Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 26 januari 2009

Kultur: I oxens år -- lyckodjuren och den kinesiska zodiaken


I dag börjar det nya året enligt den kinesiska kalendern och du har nog inte missat att detta firats i helgen även i Sverige. Nu har vi alltså gått från Råttans år till Oxens. Vad har det då för relevans för en pärlblogg (annat än att så många av våra pärlor kommer från Kina och att vi kanske har ett allmänt intresse av andra kulturer)? Jo, den kinesiska kalendern och zodiaken har gett upphov till pärlor som "de kinesiska lyckodjuren" och vi kan även finna berlocker och hängen med motiv från zodiaken. Ett fint alternativ eller komplement till våra västerländska stjärntecken.


Den kinesiska kalendern
Den kinesiska kalendern, som vi kallar så trots att den används även i andra asiatiska länder, är en s k lunisolarkalender. I Kina kallas den inte heller för detta, vilket är ganska naturligt. I Sverige liksom stora delar av världen använder vi den gregorianska kalendern, som basera på solåret: ett år motsvarar ungefär den tid det tar för Jorden att gå ett varv runt solen. En lunisolarkalender däremot baserar sig på månens vandring (månår), men tar hänsyn till solen för att minska "glappet" då ett år inte består av ett jämnt antal månfaser. Exemeplvis sträcker sig det nya året från 26 januari 2009 till 9 februari 2010.

Enligt kalendern infaller nyår vid andra nymånen efter vintersolståndet, vilket innebär att det nya året inte infaller på samma datum varje år.


Zodiaken
I kinesisk astrologi används liksom i västerländsk astrologi en zodiak, men istället för att varje månad tilldelas en symbol så är det här varje år som tillhör ett zodiakdjur. Det finns tolv djur (råtta/mus, oxe/vattenbuffel, tiger, hare/kanin, drake, orm, häst, får/get, apa, hund, tupp, svin/gris) och varje djur kombineras med ett element (eld, vatten, trä, metall, jord). Elementen kan dessutom förekomma i både yin och yang och dessa påverkar djurens karaktär. Elementen kallas för de himmelska stammarna och djuren för de jordiska grenarna. Totalt blir det en cykel om 60 år: vår nuvarande cykel inleddes 1984 och i år är vi alltså inne på den 26:e av de 60 kombinationerna av djur och element.

Nu ska jag, som inte allt för djupt insatt i denna filosofi, inte komplicera saken för mycket, men även om vi i Väst oftast bara känner till dessa "årsdjur" så tilldelas även varje månad i året ("inre djur"), varje dag och varje "stortimme" (= tvåtimmarsperiod) under dagen ("hemligt djur"). Djuret för året du är född i berättar om hur du är som person och/eller hur du ser ut i andras ögon. Det inre djuret säger något om vad som motiverar dig, hur du är på insidan. Det hemliga djuret är en persons eget djur, som personligheten baseras på. För mer om vad som karaktäriserar de olika djuren och mer detaljer om astrologin, se exempelvis Wikipedia.


Legenderna
Varför är det då just dessa tolv djur som fick bli del i zodiaken? Det finns flera olika berättelser om detta. Och långa så här kommer förkortade varianter. Den mest populära är att Jadekejsaren sa åt råttan ge en inbjudan till en bankett till djuren där de kunde inställa sig för att upptas som zodiakdjur. Men råttan lurade sin vän katten, som då missade banketten och därmed inte upptogs i zodiaken. Katten svor då att för alltid vara råttans fiende. (Notera att i den vietnamesiska zodiaken ingår katten istället för kaninen/haren).

Inom buddhismen berättas istället att Buddha skickade bud efter alla djuren då han skulle lämna vår värld, men bara tolv dök upp och dessa belönades då genom att de fick ge namn åt och härska över vars ett år. De tilldelades åren i samma ordning som de kom till Buddha: först kom den driftiga råttan och sist den slöa grisen.


Pärlor och berlocker
Inte minst under förra året började de "kinesiska lyckodjuren" dyka upp i svenska pärlbutiker. Det är en samling målade porslinspärlor i form av de tolv zodiakdjuren och anses vara lyckobringande. De finns i olika storlekar och även olika färger: vissa är målade för att efterlikna de riktiga djuren medan andra set är mer stiliserade (vita med blå mönster, svarta med vitt mönster). Djuren kan även köpas för sig om man vill ha endast det djur som är ens eget tecken.

Zodiakdjuren förekommer även som snidade pärlor i material som halvädelsten, opalit, guldsten och cat's eye (fiberoptiskt glas). På fotot ovan syns en drake i karneol. Det är inte alltid som de säljs just som just zodiakdjur, utan endast som djurpärlor så räkna med att det inte räcker att söka på/fråga efter zodiak, lyckodjur eller liknande om du letar efter dem i butik. Gå efter djurets namn istället.

Förutom dessa lyckodjur finns det också en del berlocker och hängen att köpa med zodiakdjuren. Många gånger har dessa djuret avbildat på ena sidan medan den andra pryds av I Ching (och ev. yin yang). En förklaring av vad I Ching är finner du här. Det finns även berlocker/hängen, i form av gamla kinesiska mynt eller andra amuletter, med hela zodiaken avbildad på fram- eller baksidan. Överst t h i fotot syns en sådan lite större berlock med zodiaken på en sida och ett drakmotiv på den andra.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Du har fått en award. Kolla in på:http://www.uzaan.blogspot.com/

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails