Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 23 mars 2010

Tillbehör: Lim och tejp






Även om lim inte anses vara den mest accepterade formen för sammanfogning av smyckesdelar så är lim i många sammanhang ett användbart och nödvändigt inslag i smyckestillverkning och pärlande. Även tejp kan användas, antingen som komponent i ett smycke eller som hjälpmedel under arbetet med det.


Lim
Olika lim passar för olika material och tillfällen. Nedan följer en förteckning av några vanliga limsorter. Listan inleds med två specifika lim, som ofta återkommer i pärlsammanhang och därför är värda att behandlar för sig: HypoCement och E6000. Viktigt att tänka på är att en limfog som torkat inte nödvändigtvis har härdat: belasta/använd inte något du limmat innan limmet härdat helt eftersom det inte nått full styrka. Härdningstid står oftast på tuben.


G-S Hypo Cement: Ett lim, som är populärt inte minst pga av den tunna pipen som gör det enkelt att använda små mängder lim med stor precision. Används t ex för att limma sötvattenspärlor på svävande halsband eller fästa stift i halvborrade pärlor. Också vanligt använt för att försegla knutar (några rekommenderar dock G-S Fabric Cement till detta). Limfogen blir inte lika stark som med epoxi eller E6000. OBS! Det är viktigt att du inte viker ihop limtuben som en kaviartub eftersom den då kan spricka och limmet läcka ut!

G-S Fabric Cement: Textillim, som passar att använda för att fixera knutar. Den tunna pipen gör att risken att få lim på pärlorna minimeras.

E6000: Ett mycket starkt speciallim, som fäster på det mesta (dock ej så bra på gummi). Limmet torkar långsamt, vilket gör det möjligt att justera delarna som ska limmas ihop. Används när det är viktigt att fogen ska tåla belastning (cabochoner exempelvis). Limmet ger en seg flexibel fog, vilket gör att det tål "rörelse" i materialen. Det finns en pip att köpa till tuberna, om hålet känns för stort.

Loctite Power Glue Extreme Repair: Ett annat exempel på starkt speciallim som fäster på många ytor. Bildar en flexibel fog som tål vatten, stötar och både höga och låga temperaturer.

Epoxi: Klassisk limtyp, som kan användas på många material. Ger en stark limfog och är därför ett populärt val. Epoxiharts kan även användas för att gjuta smycken eller smyckesdelar. Till skillnad från många andra limtyper består epoxi av två komponenter, som först ska blandas samman noga. Det är viktigt att använda rätt proportioner av de två delarna, vilket är anledningen till att limmet ibland kommer i "dubbelsprutor". Tänk på att använda en icke-gulnande variant för dina smycken om det finns en risk att limfogen syns eftersom vissa epoxilim gulnar med tiden. Olika lim har olika lång torktid: en lång torktid är att föredra vid gjutning medan det är smidigare att ha kort torktid vid enklare reparationsarbeten. Om epoxi används i ett rum med för låg värme kommer härdningen att ta längre tid eller helt avstanna och vice versa, ett varmare rum kan påskynda torktiden/härdningen.

En variant på epoxilim är Ferido epoximassa, DeCoRé, Crystal Clay med flera som fungerar som ett klistrigt underlag likväl som en dekorativ yta. Se vidare under Hartslera -- epoxikitt.

Vitt lim eller PVA-lim: Hobbylim, som inte ger en särskilt stark eller flexibel fog. Kan användas på porösa material, som t ex papper och polymerlera (i senare fall speciellt speciallim som Weldbond). Fungerar även att använda för att limma fast papper på t ex glas (jämför decoupagelim). Kan ofta tvättas ur även efter härdning.

Decoupagelim: Används som lim och lack vid decoupage och påminner mest om vita hobbylim. Används ibland för att försegla bilder som ska täckas med harts, men kan ibland få färgerna att "blöda" om man har otur, jämför med packtejp nedan. Till vissa decoupagelim finns en förseglande skyddslack, som ska användas ovanpå limmet för extra skydd. Det finns decoupagelim speciellt utformade för vissa ytor, som glas, textil och keramik.

Superlim (cyanoakrylat): Lim vars främsta styrka är att det torkar på sekunden och ger en stark limfog. En fördel med superlim är att de ofta har precisionspip, som gör dem lätta att använda. Limmen klarar av de flesta icke-porösa materialen, men den ofta hårda oflexibla fogen har nackdelar. Limmet kan bl a göra fibrer och trådar sköra så de bryts av, det tål inte "rörelse" och det kan lägga en ful hinna på glas- och kristallpärlor samt förstöra folieringen på baksidan av strasstenar. Används bl a för att fästa upphängningsöglor på baksidan av glas- och stenhängen och för att försegla knutar, men det senare är kritiserat av många pga av ovanstående sidor. Fungerar även mycket bra till polymerlera. OBS! Det finns vissa lim, som är mer speciellt anpassade för smyckessammanhang, och som inte är lika oflexibla. Exempel på ett känt och välanvänt varumärke är Loctite.

Smältlim: Limstänger som används tillsammans med limpistol. Limmet finns att köpa i olika färger, inklusive glitterfärger. Används i olika hobby- och pysselsammanghang, men inte så ofta i smyckestillverkning eftersom limmet kan gulna och ofta inte är så starkt: limfogen -- åtminstone i vissa typer av smältlim -- kan dessutom försvagas av kroppsvärme. Används ibland till dekoration av material (med hjälp av färgade limstänger) eller för att skapa hängen och pärlor.

Gummi arabicum: Används som maskeringsvätska i akvarellmålning och bindemedel i gouache likväl som konsistensgivare i godis och tuggummi. I smyckesammanhang används denna, på naturligt gummi baserade, vätska som lim för att fixera knutar på tråd samt för att hålla fast pyttesmå guld- eller silverkulor vid granulering. Även känt som arabiskt gummi, akaciagummi, Acacia Senegal gum (INCI-namn), E414, gum arabic etc och finns i ekologisk variant. Kan ersättas med det lite mer svårfunna dragant (trakantgummi, tragakant, gum tragacanth, E413).

Schellack: Används som "lim" vid dobbning av pärlcollier, dvs fästa trådändarna i små ändhylsor. Schellacken hettas upp över en låga och tråden doppas i den för att sedan tryckas in i dobbarna. Fördelen med att använda schellack framför vanligt lim är att det smälter igen när det upphettas, vilket är idealiskt när man använder dyrbara dobbar av ädelmetall på knutna pärlhalsband, som ska knytas om då och då.

Fransstopp: Tunnflytande, transparent lim som används på tyg- och bandkanter för att hindra dem för att fransa sig. Exempel på varumärke är Fray Check.

Klyr-Fire: Lim som används för att fixera glas som ska fusas. Varumärke.

Embellishing glue: Engelskt namn på lim speciellt utformat för att limma kristallstenar på tyg, vilket ska tåla att tvättas. Kan även användas på flera andra (porösa) material. Varumärken inkluderar Gem-Tac och Aleene's Jewel-It.


Övriga tips
Utförligare listor och förteckningar över vilket lim du bör välja har Fire Mountain Gems och, i blygsammare skala, Land of Odds. TierraCast har tips på vilka lim och hartser (resin) som passar att använda till deras -- och andras -- metalldelar.

Ju känsligare material, desto viktigare att följa tillverkarens rekommendationer om sådana finns. Preciosa och Swarovski brukar till exempel ge tips på vilka lim som passar deras kristaller.

Glöm inte att material som ska limmas måste vara torra och väl rengjorda (även de som kommer direkt från sin förpackning). Glatta, hårda ytor -- som vissa stenar -- kan behöva ruggas upp med sandpapper eller fil för att limmet ska fästa. Ge limmet så mycket yta som möjligt. Läs gärna Rings & Things pdf-fil Gluing Hints for Metal Findings.

Tänk på att inte använda för mycket lim. Läs på förpackningen hur du kan ta bort överflödigt lim innan du börjar så du är beredd om det vlir för mycket. Aceton och sprit löser mycket, inklusive epoxilim som ännu inte härdat. Aceton kan också lösa upp torkat superlim. Oftast är det svårt att få bort lim som torkat/härdat så se till att rengöra så fort som möjligt. Passa också på att läsa ev. varningstexter och se till att följa råd om exempelvis ventilation och att tvätta händerna efter användning. Använd gärna tunna skyddshandskar, men se till att de tål lösningsmedlen som används i just ditt lim.

För att undvika att korken limmas fast på tuben: rengör gängorna och öppningen från lim efter användning. Använd t ex t-sprit och hushållspapper för att gnida bort lim från tuben. Vik heller inte ihop limtuber av tunn metall, som exempelvis G-S Cement, eftersom de lätt kan spricka och lim rinna ut – något som man ofta upptäcker efter att det läckt ut i en låda och limmat fast allt i den...





Tejp
Tejp används dels som ett verktyg, en hjälpande hand, och dels som alternativ till lim. De tre typer som nämns nedan är vanligast förekommande i smyckestillverkning/pärlande.

Packtejp: används som underlag vid hartsgjutning i formar utan bakstycke (se Hollow forms resin bezels) och för att försegla bilder som ska täckas med harts (se denna artikel, första projektet). Kan även användas för image transfers.

Dubbelhäftande tejp: En liten bit dubbelhäftande tejp kan användas för att hålla material på plats, t ex organzaband som viras runt en träring eller metalltråd på ett hänge. Används för stor bit är risken att den syns igenom. Tejpen används även för att avsluta pärlvävda armbanden, som ska fodras, vilket beskrivs närmare här. Kan också användas för att hålla cabochoner på plats när de broderas fast -- det fungerar dock enbart om du sedan broderas fast dem med pärlor för på egen hand kan tejpen inte fästa cabben permanent. Det finns en speciell typ av dubbelhäftande tejp, som är gjord för att permanent fästa pärlor och andra dekorationer på, jämför Pärldoppade pärlor. Vissa typer av dubbelhäftande tejp kommer som små "kuddar" snarare än som tejpremsa, exempelvis BeadFix Adhesive Squares.

Klisterark: En variant av dubbelhäftande tejp, som säljs i ark, perfekt för att klippa ut former bredare än en vanlig tejprulle. Används t ex av Panduro för att göra hängen av akryl och motivpapper.

Maskeringstejp: Kan liksom packtejp användas vid hartsgjutning, men är inte alltid tillräckligt klistrig för detta. Allra vanligast är den kanske inom trådarbete där den används för att hålla samman metalltrådar under arbetets gång. Kan även användas i många andra sammanhang där man vill markera något, men också lätt kunna ta bort markören utan att den lämnar märken. Tejpen kan t ex användas för att mäta omkretsen på en cabochon. Maskeringstejp finns i flera varianter: beige, blå och lila. Blå, som syns på fotot ovan, etsar inte fast i underlaget vilket den vanliga beige varianten kan göra om det inte tas bort direkt.

Kopparfolietejp: En  specialtejp, som används i tiffanyteknik när man ska tennlöda samman glas. Läs mer om tekniken under Soldered pendants -- hängen i tiffanyteknik.

Papperstejp och tygtejp: Dekorativa tejper med ovansida av tyg eller papper, t ex washi eller silkespapper, används för att smycka snarare än för att hålla samman något. För exempel på smyckesprojekt, se Washitejpsmycken och Armband av tygtejp (innehåller även tutorials för att göra sin egen pappers- eller tygtejp).


2 kommentarer:

  1. Tack för en klargörande lista. Som nybörjare är man rädd för att ta fel lim och förstöra något som inte går att föra om.

    SvaraRadera
  2. Vilken kanonlista!!! /Veronica

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails