sidor

onsdag 31 augusti 2011

Tävlingstips: Caraga söker inspiratörer

Pärlbutiken Caraga söker efter inspiratörer och ett sätt att bli utvald är att bli en av de tre vinnarna i butikens senaste tävling. För att delta ska du skapa ett smycke eller smyckeset på temat kreativ. Det finns inga krav på att använda produkter från butiken. Däremot är tävlingsbidragen begränsade till max en per person (och max en bild, även för smyckeset).

Tre vinnare utses, som vinner presentkort hos Caraga och blir inspiratörer året ut. Alla som deltar får även en rabattkod på 10 % att utnyttja vid ett köp. Senaste dag att skicka in din bild är 15 september.

Läs mer om tävlingen och vad det innebär att bli inspiratör här.

Teknik: Keum boo -- guld på silver

collection


Keum boo -- även stavat kum boo eller kum bu -- är en gammal koreansk teknik för att applicera guld på silver (t ex bränd silverlera eller silverplåt). Förutom silver kan guldfolien även appliceras på guld, palladium och platina. Mindre traditionellt, men möjligt med samma teknik, är att applicera guld- eller silverfolie på koppar.

I korthet går tekniken ut på att sterling silver behandlas så att den får en vit yta av finsilver. På denna yta läggs äkta guldfolie (ej bladguld, det är för tunt), som fästs genom att metallerna hettas upp och guldet gnuggas fast med ett polerverktyg (t ex agat eller polerstål). Ibland patineras silvret efteråt, något som kan bli speciellt effektfullt då de vanligaste sätten att patinera silver inte kommer att påverka guldet.

Instruktioner kan du hitta hos bl a Rio Grande (video), Jewelry Artist och Ganoksin. Det finns även böcker och instruktionsvideor att köpa, som fokuserar enbart på denna teknik. Förutom hängena hos Jewelry Artist kan du hitta några projekt, som använder sig av tekniken, hos Art Jewelry: Swirling Leaf Necklace, Fahrenheit 650 och Create a Metal Clay Pod Pendant.


Foto: J L Collier, använt i enlighet med CC BY-ND 2.0

tisdag 30 augusti 2011

Projekt: Filigrandelar av virkad duk

Crochet sweden


På bloggen Resin Crafts kan du läsa ett lite ovanligt projekt att imitera filigrandelar av något så oväntat som en gammal virkad duk, som var färdig att kastas då den var nedfläckad.

Istället för att göra sig av med den fula duken så valde Carmi att klippa den i bitar, som täcktes med epoxiharts och, när de härdat, målades i metallicfärg. Själva instruktionerna hittar du här, men missa inte att sedan sedan läsa Faux Filigree -- The Finished Piece för ett exempel på hur du kan använda "filigrandelarna" i ett smyckesprojekt. Där har hon också behandlat filigrandelen med en ärgad "patina", vilket än mer får den att se ut som metall.



Foto: Elaine with Grey Cats from Mountain View, CA, USA [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons

måndag 29 augusti 2011

Teknik: Överför mönster på metall utan en vals

Liksom för många andra står en vals (eng. rolling mill) på min önskelista. Med en sådan kan man överföra mönster på exempelvis silver- eller kopparplåt. Men en vals kostar pengar och tar plats. Det finns dock alternativ. Ett är att skapa reliefmönster med en Sissix eller Cuttlebug (embossingmaskiner för papper, används inom scrapbooking). Ett annat är att plocka fram hammaren.

Du kan göra oregelbundna mönster med antingen s k texture hammers -- läs mer om dem här -- eller genom att lägga något som är reliefmönstrat på metallen och hamra på det. Något som jag nämnt i Att stansa och hamra metall. Oftast så kan du inte räkna med att föra över motivet perfekt, men på Rings & Things blogg kan du få tips på hur du ska göra för att lyckas överföra ett motiv från mönstrade mässingsplattor till kopparplåt så väl som möjligt.

Metoden kan vara ett alternativ till såväl valsning som till den nu så populära tekniken att etsa fram mönster.


Fotnot: "mönsterplattorna" av mässing som används är reliefmönstrad mässingsplåt, som kan användas till att göra smycken av likväl som att skapa mönster i lera (t ex silverlera, polymer osv). Andra exempel på hur smyckesmaterial kan användas för att skapa mönster kan du läsa om i Prägla läder med filigran och andra smyckesdelar.

Noterat: Häfte med fokus på rose montees

Gillar du rose montees eller krysspärlor, som de också kallas? Eller har du kanske fått några och vet inte hur du ska använda dem? Creanon har nu i sommar släppt en bok med fokus på just projekt med krysspärlor: Das Perlenfest der Roses Montées av Petra Tismer. Boken är i litet format, mer som ett häfte än bok, på 80 sidor. Mer information om boken hittar du hos Creanon.

Vet inte vad montees är? Läs mer här. De används inte minst i pärlbroderi (på kläder) och pärlsömnad, inte minst i franska och holländska -- och ibland japanska -- mönster i cross-weaving.

fredag 26 augusti 2011

Biz: Tips för pärlpartyn


Även om det står under biz så är det kanske vanligare att ett smyckestillverknings-/pärlparty hålls i glada vänners lag än som ren business, åtminstone i Sverige. Här finns dock tips som passar både den som vill hålla i ett kommersiellt party och den som bara vill umgås och lära ut sina pärlkunskaper till vänner och bekanta.

Skillnaden mellan en pärlträff och ett pärlparty är att det senare främst riktar sig till personer som inte pärlat eller gjort smycken förr och som får göra ett enklare projekt under ledning av värdinnan, som fungerar som lärare/handledare. Partyt behöver därför mer av en struktur samt ett begränsat antal deltagare jämfört med en pärlträff eller pysselpub där de flesta redan kan grunderna och arbetar med egna projekt i egen takt på ett informellt vis.

För idéer för pärlträffar snarare än pärlpartyn, se Ha kul med pärlbyten (och då framför allt om Beading Bee och Bead Soup Party).


torsdag 25 augusti 2011

Inspiration: Bead along -- pärla tillsammans var för sig

Igår presenterades en bead along på Beading Daily, vilket du kan läsa mer om här. Denna bead along är öppen för alla som vill delta.

Vad är då en bead along? Konceptet finns inom många olika hobbies och pyssel och kallas beroende på tekniker för saker som stitch along, weave along osv. Det går ut på att alla som vill delta ska, under en viss tidsperiod, arbeta med samma projekt. I Beading Dailys fall gratisprojektet Net Full of Gems. Det finns även exempel på stitch alongs där man arbetat med ett mer övergripande tema istället för ett specifikt för alla gemensamt mönster. Skillnaden mellan en utmaning och en bead along är dock att man umgås på ett annat sätt genom att diskutera hur det går och visar upp bilder på hur projektet utvecklas, inte bara på det färdiga resultatet.

Var och en arbetar hemma -- med material hon eller han köpt/plockat ihop själv -- och kommunicerar under tiden då och då med de andra deltagarna, t ex genom att lägga upp bilder under projektets gång på en gemensam sida och/eller diskutera i ett forum. Hur mycket tid som ägnas åt det gemensamma pratet varierar. Ibland handlar det bara om att inom en viss intervall under perioden, t ex varje vecka, lägga upp ett foto på hur långt man är kommen, men tanken är ofta att där ska finnas utrymme för det gemensamma, att prata med varandra om hur man tycker det går, problem som man behöver hjälp med att lösa, hur man upplever projektet, fiffiga lösningar man kommit på osv. Betoningen på gemenskap och att dela med sig är central.

Det finns tillfällen då en bead along tar formen av en kurs eller studiecirkel för de som vill lära sig en viss teknik. Då kan man kombinera lärande på egen hand -- och till viss del i egen takt -- med stöd från andra (lärare eller andra deltagare/cirkelledare) via ett community. Lite som att gå en nätbaserad distanskurs.

onsdag 24 augusti 2011

Tävlingstips: Skapa smycken av restmaterial

ScrapLab Design Contest är en internationell tävling där du kan delta genom att designa med restmaterial och skräp. Så här beskriver de själva tävlingen:
The SCRAPLAB DESIGN CONTEST seeks to find innovative and sustainable designs made of scrap. The objective is to recycle waste materials in the form of new products such as furniture, accessories or artwork and to bring them back into the economic circle. It addresses professional designers, design students and amateur designers as well as everyone else from all around the world who is interested in how waste materials can be recycled. Besides, participants can also actively take part by voting for the best designs of other members or commenting on submissions and leaving messages. 

Smycken är en av de nio kategorier du kan tävla i (och det är ju även möjligt att använda trasiga smycken eller göra pärlor för designer i andra kategorier med). Är du intresserad av att delta så kan du läsa fullständig information om tävlingen här. Notera att du kan lägga upp en ritning, detaljerad skiss eller prototyp likväl som ett färdigt objekt. Sista dag att ladda upp sitt bidrag på är 18 september.

Det är möjligt att, som registrerad medlem i communityt, betygsätta och kommentera alla upplagda bidrag. Vinnarna utses av en jury, som tar eventuella kommentarer i beaktande när de utvärderar bidragen. Tre vinnare kommer totalt att utses, som vinner prispengar.

Vare sig du är intresserad att delta i tävlingen eller ej, så kan det kanske vara inspirerande eller bara av intresse att se de smycken som hittills lagts upp. Du hittar dem i galleriet här.

Projekt och mönster: Gör din egen flapperklänning med pärlfransar

Alicejoyce1926full


En gång i tiden kunde kvinnor -- om de hade råd -- klä sig i klänningar helt översållade av pärlor och paljetter. På det glada 1920-talet kom det en ny generation av unga, vågade tjejer som skapade ett nytt mode med klänningar anpassade till såväl en ny syn på kvinnlig figur som till de nya fartfyllda danserna. Till jazz och charleston passade klänningar med mycket fransar som gungade i takt med rytm och danssteg. Kläderna var nya och tiderna ljusa då ekonomin och kulturen blomstrade efter första världskrigets slut -- än visste ingen om de mörka moln som kom att hopa sig under kommande årtionden.

Att göra en hel klänning är kanske inte det enklaste för den som inte är van vid en symaskin, men det finns alternativ. Med en färdigköpt (under)klänning och några meter fransar med och utan pärlor kan du skapa en flapperklänning relativt lätt. Instruktioner hittar du hos M&J Trimmings. De har även instruktioner till ett flapperinspirerat hårsmycke här.

På nätet kan du också hittar butiker som säljer vintagemönster till klänningar från 20-talet likväl som moderna mönster i tidsenlig stil, som du kan sy i pärlbroderade tyger, pärlapplikationer eller pärlfransar, alternativt själv brodera med pärlor. Passar dig som vill sy en flapperklänning från grunden.

PS! Flapper är ett ord som ofta hörs i engelskspråkiga sammanhang då unga, levnadsglada kvinnor från denna tidsepok omtalas. Läs mer om vad en s k flapper girl var här.

tisdag 23 augusti 2011

Projekt och mönster: Med kedjor som designelement


Kedjor används oftast för att hänga ett hänge på eller länka samman olika element i ett smycke. Men de kan även användas på andra, kreativa sätt. Du kan göra allt från dinglande tofsar och fransar till broderade bårder med dem. Här kommer några exempel på projekt, som använder kedjor på olika vis.

I trådarbete (wirework) kan kedjor användas på olika vis. De kan surras fast längs kanten på ett hänge för att skapa en dekorativ bård, exempelvis. Men de kan också "vävas samman" till infattningar som i All Chained Up Bracelet eller fingerringar som i Woven Ring. Jämför även med detta armband som vävs samman med färgstarka snören istället för silvertråd.

Genom att fästa kedjestumpar kors och tvärs över en ring kan man göra ett tufft hänge som i Chain Reaction Necklace. För en mjukare, draperad design kan kedjorna hänga lösare, uppifrån och ned som i Streaming Glory Earrings. Vill du inte har ett runt hänge? Kedjorna kan även fästas i en motring upptill och en metalltråd nedtill som i Fan Earrings.

I A Night Out Necklace slingrar kedjorna sig om pärlorna och en variant på detta finner du även i Beads Unlimiteds projekt, som du även ser på fotot ovan, samt i Weave a Chunky Chain Bracelet och i Miss Lovies länkade halsband.

Flamingo Toes gör ett smycke där kedjan flätas/lindas i ett tvåradigt halsband av sidenband. Och i detta halsband viras och sys kedjor runt repet halsbandet är gjort av som en accent. Närbesläktat med det är alla smycken där man flätar -- "vanligt" eller kumihimo -- med exempelvis läder- eller sidensnören och en kedja. Ett exempel av många hittar du här. Eller varför inte trä in kedja i ett armband virkat av rep, som här?

Att väva band eller tråd genom en kedja är också vanligt, se detta inlägg för projekttips. Det sötaste exemplet, som inte finns i nämnda inlägg, hittar du hos Wild Olive där tunna kedjor träs med brodergarn.

En intressant typ av pärlade och länkade smycken av kedjor kan du läsa om i Jasseron. Andra sätt att länka med kedjor finner du i Ice Cubes Bracelet.


Du kan som sagt sy fast en kedja på ett underlag (t ex tyg, bead backing eller läder). Vill du inte sy eller väva ihop kedjan med metalltråd så finns det genvägar: I detta hänge limmas kedjan helt sonika på ett underlag för ett snabbt och enkelt smycke. Och i detta projekt används färdigköpta applikationer med fastsydd kedja.

Kedjor kan även användas för att fästa hängen (fungera som upphängningsöglor/bails), som hos Artbeads och Beads, Baubles & Jewels, liksom för att göra tofsar, vilket jag skrivit om här.

Enstaka länkar från kedjor, som inte är lödda samman, kan öppnas och användas som motringar. Ett alternativ till det som kallas fancy jumprings. Se tips hos Shiny little things.


Ja, det är bara några exempel på olika sätt att använda smyckeskedjor. Se även Idéer för kulkedjor, Några små tips för strasskedjor, Enkla armband med kedja och snöre, Med brodergarn och kedja, Virka och sticka på smyckeskedjor samt Ringstomme av smyckeskedja (kommande 120201).


Foto © Beads Unlimited

måndag 22 augusti 2011

Tävling: Kontraster tema hos Sirlig

Höstens första tävling hos Sirlig har temat kontraster:

Det är ett väldigt spännande tema som lockar till många olika visuella bilder. Kontraster innebär skillnader, men det kan vara skillda uppfattningar om livet, kontrasterande färger, olika känslor, kontrasterande storlekar, gammalt och nytt, olika ljus. Kontraster är ett sätt att förstärka och förtydliga i design.

Sista dag att maila in ditt bidrag på är 30 september. Du kan bidra med ett smycke eller smyckeset (max en bild/collage). Finalisterna väljs ut av Sirlig och de tre vinnarna röstas sedan fram på butikens Facebooksida. I prispotten ligger tre presentkort i butiken, värde 150-500 kr.

Mer information om tävlingen hittar du på Sirligs hemsida.

Noterat: Näverpärlor




Pärlor kan tillverkas av många material. Amerikanska Mary från Michigan tillverkar pärlor i ett material som kanske inte är helt okänt för svenskar: björknäver. Hon rullar ihop pärlor på samma sätt som man tillverkar papperspärlor för unika handgjorda smyckeskomponenter. Björken kommer från hängbjörk, även kallad vårtbjörk.

Pärlorna hittar du i hennes Etsybutik och du kan läsa mer om dem på hennes blog, Birch Bark Beads.



Via.

Foto © Birch Bark Beads

fredag 19 augusti 2011

Projekt: Smycken med äggskalsmosaik



Vad kan man som smyckestillverkare göra med äggskal om man vill rädda dem från komposten? Jo, man kan skapa mosaik med dem. Och än mer specifikt, man kan göra mosaiksmycken med dem. Äggskalsmosaik kan vara ett pyssel för både stora och små eftersom det enklaste sättet att skapa mosaiken är att limma fast äggskalskross med vanligt vitt lim på underlaget, en metod som passar alla åldrar. Men trots att det ofta ses som något för barn så kan tekniken även användas för mer sofistikerade och vuxnare smycken.

Beroende på vilken stil man föredrar går det bra att använda antingen infärgade äggskal eller "naturella". Smycket och skalbitarna kan även målas/färgas i efterhand. Skal från både råa och kokta ägg kan användas, glöm bara inte att ta bort hinnan, som sitter på insidan av skalen.

Smyckesprojekt finner du hos Cool2Craft (se även videon ovan), Cut Out + Keep, Naughty Secretary Club, eHow och Saved by Love Creations.Hur du skapar äggskalsmosaik i polymerlera istället för att bara limma fast bitarna kan du läsa här och ett smyckesprojekt med just mosaik i lera finns i Bead Magazine nr. 24 (tyvärr verkar inte projektet säljas separat). Instruktioner till äggskalsmosaikpärlor finner du hos Can't Stop Making Things.

torsdag 18 augusti 2011

Material: Lufttorkande papperslera

Fuwa Fuwa mousse clay Blue pastel x25grWhite Mousse-chan Kira-Kira Paper Clay Refill Whip Style
Fuwa Fuwa paper clay Japan 4 colours ChocoMousse-chan Fuwa-Fuwa Paper Clay Set - Cake Shop


Papperslera finns i många olika utföranden och kvaliteter. Det kan vara allt från en grå klumpig massa, som är svår att modellera i detalj, till en silkeslen vit eller färgad lera, som påminner om gips när den torkat. De kan användas i mindre skulpturer och docktillverkning så väl som i smycken och pysselprojekt för barn. Från Japan kommer en mångfald av olika leror (se bilderna ovan), som används i bl a deco, det vill säga miniatyrer av kakor, godis, efterrätter och andra söta bakverk. Kreationer som används i allt möjligt, inklusive smycken. Leran används för sig själv eller i kombination med exempelvis hartslera, som du kan läsa mer om här.

 Papperslera är lufttorkande, vilket många upplever som en fördel -- även om det kan vara en nackdel för den som arbetar långsamt då torkprocessen kan börja innan leran är färdigbearbetad. En annan fördel för vissa är det faktum att många papperleror är barnvänliga, utan farliga ingredienser eller varma ugnar att passa. Ytterligare positiva egenskaper är att många papperleror dessutom blir så hårda när de torkat att de går att sanda, snida och borra. Samt det faktum att det som sagt finns olika leror för olika tillfället, inklusive färgade varianter. Ofärgade leror kan lätt färgas med exempelvis akrylfärg, bläck eller pigment som arbetas in i dem.

Lerans stora nackdel i förhållande till andra smyckesleror som polymer- och hartslera är att den inte alltid är lika hållbar och måste lackas eller målas med förseglande färg (t ex akryl) för att inte skadas av fukt och vatten. Fördelen är att den ger en helt annan struktur än de nämnda lerorna, vilket passar om man ska tillverka kakbottnar, rulltårtor och liknande. Med rätt typ av lera åstadkoms en porös, lätt krackelerad yta, som är mycket naturtrogen i sammanhanget. Det finns för övrigt också pappersleror speciellt för att skapa illusionen av vispad grädde eller spritsad chokladkräm.

Beroende på typ av lera, luftfuktighet och värme kan det ta allt från ett par dagar till flera veckor för leran att torka helt, vilket den måste innan smyckena kan lackas och bäras.

Mer information samt jämförelser mellan olika smyckesleror -- vilket alltså inkluderar polymer- och hartslera -- hittar du hos bl a Air-Dry-Clay, Hikaria (bra bilder på kakor av olika leror, som visar skillnaden i struktur tydligt), Miniatures.about.com samt videon PaperClay vs Cold Porcelain vs Polymer Clay, som går igenom för- och nackdelar med varje lera samt visar exempel på dem. (Cold porcelain är en lufttorkande lera som påminner om porslin när den härdat.)

 Några tips för att arbeta med papperslera samt projekt finner du hos Rubberstamping.about.com och Jewelrymaking.about.com. För ännu ett smyckesprojekt, se Paperclay.com.


Obs! Lufttorkande eller keramisk papperlera?
Inom keramik finns det även pappersleror som består av papper och keramiska partiklar i lerform (samt konserveringsmedel för att hindra pappret från att ruttna av fukten). Denna lera är brännas i brännugn så att pappret förbränns och endast keramiken återstår. Lite på samma sätt som metallera fungerar. Den ska alltså inte blandas ihop med de typer av papperlera som denna text handlar om. Vissa recept på papperlera eller fiberlera, som det också kallas, på nätet är tänkta att just brännas, inte lufttorkas.


Foton: Fuwa Fuwa, japansk papperslera från Perles & Co:s butik. (Klicka på bilderna för direktlänkar om du vill läsa mer om lerorna.)

onsdag 17 augusti 2011

Projekt och mönster: Tim Holtz lager-på-lager collagehängen


sin blogg beskriver Tim Holtz -- för er som inte arbetar med papper, scrapbooking eller mixed media så kanske namnet är obekant, men inom nämnda områden är det ett stort namn -- hur du kan göra collagehängen genom att arbeta med lager av papper, kartong, metall och s k transparencies. Hur du tillverkar egna transparencies beskrivs också -- en teknik som kan vara användbar även i andra smycken. I princip innebär det att fånga en bild på tejp och sedan tvätta bort pappret den satt på.

Bland teknikerna som används finns antikbehandling av plasthängena med alkoholbaserat bläck, embossing (ger en "etsat glaseffekt") och antikbehandling av papperskanter för att skapa spännande effekter på collagehängena. Notera att hängena som används är Holtz fragments av akryl, inte glas. Men många av teknikerna skulle troligen fungera minst lika bra på glashängen/glass tiles.

Alla instruktioner hittar du här.


Foto © Tim Holtz, här använt med vänligt tillstånd..

tisdag 16 augusti 2011

Projekt och mönster: Griffeltavlesmycken

Blackboard jewelry


Det finns många smycken med ord och handritade bilder. Smycken med griffeltavlefärg, eller skoltavelfärg som det också ofta kallas, är lite annorlunda: här kan bäraren själv rita eller skriva sitt budskap, sudda ut och rita nytt -- allt efter eget tycke. Denna typ av smycken har dykt upp lite här och var på inte minst amerikanska sajter på senaste tiden och en sökning på Etsy ger flera träffar. Smyckena är kul och annorlunda, men nackdelen kan förstås vara att kritstrecken inte varar för evigt och det är relativt lätt att råka smeta ut dem av misstag eller få lite krita på kläderna. För många överväger dock fördelarna över dessa små förtretligheter.

Instruktioner till ett hänge hittar du hos Henry Happened medan Christy Robbins visar hur du gör ringar (hon har även andra projekt med färgen utöver smycken här). Halsband och örhängen hittar du hos Poppies at Play.

Tips:  För att skydda griffeltavlan lite mer, varför inte testa att måla den i ett öppningsbart hänge med glasruta, som de här?


Foto: Céline Vignal, publicerat i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0

måndag 15 augusti 2011

Tillbehör/projekt: Öppningsbara hängen


 Jag har nämnt några typer av öppningsbara hängen förr. De finns i många olika utförande för olika typer av design och material. Fokus här ligger på hängen med "inglasade" eller öppna framsidor så att innehållet syns som i en ram. En viktig sak att tänka på är att några av dem -- som mässingsramen utan glas på bilden ovan -- inte är gjorda för att öppnas och stängas många gånger. De passar därför mindre bra för en design där bilden (eller vad nu utsmyckningen består av) är tänkt att kunna bytas ut av bäraren.

Förutom de typer som syns ovan finns "specialvarianter" som hängen som till det yttre liknar fickur med med tomt innanmäte och glasruta istället för urtavla eller kubiska hängen som kan användas som pärlbur likväl som bildsmycke -- se exempel här.

En del hängen har enbart ett tunt gap mellan fram- och baksidan, lagom för att lägga dit papper eller någon annan typ av tunn utsmyckning (se t ex det stora hänget med glas på båda sidor, ovan t.h.). Då kan de fungera som alternativ till s k soldered pendants (hängen i tiffanyteknik) eller fotoberlocker där pappret eller bilden förseglas med epoxihart eller akrylmedium. Andra hängen är djupa (som det runda, mörka kopparhänget), vilket ger större möjligheter att lägga i både platta och tredimensionella utsmyckningar beroende på vilken effekt som eftersträvas.

Exempel på projekt som på olika sätt använder sig av denna typ av hängen hittar du hos exempelvis Ranger (Memory Frames, glass och capsules) och Rings & Things samt under produktbeskrivningar till Small Phone Booth Brass Frame Locket och Window Frame Locket. Se även projekt som Comings and Goings Necklace, Memory Frame Pendant Necklace och Inspirational Memory Fram Necklaces.


Tips: Som synes nedan finns det även medaljonger med plats för tredimensionella utsmyckningar. Dessa är egentligen gjorda för att fyllas med cremeparfym, men varför inte istället utsmycka dem och fylla med harts eller liknande? Tänk dock på två saker: till skillnad från hängena ovan syns inte utsmyckningen förrän medaljongen öppnas och det faktum att locket är perforerat och därmed inte skyddar innehållet på samma sätt som en glasskiva.


fredag 12 augusti 2011

Projekt och mönster: En (brud)bukett av broscher



Det finns mycket du kan göra med gamla (billiga) broscher, läs bara Collage och tavlor av gamla bijouterier och tipsen i Transform Jewelry Into Home Accents. Denna gång tänkte jag tipsa om brooch bouquets, buketter av "broschblommor" som används till brudbuketter -- för bruden som gillar shabby chic och vintage -- likväl som bordsprydnader.

Principen är enkel: man tar en brosch, blomformad eller med annat motiv, och virar fast en stjälk av metalltråd. "Blommorna" plockas sedan ihop till en bukett. Har du inte tillräckligt med broscher för en hel bukett eller vill du mjuka upp intrycket så kan du kombinera dem med artificiella blommor (finns i bl a hobbybutiker). Instruktioner finns det många av på nätet, bl a hos Wedding Bee, Fancy Pants Wedding, Seamstress of Avalon, Offbeat Bride, So You're EnGAYed, The Budget Savvy Bride, No Impact Bride och  Instructables. Notera att i den sistnämnda används inte stjälkar utan broscherna limmas direkt på en styrolitkula. Och här hittar du fler inspirationsbilder.

Förutom buketter kan du även göra s k topiaries, "formklippta" låtsasträd. Se instruktioner hos Naughty Secretary Club.


PS! Det finns även många andra exempel på enkla buketter med "blommor" av  material som knappar, fjädrar och enstaka pärlor (dvs en pärla per stjälk, ej pärlade blommor).  Kan passa dig som tycker broscher är för stora, men gillar idén med en modern blombukett utan riktiga eller artificiella blommor. Än mer buketter i varienade material, från det vanliga (som riktiga eller artificiella blommor) till det mer ovanliga hittar du hos t ex Cut Out + Keep och Offbeat Bride. Man kan också kombinera material som i denna bukett eller hos Offbeat Bride.


Foto: Fancy Pants Weddings

Om bloggen: Bröllop ny kategori



I samband med att jag skrev om broschbuketter så tyckte jag att det skulle passa med en temakategori för bröllop. Detta för att göra det lättare att hitta inspirerande tips och texter för så väl bruden som själv vill skapa sina smycken/hårprydnader som smyckesmakare som fått en beställning eller vill skapa en brudkollektion. Tanken är att enbart samla inlägg som specifikt rör smycken och ting för bruden (och brudgummen). Det innebär att det fortfarande kommer att finnas inspirerande tips till brudsmycken, som inte hittas via kategorin bröllop.

Det finns två "temakategorier" på bloggen nu: bröllop och jul. Sannolikt kommer det inte att bli flera eftersom det skulle göra innehållsförteckningen rörigare. Jul och bröllop är två specifika och speciella tillfällen till vilka en viss sorts pärlade projekt och smycken passar. Det är dessa speciella omständigheter som görs att just dessa två teman får egna kategorier.


Tyck till!

Sist en liten appell angående den nya kategorin: Jag har lagt till passande inlägg, som jag kommit på (minus ej längre aktuella tävlingar med brud-/bröllopstema), men jag minns ju inte precis allt jag skrivit och det kan finnas olika syn på vad som passar under bröllopskategorin så därför får ni gärna skriva en liten kommentar om det finns något speciellt inlägg ni tycker borde få vara med. Är exempelvis svävande halsband en klassisk bruddesign, som innebär att den teknikartikeln borde vara med, eller är pärlblommor ett alternativ till brudbukett och därmed direkt kvalificerade till kategorin. Bara säg vad ni tycker! Det går som alltid bra att kommentera anonymt om det föredras (eller skriv en kommentar och lägg till med versaler att det inte ska kommenteras så läser jag och raderar sedan utan att publicera på bloggen).

Så klart kan ni också tycka till om att bröllop blev en kategori också.

torsdag 11 augusti 2011

Projekt och mönster: Väv smycken med riktiga blommor

Jag har redan skrivit om smycken tillverkade med äkta (ej torkade) blommor här, men Nina Bäckmans naturromantiska armband av trädgårdsblomster och lingarn är väl värda en separat artikel. Bilder av armbanden och instruktioner hittar du hos Vävmagasinet (pdf-fil). Artikeln är publicerad i nr 2 2011 av tidskriften.

Ett armband med blommor räcker förstås inte för evigt, men för en väverska är de enkla nog att göra nya när de gamla vissnar och det kan vara en kul grej för exempelvis midsommarafton eller en bröllop med en blommande brud.

Noterat: Ny tidskrift om polymerlera

En ny tidskrift om polymerlera håller på att se dagens ljus: The Polymer Arts magazine. Premiärnumret skulle ha kommit ut i juli, men som för många tidskrifter har deadlinen behövts skjutas fram. Tanken är att tidningen ska komma ut med fyra nummer per år och kommer att fokusera på intervjuer, produkter, tekniker, affärstips, inspiration, utmaningar med mera. Projekt kommer inte att tas med och de tekniker som beskrivs i tidskriften ska vara på en högre nivå. Fokus ligger på konst-/konsthantverksaspekten och tanken är att tidskriften ska rikta sig till så väl de som arbetar med polymerlera som samlare och gallerister inom området. Fokus kommer troligtvis inte att ligga på smycken, men de omfattas.

Det finns ytterligare en engelskspråkig, amerikansk, publikation om polymerlera: Polymer Café, som nu utges sex gånger per år. Den är mer inriktad på just projekt och tekniker från nybörjar- till expertnivå. Smyckesprojekt är vanliga (i de två nummer jag läst har de varit i majoritet).

onsdag 10 augusti 2011

Material: Bladmetall



Bladmetall är metall som valsats ut till lövtunna ark. Det finns bladmetall i såväl ädelmetall (bladguld, bladsilver) som oädel metall (t ex slagmetall av mässing, koppar och aluminium). Slagmetall av mässing och koppar kan behandlas för att få en värmepatina i olika flammiga färger -- bl a den bladmetall som kallas abalone är just värmepatinerad -- och den kan även färgas i olika nyanser. Äkta bladguld är dyrt och ersätts därför ibland av oädel slagmetall i hobbysammanhang. Dock kan det ibland kallas för bladmetall guld eller liknande, vilket kan missförstås. Föga förvånande så är priset en bra signal på om det är äkta eller imiterat bladguld.

Bladmetall ska inte förväxlas med metallfolie, som även om den också är tunn är betydligt tjockare än bladmetallen. Exempelvis guldfolie används vid keum-boo och lampworking. Om man av misstag skulle välja bladguld istället så skulle det inte klara av hettan utan helt försvinna in i materialet det appliceras på.

I hobbybutiker säljs bladmetall framför alllt i två olika utförande: som hela ark eller som flagor i en eller blandade färger. Hela ark kan vara pilliga att arbeta med, men passar bäst för projekt där du vill få en slät yta. Flagorna passar bra om du vill skapa en mönstrad yta, lätt ojämn struktur eller helt enkelt blanda i exempelvis harts (resin) eller lera som effekt.




Det finns många olika sätt att använda bladmetall i smycken. Du kan t ex "förgylla" olika typer av material  (t ex en stenpärla eller ett trähänge), använda dem till spännande mokume-ganetekniker i polymerlera, gjuta in i epoxiharts, limma fast på undersidan av dekorstenar/glascabbar/glass tiles och så vidare.

Att göra en enkel "förgyllning" är inte så komplicerat: du målar häftgrund -- som du hittar bredvid bladmetallen i butiken -- där du vill att metallen ska fastna och låter den torka enligt instruktionerna på burken. Sedan applicerar du metallen med en mjuk borste. Arbetar du med hela ark och använder bladmetall återkommande kanske du vill investera i de verktyg och hjälpmedel som finns -- se t ex här. Gör du det bara någon enstaka gång eller arbetar med flagor är det sällan behov av mer än en riktigt mjuk borste att flytta bladmetallbitarna och putsa den förgyllda ytan med.

Eftersom bladmetall är så tunn är den väldigt lätt så det gäller att vara försiktig och arbeta på en dragfri plats utan risk för oväntade vindpustar (vilket inkluderar att snabbt gå förbi allt för nära arbetsborde, pusta, bläddra hastigt i en bok med mera) som kan sprida metallflagor vid för våg.

tisdag 9 augusti 2011

Projekt och mönster: Smyckesdelar på flower loom

LoomClass.jpg


Flower loom heter de runda små "vävredskap", många gånger i plast, som oftast liknar en ring med piggar (ej att förväxla med en quick knit) eller en cirkel, på fot, med utstickande pinnar runtom. En gång i tiden var de populära för att göra garnblommor som kunde virkas ihop till sjalar, överkast, kuddar med mera. Du kan fortfarande hitta dem i vissa hobby- och garnbutiker likväl som i någon gammal sykorg. Och kan du inte hitta en så går det enkelt att tillverka en själv.

Vävarna finns i olika storlekar och de minsta passar perfekt till att göra broocher, hängen, berlocker, länkar eller andra blomformade smyckesdelar i diverse material. För du är inte begränsad till garn och tråd utan material som metalltråd och bast (en vintageklassiker) fungerar också. Det är bara att testa sig fram och se vad som känns bäst. 

En sajt där du kan läsa mycket om flower looms och daisy winders är Knitting-and.com. Här kan du läsa om olika varianter av vävar, tekniker för att linda och avsluta blommorna, varierande blommodeller, material, hur du gör din egen blomväv och mycket mer. Specifika artiklar om just smycken är: Jewellery, Mini-Fleur Instructions och Flower Brooches.

Hos Purl Bee hittar du instruktioner till en helt annan typ av blommor gjorda på en flower loom. Dessa har fyra vävda kronblad.


PS! För mer inspiration -- till smycken och andra alster -- se denna Flickr-grupp.


Foto: Jenny Ryan, publicerat i enlighet med cc by-nc-sa 2.0

måndag 8 augusti 2011

Noterat: Ny finish från B'Sue Boutiques


 B'Sue Boutiques, som specialiserar sig på amerikanska smyckesdelar i mässing i olika s k true designer finishes, har nu i sommar lanserat en ny spännande -- och nickelfri -- finish: rusty black patina. Det är en kopparbrun plätering överdragen med en ojämn mattsvart finish där det bruna skymtar fram nästan som rost på svärtat järn. Klicka på bilden för en förstoring så ser du tydligare detaljerna i finishen.



Smyckesdelarna kan användas som de är eller putsas med en impregnerad polertrasa för att ta bort en del av det svarta på upphöjda partier och få fram glansen i pläteringen under (se bild nedan). Då liknar det mer svartoxiderad koppar. Ovan syns skillnaden före (t.v.) och efter (t.h.) polering. Vilket du föredrar är en smaksak.



Förutom rusty black patina lanserades även en annan nickelfri finish med det välsmakande namnet chocolate ox. Den påminner något om exempelvis Vintajs och Trinity Brass vintagepatinor, men är en plätering vilket ger en jämn färg och högre glans. Den är också en smula varmare än vintajs patina: som namnet antyder är den bästa färgjämförelsen mjölkchoklad.

Båda finishar är vad B'Sue kallar true designer finishes. Med detta avser de en plätering och ytfinish av hög kvalitet, gjord i USA. Det betyder att du kan förvänta dig en tjockare plätering och genomtänkt ytbehandling. Russian goldplate (som jag skrivit om här) innehåller t ex verkligen 18 k guld och silverware silverplate görs med finsilver. Den senare är en plätering tjock nog för att klara oxideringsmedel.

fredag 5 augusti 2011

Biz: Uppmärksamma dina egna mönster och tutorials



Detta är första inlägget som görs under nya rubriken Biz (även om andra äldre inlägg i efterhand också fått etiketten). Detta inlägg handlar inte så mycket om att sälja som om sätt att sprida egenkomponerade mönster och tutorials. Fokus ligger på för alla tillgängliga gratisprojekt på exempelvis den egna bloggen eller hemsidan, men några av tipsen kan även fungera för betalmönster. Avslutningsvis nämns några ställen där du kan sälja betalmönster/-tutorials samt vad som gäller för publicering på denna blogg.

torsdag 4 augusti 2011

Projekt och mönster: En blombukett och en ändkon



                                                                      Source: Modern Vintage Jewelry on Pinterest



Ändkoner används ofta till ändavslut på halsband och armband där de är ett diskret och undanskymd designelement. Men de kan också användas mer i blickfånget. Ibland kanske du ser dem som berlocker (trä en ändkon på hattpinne och gör en ögla; kan varieras genom att en pärla, bredare än konen träs på först) eller för att samla ihop kedjestumpar till en tofs. Det har jag tidigare nämnt i Ändkoner som hängen.

Ytterligare ett sätt att använda konerna finner du i projekten Blooming Bouquet Brooch, Summer Bouquet Necklace, Flaming Torch Bouquet och Calla Lily Cuties. Här används konerna "upp-och-ned"som en vas eller kanske snarare ett omslagspapper för en blombukett av pärlor och smyckesdelar.

Referens: ss- och pp-storlekar i millimeter

Cabochon 1028 2.2 mm Siam x50Cabochon 1028 6 mm Amethyst x1Cabochon 1028 2.2 mm Fuchsia x50


Storleken på många strass-/kristallstenar, både pointedback och flatbacks (t ex styrkstenar, hot-fix) mäts i en speciell enhet som kallas ss, stone sizes. Riktigt små stenar mäts ofta i en annan enhet, pp, som från början stod för pearl plate. Vissa stenar har storlek angiven i båda måttenheterna, men ss är den vanligaste och nyaste standarden. Många gånger, men långt ifrån alltid, skrivs även storleken i millimeter ut. Och ibland finns bara en mm-angivelse. För de tillfällen när detta inte görs så kan en konverteringstabell vara behändig.

Preciosa har en tydlig tabell med bilder här. Bilderna gör att du inte bara kan översätta storleken utan också direkt få en uppfattning om hur stor stenen är. Ännu en illustrerad tabell finns hos Fire Mountain Gems, som fokuserar på Swarovskis produkter. Ytterligare ett bra exempel med swarovskikristall finns hos Artbeads, som jämför stenarna med ett mynt (en jämförelse som ger mer för amerikanerna än oss, dock). Artbeads anger endast ss-storlekar.

Notera att tabellerna från olika tillverkare kan variera något på decimalen samt att varje ss- eller pp-storlek i sig kan variera så smått i diameter. Det rör sig dock som sagt om tiondels millimetrar och har inte så ofta en praktisk betydelse.


Foton: Perles & Co (klicka på fotona för att gå direkt till respektive produkt)..

onsdag 3 augusti 2011

Tävlingar och utmaningar: Augustiutmaningar



En ny månad betyder nya månadsutmaningar. Eftersom de flesta är återkommande varje månad ska jag inte orda så mycket om varje utan främst fokusera på vilka teman som är aktuella. Glöm inte all kolla upp reglerna för respektive utmaning innan du skickar in ett bidrag: vissa kräver speciella produkter, några är enbart smyckestävlingar osv. Om inget annat skrivs är 31 augusti senaste dagen att skicka in bidrag (obs! tidspunkten kan variera).


tisdag 2 augusti 2011

Projekt och mönster: Rama in dina stansningar

Om du tillhör dem som gillar att stansa på s k blanks, utstansade metallformer, så kanske detta är ett tips för dig. Om du stansar på en metall som går att löda kan du efteråt löda fast en ram/kant runt din blank för ett hänge eller en berlock som ser prydlig och välgjord ut. Hos Beaducation hittar du Kate Richbourgs klass Soldered Rim Pendant, som lär dig just detta. Du kan även köpa kursen på DVD där den kommer tillsammans med en annan av Kates kurser, Simple Soldered Pendants.

Tekniken skulle även kunna fungera fint för exempelvis blanks utstansade/utsågade ur mönstrad eller hamrad plåt etc.



PS! För den som inte kan eller vill löda är ett alternativ att köpa stansbara berlocker med ram/kant. Ibland säljs de i engelskspråkiga butiker bland bezels snarare än charms/pendants.


Foto: Beaducation

måndag 1 augusti 2011

Tävling: Maven Melds -- intressant tävlingsidé hos Bead Mavens

Bead Mavens har presenterat en ny tävling, Maven Melds, och denna gång har den en lite annorlunda inriktning. Det är ingen tematävling, som de tidigare gångerna, utan här går tävlingen ut på att ska ett alster genom att blanda två eller flera olika mönster. Mönstren/tutorials som ska användas är de betal- eller gratismönster som publicerats av pärlarna bakom Bead Mavens. Du kan mixa mönster från en person eller flera Mavens. Du får lägga till egna designelement så länge du också använder delar av mönstren du valt.

Du kan delta med max två bidrag. Bidragen kommer att jurybedömas på punkterna "compatibility of tutorials chosen, technical skill, color harmony, and overall design." Tre vinnare kommer att utses, som vinner priser vilka presenteras senare på Bead Mavens-bloggen, samt ett hedersomnämnande. Sista tävlingsdag är 15 oktober (midnatt lokal tid).

Läs mer om tävlingen på Bead Mavens blogg eller hemsida.

Nyhet: Bloggen tillbaks på ordinarie schema

Så är sommarlovet slut för min del och från och med idag ska jag åter blogga dagligen. Som aviserat har det skett några smärre förändringar under sommaren, men några ytterligare ska tillkomma lite senare. Största förändringen är kanske att två nya etiketter -- eller kategorier som de nu heter -- tillkommit: Referens/ordlistor samt biz.


Referens och biz
Referens/ordlistor är som namnet antyder en kategori som samlar information och länkar till information som rör användbara tabeller och listor. Det kan vara en förteckning över pärlformer i ord och bild, måttkonverterare, ädelstensbehandlingar, tabeller över halsbandslängder osv. Redan nu finns det flera artiklar som samlats under den nya kategorin. Jag ska också arbeta lite på en engelsk-svensk ordlista.

Biz är kategorin utan ett bra namn, som för tillfället får heta biz kort och gott (egentligen efter mina läroböcker i företagsekonomi på gymnasiet: det var ett typiskt buzz word de åren). Här samlas allt som rör försäljning, marknadsföring osv. Affärer och nätverkande med andra ord. Inte bara försäljning (med mera) av färdiga alster utan även exempelvis pärlor och mönster är tänkt att omfattas. Här kan även finnas tips som rör dig som inte säljer något också -- närmast på tur står en artikel om hur du kan uppmärksamma dina egenkomponerade gratismönster/-projekt/-tutorials på nätet.


Brytningar
Nytt är även att jag kommer att göra brytningar i långa artiklar för att det ska bli enklare att bläddra i bloggen och få översyn (tips: glöm inte dynamiska vyer-läget för bättre översikt över blogginnehållet). Det innebär att det i vissa fall inte syns ett helt blogginlägg utan bara den inledande texten och sedan får du klicka på "Läs mer" för att läsa vidare. Lite extra klickande för dig som vill läsa, men snabbare att blädda för dig som inte är intresserad av just den där texten. Jag har lagt till brytningar på tidigare artiklar redan nu.



Tematisk innehållsförteckning
Förteckningen över alla inlägg under tekniketiketten (sorterade efter tema/inriktning) är uppdaterad. Den är så lång nu att det kan vara svårt att få översikt. Ska fundera på hur jag ska underlätta detta, men tills dess kan din webbläsares sökfunktion (ctrl + F, åtminstone på Firefox på PC) vara användbar. Sök t ex på vävning så kommer du direkt till rubriken Pärlvävning.


Tidigare texter
Jag har börjat skriva alla inlägg i förväg, vilket innebär att jag kan välja vilken tid de ska publiceras. Ambitionen är därför att dagens inlägg hädanefter ska publiceras automatiskt redan på morgonen (kl. 6) istället för som idag dyka upp någongång mellan kl. 11 och kl. 17 -- eller ännu senare.