sidor

onsdag 18 januari 2012

Projekt: Se upp för stulna mönster!

Plagiering och upphovsrättsstölder gäller inte bara färdiga smycken och alster utan även instruktioner och mönster. Tyvärr har internet gjort det enklare för de som vill stjäla design och instruktioner för egen vinning från någon av alla de som använder nätet som plattform för att dela med sig av sina egenhändigt komponerade mönster och tutorials, gratis eller mot en mindre summa. Nyligen berättade exempelvis Vyolina på sin blogg om hur hennes gratisprojekt från bloggen stulits och sålts på Etsy av en annan person, något du kan läsa om här.


Tyvärr är stöld av tutorials och mönster inte helt ovanligt. Det finns faktiskt en blogg, som ägnar sig åt att uppmärksamma stöld av pärlmönster: Don't copy my pattern. Bloggen är huvudsakligen franskspråkig, men vittnesmålen kommer från pärlare i flera länder.

Det finns olika typer av tjuvar. En del publicerar eller distribuerar andras betalmönster gratis, andra försöker sälja dem och tjäna pengar på stölden. Vissa kopierar utan att försöka påstå sig vara upphovsmannen medan andra fräckt försöker låta påskina att de själva skapat mönstret/tutorialen/projektet. Vissa kopierar av instruktionerna, andra kopierar ett färdigt alster (utifrån bild eller IRL) och skriver egna instruktioner. En del skannar in hela böcker eller häften -- vanligtvis för upphovsrättstjuven utländska böcker -- och publicerar dem på nätet eller säljer dem som "e-böcker" på exempelvis Etsy. Det finns t o m videotjuvar, som publicerar andras (betal)videor som sina egna t ex på YouTube. Oavsett vilket så handlar det om brott mot upphovsrättslagen och i många fall om att tjäna pengar på andras arbete.

Det är långt ifrån alltid lätt att veta om ett mönster man är intresserad av att köpa är stulet, tyvärr. Men om något verkar skumt, kontrollera säljaren eller personen som lagt upp mönstret och se om där finns något som får varningsklockorna att ringa. Exempelvis om en och samma person säljer ett orimligt stort antal "egendesignade" mönster eller bilderna verkar konstigt beskurna, kanske med delar övertäckta (där upphovsmannen placerat en logga t ex). Om du hittar ett gratismönster som verkar väldigt komplext och avancerat kan det ibland -- men inte alltid -- vara kopierat: ju mer arbete upphovsmannen lagt ned desto troligare är det att hon eller han skulle vilja få betalt för det arbetet.I vissa länder har många pärlare tyvärr en ganska loj inställning till andras upphovsrätt. Om du besöker sajter från dessa länder kan det därför vara värt att vara extra uppmärksam på problemet.

Om du upptäcker att någon stulit ett mönster kan det vara bra att kontakta den verkligen upphovsmannen och berätta vad du sett. Internet är stort och det är lätt att komma undan med stölden om inte andra berättar vad de råkat se. Dessutom kräver vissa säljsajter att klagomålet ska komma från upphovsrättsinnehavaren och ingen annan för att de ska agera, oavsett hur uppenbart plagiatet än är så det hjälper inte om du flaggar det.

Avslutningsvis: även om du enbart håller dig till seriösa sajter och personer så kan det kan vara värt att tänka på att allt du hittar på nätet inte är helt lagligt skapat, vare sig det är gratis- eller betalmaterial. Många pärlare lägger ned tid och pengar på att skapa mönster åt oss. Låt dem få den cred de förtjänar för det -- stöd inte tjuvarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.