sidor

tisdag 31 januari 2012

Projekt: Pärlmönster för Regaliz

Dedicada a Pitxiqueris

Regaliz har nog ingen missat att det är trendigt i Europa. , Smyckessystemet -- eller snarare armbandssystemet -- består av grova läderremmar varpå sliderpärlor (kallade Funky Look) träs. Remmarna kan även smyckas på andra vis och temat för dagen är en typ av utsmyckningar: sliderpärlor/manschetter i pärlsömnad. Avslutningsvis kommer jag även att tipsa om ett annat alternativ utan pärlor.

Mönstret på bilden ovan kallas PitxiKeris efter tjejen som skapade den första varianten av detta mönster. Tekniken är right-angle weave (raw) och oftast används kristallbicones till den. Gratis mönster finner du hos Quienlodira (aliasÁngeles). Instruktionerna finns även översatta till franska och engelska hos Perles & Co (ändra språk genom att klicka på respektive flagga).

Se även fina varianten Espejismo, som använder sig av seed beads mellan biconepärlorna.

 Quienlodira har även flera andra gratismönster till Regaliz så som de pärlade pärlorna/manschetterna Rombo, Lady och Currentiae II. Sistnämnda är smala länkar, som det är tänkt att du ska hänga små berlocker i, ungefär som pandorapärlorna med öglor nedtill.

Du kan också sy "tuber" i peyote med seed beads. Gratis mönster finner du hos Quienlodira och El Gallo. Ett enfärgat mönster finner du här.


Regaliz estampado

Regalizarmband kan även smyckas på andra vis än med sydda tekniker. Ett enkelt och effektivt sätt att skapa mönster och färg är att limma fast en tygbit som sveps om remmen eller linda en bit av den med snöre (t ex bomullssnöre, makramesnöre, silkestråd, gimp osv). Instruktioner till tygklädda regalizarmband finner du hos El Cuaderno De Ideas.

Ytterligare ett tips är att använda dig av trådarbete (wirework) som i exemplen hos El Gallo.




Foton: Carme Garcia (överst) respektive Sara Eme (nedan), använt i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0

måndag 30 januari 2012

Shoppingtips: Tema kokeshi

Ceramic Beads Kokeshi 30 mm Redx1Printed button 28mm Kokeshi Yellow x1Kokeshi charm 27mm Marine x1


Förra veckan nämndes shiboriband och chirimensnoddar så varför inte börja denna vecka på japanskt tema också? Dags för kawaii.

Kokeshi är små japanska flickdockor i trä. Från början var de svarvade med smal kropp utan fria armar och ben samt med ett stort huvud med enkla ansiktsdrag målade i svart. De började tillverkas och säljas som souvenirer kring badorterna vid de varma källorna på norra Honshu (den största av de japanska öarna) i slutet av 1700-talet. Numer tillverkas kokeshidockorna såväl hantverksmässigt som industriellt. Under efterkrigstiden utvecklades också ett friare, personligare konsthantverk som inte håller sig lika strikt till det ursprungliga formspråket med dess föreskrivna regler. Det kallas kreativ kokeshi (till skillnad från traditionell kokeshi). Bilder på traditionella kokeshi, liksom mer information om dem, hittar du på Wikipedia.

Dessa dockor har inspirerat bl a tygdesigners, smyckesmakare och pärltillverkare. Idag kan du finna exempelvis porslinspärlor och knappar med kokeshimotiv. Det är några exempel på detta, som jag vill ta upp här. En sak värd att notera är att inte alla pärlbutiker använder sig av ordet kokeshi för att beskriva pärlorna. Exempelvis har Panduro tidigare -- hittar dem inte på hemsidan längre -- haft pärlor som de kallat för rätt och slätt japanska flickor.

Franska Perles & Co har ett urval med porslinspärlor, metallberlocker (varav några målade), träberlocker och plastknappar med kokeshimotiv. Du finner dem här.

Även holländska Sayila har porslinspärlorna. De kallas där ceramic bead doll. I Sverige har bl. a Fru Pärla dem. Du hittar dem under namnet kinesisk docka i keramik.

Brittiska The Ribbon & Bead Shop har tredimensionella berlocker i trä.

Green Girl Studios har en tennberlock av en kokeshiflicka med katt. Du hittar den i deras webbutik samt hos återförsäljare som t ex Lima Beads, Beadaholique och FusionBeads. FusionBeads har f ö även scrabble tile pendants från Home Studio, vilka inkluderar ett hänge med kokeshimotiv.

Etsy kan du hitta flera säljare som har olika typer av smyckesdelar och andra hobbymaterial (t ex digitala kollageark för bildsmycken) med kokeshimotiv, ofta i sann kawaiianda.

*

Nedan kan du se två exempel på enkla smycken, som inspirerats av kreativa kokeshi.

KokeshiDoll2         collana geisha viola -kokeshi doll



Foton: (ovan) Perles & Co, (nedan t. v.) Mickey Johnson, (nedan t. h.) La Fé Design, här använt i enlighet med CC BY-NC-ND 2.0

fredag 27 januari 2012

Projekt: Smycken med shiborisidenband

Andromeda Ascending


Shibori är en typ av japansk batikmönstring, som bl a kan användas för att skapa lyxiga, veckade sidenband. Glennis Dolce, Shibori Girl Studio, gör just sådana band -- och har även flera projekt för dig som vill skapa smycken av banden. I hennes butik finner du dels tutorials och dels smyckeskit till färgstarka broscher och halsband. Hon har även gratis blom- och bladinstruktioner i videoformat, vilka du hittar här.

Gratisinstruktioner till ett halsband hittar du hos Sonoran Beads.

Det finns inga instruktioner till Wolf Silver Oaks vackra halsband ovan, men jag ville gärna använda bilden som inspiration då jag tycker den på ett fint sätt blandar sidenband och pärlor. Du kan läsa mer om halsbandet här.

Några fler inspirationsbilder kan du även finna i CQMagOnlines artikel här. (CQ = crazy quilt, toktäcken)


Fotnot: Sedan detta skrevs har intresset för shiboriband ökat stort, inte minst genom Sherry Serafinis armband. Fler projekt kan du nu finna hos bl. a. Art Bead Scene Blog, Beading Daily, Happyland, Livemaster.ruBead by Bead, Etsy och många flera.


Foto: Wolf Silver Oak, här använt i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0

Projekt: Chan Luu + makramé = sant



Många är de som blivit förtjusta i att skapa armband inspirerade av Chan Luus designer wraparmband -- vilka du finner instruktioner till under En annan typ av wraps -- pärlvävda armband och Mer avancerade pärlvävda armband. The Bead Shop har inspirerats av denna teknik liksom av intresset för makramésmycken och skapat 5 Stitch Wrap Bracelet. Dessa består av tre olika knutar och en flätteknik utöver pärlvävningen/stoppningen.

Du kan se instruktionerna direkt ovan, alternativt på YouTube (i större format) eller butikens hemsida. På butikens hemsida hittar du materialförteckning till tre olika färgställningar av armbanden.Armbandsprojektet rekommenderas inte till dig som är nybörjare på makramé. Har du inte knutit smycken förut kan det vara bra att först läsa Makramé med mera och träna på grundknutarna.

The Bead Shop har även instruktioner till olika långa wraps. Du hittar dem här.

torsdag 26 januari 2012

Projekt: Smycken med chirimensnodd

kimono fabric lanyard for my key cards


Kimono- eller chirimensnodd är en typ av tyg"rem" som påminner om rullåer/rouleauer, vilket du kunnat läsa om på bloggen tidigare. De kallas kimono cord eller chirimen cord på engelska. Chirimen är namnet på en vävteknik och det kräppade tyg, oftast använt i kimonon, som vävs på detta vis. Från början gjordes chirimen i silke, men idag kan man även hitta billigare varianter i rayon (viskos, "konstsilke"). De är oftast mönstrade, många gånger med blomstermotiv.

Chirimensnoddarna kan användas precis som andra typer av tjocka snoddar/snören/remma i smycken. Du kan exempelvis göra armband av den typ som nämnts i Trendiga armband av gummislang eller läder och i Panduros handledning Rouleauarmband (där finns även andra varianter som wraps). Andra armbandsprojekt är Kimono cord silk wrapping och Pulseras Japonesas II. Om snoddarna är lagom tjocka passar de att använda till storhåliga pärlor (Pandora, Troll och alla budgetvarianter av dessa smyckessystem) -- se Creativ Company för ett exempel, även om det inte är just chirimen som används där.

Det finns också några halsbandsprojekt, som kan vara av intresse, på nätet: Kyoto Posey Necklace, Atami Necklace, Happy Heart Charms och Kimono Cord Filigree Necklace. Hit kan kanske även hundhalsbandsprojektet Emmit Gets a New Collar räknas.

The Bead Shop har även två teknikvideor: How to Embellish Cord (dvs lägga till pärlade strängar) och How to Add a Cone to Cord.


 Se även Sy rullåsnoddar för dina smycken för andra smyckesprojekt med tygsnoddar -- och instruktioner för att göra egna rullåer. Också Tygklädda halsringar kan vara av intresse.

Förutom chirimensnoddar finns det bl a liknande snoddar i siden och andra tyger att köpa i butiker som specialiserar sig på sybehör.


Foto: Andrea Williams, här använt i enlighet med CC BY-NC-ND 2.0

onsdag 25 januari 2012

Projekt: Garnvävda läderarmband

På den spanskspråkiga bloggen El Cuaderno de Ideas kan du få lära dig att skapa breda armband med 2 mm lädersnören och brodergarn i olika färger. Du får lära dig både att väva om läderremmarna, som placeras tre i rad, och att byta från en färg till en annan.


Andra projekt som kan vara av intresse för dig som gillar dessa armband: Coiling med fiber, Mönstervävda garnarmband , Vira smycken med garn eller snöre samt Korsflätade armband.

Mer smycken med brodergarn finner du även i Med brodergarn och kedja, Peruanska trådhängen, Japansk snodd/kumihimo, Brodera dina egna metallhängen, Berlocker för brodöser, String Art Necklace, Skapa dorsetknappar och Vänskapsband.

Projekt: Sicksacklindade pärlarmband

Om du gillade gårdagens flätade pärlarmband, men tycker att flätning tar för lång tid eller är för komplicerat så kanske denna teknik är något för dig. Resultatet påminner om de flätade armbanden, men snöret är istället surrat runt pärlorna.

Instruktioner -- på spanska men med tydliga bilder -- hittar du här. Hon har även bild på ett färdigt armband här.Notera att tekniken troligen passar bäst för pärlor som inte är allt för små. För stela armband skulle du kunna testa att använda metalltråd istället för lädersnören och andra mjuka material.

Jämför även med gratisprojektet Double Bead Bracelet, som gör något liknande, men med en helt annan teknik.

tisdag 24 januari 2012

Utmaning: Michelle Machs nya kitutmaning

Michelle Mach har presenterat sin senaste utmaning, Suddenly Spring Challenge. Denna kitutmaning är lite annorlunda då det inte handlar så mycket om att skapa utifrån ett komponerat pärlkit utan istället att du ska göra ett smycke baserat på ett enkelt butiksköpt pärlarmband, som du monterar ned och skapar nytt av.

Det finns en ytterligare twist, inspirerad av årstiden: tanken är inte bara att du ska göra om utan mer specifikt att du ska ta armbandet och dess vintriga färger som utgångspunkt för att skapa ett vårsmycke. Gå från vinter till vår. Det kan t ex innebära att lägga till vårfärger, blompärlor, lövberlocker osv -- hur du gestaltar våren är upp till dig.

Som vanligt kommer utmaningsalstren att visas upp i en blog hop. Datum för detta är 13 mars. Michelle rekommenderar starkt att du har en egen blogg, men det är inte ett absolut krav för att få vara med i utmaningen.

Läs mer om utmaningen här.

Projekt: Armband i trefläta med pärlor eller ringar



Många är de lite enklare armband, ofta inspirerade av designersmycken, som blivit populära och spridits över nätet bland entusiastiska pärlare. De Chan Luu-inspirerade armbanden är ett bra exempel. Även armband med fastsurrade kul- eller strasskedjor har vunnit en viss spridning, om i än så länge mycket mer blygsam skala. Och ser man till Pinterest skulle även de flätade armband som denna text handlar om kunna sällas till samma typ av smyckestillverkartrend, dock ännu inte lika explosionartat poppis som "chan luu style".

Dessa armband är kanske på sätt och vis mer relaterade till vänskapsarmband: små, enkla armband som alla kan göra själva -- men som vissa vill köpa för att de inte har tid eller intresse att göra det själv. De bärs dessutom med fördel "lager på lager" med andra smala armband.

Bilden ovan kommer från Honestly WTF:s tutorial, som du hittar här. Ett liknande armband, men med mässingsmuttrar istället för pärlor har de instruktioner till här. Ytterligare en variant hittar du hos Cousin och Stephanie and such som flätar med mockaband och motringar/kedjelänkar.

Instruktioner till pärlade tre- och fyrflätor hittar du även i Suzen Millodots bok Celtic Knots for Beaded Jewellery. Hon använder grövre tråd som bomullssnöre och rattail, vilket ger en annorlunda look jämfört med Honestly WTF:s tunna lintrådsarmband.


Istället för att fläta fast små pärlor längs ytterkanterna kan du fläta fast lite större pärlor i mitten, som Henry Happened visar. Creativ Company har också en variant på detta.



Foto: Honestly WTF, här använt i enlighet med CC BY-SA 3.0

måndag 23 januari 2012

Nyhet: Drakens år

 

Enligt den kinesiska kalendern går vi nu (23 januari) in i drakens år -- eller mer precist vattendrakens -- ett år som enligt den österländska astrologin bådar mycket gott. I Kina lär många vilja föda sina barn detta år då det innebär att de kommer att bli framgångsrika.

Det är passande med bilden ovan eftersom draken associeras med våren och det kinesiska nyåret är en vårfestival. Mer om zodiakdjuren och kinesisk astrologi kan du läsa i I oxens år -- lyckodjuren och den kinesiska zodiaken. Du kan också läsa Fire Mountain Gems artikel.

Om du vill fira året med att skapa med drakar så hittar du hittar du drakmönster och -projekt i Fladdermöss och drakar. Se även Shoppingtips för drakälskaren för exempel på pärlor, hängen, lås och andra smyckesdelar med drakmotiv (notera dock att texten har några år på nacken så vissa produkter kanske inte längre finns i butikerna medan nya tillkommit).

Tips på några projekt, som inte finns med i ovanstående länk är:

fredag 20 januari 2012

Utmaning: Finish or Frog Along



Har du många UFO:n, det vill säga UnFinished Objects, som bara blivit bortglömda i en vrå? Som nämnts i ett tidigare inlägg på temat -- vilket du hittar här -- så kan man ibland behöva lägga upp strategier för att bli av med dessa projekt som fastnat i återvändsgränder eller lagts åt sidan av en eller annan orsak. Med ett nytt år är det kanske passande att ta nya tag och inventera de där UFO:na.

Operation Tackle That Bead Stash tacklar UFO-högen i form av en bead along (ett begrepp jag förklarat här) kallad Finish or Frog Along. Tanken är att alla som vill vara med väljer ut ett UFO i början av månaden och bestämmer sig för att antingen göra färdigt projektet under månaden i fråga -- eller kassera det, repa upp det som gjorts och återbörda materialet till pärllådorna igen så det kan användas till nya projekt istället.

Sarah, som lanserade idén, säger: "I am hoping that I will either end up with 12 pieces of jewellery or a nice pile of pretty beads to make into something else!"

Projekt: Läder- och mockatofsar

Cute Charms Detailed Leather Tassel


Dessa tips kan kanske komma ett par säsonger för sent för den som följer modetrenderna slaviskt, men du kan fortfarande hitta dem i pärl- och smyckesbutikerna. Det går alltså att köpa färdiga tofsar, men vill du göra dina egna så kommer här några tips på hur du går till väga.

Det kanske vanligaste sättet att göra en enkel tofs är att ta en avlång bit läder, skinn eller mocka och klippa tunna remsor samtidigt som en bit av remsan lämnas intakt, vilket gör det lätt att sedan rulla ihop tofsen. Instruktioner till den typen av tofs hittar du hos Cut Out + Keep, Betsy Ross (två varianter), Burda Style (som syr istället för att limma ihop),  Lune Vintage och Sew4Home.

Hos sistnämnda tipsas om ett tidsbesparande trick: fransarna skärs ut med en dokumentförstörare istället för att klippas/skäras för hand. Även om dokumentförstöraren inte är stark nog att helt skära igenom fusklädret så gör knivarna raka, helt jämna skåror som sedan är enkla att klippa till.

Ett annat sätt att göra tofsar är att klippa ut enskilda remsor och sedan bunta ihop dem. Denna metod passar bra om du bara har tillgång till läder-/mockaband och inte hela skinnbitar eller -remsor. Med band slipper du mycket av det tråkiga arbetet med att klippa fransar. Olika varianter på detta hittar du hos Mode Bay Area och Black and White and Loved All Over.

Du kan också binda ihop långa fransar på samma sätt som när man gör garntofsar. Se instruktioner på Instructables och hos Transient Expression. En variant med pärlor hittar du hos Black and Whie and Loved All Over (ej samma som ovan) och en annan variant med kedja och pärlor har Parts Club.En väldigt enkel mockatofs har The Crafty Nest instruktioner till.

Ännu ett alternativ finner du hos FusionBeads, som klämmer fast mockaremsor i ett klämavslut med ögla.


Andra material
 Mollie på Wild Olive har inspirerad av Lune Vintages ovan nämnda tutorial gjort tofsar av filt.

Tofsar av metall kan du läsa mer om under Gör egna tofsar med kedjor.

Vill du göra tofsar med t ex rattail och liknande följsamma material kan du också använda dig av det klassiska sättet att göra garntofsar. En smyckesvariant på detta hittar du hos Cut Out+ Keep. Där hittar du även instruktioner till tofsar av brodergarn.

Du kan också göra tofsar med långa, smala fjädrar. Läs mer om det hos M & J Trimmings.


Foto: Sun Bijoux, här använt i enlighet med CC BY-ND 2.0

torsdag 19 januari 2012

Guide till örhängen för de utan hål i öronen




Att inte ha hål i öronen behöver inte betyda att man inte vill kunna bära örhängen då och då. Det finns flera olika smyckesdelar, som alternativ till örkrokar och -stift, att välja mellan. Nedan finner du en presentation av flera av dessa. Detta är en uppfräschad och utökad version av  Clips, örskruvar och cuffs -- örhängen som inte kräver hål med fler och tydligare bilder.


Introduktion

Örhängen, som inte kräver håltagning, skulle kunna delas in i tre typer. Först finns det clips och örskruvar som används på samma sätt som och liknar "vanliga" örhängen. Sedan finns det cuffs, som fästs längre upp på örat. Slutligen finns det en typ av örsmycken som på engelska också kallas cuffs, men som ligger bakom och runt själva örat. De två senare kan även kombineras med örhängen som sitter i örsnibben.


Clips


En vanlig variant är clips (eng. clip-ons). Den som inte har hål i öronen tänker nog ofta på dessa ibland ganska smärtsamma smycken om tanken på att bära örhängen väcks. Clipsen sitter hårt för att de inte ska ramla av, men ibland sitter de för hårt. Det finns två olika sätt att minska trycket på örsnibben: antingen kan speciella små "gummikuddar" fästas på baksidan av örhängena och/eller så kan spänningen lossas något med hjälp av ett verktyg som kallas "Comfee Key" (säljs bl a hos B'Sue Boutiques.)

Det finns flera olika versioner av clips. Några är stora och klumpiga, andra mindre och elegantare. De kan ha en platta, som du kan limma fast cabochoner och andra komponenter på, ha fattningar för slipade stenar, silar att pärla på, öglor för hängen osv. En del varianter är speciellt gjorda för att lödas fast.

Vill du se fler exempel på olika typer av clips, se t ex Jan's Jewels and Perles & Co. Nedan ser du en något ovanligare variant av clips på ett gammalt bärnstensörhänge.



Clips tillverkas i både ädelmetall och pläterad oädel metall (samt ibland i "rå" mässing).


Justerbara clips


Dessa är mer eller mindre bara en variant av clipsen ovan. Denna typ av clips påminner mycket om vanliga brisyrer när de bärs. Jag har sett dem beskrivas som "pierced look" på grund av detta.

Eftersom de har en böjd "tunga" på baksidan så kan bäraren själv enkelt justera spänningen genom att böja fliken försiktigt fram eller tillbaka. Jag rekommenderar inte att man böjer dessa upprepade gånger då det kan försvaga metallen.

Clipsen kan ha en ögla (som på bilden), platta, skål eller stift. Du kan se olika exempel hos  Fire Mountain Gems och Rings & Things.


Örskruvar/skruvclips


Skruvclips eller örskruvar är en gammal favorit, som användes mycket i vintagesmycken. Fördelen med skruvarna är att det är enkelt att justera spänningen bara genom att snurra på skruvarna -- och det försvagar inte metallen som det kan göra med tidigare nämnda clips.

De finns i två version: med eller utan gångjärn nedtill. Gångjärnen är speciellt användbara för bärare som har tjocka örsnibbar eftersom de är enklare att få på. Fördelen med örskruvar utan gångjärn är att de inte har en mekanism som kan kärva eller gå sönder. Utöver dessa två grundläggande skillnader så kan örskruvarna variera precis som andra örhängesdelar: vanligtvis har de öglor (som på bilden), men de kan även ha plattor, skålar, stift eller fattningar för slipade stenar. En del har också utsirade framsidor, likt violörhängena på bilden ovan. För exempel på olika modeller som finns, se Jan's Jewels.

Den stora nackdelen med skruvclipsen är priset: den intrikata modellen med flera delar som ska sammanfogas gör dem dyrare än vissa andra clips. Örskruvarna tillverkas i så väl ädelmetall som pläteringar.


Creolringar med fjädring



Denna typ av clips imiterar utseendet av creoler väl -- det syns inte att det är clips när de bärs. Ringarna är inte minst vanliga i japanska örhängesprojekt. Ringarna finns i flera olika storlekar och pläteringar (inklusive rosa!). Några av dem har en ögla nedtill. Använd dem som de är, häng pärlhängen i dem eller använd som bas för trådarbete eller pärlsömnad. Tänk dock på att de inte sitter fast lika hårt som andra clips och därför bör användas enbart för lätta örhängen.

Jag har många gånger fått frågan var man kan köpa dessa. I Sverige säljs de av Smyckestillbehor.se (Panduro hade dem förr, men inte längre -- med lite tur kan dock någon återförsäljare fortfarande ha något par kvar). I USA säljs de av bl. a. Fire Mountain Gems.


Öppna creolringar


Detta skulle kunna kallas en förenklad version av creolerna ovan. Eftersom de inte har någon speciell fjädrande mekanism är de billigare att köpa -- och troligtvis inte så svåra att tillverka själv. De finns i flera olika storlekar i silver- eller guldplätering. Liksom de andra creolringarna passar de bäst till lättviktiga örhängen. Du kan egentligen inte justera spänningen/öppningen så det är inte säkert att örhängena sitter lika bra på alla beroende på hur tjocka eller tunna örsnibbar de har.


Egentillverkade clips

Eftersom clips har gångjärn och fjädrar är de inte lika lätta att tillverka själv som exempelvis örkrokar är. Det finns dock de som lanserat clips som kan tillverkas hemma -- se Wrapture and WigJig.


Magnetörhängen

Jag har själv aldrig använt dessa. Principen är enkel: varje örhängen består av två magneter, som placeras på varsin sida av örsnibben. På magneten på framsidan kan en liten cabochon, flatback, bild eller annan komponent limmas fast. Örhängena säljs ibland med argument som "perfekt för barnen", men tänk på att små barn aldrig bör leka med magneter då de kan skadas om de sväljer dem.

Alla magneter passar inte till örhängen: de måste vara starka nog att hålla för belastningen, men inte för starka så de klämmer åt örsnibben. Tips på hur du får magnetörhängen att fästa bättre hittar du på eHow.


Cuffs

Cuffs är en gammal klassiker, som kan användas för sig eller i kombination med "vanliga" örhängen (många gånger sammanlänkade med en tunn kedja som i denna tutorial). Cuffs fästs på sidan av örat istället för i örsnibben. De används av personer som har hål i öronen likväl som de som inte har då de inte är substitut för örkrokar och -stift utan en annan typ av örsmycken.

Rikt utsmyckade cuffs kallas ibland ear vines på engelska, men detta är dock ett begrepp som även används om örstift med dekor som täcker delar av örat.

Du kan köpa cuffs i pärlbutiker eller går egna från metalltråd eller -remsor. Det finns många instruktioner och projekt, från de allra enklaste till rikt utsmyckade cuffs. Några exempel på var du kan vända dig för att hitta projekt är Jewelrylessons.com, The Beading Gem's Journal och BellaOnline.


Cuffs/ear wraps



Denna typ av cuffs var trendig förra året -- och det lär faktiskt vara en typ av örhängen som användes redan under Antiken. Liksom de små örsmyckena ovan kallas de cuffs eller wraps -- trots att ear wrap även kan vara en synonum till ear vines, som är örhängen (vilka täcker delar av örat) för personer med hål i öronen. Ibland kallas dessa cuffs/wraps även bohemian wraps på engelska.

Dessa örsmycken placeras bakom örat och kan ibland -- beroende på designen -- påminna om vanliga örhängen. En del varianter är designade så att de passar antingen höger eller vänster öra.

Du kan köpa dem eller tillverka själv. Instruktioner finns hos bl a WigJig, Semi och JewelryLessons.com. Om du arbeta med ädelsmide kan du skapa mycket spännande örhängen i denna modell -- som inspiration kan jag nämna dessa drakar.


Uppdatering: örhängeskonverterare

Det finns även en variant på clips, som kan användas för att konvertera stiftörhängen till clips. De har en speciell hållare, som påminner om en snurrebuss (den lilla mojäng bakom örat som håller örstift på plats) längst ned, alternativt en vertikal hållare längs med clipset. Läs mer om dem här.



Avslutande ord

Så detta är alltså några av de alternativ som står till buds för den som vill bära örsmycken med inte vill, får eller kan gå och ta hål i öronen. Vilken modell man väljer beror på flera faktorer: tyngd på färdiga örhängen, prisnivå, stil och personlig smak. Det viktigaste jag vill säga med detta är att det finns alternativ till örkrossande klumpiga clips av det slag som alla som var med på 80-talet nog har upplevt.

onsdag 18 januari 2012

Projekt: Se upp för stulna mönster!

Plagiering och upphovsrättsstölder gäller inte bara färdiga smycken och alster utan även instruktioner och mönster. Tyvärr har internet gjort det enklare för de som vill stjäla design och instruktioner för egen vinning från någon av alla de som använder nätet som plattform för att dela med sig av sina egenhändigt komponerade mönster och tutorials, gratis eller mot en mindre summa. Nyligen berättade exempelvis Vyolina på sin blogg om hur hennes gratisprojekt från bloggen stulits och sålts på Etsy av en annan person, något du kan läsa om här.


Tyvärr är stöld av tutorials och mönster inte helt ovanligt. Det finns faktiskt en blogg, som ägnar sig åt att uppmärksamma stöld av pärlmönster: Don't copy my pattern. Bloggen är huvudsakligen franskspråkig, men vittnesmålen kommer från pärlare i flera länder.

Det finns olika typer av tjuvar. En del publicerar eller distribuerar andras betalmönster gratis, andra försöker sälja dem och tjäna pengar på stölden. Vissa kopierar utan att försöka påstå sig vara upphovsmannen medan andra fräckt försöker låta påskina att de själva skapat mönstret/tutorialen/projektet. Vissa kopierar av instruktionerna, andra kopierar ett färdigt alster (utifrån bild eller IRL) och skriver egna instruktioner. En del skannar in hela böcker eller häften -- vanligtvis för upphovsrättstjuven utländska böcker -- och publicerar dem på nätet eller säljer dem som "e-böcker" på exempelvis Etsy. Det finns t o m videotjuvar, som publicerar andras (betal)videor som sina egna t ex på YouTube. Oavsett vilket så handlar det om brott mot upphovsrättslagen och i många fall om att tjäna pengar på andras arbete.

Det är långt ifrån alltid lätt att veta om ett mönster man är intresserad av att köpa är stulet, tyvärr. Men om något verkar skumt, kontrollera säljaren eller personen som lagt upp mönstret och se om där finns något som får varningsklockorna att ringa. Exempelvis om en och samma person säljer ett orimligt stort antal "egendesignade" mönster eller bilderna verkar konstigt beskurna, kanske med delar övertäckta (där upphovsmannen placerat en logga t ex). Om du hittar ett gratismönster som verkar väldigt komplext och avancerat kan det ibland -- men inte alltid -- vara kopierat: ju mer arbete upphovsmannen lagt ned desto troligare är det att hon eller han skulle vilja få betalt för det arbetet.I vissa länder har många pärlare tyvärr en ganska loj inställning till andras upphovsrätt. Om du besöker sajter från dessa länder kan det därför vara värt att vara extra uppmärksam på problemet.

Om du upptäcker att någon stulit ett mönster kan det vara bra att kontakta den verkligen upphovsmannen och berätta vad du sett. Internet är stort och det är lätt att komma undan med stölden om inte andra berättar vad de råkat se. Dessutom kräver vissa säljsajter att klagomålet ska komma från upphovsrättsinnehavaren och ingen annan för att de ska agera, oavsett hur uppenbart plagiatet än är så det hjälper inte om du flaggar det.

Avslutningsvis: även om du enbart håller dig till seriösa sajter och personer så kan det kan vara värt att tänka på att allt du hittar på nätet inte är helt lagligt skapat, vare sig det är gratis- eller betalmaterial. Många pärlare lägger ned tid och pengar på att skapa mönster åt oss. Låt dem få den cred de förtjänar för det -- stöd inte tjuvarna.

Tillbehör och verktyg: Specialnålar för pärlbroderi



Om du syr och broderar med pärlor är nålen ditt viktigaste verktyg. Det finns många olika nålar, vilka du kan läsa mer om i ett gammalt inlägg med just rubriken Pärlnålar. Där kan du läsa om de vanligaste nålarna, som pärlare använder sig av, men det finns även några "specialnålar", som inte är lika vanliga och som du kanske inte sett i din pärlbutik.

Två sådana nåltyper är John James Curved Beading Needles och Ball Point Bead Embroidery Needles.

De böjda nålarna (kroknålar, som det kallas ibland på svenska) används bl a vid tillverkning av askar/lådor och restaureringsarbeten när man syr på ytor som bara kan bearbetas från ena sidan. Då måste man nämligen kunna både sticka ned och upp nålen från framsidan, vilket underlättas av den speciella formen. Även vid sammanfogning/skarvning av kanter i vinkel -- som när man syr ihop en ask -- kan formen göra det lättare att sy än en rak nål. Dessa nålar ska inte förväxlas med de böjda nålar som används för att plocka upp pärlor i en bead spinner. Några tips på att pärla med böjda nålar hittar du hos Bead Circle.

Ball point bead embroidery needles är broderinålar som passar glesa vävar, som stramalj och aida, snarare än mer täta underlag (StiffStuff, tyger, mocka osv). Spetsen är rundad för att inte splittra trådarna i väven till skillnad från andra pärlbroderinålar som har vass spets för att tränga igenom tyget. Vill du sy t ex korsstygn med pärlor så är det här nålarna för dig.

Det var tyvärr svårt att få en riktigt bra bild, men nedan syns en jämförelse mellan två av de vanligaste pärlnålarna (också de av märket John James) och den trubbiga nålen. Nålarna är, uppifrån och ned: vanlig pärlnål (ibland kallad longs, används i pärlsömnad/sydda tekniker), pärlbroderinål (sharps) och ball point bead embroidery needle. Alla i storlek 10.

(Den långa nålen är något böjd p.g.a. långvarig användning: normalt sett är de långa nålarna lika raka som de korta.)

*

Om du letar efter dessa eller andra lite mer specialiserade nålar och inte kan hitta dem hos dina favoritpärlbutiker så kan köpa dem direkt från John James nätbutik. De säljer nålarna i så väl små förpackningar (se bilden ovan) som storpack.

tisdag 17 januari 2012

Inspiration: Färgmixar -- ta bort och lägg till



Detta är något jag redan nämnt lite i förbifarten i ett annat inlägg, Pärlmixar -- inspiration och utmaning. Fokus denna gång ligger dock enbart på färg och framför allt hur du kan variera en standardiserad pärlmix så den passar dig bättre. För det kan hända att de mixar du hittar inte känns helt rätt. Vad kan du då göra åt det? Jo, du kan ta bort eller lägga till färger i efterhand och på så sätt justera kombinationen av och proportionerna mellan färgerna.

Pärlmixen är ett bra exempel på det förra, att ta bort färger. Det är en mix med shell pearls, som jag köpte en gång. Av de färger som fanns var detta den mixad sträng som tilltalade mig mest, men det slutade med att jag aldrig använder pärlorna eftersom jag inte helt uppskattade färgmixen. Till slut tog jag bort en av färgerna och helt plötsligt kändes mixen mer rätt för mig, mer inspirerande. Därefter tog jag bort en annan färg för att se vilka olika färgkombinationer jag kunde hitta. Denna övning gjorde att jag fann de färgkombationer i mixen som fick mig att använda pärlorna till slut.

Nedan kan du se de olika färgkombination du kan få ut av en sträng, som har pärlor i fyra färger. Hela strängen syns ovan.



 



 Detta är förstås enklast att göra med lite större pärlor: rocaillepärlor/seed beads är väldigt pilliga att "modifiera" på detta vis. Med småpärlmixar är det enklare att variera en tråkig eller ful färgkombination genom att lägga till pärlor. Det kan vara antingen pärlor i en ny färg eller i en färg som redan finns i mixen för att förstärka den.

Lägg till några pärlor åt gången eftersom det inte bara är färgen i sig utan även proportionerna färgerna emellan som är viktiga -- det är enklare att lägga till mer än att ta bort det du redan hällt i om du inte blir nöjd med resultatet. Av samma anledning bör du tänka igenom ditt färgval innan du häller i småpärlorna i mixen.

Ett sätt att göra det lite lättare att ångra sig är att blanda in större accentpärlor i seed beadmixen. Det kan vara stora rocaillepärlor, andra former av småpärlor (drops, long magatamas, triangles, cubes) som också är lite större, pressglaspärlor, fire-polished etc. Det passar speciellt bra om du ska sy friform eller trä pärlorna eftersom variationen i storlek och form inte är ett problem då.

Undvik att blanda allt för många färger eftersom det lätt resulterar i en rörig soppa av färger.  


måndag 16 januari 2012

Tävling: Smyckestävling med budskapstema

Årets första tävling från Smyckestillbehör.se heter Låt smycket tala för sig själv. Temat för tävlingen är budskapssmycken i alla möjliga tekniker:
Smycket får skapas i valfri teknik, men det är viktigt att det ska finnas ett textbudskap i designen. Om det är namn, ord eller en hel fras, är upp till dig. Vi kommer att titta på samspel av teknik, design och budskap.

En vinnare, som vinner ett presentkort på 1 000 kr, kommer att utses av en jury som bedömer bidragen utifrån estetik, originalitet och temats tolkning. Det kommer också att finnas hemliga priser från Trinity Brass och TierraCast. Alla som deltar får en rabatt att utnyttja vid en beställning i butiken efter tävlingen.

För att delta i tävlingen måste du ha handlat från butiken minst en gång under perioden 10/1-25/3. Du kan delta med ett bidrag per ordernummer. Hälften av materialet du använder i bidraget måste komma från butiken och vara en synlig del av ditt smycke, som självklart ska vara i originaldesign.

Sista tävlingsdag är  25 mars. Läs mer om tävlingen här.

Noterat: Planer för International Charm Day 2012?



Liksom tidigare kommer International Charm Day att genomföras den 28:e april i år. Som jag skrev inför 2010 års firande är dagen instiftad av Amber Dawn -- på bloggen Shiny little things beskriven som "the queen of charm swaps". Dagen har mottot Wear & Share och det hela handlar enkelt beskrivet åt att ägna en dag i de handgjorda berlockernas tecken. I fokus står s k art charms, unika handgjorda berlocker, vilket du kan läsa mer om här.

Du kan fira på många olika sätt, t ex genom att ge bort egentillverkade eller inköpta handgjorda art charms till nära och kära, byta berlocker med andra, skicka en RAK till någon som kan behöva en glad överraskning, ägna dagen åt att tillverka dina egna unika berlocker, ställa ut din kollektion eller göra något tillsammans med andra smyckestillverkare. Det centrala är att just fira de handgjorda små konstverken på ett eller annat vis. Ledorden är "sharing and caring" samt fokus på hantverket och de konstnärliga kvaliteterna i handgjorda berlocker snarare än att se det som en dag att sälja och hårdmarknadsföra sig själv.

Evenemanget är internationellt och giveaways, tillställningar med mera kommer att utlysas av deltagare i flera länder. Bland annat kan du delta i utlottningar genom att följa bloggen International Charm Day. Om du planerar att göra något speciellt för ICD, t ex publicera en tutorial, hålla i en utlottning/giveaway eller anordna en swap, så vill Dawn gärna veta redan nu, bl a så hon kan göra en blogroll. Lämna i så fall en kommenterar till denna post.

fredag 13 januari 2012

Projekt: Virka och sticka på smyckeskedjor



Gillar du att blanda hårda och mjuka material? Varför inte testa att virka eller sticka med garn med en armbandskedja som stomme? Hur du virkar kan du läsa om på The Beading Gem's Journal. Projektet är inspirerat av hennes tidigare tips om att sticka på en kedja -- något du kan lära dig hos Transient Expression.

Du behöver förstås inte begränsa dig till att använda stick- och virkgarner. Varför inte virka med t ex en tunnare lädersnodd, metalltråd, lintråd, hampasnöre, sariband eller någon annan typ av tråd/garn/snöre du gillar. Flera exempel på alternativ till garn hittar du den förstnämnda länken ovan. Tänk på att det helst inte ska vara för tjockt och/eller styvt -- då blir det svårt att arbeta med.

Är du en van virkare kanske du t o m kan variera grundmönstret och virka romantiska uddspetsar istället för bara raka kanter.


PS! Om du gillar att blanda kedja och garn/snoddar/tråd, se även Enkla armband av kedja och snöre samt Med brodergarn och kedja. Se även Smycken av luftmaskkedjor för tips på bl a att virka med istället för bara på kedjor.

Mest lästa 2011



Den årliga sammanställningen av mest lästa blogginlägg under året är här igen för tredje året i rad. Numer finns det ju en gadget i högerkolumnen som visar veckans mest lästa inlägg, men detta är alltså topp 25 för de mest lästa inläggen 1:a januari till och med 31 december 2011. Som vanligt är det några artiklar som återkommer år efter år, men här finns också några nya favoriter.

Statistik är dock bara halva sanningen: listan grundar sig på träffar på specifika inlägg, men majoriteten av träffar går annars till förstasidan eller en viss kategori/etiketter -- ibland även en viss månad, vilket är det sätt man många gånger kommer till en blogg via googlesökningar etc. Vägar där jag inte kan "maska ut" exakt vilka inlägg som lästs. Men jag tror ändå listan kan ge en viss indikation på vad som varit speciellt eftersökt.

Som vanligt finns här två listor: en över totala antalet sidvisningar och en över unika sidvisningar. Listorna är ganska lika, men jag valde ändå att ta med båda två för fler länktips. Kanske du hittar något du missat?

Om inläggen varit med på topp 25-listorna föregående år så noteras detta inom parentes. Första siffran anger placeringen 2010 och den andra anger placeringen 2009. Om inlägget inte varit med på föregående års listor markeras detta med ett streck.


torsdag 12 januari 2012

Tidsfördriv: Beaded Laughter -- humor och hunkar för pärlare



Det började med fenomenet Handmade Ryan Gosling, en blogg för "pysseltjejer" med humor som gillar att titta på snygga/söta killar skulle den kanske kunna beskrivas (inspirerat av memes som Ryan Gosling is an English Major). Den röda tråden är att den charmige och förstående killen säger de saker en pysseltjej vill höra -- alternativt saker som på något vis rör hobbyn. Inspirerad av bloggen ville pärlmakaren Sylvie Lansdowne skapa något liknande speciellt för pärlare, smyckestillverkare och pärlmakare. Resultatet blev Beaded Laughter.

Här är finns det inte bara en hunk utan flera, men temat är det samma och alla bildtexter inleds förstås med "Hey girl". Du kan också få en bild/bildtext skapad just för dig, vilket du kan läsa mer om på bloggen. Just nu hålls en liten tävling där du kan vara med och bidra med en rolig text.

Här kan du se några av bilderna från sajten.





Foto/text: Sylvie Elise Lansdowne, Beaded Laughter

onsdag 11 januari 2012

Projekt: Bildberlocker av kopparrör

Kopparrör, smala som vida, kan användas på olika sätt i smycken. På BeadFX:s blogg kan du läsa om ett: Copper Pipe Pendants. Där beskrivs, men inspiration från Stephanie Lees bok Semi-precious Salvage, hur du använder avsågade rör som ramar (bezels) för hartsberlocker med bilder. (Se även Hollow forms resin bezels och resin plique a jour för fler tips kring att gjuta harts/resin i berlocker utan bakstycke.)

Avsågade kopparrör skulle även kunna användas för att göra runda pärlramar, länkar etc till dina smycken.

PS! Det finns förstås även rör att köpa i andra material, som också passar till smycken: sterling silver, rostfritt stål, mässing osv.

Utmaning: Skapa smyckesdisplay

Vintage Style Dress Form Tabletop Display


Kanadensiska pärlbutiken BeadFX har en lite annorlunda smyckesrelaterad utmaning för dig som gillar att skapa dina egna smyckesdisplayer. Du kan läsa om den i deras blogginlägg Creating your own vintage bust forms.

Som rubriken anger så gäller det alltså att skapa sin egen version av de små "provdockor"/byster, som är populära att använda som halsbandsdisplayer. De har några olika exempel för inspiration på bloggen och du kan även se ett tidigare inlägg på den här bloggen, Skapa en halsbandsbyst, som handlar just om en tutorial till denna typ av smyckesdisplayer.

Utmaningen pågår t o m 29:e februari. Priser kommer att lottas ut bland de som deltar i utmaningen.


Foto: Suzy Spence, här använt i enlighet med CC BY 2.0.

tisdag 10 januari 2012

Projekt: Pärlade hörlurar



Plaströrspärlor (Nabbi, Hama etc) kan användas till mycket. Eftersom de är gjorda av relativt mjuk plast har de en speciell egenskap som gör att de kan användas till saker som andra pärlor inte passar till: de kan skäras upp.Genom att skära ett snitt i varje pärla kan de fästas om exempelvis sladdarna till mobilens hörlurar. Eller på andra tunna sladdar där kontakter etc gör att du inte kan trä på pärlorna på vanligt vis.

Instruktioner hittar du på Cut Out + Keep. Föredrar du att läsa på svenska så finns tekniken också tydligt beskriven i ord och bild på Craft and Creativity. Hur du snittar pärlorna och trär dem på t ex en sladd beskriver även jag här (sammanfattat i bildsviten nedan).




PS! Det finns även exempel på pärlade hörlurar att köpa färdiga. Se bilder hos exempelvis ChipChick (plastpärlor med ab-finish) och Craziest Gadgets (träpärlor).

måndag 9 januari 2012

Tävlingar och utmaningar: Januariutmaningar



Ny månad betyder nya utmaningar för pärlare och smyckestillverkare. Här är en sammanfattning av aktuella månadsutmaningar. Som vanligt en mix av både rena utmaningar utan priser involverade samt utmaningar med tävlingsmoment och/eller utlottade priser.

De flesta utmaningar håller på månaden ut, men exakta datum kan variera så läs regler och information noga för att inte missa din deadline.

Tävling: Beadworks Beaded Bead Contest

Beadwork har presenterat 15th Anniversary Beaded Bead Contest. Tävlingen skiljer sig något från många andra tävlingar i det att du ska arbeta med ett antal fastställda komponenter, nämligen de fem pärlade pärlor som du kommer att hitta instruktioner till i tidskriften under årets gång (från februari/mars-numret till oktober/november-numret). Gör dina egna versioner av dessa pärlade pärlor och skapa ett smycke -- halsband, armband eller örhängen -- med dem. Du måste använda minst en pärla av varje modell.

Notera att du även måste vara/bli medlem på tidskriftens community, Beading Daily, för att delta. Det är gratis att registrera sig.Vinnaren röstas fram av Beading Dailys medlemmar och kommer att visas upp i Beadworks februari/mars-nummer 2013.

Tävlingsbidrag ska skickas in/laddas upp på Beading Daily 22-26 oktober. Läs mer här.

fredag 6 januari 2012

Tävling: Fashion Colorworks 2012


My Lovely Beads har presenterat den tredje årliga upplagan av tävlingen Fashion Colorworks. Som vanligt är temat för tävlingen årets trendfärger enligt Pantone Color Institute, vilka delats in i tre olika färgkombinationer, som du kan välja mellan. Varje bidrag ska med andra ord använda sig av någon av färgkombinationerna ovan.

Tävlingen är öppen för proffs och amatörer från hela världen. Du kan delta med upp till ett bidrag, som måste vara nytillverkat (som äldst från maj 2011), i varje färgkombination i varje tävlingskategori, dvs upp till nio bidrag. Kategorierna du kan tävla i är: Seed bead jewelry, Finished jewelry samt Seed bead objects. Tävlingsbidragen kan tillverkas av en enskild pärlare eller i samarbete mellan upp till fyra personer.

Förutom de jurybedömda vinnarna kommer även en vinnare av people's choice award att röstas fram via hemsidan. Priserna inkluderar presentkort från sponsrande pärlbutiker från USA, Storbritannien och Tyskland samt från pärltidningen Perlen Poesie.

Tävlingsbidrag tas emot mellan 1 april och 15 juni. Fullständiga regler och övrig information hittar du här.

Utmaningar: Dags att anmäla sig till Bead Soup Blog Party


Imorgon, lördagen 7:e januari, öppnar Lori för anmälningar till årets första Bead Soup Blog Party (BSBP), en populär internationell swapp och blog hop. Nytt för detta party är att platserna kommer att lottas ut bland de som anmäler sig då partyt växt sig så stort att det är omöjligt för alla som vill att delta. Då det är lottning som avgör behöver du inte känna stress att anmäla dig snabbt: vare sig du anmäler intresse första dagen eller sista har du samma chans att komma med. Det finns plats för max 200 deltagare (att jämföra med senaste partyt, som omfattade 362 bloggar).

En kort beskrivninga av BSBP: Bead Soup Blog Party är en swap och blog hop för alla som älskar att göra smycken och jobba med pärlor. Deltagarna delas slumpvis in i par, som skickar ett pärlpaket till varandra. Detta paket ska innehålla en fokaldel (hänge eller pärla) och ett speciellt lås samt matchande pärlor/material -- upp till var och en hur mycket -- som partnern kan göra ett smycke av. Deltagarna visar sedan upp resultatet på sina bloggar på partydagen då alla besöker varandras bloggar för att titta på resultatet och kommentera. Du behöver dock inte känna krav på dig att besöka alla på just partydagen: mängden deltagare gör att många tar dagar eller veckor (ibland månader) på sig att gå genom hela listan av bloggar.

Läs allt om det femte Bead Soup Blog Party på Lori Andersons blogg. Anmälningsformuläret hittar du här.

torsdag 5 januari 2012

Utmaning: Förlängd deadline hos Vintaj

Inlämningen till januari månads designutmaning från Vintaj har förlängts en dag meddelas det på deras blogg: du har fram till middag (lokal tid/CST) lördagen 7/1 att delta i årets första månadsutmaning, som har temat Rock 'n' Roll. Läs mer om utmaningen här.

Noterat: Slumpmässiga tutorials



Bloggen tar nya tag och det kommer nya inlägg med början imorgon. Denna eftermiddag ville jag bara passa på att tipsa om en kul sajt, som heter Random Tutorial Generator. Den omfattar dock inte enbart smyckestillverkning och pärlarbete, men det är en kul grej som kanske kan vara av intresse.

Det som gör Random Tutorial Generator annorlunda mot andra tipssajter som exempelvis denna Mönsterarkivet, Pysseltips, Totally Tutorials, Handmade Jewelry Club osv är att här listas inte intressanta projekt på samma vis, sida upp och sida ned, utan du klickar på en knapp som tar dig till en slumpmässigt utvald craft tutorial någonstans på nätet. Det är också möjligt att söka i sajtens databas över projekt om du inte helt vill utelämna dig till slumpen.

Har du ett eget projekt eller om du vill tipsa om någon annans tutorial på nätet så kan du skicka in tips till sajten så att även de läggs in i databasen.