Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
tisdag 27 oktober 2009
Teknik: Image transfers
Image transfers betyder "bildöverföringar", det vill säga olika metoder för att föra över bilder, foton och illustrationer från ett medium till ett annat. Detta är oerhört populära tekniker inte minst bland polymerleraentusiaster, men även andra smyckestillverkare och personer som sysslar med blandteknik (mixed media). Som barn har du säkerligen testa på detta nån gång, t ex i form av "gnuggisar", låtsastatueringar eller genom att droppa stearin på bilder i tidskrifter och tidningar med glatta blad.
Metoderna som används är många och skiftande, men jag ska göra mitt bästa för att presentera ett brett urval. Vissa funkar på många olika material, medan andra är mer specifika. Om du är intresserad av att använda bilder i dina smycken så passar jag även på att tipsa om två tidigare inlägg: Fotosmycken, Decoupagepärlor och Resin bezels. Speciellt i förstnämnda länk finns några bra projekt, som inkluderar transfer -- väl värt en titt!
Dekaler och andra färdiga transfers
Vill du inte göra egna överföringar från grunden så kan du köpa olika typer av produkter, som är färdiga att använda direkt. På fotot ovan syns ett collage transfer sheet, som likt andra vattendekaler fungerar så att du klipper ut ditt motiv och lägger det i vatten, vilket gör att bilden separeras från underlaget. Sedan kan det appliceras på metall eller andra material. Tycker du om tenshapärlor så måste jag nämna FMG:s Tensha water decals -- där visas även steg för steg hur dekaler används. Det kan du även få tips på hos Nunn Designs. Att använda dekaler är inte minst vanligt på porslin och keramik -- du har väl sett de blommiga porslinspärlorna från Kina? Keramikdekaler kan brännas på silverlera, vilket du kan läsa mer om här. Det finns även dekaler för glas.
Förutom collage som de ovan kan du även använda t ex rub-ons/gnuggisar, låtsastatueringar och klistermärken. Även om det sistnämnda stikt talat inte är en image transfer. De är inte ursprungligen tillverkade för smycken, men oftast går de bra att använda på andra material också. Melinda Barta gnuggar t ex fast rub-ons på metallberlocker och täcker med spraylack och när jag var liten brukade jag använda låtsastatueringar, som kom med kalletidningen, på smyckesaskar och liknande av plast.
På egen hand -- introduktion
För personligare transfers så finns det olika sätt att använda egna bilder, foton, tidskriftsillustrationer med mera. Det finns så många tekniker på så många sajter att jag inte kommer gå närmare inpå detaljerna utan bara tipsa om några bra sajter att besöka.
Metoderna är som sagt inte minst använda till polymerlera så många tips hittar du på sajter som Polymer Clay Central och Glass Attic. Några av dem fungerar även på andra material, andra inte. Mer allmänt så kan jag även nämna EBSQ Art, Squidoo, Art-e-zine, Ink Stain och HGTV (projekt), Vintage Indie samt Youtube.
Nedan passar jag på att presentera några olika material eller medier som kan användas.
Med dator och skrivare
Modern teknologi har betytt många nya sätt att överföra bilder från ett medium till ett annat. Du kan ha bildfiler sparade på datorn, som sedan kan skrivas ut på vanligt papper, men även "låtsastatueringspapper", dekalpapper ("water transfer decals"), t-shirtpapper, fotopapper, krympplast med mera. Därifrån kan bilderna sedan överföras på olika sätt, genom att klistras fast, gnuggas av, vätas av, bakas fast och så vidare.
Observera att metoderna ofta kräver en viss sorts skrivare, t ex fungerar många av dem på bilder du kopierat i en kopieringsmaskin, men inte de du skrivit ut på din bläckstråleskrivare hemma. Så var uppmärksam på detta när du gör ditt val! Populära metoder är bl a de som inkluderar användning av gin eller vodka, men om det är för resultatet eller möjligheten att få sig en sup låter jag vara osagt...
Sherri Haab tipsar om att du kan överföra bilder på vegetabiliskt garvat läder genom att skriva ut dem på t-shirtpapper för mörka tyger och sedan stryka fast dem på dina läderbitar.
Flytande medier
Ett vanligt sätt att överföra bilder är också att använda någon form av flytande medium som flytande polymerlera (Translucent Liquid Sculpey [TLS], Fimo deco gel, Kato liquid clay), Omni-Gel, akryl eller Image Transfer Solution (ITS). Den senare kan användas på t ex metall, glas, trä, polymerlera, aluminium och sten.
Hur du använder det senare kan du t ex läsa hos Rings & Things eller se hos Sherri Haab (Youtube) och TLS används här samt hos Sculpey. Se även Image Transfer Technique for Metal. Mer om akryl finns hos tidigare nämnda Ink Stain, ESBQ m fl. Hos Craft Stylish finns instruktioner till en spännande teknik, som påminner lite om bilderna som skapas när man gnider en blyertspenna mot ett papper, som ligger över en yta med struktur eller reliefmönster. Passar dock kanske bäst för lite större bilder.
Tejp
En enkel variant, som använder sig av packtejp finner du på HGTV. Denna teknik passar bäst för tunna papper och matta bilder.
...och slutligen: kalkering
Att kalkera är en gammal metod de flesta nog provat på som barn. Det innebär helt enkelt att du lägger din bild på ett bord eller håller mot ett fönster och sedan lägger ditt medium ovanpå. Detta kan vara papper när man är barn, men för smyckestillverkning kan det även betyda transparent krympplast, glashängen etc. Detta är inte en direkt överföring av bilder, men ett alternativ till dig som är stadig på hand och inte vill använda någon mer komplicerad metod. Använd pennor anpassade till ditt val av material.
Glöm inte upphovsrätten!
Om du gör smycken enbart till dig själv är det inget stort problem att använda bilder någon annan fotograferat eller skapat, men så fort du säljer smycken så är det viktigt att respektera upphovsrätten. Använd bilder du själv gjort eller sök efter illustrationer/foton/bilder/dekaler som du vet är OK att använda kommersiellt. Exempel på detta är dekalerna på fotot, som får användas fritt men inte mångfaldigas, eller gamla illustrationer vars copyright gått ut. Det finns källa, på nätet och utanför, som samlar ihop bilder och illustrationer vilka antingen är royaltyfria (ingen kostnad för att använda dem) eller copyrightfria/copyleft. Exempel på detta är Dover Publications böcker och skivor, som jag nämnt tidigare. Vissa fotografer, konstnärer, illustratörer och andra låter dig använda deras verk fritt i enlighet med Creative Commons (CC), som låter dig göra lite mer än vad upphovsrätten tillåter, men utan att helt släppa rätten till sina verk.
Att du köper t ex klistermärken innebär inte att du fritt får använda dem för kommersiella ändamål om du inte har tillstånd från tillverkaren för det. Titta närmare på förpackningen nästa gång du köper klistermärken -- det kan faktiskt stå tryckt på baksidan t o m.
1 kommentar:
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hello Maneki,
SvaraRaderaTack för omnämnandet Rings & Things i flera av dina senaste blogginlägg! Vi är tacksamma ... :)
--Dave
at Rings & Things