Yoko: Beads Jewellery for Happy Wedding [engelsk undertitel] (2005, Jitsugyo no Nihon Sha)
Krona och krans. Smycka till fest och bröllop. (2005, Tidskriften Hemslöjden/Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund)
Jema Hewitt: Tiaras and Bridal Jewellery. (Rainbow Disks, CD-bok)
S. Lawergren: Handvirkat (1964, Aktiebolaget E. Holmqvists Eftr)
Igår tipsade jag om sajter med instruktioner till kronor, tiaror och andra hårdekorationer för bruden. Idag tänkte jag skriva lite om några böcker jag inte hann ta upp igår när jag skrev mönstertips till Krona, krans och tiara. Vill passa på att be dig notera att bilden på böckerna är sammansatt: i verkligheten är skivan hälften så stor som virkboken och den japanska boken. Den svenska boken är i ca A4-format och därmed något större än de andra två.
***
Beads Jewellery for Happy Wedding är alltså en japanskspråkig bok. Några få ord är på engelska, men i övrigt är alla instruktioner på japanska. Dock med en hel del teckningar som gör det lättare för den icke-japansktalande att ändå klara av att följa dem. Vissa teckningar är ganska små så det i kombination med språket och några av modellerna gör att jag kanske inte skulle rekommendera boken till en helt ny pärlare. Boken innehåller dock ett avsnitt med grunderna förklarat i ord och bild.
Men låt annars inte språket hindra dig för här finns många intressanta kreationer att inspireras av. Boken innehåller mest smycken, men också ett flertal tiaror, två kronor samt andra hårdekorationer som pärlade hårnålar och -kammar eller hår-/pannband. Vitt är den dominerande färgen i hårprydnaderna och andra färger förekommer mer sparsamt som accenter i några modeller. Smyckena är något mer färgglada även om också de är tänkta för en "vit brud". Förutom smyckena och accessoarerna finns här även några andra projekt som en underbar blomformad "bur" för ringkudden, knapphålsblomma till ringbäraren och söta hållare för bordsplaceringen.
Modellerna passar bruden som gärna vill ha en krona eller tiara med mycket pärlor och ingen synlig metall. Tiaran på omslaget är ganska representativ för många av modellerna. För mer bilder på den typ av tiaror och smycken boken innehåller, se Laciq Beads där du även finner mer inspiration och bilder på fler av Yokos pärlböcker på brudtema.
Helt annorlunda är 60 sidor tjocka/tunna Krona och krans, som är sammanställd av några hemslöjdskonsulter från runt om i Sverige. Fokus här ligger på de gamla allmogebröllopen och förutom instruktioner till några kronor, fina pappersblommor och lite dekorationer för festen får du en liten lektion i kulturhistoria, geografiska skillnader i seder och hur bröllopsmodet förändrats genom åren, från 1800-talet och framåt. Projekten är tyvärr inte så många och de mest intressanta nygjorda kronorna får vi inte instruktioner till. Men ändå kan boken vara av intresse, dels för att stifta närmare bekantskap med de överdådiga hemmagjorda hårprydnader som gamla dagars brudar hade. I vår tid av pynt och ett överflöd av ögongodis kan en hel del av dessa utstyrslar te sig något för pyntade och ibland kanske t o m fula, men det finns också exempel på hur de kan inspirera till moderna, sagoaktiga kronor.
Bland det du får lära dig att skapa finns en skravelkrona av metallfolie och pärlor mm, en högstass prydd med pappersblommor och en papperskrans som ska imitera den myrtenskrans som blev populär mot slutet av 1800-talet. Tror där är någon krona tid, men dum som jag är återlämnade jag boken utan att notera den. Du får också se hur den blomsterkrans skapas, som förr användes i kombination med den imponerande kyrkokronan. Som skåning hade jag gärna sett att man fått lära sig mer om att skapa en brudlad, men den är kanske för komplicerad för oss som inte är bygdeskräddare.
Om du inte hittar boken i en bokhandel så finns den att köpa från Hemslöjden.
Tiaras and Bridal Jewellery är ingen vanlig bok utan en CD-bok i pdf-format med högupplösta bilder. Författaren är professionell kostymmakare och har en äger Kindred Spirits Bridal Originals, vars hemsida är värd ett besök för den som gillar historiska kläder. En av de stora fördelarna med hennes bok är att hon har skapat fyra tiaror och två kronor i helt skilda stilar -- här finns något för alla sorters brudar i princip. Till varje tiara/krona finns också matchande smycken, vilka oftast är enkla trädda alster. Ska jag vara helt ärlig tycker jag kanske inte de håller samma underbara kvalitet och stil som hårprydnaderna, men å andra sidan så ska smyckena kanske vara så här för att inte fokus ska tas från tiarorna. Det är dock en bok som köps för just tiarorna och inte för smyckena. Bland tiarorna faller jag pladask för eleganta Anne, som visar att det går att göra en relativt stor krona utan att det känns för tungt. Också ryskinspirerade Catherine tyckte jag mycket om -- inte minst som jag själv velat göra något i liknande stil, men först nu fick jag bra tips på hur jag ska bygga upp tiaran/diademet. På Rainbow Disks hemsida kan du få en förhandstitt -- lågupplöst -- där du kan se bilder på alla tiarorna och några av smyckena.
Sedan är det detta med en CD-bok: är det ett bra format? Ja, svaret är nog det beror på. En klar fördel är att den inte tar mycket plats och du behöver bara skriva ut de sidor som intresserar dig. Dessutom gör de högupplösta sidorna att du kan zooma in såväl detaljer i fotona som förstora texten. Sidorna kan förstoras upp till 400 % utan att bli för "pixliga". Dessutom finns här länkar så att du direkt kan klicka dig vidare till de inköpsställen, främst brittiska, som nämns i boken. Nackdelen är att boken kräver en dator om du inte vill lägga pengar på att skriva ut sidorna, vilka då troligen inte når kvaliteten i tryckta böcker. Tråkigt tycker jag som är bokslukare. Innehållet är dock värt pengarna. I övrigt är det en smaksak. (PS! I skrivande stund har Rainbow Disk en kampanj som ger 30 % rabatt, se hemsidan för rabattkod.)
Sist har jag även tagit med Handvirkat. Boken innehåller två virkade kronor, dels den som är avtecknad på omslaget och så en med rosor och blad. Boken har jag tagit med som representant för de handarbetsböcker från 60- och 70-talet som har beskrivningar till de då nya kronor som kommit på modet. Kronor som gjordes i virkning, frivoliteter, knyppling och andra textila tekniker. Ofta är de vita, men virkades också med guld- och silvergarn/tråd. Även om det inte är lika vanligt idag finns det fortfarande de som vill gifta sig i dessa skira kronor, som varierar i stil från det tidslösa till det idag ganska daterade. Många virk-, frivolitets- och handarbetsböcker från denna tid har åtminstone en brudkrona med. För en pärlad brudkrona, se tidigare recenserade Med pärlor och tråd.
PS! Det finns en tiarabok, som brukar återkomma i diskussioner pärlare emellan: Tiaras. How to Make with Beads and Wire av Hana Glover och Robin Bellingham. Boken omfattar tiaror, enkla kronor, diadem och hårkam. Har som sagt inte läst den själv, men de kan vara värd att känna till då jag enbart hört gott om den. Boken är publicerad av The Beadshop Nottingham.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.