fredag 29 mars 2013

Projekt: Kusudama


IMG_7183Kusudama är japanska bollar, som består av sektioner av vikta pappersfigurer, vanligen i form av stiliserade blommor. Kusudama räknas ofta till origami, men purister vill gärna hävda att det inte är "riktig" origami eftersom delarna limmas ihop. Vid första (och för den delen, andra) anblick har detta inte så mycket med pärlor och smycken att göra. Att de ändå får avsluta veckan beror dels på att jag personligen är väldigt förtjust i dem, och för att där finns ett litet inslag av pärlor, oftast som "pistill" mitt på varje blomma eller som dekor på blombollarna. Det finns även de som använder enskilda små kusudamablommor i smycken.

Kusudama finns i flera olika modeller. Här ligger fokus främst på den traditionella kusudamablomman. Instruktioner till blommorna finner du hos exempelvis Rebeccas DIY, Ziros tipshörna, Folding Trees, Find Inspirations och Stamp-n-Design. Läs gärna alla sidorna då de har olika val av papper och pärlor, vilket påverkar det slutgiltiga utseendet.

Bollarna kan dekoreras ytterligare på olika sätt. Mest romantisk är troligtivs de pärlinramade bollarna hos Lynette's Photo Art. För en halloweenkusudama med pärlad spindel, se Jamie's Craft Room.

För några andra kusudamavarianter, se exempelvis Paper Swan.


IMG_6190


Jag nämnde att vissa andvänder kusudamablommor i smycken. Tyvärr har jag inget projekt att dela med mig av, men väl några exempel på smycken som ren inspiration. Exempelvis kan du vid en sökning på Etsy finna såväl örhängen av enstaka blommor som halsband med små blombollar. Ett par örhängen med blombollar finner du även här. Kusudamablommor på hårnålar hittar du här.

Kusudamablommor är också fina att "stamma upp" genom att fästa varje blomma på en stjälk av metalltråd. De passar bra till allt från enstaka blommor i en vas -- som här och här -- till brudbuketter. Eller blomträd, som på bilderna ovan. Hur du stammar upp blommar på två olika sätt beskrivs hos A Merry Wife respektive Sakacon.Foton: Naenia Ivella [via Flickr.com], CC BY-NC-ND 2.0

4 kommentarer:

  1. Igår när jag var och handlade såg jag en sådan här vacker pappersblomma i bilen som stod parkerad intill min. Jag tyckte att den liknade origami, men ändå inte. Nu vet jag att det är en kusudamablomma. Glad påsk! Milka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glad påsk till dig också (om än i efterskott)! Visst är de fina? Nu när jag bloggat om dem får jag väl se till att skapa en själv också -- men pärlinslag förstås. ;-)

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails