Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 29 oktober 2009

Teknik: Picoter


Picoter hör kanske vanligen hemma i virkning, frivoliteter och andra liknande handarbeten, men det är också ganska vanligt att picoter används i sydda smycken. Picoterna har precis samma syfte här som i exempelvis virkning, att skapa fina uddkanter och mönster. En enkel rad med pärlor kan få en extra, ofta romantisk, touch genom att den då och då pyntas med picoter. Och picoterna behöver inte göras av seed beads bara för att resten av smycket består av det: även lite större pärlor som 4 mm runda eller kristallbicones passar till detta (testa gärna även andra pärlformer). För ett smycke med picoter inte bara som uddkant, se t ex Rubys Lattice Bracelet. Picoter i seeds blir fina accenter i smycken so sys i större pärlor, se t ex Jeweled Earrings och Boleyn Cuff för exempel på detta -- eller snöflingan nedan.


I smycken kan picoten antingen ha samma färg som övriga pärlor, vilket gör att den smälter in mer i smycket och formen framhävs, eller så kan den ha en accentfärg för att ge lite extra liv åt smycket. Används större pärlor till picoten så kan alla fyra ha accentfärg, men används seeds/rocaillepärlor så är det vanligt att bara de tre pärlor, som ligger ytterst, har en avvikande färg. Här har jag valt att sy med alla fyra pärlorna i grönturkos för att det ska synas tydligare.

Nedan visar jag hur du kan sy två olika typer av picoter samt tipsar om ytterligare två. Picot 1 är vanligast medan picot 2 ger ett något annorlunda utseende. Den tredje picoten används i pärlbroderi, som kantavslut och är i princip en variant av brick stitch, vilket den också kan användas som. Notera att ibland beskrivs även en uddkant i netting, inte minst 3-bead netting, som picoter.

Som vanligt kan du klicka på bilderna för en förstoring.


Picot 1



Detta är som sagt den vanligaste picoten, som också är väldigt lätt att sy. När du kommer till den plats i ditt smycke där du vill ha en picot så trär du på fyra pärlor. Sedan syr du igenom den första pärlan i gruppen igen. Sy på samma håll som tråden går. Om det bildas ett mellanrum mellan picoten och de tidigare pärlorna så är det bara att hålla i tråden, ta tag i picotens nedersta pärla (den första och sista du sydde igenom) och skjuta den mot de övriga pärlorna.

Ibland används större picoter är bara den lilla trepärlsudden. Vill du ha större picoter eller rena öglor så är det bara att trä på ytterligare pärlor. Nedan ser du en picot gjord med fem pärlor i udden (totalt sex pärlor).



Picot 2



Denna picot påminner om ovanstående, men med en stor skillnad: istället för att gå igenom den första pärlan i samma riktning som tråden så går du igenom den från "motsatt håll", tråden går in i picoten från samma håll av pärlan som tråden går ut ur den. Detta gör att hela pärllängden liksom går ned (eller upp) i en v-form mot picoten. Varianten används kanske inte minst i Zulu Flowerette Chain med fint resultat.

Istället för en seed bead så kan den första pärlan du trär på bytas ut mot t ex en blompärlan med hål i mitten: picoten bildar då en pistill i mitten på blomman. En blompärlan är tyngre än seeds, vilket kan göra att v-formen inte blir lika synlig om du inte använder styv tråd eller smyckesvajer.


Picot 3
Denna picot har jag inga egna illustrationer till utan jag tipsar istället om Beadwork.about.com för dess användning i pärlbroderi och exempelvis Hoop Dreams (pdf-fil) för sydda smycken. Du kan göra en liknande uddkant så här (pdf). Du syr då igenom den yttersta raden pärlor istället för att bara sy i trådarna på kanten.


Picot 4
Några olika typer av brick stitch-picoter finner du hos WindyRiver. Som alltid finns det ännu fler variationer av denna sorts uddkanter -- testa dig fram så hittar du säkerligen dina egna favoriter, som passar just dina smycken. Notera att brick stitch-uddar med fördel även kan sys fast på kanten av pärlvävda arbeten genom att tråden sys om trådarna som är exponerade i kanterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails