Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 22 juni 2012

Projekt: Washitejpsmycken

washi pendant - lilac star


I maj kunde du läsa om Armband med tygtejp där även washitejp eller paper tape nämndes i förbigående. Smycken av washitejp, som är ett populärt material i bl a scrapping, är dock värt ett eget inlägg också. Förutom washipapperstejp finns även tissue paper tejp (ung. silkespapperstejp). Tejpen säljs i bl a scrapbookingbutiker och vissa butiker med hobby- och pysselmaterial.

Washitejp används ibland allmänt om alla tunna papperstejper, men i egentligen mening är det en typ av lyxig japansk maskeringstejp -- ofta mönstrad och alltid färgad -- som göras av washi. Washi kallas även japanpapper på många språk och faktum är att det rent bokstavligen betyder just japanskt (wa) papper (shi). Pappret tillverkas inte av trämassa som vanligt papper utan tillverkas av barken från vissa typer av trä (bl a kozo, även känt som paper mulberry), men det kan även göras av exempelvis bambu eller ris, något som gör det starkare än vanligt papper. Washi finns i flera olika varianter och tjocklekar. Traditionellt har washi använts inom många konstformer och pyssel. Mer information om washi finner du på bl a Wikipedia.

På nätet kan du hitta några olika smyckesprojekt med just washitejp: Washi BangleDimensional Magic Washi Tape Pendants, Washi Tape Necklaces, Washi Tape Statement Necklace, Washi Tape Week Accessories (armband) och Washi key chain. Denna tutorial handlar om att göra magneter med glasstenar och washitejp, men samma teknik skulle kunna användas för att göra hängen och cabochoner för smycken. Generellt sett kan du använda washitejp på samma sätt som papper i fotoberlocker och andra bildsmycken. Fler idéer kan du hitta på Pinterest boards som det här (fler boards hittar du här). Missa inte heller Mel Stampz, som tipsar om många idéer och tekniker för washitejp.

Egen washitejp kan du för övrigt tillverka enligt samma princip, som tipsades om i Armband med tygtejp: fäst washipapper på dubbelhäftande, tunn tejp.


Foto: Craftapalooza/Nicole Vaughan [via Flickr.com], använt i enlighet med CC BY-NC 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails