Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

söndag 28 december 2008

Lästips: Med pärlor och tråd på 70-talet


Iréne Winell-Garvén & Margareta Nyde (1974): Med pärlor och tråd. Trädning och broderi, vävning och makramé, stickning och virkning. ICA-förlaget.

Med en blick på omslag och årtal kanske du undrar varför jag recenserar denna bok? En bok som är sju år äldre än recensenten själv. Svaret är detsamma som anledningen till att jag lånade titeln från det lokala biblioteket: först var jag intresserad av att se om det fanns något intressant i boken, som gjorde den läsvärd även idag, och dels ville jag se hur modellerna stått sig. Smak såväl som material har förändrats mycket inom pärlandet sedan 1974.

Det råder ingen tvekan om att boken är skriven för några decennier sedan, det kan jag redan nu säga. Vissa mönster och modeller har blivit daterade (tjocka makraméskärp och träpärlor i lampfransar) och boken i sig är tryckt i svartvitt med få illustrationer. Med lite avundsjuka noterar jag att det verkar ha funnits ett större utbud av siltillbehör på den tiden: här finns instickslås, pins, broscher, ringar och manchettknappar med silar. De hittar jag inte i svenska pärlbutiker idag. Boken ger också glimtar av sin tid:
En del av oss använder kanske de färgglada och okonstlade pärlhalsbanden som importeras från Indien eller värmer oss med en luva med påsydda pärlor som duktiga hemstickerskor i Lappland tillverkat.

/.../

Glaspärlan tycks gå en ny blomstring till mötes, men den här gången får den konkurrens av den billigare träpärlan. Tyskland håller sin ställning som viktigaste exportör av pärlor till oss. (s. 8)

Men betyder allt detta då att boken är för åldersstigen? Nej, här finns bra grundbeskrivningar av exempelvis stickning, virkning och korsstygnsbroderi med pärlor som aldrig går ur tiden. Det enda är kanske att vi pärlare idag är vanda vid att få se steg- för stegillustrationer, vilket saknas här. Dessutom finns här en enkel blomma/stjärna som jag gillar starkt ("grundmönster I"). Skippa träpärlorna och denna kan göras hur modern som helst. Detta är absolut ett mönster som i sig gör det värt besväret att leta upp boken. Grundmönster II skulle kunna göras enklare med right-angle weave, men även det är i grunden tidslöst. Dessutom finns här intressanta tips i kapitlet om pärlvävning, som att sätta stavpärlor på varptrådarna eller blanda storlekar.

Många av dessa gamla hobby- och pysselböcker lever ofta en tynande tillvaro, bortglömda i biblioteksfilialernas hyllor eller magasin och sällan utlånade. Kanske finns något exemplar på någon hylla i ett antikvariat, som aldrig säljs. Kanske böckerna hamnar i bokhögarna på någon loppis. Men även för den som när en skräck för 70-talsdesign och ryser vid tanken på klumpiga träpärlesmycken eller tjocka makraméarbeten finns det guldkorn i dessa gamla böcker. De är värda att tas fram igen nu när pärlande blivit populärt. Och varför inte leta upp en makramébok från samma tid? Modellerna är än mer daterade än i pärlböckerna, men teknikerna är samma då som nu. Som bonus brukar det dessutom vara billigt -- ibland mycket billigt -- att köpa begagnade böcker av detta slag så här finns fynd att göra för budgetpärlaren. Kanske t o m biblioteket är villigt att sälja sitt exemplar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails