Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 13 oktober 2008

Mönstertips: Rörliga bilder -- video tutorials och animerade instruktioner

Skrivna texter och foton eller illustrationer i alla ära, oavsett hur välgjorda de än är så kan det ibland vara svårt att lära sig vissa moment eller "den rätta knycken" från dessa ögonblicksbilder. Samtidigt kan det vara dyrt och långt till närmsta kurs, som kanske ändå inte omfattar de tekniker som du vill lära dig. Det finns, åtminstone från USA, filmer att köpa för den hugade, men även de kostar en slant. Men med sajter som YouTube och modern teknik har det blivit enkelt och billigt för vem som helst att skapa instruktionsvideor, som de lägger ut gratis precis som vore det skrivna instruktioner på en hemsida. Idag har dessa videors popularitet attraherat även några av de större pärlbutikerna och pärltidningarna, som nu gratis erbjuder välgjorda filmsnuttar om olika tekniker och projekt.

Som oftast är dessa videor engelskspråkiga, men se inte språket som ett problem om du har svårt att förstå talad engelska: bara att se en person använda en teknik kan ge mycket, även om vad de säger går en förbi. Det som verkade så konstigt eller svårbegripligt i text klarnar när man faktiskt får se någon annan göra det. Ibland går det också att upptäcka de där små, små detaljerna i tekniken som är skillnaden mellan succé och pannkaka, men som är svåra att läsa sig till -- jag vet många som lärt sig göra snygga öglor först efter att ha sett en video eller två på YouTube. Det kan vara något av en aha-upplevelse.

Den första och största platsen för pärlaren att söka sig till är föga förvånande YouTube. Här finns allt från halvdana till mycket sevärda videor om de mesta inom pärlor och smyckestillverkning. Som alltid med så här omfattande sajter är det svåra att hitta guldkornen: en sökning kan antingen ge en uppsjö träffar eller helt missa det man söker. Några tips på ställen att börja är Auntie's Beads och Jewelry Supply för olika tekniker och grunder samt Beaducation för trådarbete och metall. I övrigt handlar det bara om att söka sig fram. Observera att vissa bara erbjuder småsnuttar för att marknadsföra sina DVD:er istället för fullständiga instruktioner.

YouTube är dock inte enda platsen att hitta gratisvideo på. Det finns flera sajter som erbjuder dig avsnitt från amerikanska TV-program som Jewelry Making (DIY Network), Carol Duvall Show (HGTV) och Beads, Baubles and Jewels (HowToTVOnline.com -- kräver registrering). Pärlbutiker som har gratisvideo på sina hemsidor inkluderar Auntie's Beads, Jewelry Supply, Wire-Sculpture och Fire Mountain Gems. Beaducation och BeadTV erbjuder också video på nätet, men mot en kostnad: hos de förra betalar du för varje tutorial medan de andra är mer som ett vanligt TV-kanalsabonnemang. Andra sajter av intresse är Expert Village och Brightcove samt Kalmbachs tidningar (Art Jewelry, Bead & Button och BeadStyle), som erbjuder gratis videor mot att du registrerar dig på hemsidan. Observera att vissa av dessa sajter överlappar så du kan hitta samma videor och avsändare på mer än ett ställe.

Beadcrochet.comkan du lära dig pärlvirkning från video på ett annorlunda vis. Här är varje moment uppdelat på en video -- anpassat för både höger- och vänsterhänta -- och du kan välja att spela upp den i normal hastighet eller extra långsamt. Det finns inget tal till bilderna utan då hänvisas du till de traditionella instruktionerna i ord och (still)bild. Videon är här mer komplement än fullständig tutorial. På många sätt är det mer animerade steg-för-steg-instruktioner än video.

Rörliga bilder behöver alltså inte vara liktydigt med inspelade människor, separat från text. Det finns flera hemsidor där du kan lära dig pärltekniker genom animarade bilder/videor. Ett exempel på detta är Swarovskis Create Your Style. Gillar du seed beads kan du hitta allt från broderi till sydda tekniker förklarat i ord och animationer hos Beads East/Bead Pattern Central. Animerade instruktioner till sydda tekniker hittar du även hos Silver Hill Design (odd- & even-count peyote), Beady Boop (odd-count och ökningar) samt Sharon Bateman (brick stitch, peyote och square stitch).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails