Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 4 augusti 2008

Teknik: Cabochoninfattningar del 2. Metall och övrigt


Det finns många sätt att infatta en cabochon med metall. Det klassiska sättet är smidda infattningar, men även metalltråd ger många möjligheter. Förutom dessa två huvudinriktningar så kan man även använda kedjor (chain maille), silverlera eller utgå från olika typer av färdiga infattningar. Filigree wrapping omfattas inte eftersom jag redan skrivit om det här.

Denna andra och sista del avslutas med tips på tekniker som inte redan nämnts, bl a polymerlera och makramé. Del 1, sydda infattningar, hittar du här.


Silversmide
Hur du gör en enkel infattning för en cabochon kan du läsa (kortfattat) på svenska här. Metoden återfinns även i de flesta silversmidesböcker för nybörjare. Se även instruktionerna hos Starving Artists eller Jewelry Artist. Art Jewelry har en videoserie på YouTube, om du vill se hur det görs. Det finns även färdiga infattningar att köpa, som är tänkta att direkt kunna lödas fast i resten av arbetet. Finns hos säljare av silver och verktyg för silversmide. Det finns även andra typer av infattningar som fungerar för cabochoner, se t ex detta hänge. Tycker du inte om att arbeta med gaslåga eller av annan anledning inte vill löda finns det olika varianter i "cold connection" (tyvärr vet jag inte vad det heter på svenska). Ett exempel på detta hittar du hos Ganoksin. Du kan även använda halvfabrikat i form av färdiga hängen eller mellandelar (mer om detta nedan).


Silverlera
Den tunna remsa man använder för att göra kanterna på infattningen kan även användas tillsammans med silverlera. Bäst fungerar detta för små stenar eftersom silverremsan kan missformas när leran krymper under bränning. Det kan dock motverkas genom att leran formas och bränns innan infattningen placeras på den och leran bränns en andra gång. Det finns även exempel på personer som använder exempelvis en gipsform som bränns med leran för att infattningen inte ska missformas. Om du har en värmetålig cabochon, t ex av fusat glas, så kan den "bäddas in" i leran före bränning, se instruktioner här. Mer tips och instruktioner om att göra infattningar av eller i silverlera hittar du hos Holly Gage.


Metalltråd
Med trådarbete kan du skapa infattningar med många olika stilar. Det klassiska är en infattning med "klor" (prongs). Principen för hur du skapar en sådan finns här, men vill du ha steg-för-steg-instruktioner rekommenderar jag Studio Heaths tutorial. Besläktad med kloinfattningarna är även en enklare typ från My Beads. Passar den som tycker kloinfattningarna är för avancerade. En annan typ av klassisk infattning använder inte klor utan "vingar" av tråd för att hålla fast stenen. Instruktioner finns hos jewelrymaking.about.com, Tumbleweed Glass samt Beading Help Web. De kan även göras med mindre synliga fattningar eller tvärtom kan "vingarna" få slingra sig fram. Se Art Jewlry för exempel på att denna typ av infattning fungerar även för andra former än runda och ovala. För en dekorerad variant, se All About Jewellery Making. En förenklad variant finns här. I samma stil är även denna återanvändbara typ från Studio Heath. Detta armband från Creations by Caroll kan också sägas vara baserad på samma teknik.

Det finns även andra infattningar. Ta till exempel Studio Heaths Off-beat pendant och Lisa Niven Kellys Entangled wire bezel, som är två väldigt olika exempel på friform. Besläktad med friform är även Eni Okens Ornate ring, som visar på ett annat sätt att fästa en cab (just här i för en ring). Cynthia Newcomer Daniel har gratisinstruktioner till en luftig infattning i "cretan stitch". Delia Stone har en infattning i netting och lika så har Eni, AnneMade använder vikingastickning, Eni använder coiling/basket weave (se även denna ring) och i Beads & Beyond (jan 2008) virkades en infattning med metalltråd. Två olika sätt att "väva" in cabbar till ringar finns hos Eni Oken respektive Bead Bugle. Ja, möjligheterna är oändliga här!


Chain maille
En kedja i half persian kan länkas samman för att infatta en cabochon, se instruktioner hos Maile of the Dreamseeker. Dock måste stenen limmas fast för att sitta kvar i denna infattning.


Halv- och helfabrikat
Det finns många hel- och halvfabrikat för cabochoner. Vissa är färdiga hängen, ringar eller armband där stenen antingen infattas med klassiska silversmidestekniker, har klor som viks in eller så limmas cabochonen helt enkelt fast. Några exempel på "glue-ins" fanns i del 1 (filigranhängena -- märk dock att vissa filigrandelar har klor). En annan typ har "bågar" längs kanten, vilka lätt viks in: se petal-edge pendant respektive brass bezel för två olika varianter. Filigran har redan nämnts. Där kan man antingen använda filigranhängen, som är avsedda för just cabochoner eller kaméer, eller andra filigrandelar som viks ned runt stenen (filigree wrapping). Även andra gammeldags smyckesdelar kan användas på liknande sätt: se denna "stjärna".

Swarovski gör cabochoner med välvd baksida. Dessa passar bra i en speciell typ av infattning med hål på sidorna (se del 1), men det finns även andra typer av infattningar som liknar dessa, se här eller här. Perles & Co är för övrigt ett bra ställe för att hitta pläterade infattningar av olika slag. På exempelbilderna har de dekorerats med pärlor, men de kan även sys fast på t ex en filigrandel, träs på vajer som hos Beadsmania eller länkas som hos Parts Club. Fler exempel på hur dessa anfattningar kan användas hittar du i Costume Jewelry Supplies galleri. Missa inte heller PervyFaeries halsband som kombinerar dem med chain maille.



ÖVRIGT (ej metall)
Även om pärlor och metall är de vanligast materialen för att infatta cabochoner är de inte de enda.

Marion Hunziker-Larsen har komponerat en annorlunda och unik infattning i mikromakramé/cavandoli (den finns att köpa som kit, men på sidan för avancerade mönster som du endast får tillgång till genom att maila Marion).

Så länge cabochonen tål ugnsvärme kan den bäddas in i polymerlera. Ett exempel på polymercabochon med infattning finns här. Det är kanske inte så mycket till infattning, men den visar principen. För att infatta något annat så bör det även finnas en baksida. Principen nämns även på Glass Attic (se även detta kapitel). Tips på hur du gör infattningarna finns även hos Dutch Accent. Inspirerande bilder hos Celidonia. Med polymerlera kan man även infatta en polymercabochon "baklänges" genom att låta leran och cabben formas när den pressas genom en infattning, se Danielle Netkos tutorial.

Det är bara två exempel -- du kan säkert komma på många fler som passar din stil. Som exempel kan jag även nämnda att sten eller trä kan borras grunda hål i (eller fräsas om de ska vara lite större) för att limma i en cabochon. Det funkar även att fästa en metallinfattning för cabochoner eller slipade stenar i sådana hål. För den som vill göra det riktigt lätt för sig finns det även upphängningsöglor, som bara limmas fast på baksidan av cabochonen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails