Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 26 augusti 2009

Lästips: Matnyttig teknikbok för nybörjare


Withers, Sara & Burnham, Stephanie: Pärlteknik -- så skapar du egna smycken. (2005, Prisma) 160 s.
*

Withers och Burnhams verk om pärltekniker är en omtyckt bok, som mig veterligen är ganska ensam i sitt slag på svenska. Rubriken till trots är det inte bara nybörjare som har nytta av boken. Den är ett perfekt referensverk när det kommer till olika vanliga pärltekniker och passar för detta ändamål även mer erfarna pärlare. Så här inledningsvis vill jag också påpeka att detta alltså är en teknikinriktad bok, inte en projektinriktad. Detta innebär att boken visar dig en mängd tekniker, men inte några fullständiga projekt från början till slut.

Boken består av tre delar: Verktyg och material, Tekniker samt Galleri med färdiga arbeten. Den inledande delen presenterar användbara verktyg, trådar, smyckesdelar och pärlor. Som alltid blir det en ganska övergripande genomgång, som inte är mycket längre i omfång än vad du hittar i den genomsnittliga pärlboken. Presentationen av pärlor är väl det kapitel så tillåts bli lite längre än vanligt. Som alltid är det svårt att göra en rättvisande presentation av något så mångsidigt som pärlor, men här kommer mycket med.

Tyvärr är kanske bildtexterna alltid inte så informativa. Vad hjälper det till exempel en person som aldrig hört talas om dikroitiska pärlor (dichro) att läsa att "många företag gör glaspärlor för det växande antalet glaskonstnärer som tillverkar pärlor"? Ja, det är den enda information du får och jag har citerat ordagrant. De s k munblåsta pärlorna ser dessutom ut att vara lampwork. Men det finns också betydligt mer givande texter och dessa utgör tack och lov majoriteten. Vill man lära sig mer om olika pärlor finns det också böcker som är specialiserade på just detta (The Bead Directory av Elise Mann är den jag kommer att tänka på rent spontant).

Den viktigaste delen av boken är dock själva teknikdelen. Denna fördelas på fem kapitel: Pärlbroderi, Trä pärlor på tråd, Knytning, Pärlor och metalltråd, Tekniker för pärlväv samt pärlsömnad. Här hittar du allt från de mest grundläggande teknikerna för att trä pärlor och göra avslut till lite mer avancerade saker som broderi, trådspiraler och sydda tekniker (square stitch, brick stitch, herringbone/ndebele, netting, peyote och RAW). Notera att översättaren valt att översätta teknikernas namn till svenska efter den modell som även används på Pärlplatsen. Många pärlare i Sverige använder dock de engelska begreppen och det är inte säkert att ens en van pärlare känner till de försvenskade namnen direkt.

Varje teknik beskrivs steg för steg i text och bild. Instruktionerna inkluderar oftast även lite variationer som hur du gör ökningar och minskningar, lägger till en frans, gör örkrokarna lite festligare osv. Det enda jag egentligen saknar i teknikkapitlen är lite mer ingående beskrivning av hur trådar fästs säkert. För det är en sådan sak man ofta inte tänker på förrän man väl sitter där med ett smycke som har dåligt invävda trådar eller knutar som går upp. I övrigt så finns det en hel del andra små tips, för både de som är nya i pärlvärlden och "de gamla rävarna".

I den andra delen visas inte så mycket färdiga arbeten. Detta hittar du däremot i det avslutande galleriet. Här finns 24 sidor smycken och även några andra typer av arbeten i varierande svårighetsgrad. Fokus ligger på lite mer konstnärliga smycken så de enkla och vardagliga modellerna finner du inte så många av här, men däremot mycket att inspireras av, antingen i sin helhet eller i en enskild detalj.


För- och nackdelar med teknikböcker
Vilka är då för- respektive nackdelarna med en bok som enbart fokuserar på tekniker? Fördelen är framförallt att det blir ett renodlat fokus på just hur du ska göra, på själva grunderna. Här försvinner inte de grundläggande stegen i designvariationer och färg- eller pärlkombinationer. Varje teknik får dessutom sitt utrymme.

Det blir också en perfekt uppslagsbok: vill du eller någon annan veta hur någonting görs eller vad en viss teknik egentligen är så kan du direkt gå hit för du kan vara säker på var du hittar svaret. Här finns allt samlat på ett ställe, prydligt och ordnat. Och som referensverk passar den som sagt både nybörjare och erfarna.

Nackdelen, speciellt ur ett nybörjarperspektiv, är att ett projekt -- säg ett flerradigt knutet halsband med avslutningskoner -- bryts upp på flera olika ställen i boken. På en plats får du lära dig knyta. På en annan vad du bör tänka på när du vill göra flerradiga halsband osv. Lär du dig istället genom ett projekt så får du hela arbetsgången från "start till mål", från det att du tar upp den första pärlan tills det att du fäst låset. Det ger en annan kontinuitet -- samtidigt som det också ger dig en specifik variation av grunderna genom att du följer någon annans val av färger, former och tillvägagångssätt. Med en teknikbok är alla variationer upp till dig och ingen visar dig dem på förhand. Du får komma på hur teknikerna skulle kunna användas för att få önskat resultat.

Om detta är en för- eller nackdel beror helt på läsaren: vissa föredrar att få ett projekt att utgå från medan andra redan har sina idéer klara, vill experimentera fritt eller börjar med väldigt grundläggande modeller och därför föredrar rena teknikböcker. Själv brukar jag gilla teknikböcker kanske framför allt när jag vill utveckla min stil och tekniker inom ett visst område, som till exempel trådarbete, där jag redan kan grunderna.

2 kommentarer:

  1. Jag har den här boken. Jag älskar den.

    SvaraRadera
  2. Jag har precis beställt den där boken, hoppas den faller mig i smaken :) Och så kul att hitta till den här bloggen :D

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails