Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 7 september 2012

Lästips: A-Z of Bead Embroidery (recension)





Titel: A-Z of Bead Embroidery
Författare: Sue Gardner (red.)
Förlag och år: Country Bumpkin, 2006
Sidantal: 128
  
Sammanfattning: Introduktion till pärlbroderi, främst på tyg och aida/stramalj, med många fina projekt.
Plus: Tar upp många olika tekniker, inklusive tambursöm, stoppat broderi och trådbundet broderi. Varierade broderiprojekt.
Minus: Få. Saknar bara några favoritstygn.
Rekommenderas till: Den som vill lära sig grunderna i pärlbroderi på tyg och väv och pärlbrodöser, som vill ha inspirerande blommönster. 


För någon vecka sedan tog jag kontakt med australiska förlaget Country Bumpkin. Resultatet av mailkonversationen blev att jag fick två exemplar av deras A-Z of Bead Embroidery: ett ex att recensera -- och ett ex att ge bort till en lyckligt lottad bloggläsare!

Hur du ska göra för en chans att vinna boken kan du läsa i tävlingsposten här.

~*~

A-Z of Bead Embroidery är Country Bumpkins trettonde bok i deras populära broderibokserie A-Z Series. Upplägget är det samma som i resten av serien: introduktion till material och verktyg följt av grundläggande tekniker, som beskrivs i steg-för-stegbilder, och olika projekt, som visar hur du kan använda de olika teknikerna och stygnen. Här och där finns inspirationsbilder med pärlbroderier, som du kan hitta i förlagets världsberömda broderitidskrift Inspirations. Boken innehåller också små faktarutor med allt från praktiska tips till information om pärlornas historia, månadsstenar, olika pärlarbeten, färgsymbolik etc.

En praktisk detalj är att alla böcker i serien är spiralbundna, vilket gör det enkelt att lägga boken uppslagen på bordet eller soffan så du kan titta i boken samtidigt som du syr.




Bokens fokus är pärl- och paljettbroderier på tyg, tyll och stramalj/aida. Den typ av pärlbroderier där tyget syns till skillnad från pärlbroderade smycken, som oftast görs på speciella underlag, som helt täcks av pärlor. Det är broderier som är tänkta som tavlor eller utsmyckning på hemtextilier, kläder eller väskor. Grundteknikerna är desamma oavsett vilken typ av pärlbroderi du vill arbeta med, men jag vill påpeka att detta inte är en bok om smyckestillverkning.

Teknikerna omfattar som sagt de mest grundläggande, ofta ett par olika sätt att sy fast enstaka pärlor, flera pärlor på rad och paljetter. Förutom fria sömsätt får du också lära dig stramaljbroderi och tambursöm med pärlor. Du får även lära dig att skapa stoppade eller vadderade pärlmotiv (padded beading), vilket är en teknik som inte tas upp i många böcker. Det hade förstås varit intressant att lära sig ännu fler variationer på dessa mindre vanliga tekniker, men så är boken också främst tänkt som introduktion. Det enda grundläggande stygn jag riktigt saknade var egentligen bara stjälksöm eftersom den är en så enkel, men effektfull söm när den sys med pärlor -- perfekt för nybörjare.

Projekten, totalt 31 stycken, upptar största delen av boken och är uppdelade på två kapitel där det första fokuserar på olika motiv och det andra omfattar pärlfransar och uddkanter. I första kapitlet är nästintill alla motiv blommor i en eller annan form. Stil och tekniker varierar stort tack vare att projekten är skapade av åtta olika personer: här finns stramaljbroderi, aida, broderier på tyll, paljettbroderi, utsmyckning av silkestryck och -- min personliga favorit -- pärlbroderi på spetsmotiv. Några av projekten har steg-för-stegbilder medan andra enbart har arbetsgången beskriven i text. Projekten använder sig främst av seed beads, men har även accenter med större pärlor som fire-polish, bicones, lövpärlor, hjärtan, strasstenar, luciteblommor -- och förstås paljetter.

Sex av projekten inkluderar andra stygn/sömmar så som ribbon stitch, kedjesöm, klumpsöm (dubbel plattsöm), klyvsöm och efterstygn. Stygn som du förutsätts kunna. Är du inte bekant med sömmarna så kan du finna instruktioner på nätet -- gratis -- samt i böcker som Bonniers stora bok om broderi.

Kapitlet med fransar och uddkanter -- de flesta signerade Jane Davis -- fokuserar på specifika, varierade mönster snarare än på enkla grundmönster, vilket skiljer det från många andra broderiböcker. Alla de tolv uddarna/fransarna kombinerar seeds med större pärlor, allt från druks, fire-polish och bicones till daggers, lövpärlor och chips. De är kanske främst tänkta till väskor, broderade tavlor och liknande, men några skulle även kunna passa till smycken.

 Sammanfattningsvis är detta en både informativ och inspirerande bok för den som är intresserad av att sy med pärlor (och paljetter) på tyg. Med de många projekten passar den både en nybörjare och den som redan kan brodera med pärlor, men vill få lite nya projektidéer. När jag på min andra blogg uttryckte mitt intresse för denna bok så var en av kommentarerna att den nog skulle passa mig som gillar blommor och det lite romantiska. Visst kan andra också uppskatta boken, speciellt tekniksidorna passar ju alla, men den som tycker om blommotiv kommer att få ut mer av boken som helhet.

~*~

Tidigare recenserade böcker om pärlbroderi:

5 kommentarer:

  1. Många av oss har säkert sett pärlbroderade spetsar användas till smycken. Jag tror att det fanns ett sådant halssmycke av en japansk pärlare med i nr 1 eller 2 av Perlen Poesie. Kanske också i Bead and Button eller Beadwork för några år sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns en del fina exempel på det. Haute Ice Beadwork har ett fint halsband: http://hauteicebeadworks.blogspot.se/2011/03/persephones-return.html (notera hur den handfärgade spetsen är synlig på baksidan till skillnad från många andra som monterar den på stiff stuff eller limmar/syr fast ett bakstycke.)

      Radera
  2. Telepati? Precis innan jag läste sitt svar beundrade jag smyckena på Haute Ice Beadwork.

    SvaraRadera
  3. Sitt svar...min smartphone är dum. Skulle stått Ditt, så klart. Intressant med den synliga spetsen.

    SvaraRadera
  4. Så rörande att läsa om den gamla katten Samantha hos HauteIceBeadworks. Hon är 25 år gammal.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails