz och charleston passade klänningar med mycket fransar som gungade i takt med rytm och danssteg. Kläderna var nya och tiderna ljusa då ekonomin och kulturen blomstrade efter första världskrigets slut -- än visste ingen om de mörka moln som kom att hopa sig under kommande årtionden.

Att göra en hel klänning är kanske inte det enklaste för den som inte är van vid en symaskin, men det finns alternativ. Med en färdigköpt (under)klänning och några meter fransar med och utan pärlor kan du skapa en flapperklänning relativt lätt. Instruktioner hittar du hos M&J Trimmings. De har även instruktioner till ett flapperinspirerat hårsmycke här.

På nätet kan du också hittar butiker som säljer vintagemönster till klänningar från 20-talet likväl som moderna mönster i tidsenlig stil, som du kan sy i pärlbroderade tyger, pärlapplikationer eller pärlfransar, alternativt själv brodera med pärlor. Passar dig som vill sy en flapperklänning från grunden.

PS! Flapper är ett ord som ofta hörs i engelskspråkiga sammanhang då unga, levnadsglada kvinnor från denna tidsepok omtalas. Läs mer om vad en s k flapper girl var här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails