Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
måndag 8 mars 2010
Teknik: Introduktion till sydda tekniker/pärlsömnad
Att sy med pärlor är både roligt och kreativt, om än tidskrävande. Många, som börjar med att göra enkla smycken, dras med tiden till de sydda teknikerna, även kallat pärlsömnad, och de är vanligt förekommande på många pärlforum. De kräver inte mycket material, men det finns många alternativ, vilket gör att det kan vara bra att få en samlad introduktion till den typ av pärlarbeten.
Vad är sydda tekniker?
Att sy med pärlor kallas på engelska off-loom bead-weaving. Ett ord som ganska bra beskriver vad det handlar om: pärlvävning utan vävstol. Pärlorna sys ihop med enbart nål och tråd i två- eller tredimensionella arbeten. Denna typ av pärlarbeten har växt fram på de olika kontinenterna mer eller mindre oberoende av varandra. T ex har peyote uppkommit i både Nordamerika och Afrika -- de två världsdelar som kanske främst förknippas med pärlvävning.
Det finns en mängd olika tekniker som ingår i begreppet pärlsömnad. De vanligaste är peyote, herringbone/ndebele, right-angle weave (RAW), netting, brick stitch och square stitch. Ladder stitch är också grundläggande och används antingen som teknik på egen hand eller som start för brick och herringbone. Utöver dem finns det mer eller mindre kända tekniker i nästan en oändlig ström. Vissa är ganska specifika, dvs kan inte varieras så mycket i utseende, medans andra -- som de redan nämnda -- kan användas på mycket variernade vis. Mer om det längre ned. På engelska kallas en specifik teknik för weave eller stitch.
Val av pärlor
Det allra vanligaste är att sy med seed beads, även kända som rocaille och broderipärlor. Även andra småpärlor används, antingen som bas eller accent: stavpärlor (eng. bugle beads), cylinderpärlor (märken som Delicas, Aikos, Treasures), triangles, cubes, drops och magatamas. Även större pärlor kan blandas in. Inte minst i RAW/cross-weaving och ladder stitch är det vanligt med större pärlor.
Den vanligaste storleken av seed beads, som används, är (japanska) 11/0. Följt av 15/0, som är mindre, och 8/0, som är större. Populära är även s k charlottes, som oftast är i tjeckisk storlek 13/0. Mer om storlekar på pärlor kan du läsa i den här tabellen. Som nybörjare kan det dock vara enklare att börja med lite större pärlor, som 8/0 eller 6/0, som en mönstermakare kallade "the easiest size to use when learning a new stitch".
Vill du testa på peyote kan det också vara en fördel att använda cylinderpärlor hellre än seeds eftersom det är enklare att få dem att "sitta rätt". Däremot kan cylinders vara knepiga att använda till RAW. För de flesta andra vanliga tekniker är det mer hugget som stucket och beror på dels vilket utseende du föredrar och dels hur dyra pärlor du vill använda.
Vilket för oss in på frågan om kvalitet: det är inte en alltigenom bra idé att köpa väldigt billiga pärlor då dessa ofta är ojämna i storlek. Detta har liten betydelse om du bara ska trä eller brodera med pärlorna, men även smärre ojämnheter kan göra ett sytt pärlarbete bubbligt, ojämnt och fult. Risken är att du ger upp dina försök för att du tror det är fel på dig, när det egentligen handlar om att du använder undermåliga pärlor. De märken, som räknas som de mest kvalitativa är japanska Miyuki och Toho, som är vanliga i pärlbutikerna. Även Jablonex tjeckiska seeds kan vara fina, men de finns i sämre varianter också så se till att välja en säljare som har bästa kvaliteten på Jablonex. Matsuno, även de japanska, kan vara lite ojämnare, men ändå tillräckligt uniforma för att användas i tekniker där passformen inte är lika kritisk, t ex netting men inte peyote.
För en jämförelse mellan olika seed beads, se artikeln Seed Beads på Smyckestillverkning iFokus.
Nål och tråd
Det finns många olika typer av nålar att välja mellan i pärlbutikerna. Det kan vara frestande att köpa big-eye needles och s k collapsible eye needles eftersom de har mycket större öga, men dessa passar inte till sydda tekniker av olika skäl. De bästa nålarna är de fasta pärlnålar, som kommer från t ex John James och Miyuki. De finns i olika grovlek beroende på vilken storlek på pärlor du använder. Se denna tabell för att avgöra vilken nål du behöver. John James nålar säljs även i förpackningar med blandade storlekar, som kan vara bra att ha. Pärlnålar säljs även i vissa tyg- och sybehörsbutiker. Mer om olika typer av nålar kan du läsa här. Där finns även tips på hur du trär en nål utan problem.
Nu är det dags att välja tråd. Det finns flera olika trådar att välja mellan och alla pärlare har sin favorit. De vanligaste trådarna är dels speciella nylontrådar som Nymo, C-Lon, K.O. och SoNo (numer Sonoko Nozue) och dels hi-tech spunna fiskelinor som Fireline och Wildfire. Testa gärna flera olika trådar för att finna din favorit. Mer -- mycket mer -- om olika trådar kan du läsa i inlägget Vilse i tråddjungeln?, som även har en länk till ett trådtest. Notera att flera av trådarna finns i olika tjocklekar: tunnare tråd (t ex Nymo B) passar mindre pärlor medan tjockare tråd (t ex Fireline 6lb) passar till större pärlor.
Om du väljer Nymo eller C-Lon, som är de billigaste trådarna räknat per meter, så bör du tänka på att de ska sträckas ut och vaxas med bivax (ej paraffin, stearin osv) eller Thread Heaven innan du börjar sy med dem. När du vaxar ska du börja med trådänden och gå mot rullen -- för att komma ihåg riktningen kan de vara enklast att vaxa tråden innan du kapar den. Notera även att vissa pärlare inte rekommenderar bivax, som kan läggas sig i ett för tjockt lager.
Använd en vass sax när du kapar nylontråd för att tråden inte ska fransa sig och bli svår att trä på nålen. Fireline kan däremot skämma eggen på en sax och bör helst kapas med ett rakblad (tejpa med silvertejp över hela, utan en liten bit av eggen, som du skär med). Alternativet är en s k thread cutter, som säljs i vissa pärlbutiker och de flesta handarbetsbutiker. Även den har ett rakblad, men dolt i ett hänge, som gör det mindre farligt att handskas med.
Nu ska du trä nålen på tråden. Det första felet många gör första gångerna är att de försöker trycka tråden genom nålsögat. Istället ska du trä nålen på tråden. Det vill säga: är du högerhänt så håll tråden i vänster nypa. Endast en kort stump ska sticka fram mellan tumme och pekfinger. För sedan nålen, som du håller i höger hand, mot stumpen. Var noga med att klippa av tråd med en vass sax eller rakblad för att rå en snittyta som är rak och därmed enkelt att få igenom ögat. Platta till tråden genom att skrapa lätt med en fingernagel (eller tänderna) om det behövs.
Det andra felet många gör, utan att tänka på det, är att trä på tråden från fel håll: nylontrådar kan börja snurra och trassla om de inte träs på rätt. Den del av tråden som först ska gå genom nålsögat är den ände som är längst från rullen. Precis som vid vaxning. Återigen är det alltså bäst att inte kapa tråden förrän du trätt på nålen.
Hur lång ska då tråden vara? Det beror på projektet, men principen är att det är bäst att skarva så få gånger som möjligt. Samtidigt som det är omöjligt att arbeta med allt för långa trådar. Ibland står det direkt i projektbeskrivningen hur lång tråd du bör använda. Annars kan 2-3 m vara maximum, beroende på vad som passar dig.
Många gånger används enkel tråd, men det är också vanligt att arbeta med dubbel tråd. Mer om detta kan du t ex läsa i Diane Fitzgeralds artikel, som förordar dubbelvikt tråd. Det kan stå i instruktionerna till ett projekt om dubbel tråd bör användas, men det är inte alltid fallet.
Viktiga detaljer: stoppärla och skarvning av tråd
Speciellt i amerikanska instruktioner är det vanligt att påbörja ett arbete med en s k stoppärla (eng. stop bead eller tension bead). Detta är en seed bead i avvikande färg, som trådänden längs från nålen fästs i genom att du syr tråden genom den 2-3 gånger. Så som visas här. Denna pärla är inte permanent utan tas bort när arbetet sytts färdigt och tråden fästs. Syr du en tub eller i cirkel så används inte stoppärla utan den första radens pärlor knyts ihop. Även här fästs trådstumpen sedan när arbetet är färdigt så se till att den är minst 2 dm för att enkelt kunna sys fast.
Det kommer alltid ett tillfälle när en tråd tar slut och en ny måste skarvas fast. Och när du sytt klart har du två utstickande trådändar, som också måste sys fast. I princip innebär det att du syr tråden fram och tillbaks genom de föregående pärlorna samtidigt som du då och då gör några överhandsknutar med tråden om trådarna mellan pärlorna. Det viktigaste är att säkra tråden så den inte börjar glida och lossna. Sy aldrig enbart i en riktning eller i en rak linje eftersom tråden då enklare glider. Korta beskrivningar om hur du fäster och skarvar tråd finns på Bead & Button.
Instruktioner till de vanligaste teknikerna
Instruktioner till peyote, herringbone, netting, brick stitch, ladder stitch och RAW brukar finnas på många hemsidor och i flera böcker. Kika t ex på Pärlplatsen, Beadwork.about.com, Bead-patterns.com, FusionBeads, Fire Mountain Gems, Beading Daily och Bead & Button. För videoinstruktioner och animerade tutorials, se inlägget Rörliga bilder -- video tutorials och animerade instruktioner.
På svenska finns dessa tekniker i de tre grundformerna flat, circular och tubular beskrivna i boken Pärlteknik. Observera att där, liksom på Pärlplatsen, används försvenskade namn på teknikerna. Själv hade jag som nybörjare nytta av ett specialnummer av Bead & Button vid namn Beading Basics: Stitches. Andra populära grundböcker är Getting Started with Seed Beads av Dustin Wedekind, Mastering Beadwork av Carol Huber Cypher och Creative Beadweaving av Carol Wilcox Wells (som även skrivit The Art and Elegance of Beadweaving). Speciellt den förstnämnda har flera hängivna beundrare.
I Sverige är s k grönländskt pärlbroderi en sydd teknik, som varit ganska utbredd de senaste decennierna. Där används lite olika stygn, som netting och peyote. Beskrivningarna ser ut på ett speciellt sätt, som skiljer sig från de beskrivningar du finner i t ex pärltidningarna. Mer om grönländsk pärlbroderi kan du lära på Elises Pärlateljé. Notera att pärlbroderi annars avser pärlor som broderas fast på ett underlag av tyg, filt, skinn eller liknande. På engelska kallas tekniken ibland Scandinavian beadwork.
Exempel på andra tekniker
Det finns en mängd andra tekniker värda att nämna, men du kommer förhoppningsvis att stöta på dem på egen hand, t ex via länkarna ovan. För en förteckning över tekniker som finns beskrivna i separata inlägg om i denna blogg, se den tematiska innehållsförteckningen. Pärlsömnad ligger ungefär i mitten av listan. Notera att några av teknikerna är framtagna av enskilda pärlare, snarare än gamla traditionella tekniker.
Alternativa namn
Eftersom vissa tekniker uppstått i olika områden har de gamla sömnadssätten ibland flera olika namn. Peyote kallas även gourd stitch. Brick stitch är också känt som Cheyenne eller Comanche stitch. Netting kallas net eller net weave. 2-needle RAW är det samma som cross-weaving. Herringbone kallas Ndebele. African helix är det samma som Triple helix. Cellini spiral kallas ibland Dutch spiral -- men Dutch spiral är också namnet på en helt annan spiralteknik. På samma vis kallas Right-angle weave spiral i den tutorial jag länkar till Spiral rope, men jämför med inlägget spiral rope och du ser att det inte är samma teknik.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.